Pages

  • RSS

28 Şubat 2009

Brownie-muffin&Susamlı milföy topları


Yaman Etkinliklerin bu ayki evsahibesi Sevgili Seval, konusu ise "5 çayına lokmalık minik tatlar".
Ben de etkinliğe bir tatlı bir de tuzlu iki tarifle katılıyorum, kendisine kolaylıklar diliyorum. Etkinliğe katılan tarifleri takip etmek isterseniz buraya tıklayınız.

Bu keklerin tarifini Sevgili Hülya'dan(Günebakan Tarlaları) aldım, o da Sevgili Işıl'dan almış. Hülya'nın çok nemli bademli cupcakeler tarifinden de yararlanarak portakallı brownie tarifinin malzemelerini azaltarak hazırladım ve sonuçtan çok memnun kaldım. Ayrıca tariflerden farklı olarak içine eklediğim damla çikolatalar ise nefis bir lezzet kattı, tarifi yaptığım şekliyle yazıyorum.


Brownie-muffin
Hazırlaması pratik ve tadı nefis olan minik kekler...

Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 2,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağından biraz eksik sıvıyağ (ben riveria zeytinyağı kullandım)
  • 1 çay bardağından biraz eksik süt
  • 1,5 çay bardağı un
  • 2 çay kaşığı silme kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • damla çikolata
Hazırlanışı: Önce sıvıları çırpma teliyle karıştırdım (şeker ve yumurta karışınca süt ve yağı ekledim). En son un, kabartma tozu ve kakaoyu eleyerek ekledim, çırpma teliyle karıştırdım. 1 avuç damla çikolata ekleyip karıştırdım(ben bir kısmına dövülmüş fındık ekledim). 14 adet çıktı, 170 derecede 18 dk pişirdim(fırınınızın durumuna göre kontrollü pişirin). Bir kaç dk. fırında bekletip çıkardım, üzerleri kurumasın diye biraz ılıklaşınca üzerine bir poşet geçirdim.


