Pages

  • RSS

09 Nisan 2013

Ispanaklı Gül Böreği


Bu börekler buradaki çay sofrasından...
Araya başka şeyler girince eklenemeyen tariflerden biri...
Yeni tarif eklemeye vakit olmadığı durumlarda taslaktaki tarifler çıkageliyor doğrusu:)

Ispanaklı Gül Böreği
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 1/2 kg ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • Beyaz peynir
Sosu için: 1 çay bardağı süt, 1 çay bardağından az zeytinyağı, 1 adet yumurta (sarısı üzeri için)

Hazırlanışı:

  1. Öncelikle iç harcı için ıspanaklar temizlenir, yıkanır. 
  2. Yaprakları doğranır, ben çok kalın olmayan saplarını da ince ince doğrayarak kullanıyorum. 
  3. İnce doğranmış kuru soğan zeytinyağında kavrulur. 
  4. Ispanaklar eklenir, yüksek ateşte kavrulur, içine 1-2 kaşık süt eklenir. 
  5. Ocaktan alınır, tuz- karabiber- pul biber eklenir, karıştırılır, soğumaya bırakılır. Ufalanmış peynir eklenir, karıştırılır.
  6. Sos malzemesi karıştırılır, ilk yufka tezgaha serilir, sostan sürülür. 
  7. Yufka 4 e bölünür, geniş kısmına iç harç yayılır, rulo şeklinde sarılır, kendi etrafında döndürülerek gül şekli verilir. 
  8. Ucuna sostan sürülüp yapıştırılır. 
  9. Diğer yufkalara da aynı işlem yapılır. 
  10. Böreklerin üzerine kalan sostan ve yumurta sarısı sürülür. 
  11. Susam, çörekotu veya haşhaş tohumu serpilir. 
  12. 180-190 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Afiyet Olsun...

03 Nisan 2013

Kakaolu Havuçlu Muffin

kakaolu havuclu muffin

Havuçlu muffin tarifime kakao ekleyerek hazırladığım bu muffinler de çok beğenildi.
Un miktarını azaltıp kakao ekledim, tarçın ve ceviz kullanmadım.

Kakaolu Havuçlu Muffin (12 adet)
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağından az beyaz + kahverengi şeker karışımı (isterseniz artırabilirsiniz)
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 ,5 su bardağından az un (1+1/3 su bardağı kadar)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 tutam tuz
  • 1-2 çorba kaşığı hindistan cevizi
  • 1,5 su bardağı havuç rendesi
  • 4-5 çorba kaşığı damla çikolata (isteğe bağlı)
  • 4-5 çorba kaşığ dövülmüş ceviz (isteğe bağlı)

Hazırlanışı: Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, tuz, şeker, hindistan cevizi ve çekilmiş ceviz) bir kasede karıştırılır. (Un, kabartma tozu ve tarçını eleyerek ekleyin)
Yumurtalar ve sıvıyağ başka bir kasede karışana kadar çırpma teliyle çırpılır. Kuru malzemeler eklenir, önce çırpma teliyle sonra spatulayla homojen olanak kadar karıştırılır. Rendelenmiş havuç ve damla çikolata eklenir, karıştırılır. Muffin kalıplarına paylaştırılır. 170 derecede pişirilir.

21 Mart 2013

Havuçlu Muffin

havuclu muffin

Havuçlu Muffin (12-14 adet)
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağından az beyaz + kahverengi şeker karışımı (isterseniz artırabilirsiniz)
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 1-2 çorba kaşığı hindistan cevizi
  • 1,5 su bardağı havuç rendesi
  • 4-5 çorba kaşığı damla çikolata
  • 4-5 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
Hazırlanışı: Kuru malzemeler (un, kabartma tozu, tuz, tarçın, şeker, hindistan cevizi ve çekilmiş ceviz) bir kasede karıştırılır. (Un, kabartma tozu ve tarçını eleyerek ekleyin)
Yumurtalar ve sıvıyağ başka bir kasede karışana kadar çırpma teliyle çırpılır. Kuru malzemeler eklenir, önce çırpma teliyle sonra spatulayla homojen olanak kadar karıştırılır. Rendelenmiş havuç ve damla çikolata eklenir, karıştırılır. Muffin kalıplarına paylaştırılır. 170 derecede pişirilir.


