Pages

  • RSS

19 Aralık 2011

Elif'in Çay Sofrası ve Kadayıf Böreği

IMG_4024
Geçen hafta hastalık, misafir ağırlama ve yeğenimin diş buğdayı ile dolu dolu geçti:) Ayrıntıları daha sonra...
Gelelim bu güzel sofraya, arkadaşım Elif değişik ve güzel lezzetler hazırlamıştı o gün bize...
Aslında üzerinden bir ay geçti bu güzel sofranın, daha sırada eklenmeyi bekleyen bir sürü tarif ve menüler var:)

IMG_4035
Menüdekiler(18.11.2011):
*Tel kadayıf böreği
* Sinkota
* Ispanak salatası
* Allegria (Mavi haşhaşlı kurabiye)
* Meyveli turta


Kadayıf BöreğiIMG_4026
Bugün Elif'in hazırladığı tel kadayıf böreğinin tarifi var, diğerlerini de bu hafta eklemek istiyorum..
Tel Kadayıf Böreği


Malzemeler:




  • 400 gr. taze kadayıf


  • Yarım kangal sucuk veya 250 gr. pastırma


  • 250 gr. dil peyniri


  • 250 gr. taze kaşar peyniri


Sosu için:




  • 3 adet yumurta


  • 3 su bardağı süt


  • 1 çay kaşığı tuz


Hazırlanışı: Kadayıf tel tel ayrılır, iki eşit parçaya bölünür. Yağlanmış tepsiye kadayıfın bir parçası yerleştirilir. Üzerine dilimlenmiş dil peyniri, sucuk, kaşar peyniri üst üste yerleştirilir. En üst kısma kalan kadayıf yerleştirilir. Sosu çırpılır, böreğin üzerine dökülür, 1 gece bekletilir. 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Sıcak servis yapılır.

06 Aralık 2011

Elmalı Turta ve Zülfiye'nin Çay Sofrası

IMG_39751
Zülfiye'nin çay sofrası... Arkadaşım çok güzel hazırlıklar yapmıştı, özellikle elmalı turtanın kıvamı çok güzeldi:)

IMG_3989
Elmalı Turta
Malzemeler:
Hamuru için:




  • 1 paket (250 gr) margarin veya tereyağ


  • 3 çorba kaşığı yoğurt


  • 1 çay bardağı pudra şekeri


  • 1 paket kabartma tozu


  • 1 paket vanilya


  • Aldığı kadar un


İç harcı için: 3-4 elma rendelenir, 5 çorba kaşığı şekerle pişirilir. Tarçın ve ceviz eklenir, soğumaya bırakılır.



Hazırlanışı: Yağ, şeker, yoğurt karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenerek hamuru yoğurulur. Hamurun yarısı ayrılır. Tart kalıbına (Zülfiye yuvarlak borcam kullanmış)
basılarak yayılır. Kalan hamura 3-4 çorba kaşığı kadar un eklenir, yoğurulur, kulak memesi kıvamından az sert bir kıvam elde edilir, buzdolabında bir süre soğutulur. Tart kalıbına yayılan hamurun üzerine soğumuş elmalı harç yayılır. Üzerine dolaptaki hamur rendelenir. 170 derecede üzeri pembeleşene kadar pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpilir.



IMG_3988





Menüdeki diğer lezzetler...
Kereviz Salatası
IMG_3981

Kuru Patlıcan Dolması
IMG_3983

Ispanaklı Gül Böreği
IMG_3990

Tiramisu
IMG_39781

03 Aralık 2011

Çay Menüsü

IMG_4075
Perşembe günü bebek ziyaretine gelen misafirlerimiz için hazırlamıştım. Başta fotoğraf çekemeyince alışkanlık gereği misafir sonrası bir kaç kare alabildim.


