Pages

  • RSS

08 Ocak 2012

Çay Menüsü

IMG_4091
Geçen ay gelen arkadaşlarım için hazırlamıştım bu sofrayı. Bu postu hazırlarken dikkatimi çeken, son zamanlarda gelen misafirlerime hep *favori tariflerden*
kıymalı, patatesli sarma börek ve mandalinalı labneli pasta hazırlamışım:)

Menüdekiler:
*Kıymalı, Patatesli Sarma Börek
Not: Bu böreği yufkacıdan aldığınız yufkayla yaparsanız çok daha lezzetli olur, yufkalar tereyağıyla yağlandığı için el açması börek lezzetinde oluyor.
* Kısır
* Yoğurtlu Lahana ve Havuç Salatası
Lahana salatası son zamanlarda favorilerimizden... Akşam yemeğinin yanına havuç rendesi, ince doğranmış lahana ve maydanozla hazırlıyorum. Bu defa yoğurtla hazırladım
Yoğurtlu Lahana ve Havuç Salatası
Malzemeler:


  • 3 kase ince doğranmış beyaz lahana (azıcık sirke ve tuzla biraz ovdum)

  • 1,5-2 adet havuç (renedelenmiş)

  • Dereotu, maydanoz (ince doğranmış)

  • Mayonez ve yoğurt

Hazırlanışı: Tüm malzeme karıştırılır, servis edilir. Ben üzerine dövülmüş ceviz serptim, ceviz yakıştı.
Notlarım: Yoğurdu biraz süzgeçte bekletmenizi veya yerine süzme yoğurt kullanmanızı tavsiye ederim, yoğurdunu ilave ettikten sonra da fazla bekletmeden servis edin. Zira salata beklemekten sulandı. Lahanayı sirkeyle ovduktan sonra sudan geçirmemiştim, bu durum sirkeye karşı hassas olanları rahatsız edebiliyor.



* Limonlu, Likapalı (blueberry) Kek (tarifi gelecek)

* Mandalinalı, Labneli Pasta

06 Ocak 2012

Galeta Unlu Poğaça&Tahinli Kurabiye&Sultan Lokumu

Nihal'in çay sofrasından üç nefis tarif...
Galeta unlu poğaçaların kıvamı çok güzeldi, hamurunda haşlanmış patates kullanılarak hazırlanan bu poğaçayı denemenizi tavsiye ederim.
Aslında sitede tahinli kurabiye ve sultan lokumu tarzında tatlılar yoğunlukta ama içi-dışı ceviz kaplı bu nefis kurabiyeleri ve de arasındaki kuru incir ve cevizin çok yakıştığı sultan lokumunu yazmadan geçmek istemedim:)

IMG_4051

Galeta unlu poğaçaMalzemeler:



  • 1 paket margarin tercihen tereyağı

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • 1 çay bardağı yoğurt

  • 1 yumurta sarısı

  • 2 adet haşlanmış patates

  • Kırmızı pul biber

  • Aldığı kadar un

  • Kabartma tozu

Üzeri için: Yumurta akı ve galeta unu
Hazırlanışı: Tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta sarısı ve rendelenmiş patatesi karıştırın.
Unu ve kabartma tozunu ilave edin arzuya göre pulbiber katın.Yumuşak bir hamur elde edince yarım saat kadar dinlenmeye bırakın. Yuvarladıktan sonra önce yumurta akına daha sonrada galeta ununa bulayın.Üzerini bıçak yardımıyla tercihen yatay ve dikey çizgilerle çizin. Orta ısıda pişirin.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~




IMG_4044
Tahinli kurabiye:
Malzemeler:



  • 1 su bardağı tahin


  • 1 çay bardağı sıvı yağ


  • 1 yumurta sarısı


  • Ceviz içi hem içine hem dışına


  • Kabartma tozu,aldığı kadar un

Hazırlanışı: Tahin, sıvıyağ, yumurta sarısını karıştırın. Aldığı kadar un ve kabartma tozunu ekleyerek kurabiye hamurunu hazırlayın. Kurabiyeyi ceviz büyüklüğünde yuvarladıktan sonra yumurta akına ve cevize bulayın. Orta ısıda pişirin.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


IMG_4065
Sultan lokumu (Kuru incir-ceviz dolgulu)Malzemeler:
Muhallebisi için:


  • 1 kg süt


  • 1 bardak un


  • 1,5 bardak şeker


  • Arzuya göre tereyağı veya margarin
İçi: Küp şeklinde doğranmış kuru incir ve dövülmüş ceviz…
Hazırlanışı: Muhallebi malzemelerini ocakta kaynayana kadar pişirin, mikserle çırpın. Tepsinin yüzeyine 3 paket hindistan cevizini boşluk kalmayacak şekilde serpin. Üzerine muhallebiyi dökün, soğumaya bırakın.
İsteğe bağlı olarak 1 paket krem şantiyi çırpıp muhallebinin üzerine sürün.(Nihal krem şantiyi unutmuş ama bence şantisiz de pek güzeldi)
Daha sonra dinlenen muhallebiyi kare şeklinde kesin, içine incir ve ceviz karışımından yerleştirin. Spatula yardımıyla karşılıklı kenarları birleştirin.
Nihal'in notu: Kuru incirlerin kurtlu olmamasına dikkat edin. Piyasada çok kurtlu incir var,ben uzun uğraşlar sonunda kurtsuz dalında kurumuş Aydın inciri bulabildim.

05 Ocak 2012

Meksika Esintisi ve Pancarlı Patates Salatası

.
Nihal'in çay sofrasından iki güzel salata...


Meksika Esintisi
Malzemeler:


  • 1 kase haşlanmış Meksika fasulyesi (tercihen konserve alınabilir)