Notlarım: *Kahverengi şeker yerine toz şeker kullanabilirsiniz.
*Damla çikolata ve ceviz miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
*Ben çocuklar kek içinde kuruyemiş yemediklerinden ince çekilmiş kullanıyorum, isterseniz iri çekilmiş kullanabilirsiniz. Ceviz yerine fındık, badem de kullanılabilir.
*Damla çikolata eklemeden de hazırlayabilirsiniz, ancak bitter çikolata güzel bir lezzet katıyor.

19 Mart 2013

Portakallı Kek

portakallı kek



Portakal kokulu nefis bir kek...
Tarif annemden, ben yarım ölçü olarak uyguladım ve annemin yöntemiyle keki soğuk fırında yani önceden ısıtma yapmadan pişirdim, çok güzel kabardı.




Portakallı Kek

Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1 portakal kabuğu rendesi ve suyu (1/3 su bardağı portakal suyu çıktı)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Üzeri için; Damla çikolata
Hazırlanışı:

  1.  Yumurta, şeker ve portakal kabuğu rendesini mikserin yüksek devrinde 3-4 dk. çırpın.
  2.  Yağ, süt ve portakal suyunu ekleyip orta ayarda çırpmaya devam edin. 
  3. Eleyerek un ve kabartma tozunu ekleyin, mikserin düşük devrinde çırpın. 
  4. Yağlanmış kek kalıbına karışımı boşaltın, üzerine damla çikolata serpin. 
  5. Fırınınızın ayarına göre orta derecede kürdan temiz çıkana kadar pişirin. Ben önceden ısıtılmamış fırında 180 derecede kabarana dek, daha sonra ısıyı 160 dereceye düşürerek pişirdim.


Afiyet Olsun...

Not: Kek kalıbınız büyükse ölçülerin 2 katını kullanabilirsiniz. Annemin ölçüleri; 3 yumurta, 1,5 sb şeker, 1 sb portakal suyu, 1 sb sıvıyağ, 1 sb süt, 4-4,5 sb un, 2 pkt kabartma tozu    

13 Mart 2013

Limonlu Peynirli Bar (Lemon Bars)

limonbar

Geçtiğimiz haftalarda başka bir vesileyle internette arama yaparken bu tarife rastladım. Görüntüsüyle çok hoşuma gitti. Zaten uzun zamandır büyük oğlum limonlu lezzetleri sevdiğinden limonlu barları denemek istiyordum. Bu tarifte diğer tariflerden farklı olarak limonlu kısmında krem peynir kullanılıyordu. Orjinali kraft.com sitesinden olan bu tarifin yapılışı ile ilgili kısa videoyu da seyrederek deneme listesine aldım. Yeğenimin doğum günü vesilesiyle de sabahtan hazırlayıp öğleden sonra soframızda yerini aldı.
İstediğim görünütüyü elde edemesem de lezzet olarak limonseverlerden geçerli notu aldı:)
Limonlu lezzetleri seviyorsanız denemenizi tavsiye ederim.
Tarifte yaptığım değişiklikler parantez içinde renkli yazılı olanlar.

 Limonlu Peynirli Bar (Easy Lemon Bar - Kraft.com)

Kolay Limonlu Bar(Limonlu Peynirli Kareler)

Malzemeler:
 Tabanı için:
  • 20 adet yağı azaltılmış gofret, ince ezilmiş (yaklaşık 3/4 cup) (yerine 1/2 paket yulaflı bisküvi kullandım)
  • 1/2 cup un (200 ml lik bardak kullandım)
  • 1/4 cup kahverengi şeker (200 ml lik bardak ve beyaz şeker kullandım)
  • 1/4 cup soğuk tereyağı (50 gr. kullandım)
Limonlu peynirli dolgusu için:
  • 1 paket krem peynir
  • 1 cup toz şeker (200 ml lik bardak kullandım)
  • 2 adet yumurta
  • 2 çorba kaşığı un (tablespoon ölçüsü kullandım)
  • 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi (1 limon kullandım, 1/2 tablespoon geldi)
  • 1/4 cup taze limon suyu
  • 1/4 çay kaşığı kabartma tozu (teaspoon ölçüsü kullandım)
Üzeri için: 2 çay kaşığı pudra şekeri ve
1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi

Hazırlanışı: 20*20 kare bir kalıbı yağlı kağıtla kaplayın.
Rondonun içine ezilmiş bisküvi ya da gofret, un ve kahverengi şekeri ekleyip biraz çalıştırın. Küp küp kesilmiş soğuk tereyağını ekleyip ekmek kırıntısı gibi bir görünüm alana kadar kesik kesik çalıştırın(Tarifin orijinalinde pasta bıçağı veya iki bıçakla bu işlem yapılıyor). Bu karışımı yoğurmadan kalıba boşaltıp elinizle bastırarak her tarafına eşit bir şekilde yerleştirin.
170 derecede 10 dk pişirip, soğumaya bırakın.
Bu sırada bir kasede krem peynir ve şekeri iyice karışana kadar çırpın. Yumurtaları ve unu ekleyin, karıştırın. 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi, limon suyu ve kabartma tozunu ekleyip, karıştırın. Pişmiş tabanın üzerine dökün.
Fırında 170 derecede 25-28 dk. pişirin(28 dk. pişirdim, hafif pembeleşmişti). İyice soğuduktan sonra buzdolabında 2 saat dinlendirin. Servisten önce pudra şekeri ve kalan limon kabuğu rendesini serpin.
Notlarım: İsterseniz tabanını kendiniz hazırlayabilirsiniz, ben elimde bisküvi olduğu için kullandım, güzel oldu, bir dahaki sefere de evde hazırlanan taban türünü denemek istiyorum. Ayrıca ilk fırsatta mevsimi geçmeden bir de portakallısını denemek istiyorum:)
*Tarifte 16 dilim yazıyordu, ben çok küçük olacağını düşünerek 12 dilime ayırdım.
* Ayrıca tarifin malzeme listesi cheesecake benzediğinden bu tarife limonlu cheesecake dilimleri de diyebiliriz.

Kraft.com sitesinden tarifle ilgili ipuçları:
* 1 çorba kaşığı limon kabuğu rendesi yerine, 3 çorba kaşığı limon, lime veya portakal kabuğu rendesi kullanılabilir.
* Daha yumuşak bir taban için 15 dk lık pişirme süresini 5 dk kısaltabilirsiniz.
* 1 limondan 1 kaşık kabuk rendesi, 2 kaşık limon suyu elde edebilirsiniz.

 

07 Mart 2013

Tahinli-cevizli & Tarçınlı-cevizli Çelenk Çörek


Bir süredir bu çörekler görünüşü ile ilgimi çekiyordu, yeğenimin doğum günü vesilesi ile denemiş oldum. O gün çok beğenilip, yorumlarda da özellikle tarifi sorulunca önceliği çöreklerin tarifine vermek istedim.

Çörekleri hazırlarken Sevgili Sibel'in tarçınlı çelenk çöreği ve Sevgili Tijen'in tahinli-cevizli çelenk çöreği tarifinden yararlandım.

Çörekler için iki ayrı hamur hazırlamak yerine iki tarifi harmanlayıp bir hamur hazırladım, ikiye böldüm, birini tahinli-cevizli, diğerini de tarçınlı-cevizli yaptım.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant maya
  • 1 adet yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 50 gr. tereyağ (eritilmiş)
  • aldığı kadar su (yaklaşık 1 çay bardağı kadar)
Arasına sürmek için:
Tahinli-cevizli iç harç için: 4-5 çorba kaşığı tahin, 2-3 çorba kaşığı toz şeker, dövülmüş ceviz içi













Tarçınlı-cevizli iç harç için: 40-50 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış), 1/2 çorba kaşığı tepeleme tarçın, 2-3 çorba kaşığı toz şeker



Hazırlanışı:

  1. Unu hamur yoğuracağınız kaba alıp, üzerine maya, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın.
  2. Ortasını açıp tereyağı, ılık süt, su ve yumurtayı ekleyip yoğurun. Elinize hafif yapışan, pürüzsüz bir hamur elde edin. 
  3. Üzerini örtüp mayalandırın(tariflerde yaklaşık 1 saat diyordu, ben vaktim kısıtlı olduğu için 25-30 dk mayalandırdım yeterli geldi).
  4. Tarçınlı karışım için yumuşak tereyağ, tarçın ve toz şekeri çatalla ezerek iyice karıştırın.
  5. Hamuru ikiye ayırın. 
  6. Hamurlardan birini biraz un serptiğiniz tezgahta merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın. 
  7. Tahin sürüp toz şeker ve dövülmüş ceviz serpin. 
  8. Uzun kenarından rulo şeklinde sarın. 
  9. Tam ortasından uzunlamasına ikiye bölün. 
  10. İki hamuru ortadan üst üste koyup örgü şeklinde sarın. (Pişme esnasında hamurun kabaracağını düşünerek sarma işlemini çok sıkı yapmayın. )
  11. Hamuru simit şeklinde yuvarlak hale getirip uçlarını birleştirin. Fırın tepsisine alıp mayalanması için 15-20 dk bekletin.
  12. Diğer hamuru da dikdörtgen şeklinde açıp, üzerine tarçınlı karışımdan sürün ve dövülmüş ceviz serpin. 
  13. Rulo şeklinde sarıp tahinlideki işlemleri tekrarlayın. 
  14. Mayalanan çörekleri 180 derecede ısınmış fırında 20-25 dk. pişirin.



Afiyet Olsun...

Not: Yukarıda verdiğim iç harçlar bir hamur içindir, eğer çöreklerin tamamını tarçınlı veya tamamını tahinli yapmak isterseniz, iç harç ölçülerini artırın.   
Tarçınlı çöreklerin orjinalinde üzerlerine toz şeker serpiliyordu, ben dar vakitte hazırladığım için unutmuşum. Bu çöreklerin bir de haşhaş ezmelisini denemek istiyorum.
**İsterseniz tarifteki maya miktarını azaltabilirsiniz..

05 Mart 2013

Doğum Günü Menüsü

masa 1

Geçen hafta salı günü yeğenimin doğumgünüydü, iki yaşına girdi. Bir gün önce akşamında karar verilip ertesi gün elbirliğiyle aşağıdaki menü hazırlandı.Hazırlıklara geç başlanması, annemin hastalanması, çocuklar vs derken sofrayı kurup fotoğraflarını çekene kadar akşam olup günışığı gitmiş oldu. Bu yüzden fotoğraflar istediğim gibi olmasa da günün anısı olarak eklemek istedim:)

Menüdekiler:

 
 
Patates Salatası ve Kısır


Limonlu Kareler (Lemon Bars)



 
 
 
 
 
 
 
Su Böreği
 
Doğum Günü Pastası (Annesi pastayı hazırlayıp, Betül teyzesi süslemiş)

dogumgunumasa

Kızkardeşim fıstıklı kurabiyeyi ve pastayı; annem su böreği, kara kek ve salataları; tarçınlı ve tahinli çöreği, limonlu kareleri ben hazırladım, hafta sonu hazırlayıp buzluğa attığım katmer poğaçalar da eklenince yukarıdaki menü çıktı ortaya.

Not: Pastalardaki şeker hamurlu süslemeler görsel olarak hazırlanıyor, ikram esnasında üzerinden alınıyor. Hatta  yeni keşfettiğimiz bir yöntemle bu sefer pasta hazırlanıp üzerine pandispanyanın şeffaf kutusu geçirildi ve üzeri şeker hamuruyla kaplandı, servisten önce de şeffaf kutu kaldırılıp pasta ikram edildi.

 

04 Mart 2013

Tahıllı Halka

tahillihalka1

Ağızda dağılan nefis tuzlular...
Betül'e çaya giderken nişastalı tırtıl kurabiyelerin yanında tuzlu olarak bu halkaları hazırlayıp götürmüştüm.

Tahıllı Halka
(Lezzet Dergisi - Marifetli Mutfak - Tuzlu Hamur işleri ekinden uyarlanmıştır.)

Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker (2-3 tatlı kaşığı ekledim)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (ben 2 su bardağı un (1/2 su bardağı tam buğday unu) kullandım)
Üzeri için:
  • 1 adet yumurta akı
  • Yulaf ezmesi
  • Keten tohumu (evde olmadığı için susam kullandım)
  • Ayçekirdeği içi
Hazırlanışı:

  1. Yulaf ezmesi, keten tohumu(susam) ve çekirdek içlerini bir kapta harmanlayın.
  2. Bir kasede önce tereyağı, sıvıyağ, yoğurt, yumurta, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın, üzerine mahlep, un ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun, unu azar azar ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın.
  3.  Hamurdan parçalar kopartıp şeritler halinde yuvarlayın ve uçlarını birleştirip simit şekli verin.
  4.  Halkaları önce yumurta akına batırıp ardından yulaflı karışıma bulayın.
  5.  Tepsiye dizin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet Olsun...



Notlar: Ben bir kısmını halka şeklinde hazırlayıp sadece yumurta sarısı sürüp çörekotu serptim, bir kısmını ise susama buladım. Bir kısmını da parmak şeklinde çubuklar hazırlayıp çekirdek içine bulamıştım, ancak taşıma esnasında fazla sallanınca çekirdekler üzerinden dökülmüş.

01 Mart 2013

Nişastalı Tırtıl Kurabiye

nisastalitirtil2

Betül'e çaya giderken yapıp götürdüğüm kurabiyeler. Burada oğlumun isteğiyle mantar kurabiye yapıp bir kısmını tırtıl şeklinde yaptığımdan bahsetmiştim. Ev halkı beğenince tekrar yaptım. Bu kurabiyenin hamuru içindeki nişastadan dolayı kolay şekil alabilen güzel bir hamur oluyor. Daha önce de bu hamur ile çiçek şeklinde kurabiyeler hazırlamıştım.
Nişastalı kurabiyeleri seviyorsanız bir de böyle denemenizi tavsiye ederim.

Nişastalı Tırtıl Kurabiye

Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı un(ben biraz daha ekledim)
  • 1 paket nişasta(200 gr. )
  • 1/2 paket kabartma tozu

Hazırlanışı: 
  1. Bir kapta tereyağı, yumurta ve pudra şekeri karıştırılır. 
  2. Nişasta, un ve kabartma tozu eklenerek, ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  3. Ele yapışıyorsa biraz daha un eklenebilir. 
  4. Tırtıl kurabiye kalıbı ile şekil verilir. 
  5. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında beyaz kalacak şekilde (çok hafif pembeleşene kadar) pişirilir.
Afiyet Olsun...



20 Şubat 2013

Reçelli Çiçek Kurabiye & Fıstık Süslemeli Un Kurabiyesi & Örgü Poğaça

RecelliCicekKurabiye

Betül'ün çay menüsündeki poğaça ve kurabiyeler...

İlk olarak o gün çok beğenilen reçelli çiçek kurabiyenin tarifiyle başlamak istiyorum. Kurabiyenin kıvamı çok güzeldi. Betül tarifi buradan almış, görüntüsünü kendisi tasarlamış.

Reçelli Çiçek Kurabiye

Malzemeler:
  • 100 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1,5 çay bardağı nişasta
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 çorba kaşığı yoğurt (yoğurt kaymağı da olur)
  • 1 adet yumurta (sarısı içine, akı üzerine)
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • Üzeri için: Reçel, isteğe bağlı fındık kırığı
Hazırlanışı: Önce sıvı malzemeleri karıştırın, daha sonra da kuru malzemeleri ekleyip karıştırın, unu azar azar ekleyerek orta yumuşaklıkta bir hamur elde edin. Hamuru açıp büyük ve biraz daha küçük kalıplarla kesip şekil verin. Büyük kurabiyenin üzerine küçük kurabiyeyi yapıştırıp, tepsiye dizin. Hafif pembeleşene kadar pişirin.

recellıcicek

Betül'ün Notları: Kurabiyeyi hazırlarken portakal kabuğu rendesi yerine tarçın (tarçın güzel bir lezzet vermişti) ve reçel olarak da ahududu reçeli kullanmış.Şekilli olarak hazırladığından üzeri için de fındık kırığı kullanmamış.

NOT: Kurabiyeleri tarifin orijinalindeki gibi hazırlamak isterseniz; Hamuru hazırladıktan sonra yuvarlayıp, ortalarına parmağınızla çukur yapın, önce yumurta akına daha sonra da fındık kırığına bulayın.

