Pages

  • RSS

29 Mayıs 2008

Kara Kek&Elmalı Tart

Bilenler bilir, annem deyince ilk akla gelen daha önce tarifini eklediğim o enfes su böreğidir. Şimdiye kadar annemin pek çok tarifini siteye ekledim, hatta ne zamandır annemin tarifleri diye yeni bir bölüm açmayı düşünüyordum. Yıllardır annemle özdeşleşen bu iki tarifi farklı zamanlarda görüntülemiştim, etkinlik konusu annemin yemekleri olunca etkinliğe bu iki tarifle katılmaya karar verdim. Etkinliği düzenleyen Sevgili Lama'ya kolaylıklar diliyorum.

Kara Kek
Yağsız nefis bir kek.



Malzemeler:

  • 4 adet yumurta
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 3 kahve fincanı un
  • 1 paket 25 gr.lık kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • ıslatmak için 2 bardak soğuk süt
sosu için: 2 kahve fincanı ılık su, 1 çorba kaşığı nişasta, 1 paket 25 grlık kakao, 2 kahve fincanı şeker
Hazırlanışı: Yumurta ile şeker çırpılır, un, kakao ve kabartma tozu eklenir. Kek harcı yağlanmış kalıba dökülür, pişirilir. Fırından çıkınca üzerine 2 bardak soğuk süt dökülür.
Sos malzemeleri pişirilir, ocaktan almadan 1 çay kaşığı tereyağ eklenir. Kekin üzerine sos sürülür. İstenirse kek kesilip arasına da sürülebilir. Buzdolabında dinlendirilir. Hindistan cevizi ile süslenerek servis edilir.

Not: Fincanlar türk kahvesi fincanı olacak. Bu keki annem kek kalıbında yapardı, bu sefer yuvarlak tepside yapmıştı, büyük boy yuvarlak borcam yeterli olacaktır.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Elmalı tart
Annemin klasiklerinden,
Malzemeler
  • 1 paket 250 gr tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
İç harcı için: 6 adet elma, 5 yemek kaşığı toz şeker, 2 çay kaşığı tarçın. Elmalar rendelenir, şeker ve tarçınla karıştırılır. İç harç pişirilmeyecek.
Hazırlanışı: Yağ eritilir, şeker eklenir, yumurtalar eklenir, karıştırılır. Aldığı kadar un ve kabartma tozuyla hamur hazırlanır. Çok yumuşak olmayacak. 1,5 avuç kadarı ayrılır. Kalanı tepsiye yayılır, üzerine tarçınlı elma karışımı yayılır. En üste ayrılan hamur rendelenir. Fırında pişirilir.


annemin diğer tarifleri;
* zeytinyağlı biber dolması
* zeytinyağlı yaprak sarma
* Kabak Salatası
* rokalı patates salatası
* su böreği
* annemin poğaçası
* portakallı iki renkli kek
* tahinli toplar
* cevizli rulo
* portakallı kurabiye
* elmalı kurabiye
* badem krokanlı beyaz çikolatalı muhallebi
* ye-15 Bayram Tatlıları --Oklava Kıvırması(Burması)
* Muhallebili Top Kadayıf
* karamelli, irmikli etimek tatlısı
* YE#24:Limon Pelteli Bisküvili Pasta

12 yorum:

Unknown dedi ki...

Hatice'cim annenin ellerine sağlık.Elmalı tart diyince akan sular durur bende üşenmesem her h.sonu yaparım :))annenin tarifide aşağı yukarı benim uyguladığım tarifle örtüşüyor ne kadar lezzetli olduğunu tahmin edebiliyorum.
Geçen haftalarda bende buna benzer bir kek yapmıştım içerisinde 1 yemek kaşığı yağ vardı ve ondada kekin üstüne kremşanti sonrada çikolata sos sürülüyordu ama ben çektiğim fotoğrafları beğenmeyince sitemde yayınlamadım en kısa sürede tekrar yapıp sizinle paylaşacağım.Ama senin kekinde uyguladığın gibi bu sefer sadece çikolatalı sos yaparak denemeyi planlıyorum.
Sevgiler.

Tuğba dedi ki...

merhaba hatice, annenin ellerine saglık elmalı tartı cok severim ve sık sık yaparım. Kara keki en kısa zamanda denemeyi düsünüyorum yanlız kahve fincanı türk kahvesimi yoksa neskafe fincanımı olacak? cevaplarsan cok sevinirim. Tekrar annenin ellerine saglık.

Hatice dedi ki...

Zerrinciğim çok teşekkür ederim, elmalı tart, elmalı kurabiye çok sevdiğim lezzetlerden.
Bu keki annem çok sık yapardı, sonradan kek ile sos arasına krem şanti kullanılan tariflere rastlamıştım, ağlayan kek deniyor sanırım, bir kere de denemiştim, ama bunun kadar lezzetli olmamıştı, aradaki krem şanti damak tadımıza pek uymadı anlayacağın. senin tarifini de merakla bekliyorum, şantisiz soslu halini seveceğini düşünüyorum, kolay gelsin...