Not: Tarifteki kabartma tozu miktarına ve pişirme süresine dikkat etmek gerekiyor, yoksa sonuç brownie gibi değil de normal kek gibi oluyor.
Kek harcı cıvık bir hamur oluyor, muffin kalıpları üzerlerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur.
~~~~~~~~
Susamlı Milföy Topları
Miföy hamurları oda sıcaklığında bekletip yumuşatılır, her bir kare 4 e kesilir, ortalarına iç harç koyulur, kenarları ortaya toplanarak, kapatılır.Elde yuvarlayarak top haline getirilir. Önce bir kasedeki suya hafifçe batırılıp, diğer kasedeki susam içinde yuvarlanır. Fırın tepsisine dizilir, 180-200 derece ısınmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.


Not: Ben tarifi Sofra dergisinden aldım, iç harç olarak patatesli bir harç hazırlanmıştı. Ben bir kısmına peynirli bir kısmına da patatesli iç kullandım.
Tarifte 1/2 kg. milföy hamurunu merdaneyle ince açıp, 4cm lik kareler şeklinde kesin, ortalarına 2 çay kaşığı patatesli harç koyun diyordu, ben genelde kare şeklinde milföylere rastladığım için herbir kareyi 4 e böldüm. Kareleri önce merdaneyle biraz açarsanız, özellikle uç kısımları daha ince olursa kapatması daha kolay olur diye düşünüyorum.
Tarifte topları batırmak için su kullanılıyordu, bende o şekilde yaptım, ancak servis sırasında susamlar dökülüyordu, belki yumurtaya bulanıp daha sonra susama bulanırsa daha iyi olur diye düşünüyorum.

ilgili bağlantılar;
* Havuçlu toplar--PDÇS24
* çikolatalı elmalı toplar
* ıslak brownie
* limonlu, hindistancevizli muffin
* limonlu haşhaşlı topkek
* elmalı, portakallı, bademli muffin
* kakaolu topkek
* Muzlu Muffin
* cevizli top kurabiye
* tahinli toplar
* fındıklı minik kurabiyeler
* muhallebi lokumu

24 Şubat 2009

Ye #42 Elmalı Baharatlı Pay


Bu ayki ye# etkinliğinde evsahibimiz Sevgili Hale, konusu ise baharatlı tarifler. Etkinliğe biraz ondan biraz bundan derken kendi oluşturduğum elmalı baharatlı pay tarifimle katılıyorum. Etkinliğe katılan tarifleri burdan takip edebilirsiniz.

Malzemeler:
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/2 paket tereyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 4-5 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 avuç badem(rondoda ince çekilmiş)
  • 3-4 tane karanfil(dövülmüş)
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı yenibahar**
  • 1 çorba kaşığı (tepeleme) buğday nişastası
  • 1 çorba kaşığı(tepeleme) hindistan cevizi
  • aldığı kadar un
İç malzemesi: 3-4 adet elma, 3 kaşık toz şeker
Tarifi daha önce yayınladığım için malzeme listesini veriyorum, hazırlanışı için tıklayınız.


ilgili bağlantılar;
* şeftalili bademli tart
* portakallı, havuçlu, damla çikolatalı kek
* Mercimek Köftesi
* bostana

21 Şubat 2009

Kolay büzme baklava

Aynurun menüsündeki oldukça hafif ve lezzetli olan bu tatlının püf noktası el çabukluğu ile yufkaları kurumadan sarmak...

  • 1 paket (1/2 kg) hazır baklava yufkası
  • 1 paket margarin eritilir, üzerine biraz sıvıyağ eklenir.
  • ceviz
  • şerbeti için: 3,5 su bardağı su + 2,5 su bardağı toz şeker

Hazırlanışı: Eğer iki kişi sararsanız işiniz daha kolay olur, eğer böyle bir imkanınız yoksa kalan yufkaların üzerine ıslatılmış havlu koyarak kurumalarını önleyebilirsiniz.
Birinci yufka yayılır, üzerine fırçayla bol yağ sürülür(boya yapar gibi). Yufkanın yarı kısmına dövülmüş ceviz serpilir, diğer yarısı üzerine katlanır. Oklavaya gevşek bir şekilde sarılır, büzdürülür, çıkarılıp, yuvarlak tepsiye dizilir. Diğer yufkalar da aynı şekilde sarılır, kalan yağ üzerine gezdirilir. 180 derecede ısınmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir.

Bu arada şerbet için şeker ve su ocağa alınır, şerbet kaynamaya başlayınca 2-3 damla limon suyu eklenir, 5 dk. kaynatılır.

Fırından çıkan tatlı biraz dinlendirilir, bu arada şerbeti de ılık hale gelir. Tatlı sıcağa yakın ılık, şerbeti de ılık (el yakmayacak şekilde) olunca şerbet tatlının üzerine gezdirilir, tepsiyi biraz eğip bükerek şerbetin her tarafına gelmesini sağlayabilirsiniz. Bir gece dinlendirip servis edilir.

ilgili bağlantılar;
* Aynur'un Sofrası

20 Şubat 2009

Hindistan cevizli tavuk göğsü rulosu

Aynur'un Sofrası'ndan yorumlarda en çok tarifi istenen hindistan cevizli sarmalar...

Malzemeler:
  • 1 kg. süt
  • 1 su bardağı + 1 çorba kaşığı un
  • 1-1,5 su bardağı toz şeker
  • 1oo gr margarin veya tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 1-2 tane damla sakızı
  • 2 poşet krem şanti + 1 su bardağı süt (yerine pasta kreması veya kaymak kullanılabilir)
  • muz ve ceviz
  • 1 paket ekonomik boy hindistan cevizi

Hazırlanışı: Öncelikle yağ ve un kavrulur, üzerine süt eklenir, karıştırılır, (istenirse bu aşamada ocaktan alınıp, tel süzgeçten geçirilebilir). Şeker, damla sakızı eklenir, muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir, vanilya eklenir.
En az 1/2 saat aralıklarla mikserle çırpılır. (Çırpma esnasında mikser ısınacaktır, çırpmaya ara verip, bir süre sonra devam edebilirsiniz, yani 1/2 saat sürekli değil de ara ara çırpılacak.)
Fırın tepsisine hindistan cevizi bolca dökülür, üzerine ılık hale gelmiş muhallebi her tarafına eşit olacak şekilde yayılır. Buzdolabında en az 5-6 saat bekletilir. Daha sonra + şeklinde 4 e bölünür. Her parçaya çırpılmış krem şantiden bolca sürülür, muz ve ceviz yerleştirilir, dikkatli bir şekilde sıkıca rulo şeklinde sarılır, 2 cm kalınlığında dilimlenir, servis tabağına alınır.
Bitter çikolata az sütle cezvede eritilir, üzerine gezdirilir.

ilgili bağlantılar;
* Aynur'un Sofrası
* muhallebi lokumu
* çikolata soslu muzlu rulo

Ispanaklı Kolay Mantı-Meksika Fasulyesi Salatası-Tavuklu Sezar Salata-Kolay Kumpir

Aynur'un Sofrası'ndan ıspanaklı kolay mantı ve salatalar...

Ispanaklı Kolay Mantı


Soğan yağda kavrulur, üzerine bol kıyma eklenir, kavrulmaya devam edilir, salça eklenir, elle koparılarak ıspanaklar eklenir, tuz-karabiber eklenir, az su ilavesiyle pişirilir.

Yufka tezgaha yayılır, ikiye kesilir. Bir yarıya bol yoğurt, zeytinyağı ve yumurtayla hazırlanan sos sürülür, diğer yarı üzerine kapatılır, iç harcın suyu süzülerek yufkanın her tarafına serpilir. Uçları katlanarak yufkanın yuvarlak ucuna doğru sıkıca rulo şeklinde sarılır. 3' e bölünür, herbir parça alüminyum folyo ile sarılır, folyonun uçları iki yandan şeker paketi gibi bükülür, derin dondurucuya atılır. İstenildiği zaman dondurucudan çıkarılır, bir tencereye su koyulur, içine çözdürmeden mantı rulosu atılır, birlikte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan 10-15 dk sonra bir çatal batırılır, eğer kolay batıyorsa pişmiş demektir.
Dilim dilim kesilip servis tabağına dizilir, üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda kızdırılmış biber dökülür, servis edilir.