Menüdekiler:









* Havuçlu Kek



* Mantar Kurabiye (Evdeki nişasta miktarı az olunca 1/2 su bardağı kadarını pirinç unu kullandım, güzel oldu)


29 Kasım 2011

Mandalina Pelteli Muhallebi

IMG_3967
Aslında sırada eklenecek sofralar olmasına rağmen mandalinayla hazırladığım bu tatlıyı mevsimi geçmeden paylaşmak istedim. Büyük oğlumun beslenmesi için hazırlamıştım, hafif ve güzel bir tatlı oldu. Vişnelisine buradan, portakallısına buradan ulaşabilirsiniz.
Bu tarifimi Sevgili Özlem'in evsahipliğini yaptığı "Çay, Kahve Bahane" etkinliğine gönderiyorum, kendisine daveti için teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyorum. Etkinliğe katılan tarifleri buradan takip edebilirsiniz.
Malzemeler:
Muhallebisi için;



  • 1/2 lt. süt

  • 1/2 çay bardağı un

  • 1 tatlı kaşığı nişasta

  • 1 çay bardağından az şeker

  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

  • 1/2 paket vanilya
Peltesi için;


  • 2 çay bardağı taze mandalina suyu ve su karışımı (1/4 ü su, kalanı mandalina suyu)

  • 2 tatlı kaşığı nişasta

  • 5-6 tatlı kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:

  1. Öncelikle muhallebisi hazırlanır, tereyağ ve vanilya dışındaki malzemeler bir tencereye alınır, ocakta çırpma teliyle sürekli karıştırılarak pişirilir. 
  2. Kaynayınca ocaktan alınır, tereyağ ve vanilya eklenir, çırpma teliyle karıştırılır, kaselere üzerinde pelte için boşluk bırakılarak boşaltılır.


Peltesi için;

  1. Küçük bir tencerede nişasta ve şeker karıştırılır, karıştırmaya devam ederken azar azar mandalina suyu-su karışımı eklenir, ocağa alınır. 
  2. Kaynayana kadar pişirilir, muhallebilerin üzerine dökülür, soğumaya bırakılır.

IMG_3956
Afiyet Olsun...
Not: Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Muhallebinin kıvamı bize göre yerindeydi, daha katı muhallebi sevenler un miktarını artırabilir, ama bu şekilde de dinlenince kıvamı iyiydi. &nbsp 

25 Kasım 2011

Cevizli Kek

IMG_3823

Nilgün'ün çay sofrasından, nefis cevizli kek...

Malzemeler:
  • 3 adet yumurta

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 1 su bardağı sıvıyağ

  • 1 su bardağı süt

  • 2 su bardağı un

  • 2 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Hazırlanışı:

  1.  Yumurta ve şeker çırpılır, süt ve yağ eklenir, çırpılır.
  2.  Un, kabartma tozu ve vanilya eklenir, ceviz eklenir karıştırılır. 
  3. Yağlanmış kalıba dökülür, 160 derecede pişirilir.
Afiyet Olsun...

22 Kasım 2011

Sebzeli Tarator

IMG_3818
Nilgün'ün çay sofrasından lezzetli bir salata, yerken içindeki rokayı farketmemiştim:)

SEBZELİ TARATOR (HAVUÇLU SALATA)
Malzemeler:




  • 4 adet orta boy havuç


  • 1 demet roka


  • yarım demet maydonoz


  • 400 gr süzme yoğurt


  • 3 diş sarımsak


  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • 1 çay bardağı zeytinyağı


  • 2 adet kırmızı biber


Hazırlanışı: Havuçlar temizlenip rendelenir, sıvıyağda sotelenir. Kırmızı biber ince kıyılıp sotelenen havuca eklenir ve 5 dk sotelenip soğumaya bırakılır. Roka ve maydonoz ince ince kıyılır. Dövülmüş sarımsak ve yoğurt karıştırılır . Hazırlanan yoğurtlu karışım ve ince kıyılmış sebzeler sotelenen sebzelere eklenip karıştırılır.