        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fistikkurabiye

Kurabiye hamuru tarifini buradan almış ama ben linki açamadım. Un kurabiyesi hamuru hazırlayıp şekilli kalılarla kesmiş, antep fıstığına bulamış.
Aslında bu tarife benzer bir tarifle hazırladığım un kurabiyelerim var henüz ekleyemediğim.

Antep Fıstığı Süslemeli Un Kurabiyesi

Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 kahve fincanı fındık yağı
  • 5 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
  • Alabildiği kadar un
Üzeri için:
- 1 çay bardağı pudra şekeri

Hazırlanışı: Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve pudra şekerini yoğurarak krema kıvamına getirin. Daha sonra üzerine fındık yağını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Daha sonra kalan diğer malzemeleri ekleyin ve mümkün olduğunca uzun süre ele yapışmayan kulak memesi kıvamında bir hamur olana kadar yoğurmaya devam edin. Daha sonra istediğiniz şekli verin ve önceden ısıtılmış 160 derece fırın 15-20 dakika kadar pişirin. Önemli olan kurabiyelerin renginin değişmemiş olmasıdır. Fırından çıkardıktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.

Betül'ün Notları: Kurabiye hamurunu hazırlarken sıvıyağ eklemeyi unutmuş, unu fazla gelince zeytinyağı eklemiş. Ayrıca kurabiyeleri tariften farklı olarak şekilli hazırlamış. Bunun için hamur 5-7 mm kalınlığında açılır, çiçek vs şeklindeki kalıpla kesilir, kenarlarına önce yumurta akı sürülür, daha sonra toz antep fıstığına bulanır.

      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Poğaçanın hamurunun tarifini ise uzman.tv den almış, şekil verirken örgü şeklinde hazırlamış.

Örgü Poğaça
Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı (eritilmiş, soğutulmuş)
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1/4 paket kabartma tozu (1/2 tatlı kaşığı)
  • 2 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için)
  • Aldığı kadar un
  • İç malzeme için: peynir-maydanoz veya patates
Hazırlanışı: Un dışındaki tüm malzeme (yumurta, yoğurt, tereyağı- sıvıyağ, tuz, kabartma tozu) karıştırma kabına alınır. Un azar azar eklenir, önce çırpıcı vs ile karıştırılır, daha sonra el ile yoğrulur. Poğaça hamuru hazırlanır, bezelere ayrılır, aşağıdaki fotoğraftaki şekilde açılır, kenarlarından kesikler atılır, ortaya iç malzeme yerleştirilir, kenarlardan yapılan kesikler üstüste katlanarak örgü şekli verilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, isteğe göre susam-çörekotu serpilir, 180-200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Not: Kabartma tozu miktarı artırabilirsiniz.

08 Şubat 2013

Betül'ün Çay Menüsü

masa

Geçen hafta Cuma günü kızkardeşim Betül'e çaya misafir olduk, bizler için hem göze hem de damağa hitap eden lezzetler hazırlamıştı...

Menüdekiler:
  • Reçelli kurabiye
  • Fıstık süslemeli kurabiye
  • Patates salatası

  • Pudingli bisküvili pasta
  • Örgü poğaça



ve benim hazırlayıp götürdüğüm

 

30 Ocak 2013

Kolay Fıstık Ezmesi

FıstıkEzmesi

Sadece üç malzemeyle evde hazırlayabileceğiniz nefis bir şekerleme...
Denemeler sonucunda aşağıdaki oranların uygun olduğuna karar verdik.

Kolay Antep Fıstık Ezmesi
(Yaklaşık 18 adet)

Malzemeler:
  • 100 gr boz antep fıstığı
  • 150 gr pudra şekeri
  • 20-25 gr su
Hazırlanışı: Boz antep fıstığını rondoda(doğrayıcıda) iyice (toz olana dek) çekin, pudra şekerini ekleyip karışana kadar çekin, suyu azar azar ekleyip homojen olana kadar karıştırın. Hamur halini gelen karışımı streç film yardımıyla uzun rulo haline getirin. Kendini toplayana kadar buzdolabında dinlendirip, dilimleyin. Dilimlediğiniz ezmeleri buzdolabında üzerini streç filmle kapatarak bekletebilirsiniz.
Not: Tarifi hazır olarak alacağınız çekilmiş boz fıstıkla da deneyebilirsiniz, bu şekilde hazırlanışı çok daha pratik olacaktır.
Fıstığı doğrayıcıda çekerken çok dikkatli olun, makinenizi uzun süre çalıştırmayın...



