Patates Salatası
Patatesler kabuklarıyla birlikte haşlanır, kabukları soyulur, küp küp doğranır, piyaz doğranmış soğan(tuzla ovarak acısı giderilir, sudan geçirilerek, süzdürülür), ince doğranmış yeşil soğan ve maydanoz, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, pul biber, kuru nane eklenir, karıştırılır.
Patatesler henüz sıcağa yakın ılıkken yağ, limon suyu ve baharatlarla karıştırılırsa sosunu daha iyi çekip, daha lezzetli olacaktır.
Annem bazen bu salataya katı olarak haşlanmış, doğranmış yumurta da ilave ediyor.
Ayrıca patates salatasına sumak çok yakışıyor...
~~~~~~
Renkli Salata

Minik minik doğranıp haşlanmış havuç, konserve ya da haşlanmış bezelye ve mısır, minik doğranmış kornişon turşu, közlenmiş kırmızı biber karıştırılır. Daha sonra tuz, zeytinyağı, sirke-limon suyu ile hazırlanan sosla harmanlanır.
Bu salataya isterseniz ince doğranmış maydanoz ekleyebilir, havucu eklemeyebilirsiniz.
~~~~~~
Tepside Pratik Kumpir
Bu tarifi yıllar önce tvden almıştım, o zamanlar çok sık yapardım, uzun bir süre yapmamış, evdekiler hatırlatınca tekrar yapmaya başladım. Doğum günü menüsünde ölçüleri artırarak dikdörtgen borcamda hazırladım, üzeri için olan malzemeleri patatesli harcın üzerinde çukurlar açmak yerine üzerine yaydım.

3-4 adet(1/2 kg kadar) patates haşlanır, kabukları soyulup, çatalla ezilir. İçine 1 kaşık tereyağı, biraz kaşar rendesi(ben kibrit kutusu kadar ekledim), tuz-karabiber eklenir, karıştırılır, küçük borcam veya ısıya dayanıklı bir fırın kabına patatesli harç yayılır. Üzerlerine kaşığın tersiyle hafifçe çukurlar oluşturulur.
1/2 su bardağı haşlanmış veya konserve bezelye, 2 kaşık haşlanmış mısır, 1 parmak sucuk küp küp doğranmış(ben önce tavada hafifçe pişiriyorum), 1 adet kırmızı biber(minik minik doğranmış) bir kasede karıştırılır. Bu karışımdan çukurların içine doldurulur, kalanlar etrafına serpiştirilir.
170 derecede ısınmış fırında 10-15 dk fırınlanır. Çıkınca çukurların üzerlerine kaşar rendesi, doğranmış kornişon turşu (3-4 adet) ve doğranmış maydanoz ilave edilir.
Ketçap ve mayonez ile sıcak servis edilir.
Not: Kumpirin üst malzemesini damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz, orjinal tarifte sosis kullanılıyor, ama bizim damak tadımıza hitap etmediği için ben eklemiyorum.




Öneri: Bezelyeyi su kaynamaya başladıktan sonra 15-20 dk haşlayıp, suyunu süzdürüp, soğuk-buzlu su içine alırsanız renkleri daha yeşil kalıyor.
Pratik kumpir tarifini deneyenler;
Tepside pratik kumpir -- Saliha (binbirçeşni aşçısı)
ilgili bağlantılar;
* ton balıklı patates salatası
* rokalı patates salatası
* rulo patates salatası
* Mısır salatası