17 Kasım 2011

Patlıcanlı Gül Böreği

IMG_3828

Uzun zamandır merak ettiğim patlıcanlı böreği Nilgün'ün sofrasında görünce hemen denemiştim:) Aslında patlıcanı severim ama börekte nasıl olur, damak tadımıza uyarmı diye düşünüyordum, tadını sorduklarımdan da hep olumlu yanıtlar almama rağmen (çocukların da yemediğini düşünürekten) yine de yapmaya cesaret edemiyordum. Bu vesileyle tatmış oldum ve denemeğe değer olduğunu gördüm, patlıcan böreğe yakışıyormuş:)

Patlıcanlı Gül Böreği
Malzemeler:

5 adet yufka
1 su bardağından biraz fazla süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta (sarısı üzeri için)


İç harcı için:


5-6 adet patlıcan
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı: Öncelikle iç harcı hazırlanır, ince doğranmış kuru soğanlar yağda sotelenir, küp doğranmış patlıcanlar eklenir, kendi duyuyla suyunu iyice çekene kadar pişirilir, baharatlar eklenir, soğumaya bırakılır.


Sosu için yumurta beyazı, sıvıyağ ve süt çırpılır. Yufkanın biri tezgaha serilir, 4 e bölünür, sostan sürülür, geniş kenarına soğumuş patlıcanlı içten yerleştirilir, rulo şeklinde sarılıp kendi etrafında döndürülerek gül böreği şekli verilir. Tepsiye dizilir, üzerlerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecede pişirilir.

IMG_38081

29 Eylül 2011

Nilgün'ün çay menüsü

Lise arkadaşlarımızla toplanmamızda pazar günü evsahibemiz Nilgün arkadaşımızdı. Çok güzel lezzetler hazırlamıştı. Hafta sonu şehir dışına çıktığımızdan ben biraz geç kaldım, gittiğimde sofraya oturmuşlardı, bir kaç kare fotoğraf çekebildim.

Menüdekiler:



Gömbe






















Tiramisu

Menüdekiler;
* Peynirli Gömbe
* Patlıcanlı gül böreği
* Zeytinyağlı yaprak sarma
* Beşamel soslu mantarlı tavuk
* Yeşil salata
* Sebzeli tarator
* Cevizli kek
* Tiramisu (Nilgün tiramisuyu benim tarifimle yapıyormuş , ayrıca o gün üzerine serptiği türk kahvesi çok yakışmıştı)

15 Eylül 2011

Kurabiyeler

Betül teyzemizin sürpriz yapıp hatıra olsun diye hazırladığı kurabiyeler(ilk denemesi ve de kursa gitmeden)...

30 Ağustos 2011

Ramazan 2011 ve Hayırlı Bayramlar

cevizli tatli

Ramazan Bayramınız mübarek olsun, sağlık, huzur, mutlulukla nice nice bayramlara...

Aşağıdaki yazıların üzerine tıklayarak SeMaVeR arşivindeki ikramlıklara ulaşabilirsiniz;
şerbetli tatlılar, sütlü tatlılar, minik ikramlıklar, tuzlu ikramlıklar, tatlılar...


Not: Bu Ramazan çok güzel sofralara misafir olduk, pek çoğunun fotoğrafı yok maalesef, ancak menülerin fikir verdiği yorumundan hareketle elimdeki bir kaç fotoğraf ile menüleri bayramdan sonra yazmak istiyorum.

09 Haziran 2011

Şeritli Poğaça ve Çikolatalı Muzlu Kek

seritli pogaca1

Bu poğaçaların tarifi Lezzet (Mart 2011) dergisinden, dergiyi aldığımda denemiştim.

seritli pogaca2
Mart 2011
Tarifi dergideki şekliyle yazıyorum, ben hamurunu ekmek yapma makinesinde hazırladım.