  • 1 kase haşlanmış nohut

  • 1 kase haşlanmış mısır

  • 4 adet kırmızı biber

  • 2 adet domates

  • 1 adet turp

  • Maydanoz

  • Limon suyu

  • Zeytinyağı

  • Tuz, karabiber
Hazırlanışı: İlk olarak nohutu haşlayın. Karıştırma kabına haşlanmış nohut, mısır ve Meksika fasulyesini ekleyin. Üzerine domates rendesini ilave edin. Kırmızı biberleri ince olarak, turpu halka halka kesin. Üzerine ince ince kıyılmış maydanozu, zeytinyağını, tuz-karabiber, limon suyunu ilave edin, tüm malzemeyi karıştırın. Servis tabağına yeşillikler üzerinde (marul) servis yapabilirsiniz.


~~~~~~~~

.

Kırmızı Pancarlı Patates Salatası
Pancar sevenlerin beğeneceği bir salata...
Malzemeler:


  • 4 adet haşlanmış kırmızı pancar

  • 6 adet haşlanmış patates

  • Yeşil soğan, maydanoz

  • Limon, zeytinyağı

  • Üzeri için: süzme yoğurt, mayonez

Hazırlanışı: Geniş bir kaba haşlanmış patatesleri rendeleyin. Yeşil soğan ve maydanozu doğrayın, 1 limon suyunu sıkın. Tuz, karabiber ve zeytinyağını ilave edin. İyice karıştırıp streç film yayılmış kek kalıbına dökün, üzerini bastırın.
Ayrı bir kaseye haşlanmış pancarları rendeleyin, patatesli karışımın üzerine döküp spatula yardımıyla düzeltin. Kalıptan çıkardıktan sonra mayonez ve süzme yoğurdu karıştırıp üzerine dökün. Üzerini pul biber ve naneyle süsleyin.

Kaynak: Oktay Usta

04 Ocak 2012

Nihal'in Çay Sofrası

DSCN7194
Kasım ayında arkadaşlarla Nihal'de toplanmıştık. Evi yakın olmasına rağmen araya giren veli toplantısından sebep çok geç gidebilmiştim:(
Haliyle sofrayı da çekemedim, sağolsun Zülfiye arkadaşım bir kaç poz çekmiş, sofra ve menüdekilerin bütün haldeki fotoğraflarını ondan aldım:)
Nihal çok güzel lezzetler hazırlamıştı, herbiri nefisti, özellikle elmalı turta ve galeta unlu poğaça herkesin favorisiydi...

Menüdekiler:
* Avcı Böreği


Nihal'den aldığım tarifte sadece hazırlanışı var, o şekilde buraya not düşüyorum. Ayrıntıları öğrendiğim zaman tekrar yazarım.


Avcı Böreği Hazırlanışı:
İçi için: Ceviz, kıyma ve ince bulgur, tuz
Kıymayı soğanla kavurun, üzerine tuz-karabiber ilave edin. Ayrı bir kapta ince bulguru sıcak suyla kabartın. Ceviz, kıyma ve bulguru karıştırın.
Yufkanın içini yumurta, sıvıyağ ve süt karışımı ile ıslatın. Yufkayı üçgenlere kesip, geniş kenarına iç harçtan koyup, sarın. Börekleri önce yumurta akına, sonra galeta ununa bulayıp, pişirin.

* Meksika Esintisi



* Kırmızı Pancarlı Patates Salatası




* Zeytinyağlı Lahana Sarması


* Galeta unlu Patatesli Poğaça




* Tahinli Kurabiye



* Elmalı Turta




* Sultan Lokumu




IMG_4069

03 Ocak 2012

Çay menüsü

IMG_4276
Geçen hafta salı günü kızkardeşimin doğum günüydü, ertesi gün kızkardeşlerin toplanma vesilesi oluverdi bu sofra:)
Aslında planda salata, pasta ve uzun zamandır denemeyi düşündüğüm tatlı-tuzlu iki kurabiye vardı. Ancak çocukların kurabiyelere rağbet göstermeyeceğini bildiğimden ve dolaptaki kalan yoğurdu değerlendirmek istediğimden sabah açma-poğaça yapmaya karar verdim, üstüne bir de annemin gönderdiği yufkalar eklenince onları da tava böreği olarak değerlendirdik...
Menüdekiler:
* Tava Böreği
* Açma-poğaça
Mayalı hamur hazırladım, hamurun yarısını açma şeklinde yarısını da katmer poağaça şeklinde hazırladım.
* Patates Salatası
* Fıstıklı Haşhaşlı Kurabiye (Tarifini buradan aldım, yarım ölçü hazırladım, bir kısmını ay şeklinde bir kısmını da yuvarlak hazırladım. Fıstık ve haşhaşın çok yakışacağını düşünmüştüm. Antep fıstığını rondodan çektiğimden (tam toz gibi olmadı zira) ya da unun fazla gelmesinden sebep beklediğim gibi olmadı, daha sonra tekrar denemeyi düşünüyorum.)

* Ay çekirdekli tuzlu kurabiye (Bu kurabiyeleri de buradan aldım, 1/4 ölçü hazırladım. Kepekli un kullandım, unu fazla gelip sert olunca zeytinyağı ilave ettim, helva kıvamında ağızda dağılan bir tuzlu oldu, ancak benim istediğim daha kıtır bir kıvamdı, denemeye devam:))
* Çikolatalı Pasta

29 Aralık 2011

Diş Buğdayı Menüsü

DSC_4896

Yeğenimin önceki hafta cumartesi günü yapılan diş buğdayı...

IMG_4121
Kızkardeşim oğlunun diş buğdayını cuma günü aniden ertesi güne yapmak için karar verince telaşlı ama güzel bir gün oldu:)
Cuma günü benim de misafirim olunca annem her iki tarafa da yetişti sağolsun:)

Menüdekiler:
Tariflerin çoğu sitede mevcut, yazıların üzerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz.
DSC_4898
* Kıymalı, patatesli sarma börek
* Fırında Peynirli Rulo Börek

* Limonlu, haşhaşlı, damla çikolatalı kek (Bir gün önce benim misafirlerime yaptığım keke annem meyve yerine damla çikolata ekleyerek yapmış, çikolata da yakışmıştı)

* Zeytinyağlı Biber Dolması
* Patates Salatası


* Kısır

* Şehriyeli Havuç Salatası


* Portakallı Kurabiye

* Diş Buğdayı

* Diş Kurabiyeleri (Betül teyzesinin hatıra amaçlı hazırladığı kurabiyeler)


* Tuzlu Kurabiyeler (hazır)



* Pasta (Mandalinalı pasta tarifiyle hazırlamışlar. Pasta için 1,5 paket kedi dili ve iki ölçü tiramisu kreması kullanmışlar)

26 Aralık 2011

Çay Sofrası

IMG_3861

Merhaba, dün ana menüsü hamsili pilav olan harika bir sofraya misafir oldum, arkadaşım çok güzel hazırlanmıştı, ayrıntıları daha sonra...Bu sofrayı 2 ay önce tebriğe gelen arkadaşım için hazırlamıştım. Akşamdan börekleri sarıp, ertesi gün de uyumasını fırsat bilip aklımdakileri hazırlayabilmiş, hatta arkadaş gecikince son anda menüye sütlü tatlıyı eklemiştim:) Gerçi arkadaş o gün izinli olduğundan araya başka işler sıkıştırınca 4 e doğru ancak gelebilmişti. Ben de bu arada bol bol fotoğraf çekmiştim:)

IMG_3885

Menüdekiler:
* Avcı Böreği
* Ispanaklı Gül Böreği
* Damla Çikolatalı Cevizli Kurabiye
* Mandalinalı Havuçlu Kek
* Buğday Salatası
* Mercimek Köftesi
* Vişne Soslu ve Kakao Soslu Muhallebi

IMG_3930



Kübra'nın gelir gelmez peçeteye verdiği model:)

Not: Bu aralar menüler üst üste gelince elimde bir sürü fotoğraf ve tarif birikti, fırsat buldukça sırayla eklemeye çalışacağım.

Tariflere yazıların üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz, tarifleri olmayanları da fırsat buldukça eklemeye çalışacağım.

22 Aralık 2011

Mavi Haşhaşlı Kurabiye ve Meyveli Turta

IMG_4031
Elif'in çay sofrasından nefis kurabiye ve meyveli turta...

Mavi Haşhaşlı Marmelatlı Kurabiye (Allegria)
50-60 adet
Malzemeler:


  • 1 paket margarin veya tereyağı

  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ

  • 1 su bardağı pudra şekeri

  • 2 çorba kaşığı mavi haşhaş

  • 1 paket kabartma tozu

  • 4 su bardağı un
Üzeri için: Pudra şekeri ve marmelat
Hazırlanışı: Un karıştırma kabına alınır, ortası açılır. Yumuşak tereyağı, sıvıyağ ve pudra şekeri unun ortasında karıştırılır. Üzerine kabartma tozu, un ve haşhaş eklenir, yoğrulur. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edilir. İnce fitiller hazırlanıp erik büyüklüğünde kesilir. Yuvarlanır, ortası işaret parmağı ile çukur yapılır. 150 derecede üzeri kızartılmadan pişirilir. Arada fırının kapağı açılarak, kurabiyelerin çukurlarına bastırılır.



Fırından çıkıp biraz soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir ve ortasına marmelat yerleştirilir.
Not: Marmelatınız biraz sıvıysa ısıtıp, mikserlenir, 1 yemek kaşığı nişasta ile pişirilir.