~~~~~~~~

Meksika Fasulyesi Salatası


1/2 kg lık konserve meksika fasulyesi ile küçük yeşillikler (doğranmış taze soğan, roka, maydanoz, dereotu), mısır karıştırılır. Sos olarak tuz, zeytinyağı ve nar ekşisi ile harmanlanır.
Bu salataya kornişon turşu ve kırmızı biberin de yakışacağını düşünüyorum...
~~~~~~

Tavuklu Sezar Salata

Haşlanmış tavuk göğsü, göbek salata, kornişon turşu, közlenmiş kırmızı biber, maydanoz, dereotu doğranır, mısır eklenir, tuz, limon, zeytinyağı ve mayonez ile karıştırılır. İsteğe bağlı olarak mayonez eklemeden de yapılabilir.

~~~~~~~~

Kolay kumpir

2 kg kadar patates haşlanır, ezilir, içine tereyağ ve 1 pakete yakın kaşar rendesi eklenir, borcam tepsiye yayılır. Üzerine amerikan salatası malzemeleri(bezelye, havuç, kornişon turşu), sosis ve isteğe bağlı olan malzemeler mayonezle karıştırılarak yerleştirilir.


ilgili bağlantılar;

* Aynur'un Sofrası
* Tavuklu Salata
* Pratik Kumpir

Galeta unlu karnıyarık böreği

Aynur'un hazırladığı çıtır çıtır börekler...