Şeritli Poğaça
Malzemeler:

  • 1 su bardağı ılık süt

  • 20 gr yaşmaya (1 paket instant maya kullandım)

  • 1 adet yumurta (sarısı üzeri için ayrılır)

  • 1 çay bardağı sıvıyağ (fındık yağı kullandım)

  • 1 tatlı kaşığı tuz (daha az kullandım)

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

  • 2,5 - 3 su bardağı un

  • iç harcı için: beyaz peynir ve maydanoz

  • üzeri için: yumurta sarısı ve susam
Hazırlanışı: Mayayı sütün içerisinde eritin ve yoğurma kabına alın. Yağ, yumurta akı, tuz ve şekeri ekleyin. Azar azar un ilavesiyle yoğurun. Ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur için gerekirse un ilavesi yapın. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat mayalandırın.
İç harcı için; peyniri çatalla ezin, ince doğranmış maydanozla karıştırın.
Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp dikdörtgen şekilde açın. Kısa kenarlardan bir tarafa bir miktar peynirli iç harçtan yerleştirip yarısına kadar rulo sarın. Diğer yarısını şeritler halinde kesin ve şeritleri üzerinden geçirip alta doğru kıvırın. Tepsiye yerleştirip üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpiştirin.
180 derecede kızarıncaya kadar pişirin, sıcak servis yapın.

Bu tarifi deneyenler:
Şeritli Poğaça  ~~ Saliha 

~~~~~~~~~~~~~~~

cikolatali muzlu kek

Mart 2011


Çikolatalı Muzlu Kek

Bu güzel keki Sevgili Rumma'nın sayfasında gördüğümde muzların içinde tane tane kalması ilgimi çekmişti. Ben ölçülerini biraz değiştirdim ve evdekilerin kek içinde muzu bu şekilde tercih etmeyeceğini düşündüğümden kekin sadece bir bölümüne ekledim. Muz eklediğim kısımlar daha nemli olmuştu. Pudra şekeri yerine de toz şeker kullandım, ama pudra şekerinin keklere güzel bir kıvam verdiğini duymuştum. Tarifin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz, parantez içindekiler benim kullandığım ölçüler..

Malzemeler:

4 adet yumurta (3 adet kullandım)

150 gr tereyağı (120 gr tereyağı kullandım)

35 gr kakao (30 gr kadar kullandım)

120 gr su (1/2 su bardağı kullandım)

1 su bardağı pudra şekeri (toz şeker kullandım)

1 paket kabartma tozu

2 adet büyük boy muz

un (1,5 su bardağı kullandım)

üzeri için: çikolatalı sos, glazür veya 150 gr erimiş çikolata - 100 ml süt ile hazırlanmış sos (Rumma condensed milk kullanmış)

Hazırlanışı: Su, tereyağı ve su ocakta yağ eriyene kadar karıştırılır ve tamamen soğuması sağlanır.
Oda sıcaklığındaki yumurta ve şeker çırpılır. Kakaolu karışım eklenir ve karıştırılır.
Un ve kabartma tozu eklenir, karıştırılır, ince dilimlenmiş muzlar eklenip tekrar hafifçe karıştırılır.
Yağlanmış kalıba kek harcı dökülür ve 170 derecede pişirilir. Soğuduktan sonra üzerine sosla birlikte servis edilir.

01 Haziran 2011

Karışık

ricottalı tuzlu kurabiye
Bu tuzlu kurabiyeleri şehir dışından gelen teyzemin de misafir olduğu, annem ve kızkardeşlerimle toplandığımız çay menüsü için hazırlamıştım.
Evdeki ricotta peynirini değerlendirmek için hazırladığım hamurun bir kısmını poğaça şeklinde bir kısmını da şekilli kalıplarla hazırladım.

Ricotta peynirli tuzlu kurabiye
Malzemeler:


  • 150 gr ricotta (lor) peyniri

  • 110 gr tereyağı

  • 1/2 çay bardağı fındık yağı

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 çay kaşığı toz şeker

  • 1 çorba kaşığı sirke

  • 1 adet yumurta (sarısı üzeri için ayrılır)

  • biraz dereotu

  • 1 paket kabartma tozu

  • 2 su bardağından biraz fazla un

Hazırlanışı: Hamuru hazırladım, bir kısmını merdaneyle açıp kurabiye kalıpları ile kestim, bir kısmını da poğaça şeklinde hazırladım, üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam ve çörekotu serptim.

Menüdekiler:
* Reçelli kakaolu kek


* kıymalı kuru dolma
25 kadar kuru patlıcan, biber ve kabağı yumuşayana dek haşladım.
İç harcı için: 1,5 su bardağı pirinci 10-15 dk sıcak su ile ıslattım. Bir kasede ıslanıp, yıkanmış pirinç, 330 gr kıyma, 3 kuru soğan (ince doğranmış), 1 kaşık acı biber salçası, 1 kaşık domates salçası, 2-3 çay kaşığı tuz, karabiber, biraz zeytinyağı, nar ekşisi, su(iç harç yumuşak bir kıvama gelene kadar)
Dolmaları düdüklü tencereye dizip, üzerine sumak ekşisi gezdirdim, sıcak su ilavesiyle 20-25 dk pişirdim. Bu şekilde düdüklü tencerede çok daha iyi piştiler.

* pırasalı patatesli börek

* patatesli kıymalı sarma börek

* patates salatası


* ricotta peynirli poğaça

* ricottalı tuzlu kurabiye


* simit


* muzlu rulo sarma