Not:
BOZ FISTIK
http://www.gaziantep.net/turizm/antepfistik.htm
Fıstığın tam olgunlaşmadan önceki evresine boz fıstık denir.Dış kabuğu açık sarı renkte olduğu için bu adı alır.Fıstığın içi tam dolgun değildir.Kokusu özel,tadı olgun fıstık içinden farklıdır.Antep baklavası boz fıstık içinden yapılır.Ve kendine özgü lezzetini buradan alır.

26 Ocak 2013

Baton Tiramisu

IMG_3112
Dün karneler alındı, okullar tatile girdi, tüm çocuklarımıza hayırlı, sağlıklı, verimli güzel bir tatil diliyorum.
Ortanca oğlum da ilk karnesini aldı, dün aynı zamanda doğum günüydü. Günler öncesinden tiramisu siparişi vermişti. Ben de dün isteğiyle tiramisu ve mantar kurabiye (bazılarını tırtıl kurabiye şeklinde) hazırladım.

Bu tiramisu ise arşivden, baton kalıpta üç katlı olarak hazırlamıştım. Fotoğraf 1,5 sene önce çekilmişti, sonra da bir kaç defa daha bu şekilde hazırladım..

Sayfamda tiramisu tarifi var, lakin ilerde sayfama bakıp bugünü hatırlamak adına eklemek istedim:)

Tiramisunun kreması için buradaki tarifi kullanıyorum.
Kalıbım 24 cm uzunluğunda, 6,5 cm yüksekliğinde.
Bu kalıp için 1 paket kedi dili bisküvisi kullandım ve 3 katlı olarak hazırladım.
Baton kalıpla hazırladığım diğer pastalara buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.


10 Ocak 2013

Damla Çikolatalı Kurabiye (Chocolate Chip Cookies)

DamlaÇikolatalıKurabiye

Çocukların kar keyfine eşlik etsin diye büyük oğlumun isteğiyle yapıldılar...
İki haftadır çocukların hastalığıyla geçiyor, ilk hafta ortanca, sonraki hafta da en küçük şifayı kaptı. Özellikle küçüğün mızmızlığıyla zor ve yorucu bir haftaydı. Çok şükür bugun biraz daha iyi ve eski neşesi gelmeye başladı.

Kahveli Damla Çikolatalı Kurabiye
(Lezzet Dergisi Altın  Mutfak Kurabiyeler ekinden uyarlayarak yaptım)

Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik kahverengi şeker
  • 1/2 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı (hafif tepeleme) kabartma tozu
  • bir fiske tuz
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1-1,5 tatlı kaşığı granül kahve
Hazırlanışı:

  1. Oda sıcaklığındaki tereyağını karıştırma kabına alıp içine esmer şeker ve toz şekeri ekleyip mikserle 1-2 dk çırpın. 
  2. Yumurta ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin. 
  3. Un, kabartma tozu ve tuzu ekleyip, elinizle karıştırın. 
  4. Damla çikolata ve kahveyi ekleyip karışana kadar hafifçe yoğurun.
  5. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın, tepsiye aralıklı olarak dizin. 
  6. Yemek kaşığının sırtı ile üzerlerine hafifçe bastırın. 
  7. 170 derecede ısınmış fırında 15-20 dk. pişirin. 
  8. Tel ızgara üzerine alarak soğumaya bırakın.
Afiyet Olsun...



Notlarım: Tarifte 180 derecede 20 dk pişirn diyordu, ben de süre tutup diğer illerimden dolayı arada bakmayınca kurabiyeler fazla pişip biraz sert oldular. Bu ölçüyle 15 adet kurabiye çıktı.
Tarifte kahve yoktu, ben çocuklardan dolayı bir kısmına ekledim ve çok güzel bir lezzet verdi, tavsiye ederim.
Ayrıca tarifte tereyağ eritiliyor ve kabartma tozu 1 paket kullanılıyordu.