Malzemeler:


  • 3 adet yufka

  • 1 çay bardağı süt

  • 1 çay bardağı sıvıyağ veya zeytinyağı

  • Bulamak için galeta unu

İç harcı için: 2 adet soğan yağda kavrulur, üzerine küp küp doğranmış 1 paket sosis eklenir, kavrulmaya devam edilir, 3-4 adet ince doğranmış sivri biber eklenir, en son minik küp küp doğranmış 2 adet domates eklenir, kavrulur. Ocaktan inince tuz, karabiber ve kekik eklenir, karıştırılır.


Hazırlanışı: Birinci yufka tezgaha yayılır, üzerine süt-yağ karışımından sürülür, 12 üçgen olacak şekilde kesilir, geniş kenarına iç harçtan az (kolay sarabilmek için) ve uzunca yayılır, kenarlarını katlamadan sıkıca rulo şeklinde sarılır, kuru kalan yerlerine kalan sostan sürülür, galeta ununa bulanır, fırın tepsisine sıkı sıkı dizilir. Ortalarından keskin bir bıçak yardımıyla iç harç görünecek şekilde 2-3 cm uzunluğunda kesilir. 180 derecede ısınmış fırında kızarana kadar pişirilir.


Not: İsterseniz iç harcı farklı şekilde hazırlayabilirsiniz.


ilgili bağlantılar;
* Aynur'un Sofrası

17 Şubat 2009

Aynur'un Sofrası

Pazar günü lise arkadaşlarımızla Aynur'da toplandık. Aynur bizler için çok şık bir masa hazırlamıştı...


Menüdekiler;


**Mantı: Hazır yufka ile yapılmış, iç harcında ıspanak vardı.



** Meksika fasulyesi salatası


** Börek ~~ Dışı galeta ununa bulanmış, çıtır çıtır bir börek...


** Tavuklu Salata


** Tepside kolay kumpir


** Yasemin'in getirdiği ayçörekleri ~~ içinde ceviz vardı.


** Hazır baklava yufkası ile oldukça hafif ve çok lezzetli bir tatlı.
Yufkalar kurumadan iki kişi hızlı bir şekilde sarmışlar. 1/2 yufka kullanmış, üzerindeki şerbet ölçüsünden yarım bardak eksik şekerle hazırlamış, 1 paket yağ + 1 çay bardağına yakın sıvıyağ kullanmış. Yufkalara tek tek yağ sürüp dövülmüş ceviz serpilir, çok fazla ceviz serpilirse sararken yırtılabilir. Oklavaya sarılır, büzdürülüp çıkartılır, dilimlenir, pişirilir.

** Hindistan cevizli sarma (Muhallebinin dışı hindistan cevizine bulanmış, içinde krem şanti ve muz vardı, üzerinde çikolata sos).


** Ve sofradan küçük bir detay



ilgili bağlantılar;

* Necla'nın menüsü
* Yazlık Menüsü
* Zülfiye'nin menüsü
* çay menüsü

I LOVE YOUR BLOG

Aktif Çocuk blogunun yazarı Sevgili Yeliz beni bu ödüle layık görmüş, kendisine çok teşekkür ediyorum...Ben de Linkler bağlantısındaki arkadaşlara gönderiyorum...


13 Şubat 2009

2 Yaş Pastası

Pastayı kedidili bisküvisi ile hazırladım. Aslında dikdörtgen şeklinde pandispanya pişirip 2 şeklini vermeyi düşünmüştüm ama sonra böylesi daha pratik geldi.


Pasta için 1,5 paket (300gr.) kedidili bisküvisi kullandım.
Kreması için daha önce de kullanıp, her seferinde memnun kaldığım, tarifini Sevgili Zinnur'dan aldığım orjinali Martha Stewart'a ait çikolatalı puding tarifini 2 ölçü pişirdim.