Tuğba merhaba, aslında sen sorana kadar yazdığımı sanıyordum, aceleden unutmuşum, iyiki sordun, fincanlar türk kahvesi fincanı olacak, tarifte de eklemeyi yapıyorum, denersen sonuçtan beni de haberdar et olur mu?

Adsız dedi ki...

Tart ve kek, her ikisi de sahane olmus, anneciginin ellerine saglik. Sevgilerimi yolluyorum canim.

Damak Tadı dedi ki...

Can�m Hatice'm,
Kara Kek'in g�r�nt�s� tek kelime ile nefis can�m..�u anda pc'nin ba��nda ofiste hem yaz�yorum hem �ay i�iyorum.Bir dilim olsayd� asla hay�r demezdim o maharetli ellerinden can�m..)


Anneci�inin ellerine sa�l�k,pek nefis g�r�n�yor elmal� tart�.Birden g�r�n� bana Alman'lar�n Kr�mel Torte'sini hat�rlatt�..

Sizlere afiyetler olsun can�m..


Sevgiler...


Not:Verdi�in biligler i�in ayr�ca te�ekk�r ederim Hatice'ci�im..

Yaren dedi ki...

Cikolatali keke bayildim cok harika görünüyor canim.Ellerine saglik.Güzel bir hafta sonu gecirmeni diliyorum.Sevgiyle kal canim.

fatosun mutfagından... dedi ki...

canım her iki tarifte muhteşem görünüyor..ellerine sağlık..sevgiler

Adsız dedi ki...

Merhaba Hatice Hanim,
Annenizin ve sizin ellerinize saglik, ben sizin hiziniza yetisemiyorum vallahi, kek tarifiniz (yagsiz, super) cok hosuma gitti. En kisa zamanda denemek istiyorum, elmali tarifte margarin yerine tereyag kullansam hamurunu bozarmi acaba? Gecenlerde esimin dogum gunu ve anneler gunu icin sizin taze hindistan cevizli ve cilekli pastanizi yaptim, o kadar guzel olduki hepsi bitti. Birer dilimde komsularimla paylastim. Yalniz ben sizin gibi sabirli degilim o nedenle hindistan cevizini satin aldim (zaten buradaki hindistan cevizleri Turkiyedekiler gibi kupkuru degil) ve kremasinida heavy cream kullanarak yaptim, yani super oldu. Haziranin sonunda ablam beni Turkiyeden bir ayligina ziyarete geliyor, cok yogunum bu aralar ama en kisa zamanda yeni tariflerinizide deneyip ve sizede sonuclarini yazmaya calisirim. Kendinize iyi bakin, saglicakla kalin,
Mine

Hatice dedi ki...

Sevgili Senem, Gül, Yaren, Fatoş ziyaretleriniz ve güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim, sevgiler...

Merhaba Mine, aslında eklenmeyi bekleyen bir sürü tarif var, fırsat buldukça eklemeye çalışıyorum:)
Annem bu keki bir dönem çok sık yapardı, yağsız olması da iyi oluyor:)
Elmalı tartta tereyağı kullanabilirsin, daha da lezzetli olur, zaten ben de bütün tariflerde tereyağ ve zeytinyağını tercih ediyorum, hatta benzer bir tarifim var arşivde şeftalili tart, tereyağla yaptığım, biraz buna benziyor.
pastayı beğenmenize de çok sevindim, afiyetler olsun, eminim sevgini de kattığın için ayrı bir lezzetli olmuştur...
Her zaman güzel lezzetler tatmanız dileğiyle...
not: Mineciğim mailin bu sefer geldi, çok teşekkür ederim.

canan dedi ki...

Merhaba.şuan kara keki yaptım firinda pisiyor inşaAllah guzel sonuc alirim.yagsiz olmasi dikkatimi cekti birde fotografta guzel gorunuyor:-)

canan dedi ki...

Kek sutle islatildigi icin lop gibi oldu malesef.ben beğenmedim
:-(sosunada ekstra kakao katilinca cok kakao iceriyor bu da negatif etki...sevenler olabilir belki ben sevmedim ve gorusumu belirtmek istedim..iyi gunler...

Hatice dedi ki...

Canan hanım merhaba, bu kek sürekli yaptığımız ve sevdiğimiz bir tarif, olmamasına üzüldüm:( Islak bir kek oluyor ama dediğiniz kadar çok değil, acaba tam dinlendirmediniz mi? Benim tercihim bu tür kekler dolapta biraz dinlenince daha iyi oluyor..