~~~~~~


IMG_4036
Meyveli Turta

Malzemeler:
Turta hamuru için:


  • 2 adet yumurta

  • 6 çorba kaşığı şeker

  • 4 çorba kaşığı tereyağı (125 gr) eritilmiş

  • 3 çorba kaşığı süt

  • 1-1,5 su bardağı un

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya
Kreması için:


  • 7 çorba kaşığı toz şeker

  • 1 adet yumurta

  • 2 çorba kaşığı un

  • 2 su bardağı süt

  • 1 paket vanilya
Üzeri için: Muz ve çikolata rendesi
Hazırlanışı: Yumurta ile şekeri mikserle çırpın. Sütü, erimiş tereyağını, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyin. Unu ilave edip tahta kaşıkla karıştırılır. Katı yağla yağlanmış ve unlanmış kalıba dökülür, 170 derece önceden ısıtılmış fırında pişirilir.



Kreması için; Önce yumurta ve şeker tencereye alınır, çırpma teliyle çırpılır, un eklenir, karıştırılır. Azar azar süt eklenerek çırpılır. Pütürsüz hale gelince ocağa alınır, sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca ocaktan alınır, içine vanilya eklenir, karıştırılır. Ara ara karıştırılarak soğutulur.

Soğumuş turta hamurunun üzerine soğumuş krema dökülür, yayılır, üzerine muz vb meyve dizilir. Üzerine çikolata sosu veya çikolata rendesi dökülerek servis edilir.

IMG_4038

20 Aralık 2011

Ispanak Salatası ve Sinkota

ıspanak salatası
Elif'in çay sofrasından iki güzel salata...

Ispanağın pişirilmeden salata yapıldığına bloglarda rastlar merak ederdim, çiğ ıspanak nasıl olurki diye, gayet güzel oluyormuş:)

Ispanak Salatası
Malzemeler:



  • 250 gr. Ispanak

  • 1 adet kırmızı biber

  • 1 adet kırmızı soğan

  • Küçük konserve mantar

  • 1 kutu mısır

  • 4 adet salatalık

  • 5 adet domates
Sosu için:



  • ½ çay bardağı zeytinyağı

  • 1 çay kaşığı şeker

  • ½ çay kaşığı sirke ya da limon suyu, nar ekşisi

  • Çay kaşığının ucuyla karabiber
Hazırlanışı: Salatalığı, biberi küp şeklinde doğrayın. Mantarları 4’e bölün. Soğanı piyazlık doğrayın. Ispanakların yaprak kısımlarını elle, kök kısımlarını bıçakla kesip salata kasesine koyun. Domatesi rendeleyip, diğer sos malzemeleri ile karıştırın. Salatanın üzerine sosu dökün ve mısır ile süsleyin.
NOT: Aynı salata pazı, semizotu ve marulla da yapılabilir.


~~~~~~~~


sinkota1

SİNKOTA
Malzemeler:


  • 4 adet patates

  • 4 adet kuru soğan

  • 4 adet kabak

  • 400 gr. yoğurt

  • 3 diş sarımsak

  • Taze fesleğen veya kuru fesleğen (ya da 1 paket fesleğenli salatas sosu)*

  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 çay bardağı zeytinyağı
Hazırlanışı: Patatesi ve kabağı kibrit çöpü şeklinde, soğanı jülyen doğrayın. Sebzeleri harmanlayın. Üzerine tuz, kırmızı biber ve 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyip harmanlayın. Fırın kabına yerleştirip 200 derecede ara ara karıştırarak pişirin. Çıkarttıktan sonra ılınmasını bekleyip fesleğenli sosu ekleyip karıştırın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu dökün, pul biber serpip servis edin.
* Not: Elif 1 çorba kaşığı kadar kuru fesleğen kullanmış.

sinkota

19 Aralık 2011

Elif'in Çay Sofrası ve Kadayıf Böreği

IMG_4024
Geçen hafta hastalık, misafir ağırlama ve yeğenimin diş buğdayı ile dolu dolu geçti:) Ayrıntıları daha sonra...
Gelelim bu güzel sofraya, arkadaşım Elif değişik ve güzel lezzetler hazırlamıştı o gün bize...
Aslında üzerinden bir ay geçti bu güzel sofranın, daha sırada eklenmeyi bekleyen bir sürü tarif ve menüler var:)

IMG_4035
Menüdekiler(18.11.2011):
*Tel kadayıf böreği
* Sinkota
* Ispanak salatası
* Allegria (Mavi haşhaşlı kurabiye)
* Meyveli turta


Kadayıf BöreğiIMG_4026
Bugün Elif'in hazırladığı tel kadayıf böreğinin tarifi var, diğerlerini de bu hafta eklemek istiyorum..
Tel Kadayıf Böreği


Malzemeler:




  • 400 gr. taze kadayıf


  • Yarım kangal sucuk veya 250 gr. pastırma


  • 250 gr. dil peyniri


  • 250 gr. taze kaşar peyniri


Sosu için:




  • 3 adet yumurta


  • 3 su bardağı süt


  • 1 çay kaşığı tuz


Hazırlanışı: Kadayıf tel tel ayrılır, iki eşit parçaya bölünür. Yağlanmış tepsiye kadayıfın bir parçası yerleştirilir. Üzerine dilimlenmiş dil peyniri, sucuk, kaşar peyniri üst üste yerleştirilir. En üst kısma kalan kadayıf yerleştirilir. Sosu çırpılır, böreğin üzerine dökülür, 1 gece bekletilir. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.

06 Aralık 2011

Elmalı Turta ve Zülfiye'nin Çay Sofrası

IMG_39751
Zülfiye'nin çay sofrası... Arkadaşım çok güzel hazırlıklar yapmıştı, özellikle elmalı turtanın kıvamı çok güzeldi:)

IMG_3989
Elmalı Turta
Malzemeler:
Hamuru için:




  • 1 paket (250 gr) margarin veya tereyağ


  • 3 çorba kaşığı yoğurt


  • 1 çay bardağı pudra şekeri


  • 1 paket kabartma tozu


  • 1 paket vanilya


  • Aldığı kadar un


İç harcı için: 3-4 elma rendelenir, 5 çorba kaşığı şekerle pişirilir. Tarçın ve ceviz eklenir, soğumaya bırakılır.



Hazırlanışı: Yağ, şeker, yoğurt karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenerek hamuru yoğurulur. Hamurun yarısı ayrılır. Tart kalıbına (Zülfiye yuvarlak borcam kullanmış)
basılarak yayılır. Kalan hamura 3-4 çorba kaşığı kadar un eklenir, yoğurulur, kulak memesi kıvamından az sert bir kıvam elde edilir, buzdolabında bir süre soğutulur. Tart kalıbına yayılan hamurun üzerine soğumuş elmalı harç yayılır. Üzerine dolaptaki hamur rendelenir. 170 derecede üzeri pembeleşene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.



IMG_3988





Menüdeki diğer lezzetler...
Kereviz Salatası
IMG_3981

Kuru Patlıcan Dolması
IMG_3983

Ispanaklı Gül Böreği
IMG_3990

Tiramisu
IMG_39781