Kedidillerini vişne reçelinin suyu, süt ve ılık su karışımıyla ıslattım.
Aralarda fıstık krokan, böğürtlen ve muz kullandım.
Pastanın dışını bitter çikolata rendesi ile kaplayıp ertesi gün üzerine 2 şablonunu yerleştirip etrafını hafifçe çizdim, daha sonra içini beyaz çikolata rendesi ile doldurdum.


ilgili bağlantılar;
* çikolatalı, vişneli, fıstık krokanlı pasta
* muzlu çikolatalı pasta
* KediDili Pastası

10 Şubat 2009

Patates Salatası&Renkli Salata&Pratik Kumpir


Patates Salatası

Patatesler kabuklarıyla birlikte haşlanır, kabukları soyulur, küp küp doğranır, piyaz doğranmış soğan(tuzla ovarak acısı giderilir, sudan geçirilerek, süzdürülür), ince doğranmış yeşil soğan ve maydanoz, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, pul biber, kuru nane eklenir, karıştırılır.
Patatesler henüz sıcağa yakın ılıkken yağ, limon suyu ve baharatlarla karıştırılırsa sosunu daha iyi çekip, daha lezzetli olacaktır.
Annem bazen bu salataya katı olarak haşlanmış, doğranmış yumurta da ilave ediyor.
Ayrıca patates salatasına sumak çok yakışıyor...

~~~~~~

Renkli Salata

Minik minik doğranıp haşlanmış havuç, konserve ya da haşlanmış bezelye ve mısır, minik doğranmış kornişon turşu, közlenmiş kırmızı biber karıştırılır. Daha sonra tuz, zeytinyağı, sirke-limon suyu ile hazırlanan sosla harmanlanır.

Bu salataya isterseniz ince doğranmış maydanoz ekleyebilir, havucu eklemeyebilirsiniz.

~~~~~~


Tepside Pratik Kumpir
Bu tarifi yıllar önce tvden almıştım, o zamanlar çok sık yapardım, uzun bir süre yapmamış, evdekiler hatırlatınca tekrar yapmaya başladım. Doğum günü menüsünde ölçüleri artırarak dikdörtgen borcamda hazırladım, üzeri için olan malzemeleri patatesli harcın üzerinde çukurlar açmak yerine üzerine yaydım.



3-4 adet(1/2 kg kadar) patates haşlanır, kabukları soyulup, çatalla ezilir. İçine 1 kaşık tereyağı, biraz kaşar rendesi(ben kibrit kutusu kadar ekledim), tuz-karabiber eklenir, karıştırılır, küçük borcam veya ısıya dayanıklı bir fırın kabına patatesli harç yayılır. Üzerlerine kaşığın tersiyle hafifçe çukurlar oluşturulur.
1/2 su bardağı haşlanmış veya konserve bezelye, 2 kaşık haşlanmış mısır, 1 parmak sucuk küp küp doğranmış(ben önce tavada hafifçe pişiriyorum), 1 adet kırmızı biber(minik minik doğranmış) bir kasede karıştırılır. Bu karışımdan çukurların içine doldurulur, kalanlar etrafına serpiştirilir.
170 derecede ısınmış fırında 10-15 dk fırınlanır. Çıkınca çukurların üzerlerine kaşar rendesi, doğranmış kornişon turşu (3-4 adet) ve doğranmış maydanoz ilave edilir.
Ketçap ve mayonez ile sıcak servis edilir.

Not: Kumpirin üst malzemesini damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz, orjinal tarifte sosis kullanılıyor, ama bizim damak tadımıza hitap etmediği için ben eklemiyorum.




Öneri: Bezelyeyi su kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dk haşlayıp, suyunu süzdürüp, soğuk-buzlu su içine alırsanız renkleri daha yeşil kalıyor.

Pratik kumpir tarifini deneyenler;

Tepside pratik kumpir -- Saliha (binbirçeşni aşçısı)

ilgili bağlantılar;
* ton balıklı patates salatası
* rokalı patates salatası
* rulo patates salatası
* Mısır salatası