Milföy paketinin içinden çıkan ikili milföyler ayrılmadan tezgah üzerinde yumuşamaya bırakılır. Hafifçe yumuşayan milföyler unlanarak enine ve boyuna biraz büyütülür. Uzunlamasına ikiye kesilir, uzun kenarına iç harç yayılır, rulo şeklinde sarılır. Üzerine yumurta sarısı sürülür, 200 derecede ısınmış fırında pişirilir. Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıkınca ikiye veya üçe kesilir. Böreklerde iç harç olarak kıymalı patatesli iç harç kullandım.

Malzemeler:
- 2 çay bardağı kırmızı mercimek
- 1,5 çay bardağı ince bulgur
- 1 adet kuru soğan
- 1/2 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çorba kaşığı acı-tatlı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 2-3 dal taze soğan
- 1/2 limonun suyu
- nar ekşisi
- 1/3 demet maydanoz
- tuz, karabiber, kimyon
Hazırlanışı: Kırmızı mercimekler ayıklanır, yıkanır, 4 çay bardağı su ile iyice haşlanır (bu aşamada mercimek pişmemiş ve suyunu çekmişse çok az su eklenir), ince bulgur eklenir, tencerenin kapağı kapalı olarak demlenmeye bırakılır.
Rendelenmiş kuru soğan zeytinyağında kavrulur, salçalar eklenir, birkaç dk daha kavrulur, ocaktan alınır, içine tuz, karabiber, kimyon eklenir, karıştırılır.
Demlenen mercimek-bulgur karışımına soğanlı-salçalı karışım sıcakken eklenir, 1-2 kaşık zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisi eklenir, önce kaşıkla karıştırılır, daha sonra elle yoğrulur, ince doğranmış yeşillikler eklenir, karıştırılır, köfte şekli verilir, yeşillik ve limonla servis edilir.
Not: Bu ölçülerle resimdeki kadar mercimek köfte çıktı.
11 yorum:
merhaba, çok güzel olmuşlar, eline sağlık :)
selam..börek ve köfte nefis görünüyor..elinize saglık...sevgilerimle.
Cok sahane görünüyorlar, ellerine saglik. Sevgiler.
Haticecim milföyle çeşitli şekillerde börekler yapmak mümkün, ama bu fikir hoşuma gitti kol böreği gibi olmuş ellerine sağlık..
Hatice'ciğim canım çok mutlu oluyorum yeni tariflerini görünce..hepside nefis olmuşlar...çilekli pasta da nefissss...her türlü meyveyle de olur...tam yaz pastası....
elerin dert görmesin canım...
sevgiler,
ilkay
haticecim harikasınız ellerinize yüreğinize sağlık... beğenerek izlediğim nadir bloglardansınız...bloğunuzdaki tüm tariflerin çoğunu not almıştım...sizi yürekten kutluyorum...sevgiler...yeşim...
yeşilkivi, hünerli eller, kızılcıksurubu ziyaretleriniz ve güzel yorumlarınız için çok teşekkürler...
Zerrinciğim haklısın:) börek içini hazırlamıştım, eşim yufkayı marketten alırım deyince(market yufkaları biraz kalın olduğundan istemedim) aklıma buzluktaki milföyler geldi ve bu börekler çıktı ortaya..
merhaba Huriye davetin için çok teşekkürler, inşallah katılmaya çalışacağım, sana şimdiden kolay gelsin...
İlkaycığım sıcacık yorumun için çok teşekkürler, çok hafif bir pasta oluyor, denemeni öneririm...
yeşimciğim yorumun çok mutlu etti beni,bir lezzet ustasından böyle bir yorum almak çok keyif verici:) çok teşekkürler..
blogun da hayırlı olsun, o güzel tariflerine çok daha kolay ulaşabiliriz...
herkese sevgilerimle...
mercimek köfteyi çok severim ALLAHtan yarın kayınvalıdemde yapıcam,çok sevdiklerimiz arasında yoksa krız tutar beni,sızde çok enfes yapmışınız ellerınıze sağlık..mutlu yıllar
Zeynep çok teşekkürler, bizde de çok seviliyor:)
ben de sana sağlıklı, mutlu bir yıl dilerim...
sevgiler...
Milföy börekleri de dendim çok güzel oldu kimi açama mı, kimi hazır mı diye sordu milföy deyince şaşırttım herkesi güzel tarifin için tşk ler...
afiyet olsun:)
sonucu paylaştığın için de ben teşekkür ederim:)
Yorum Gönder