~~~~~~~~
Ananaslı alt üst kek


ananaslı kek1


Fatma Ş, bu güzel keki şubat ayında misafir olduğumuz akşam çayında ikram etmişti. Kek hamuru pandispanya gibi oluyor, ayrıca ananas yerine elma ile de yapıyormuş, elma ile yaptığında tarçın da ekliyormuş.

Ananaslı Alt Üst Kek
Malzemeler:



  • Konserve ananas

  • 5 adet yumurta

  • 1,5 subardagı seker

  • yarım su bardagı sıvı yag

  • 1,5 su bardagı un

  • kabartma tozu ve vanılya
Hazırlanışı: Öncelikle kalıbın tabanına yağlı kağıt serilir, üzerine doğranmış konserve ananaslar dizilir. Hazırlanan kek hamuru dökülür. 175 derecede pişirilir. Biraz soğuyunca ters çevrilip, servis edilir.
Kek hamuru için; yumurta ve şeker 10 dk. çırpılır. Yağ eklenir, çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenir, dikkatli bir şekilde karıştırılır.
ananaslı kek2


~~~~~~


sekerpare2
Canan'ın hazırladığı şekerpare ve mayalı kol böreği...
Mart ayında akşam çayına misafir olduğumuzda ikram etmişti bu iki güzel lezzeti, özellikle şekerparenin kıvam ve lezzeti tam yerindeydi. Ahçı olan rahmetli babasının tarifini zamanla değiştirerek aşağıdaki ölçüleri elde etmiş.
sekerpare1

Şekerpare
Malzemeler:


  • 1 paket(250 gr) tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

  • 3 adet yumurta (1 yumurtanın sarısı üzeri için)

  • 1/2 su bardağı pudra şekeri

  • 4 çorba kaşığı irmik

  • 2 çorba kaşığı hindistan cevizi

  • 1 paket kabartma tozu

  • aldığı kadar un
Şerbeti için: 5 su bardağı su, 4,5 su bardağı toz şeker 10 dk. kaynatılır, kaynayınca içine 1/2 limon atılır, 5 dk. daha kaynatılır.

Hazırlanışı: Hamur malzemeleri ile kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır, şekil verilir, tepsiye dizilir, üzerlerine yumurta sarısı sürülür, çatalla şekil verilir, fırında pişirilir. Üzerine soğumuş şerbet dökülür.
Tatlı sıcak, şerbet soğuk olacak.
Not: Canan bazen tatlıyı hazırlarken 2 yumurta kullanıyormuş.

mayalı kol böreği
Mayalı kol böreği

Malzemeler:


  • 1,5 su bardağı süt

  • 1 su bardağı zeytinyağı

  • 1 su bardağı ılık su

  • 1 paket toz maya

  • 2 adet yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine)

  • 2 çay kaşığı (tepeleme) tuz

  • un

  • 125 gr tereyağı
Hazırlanışı: Tereyağı hariç diğer malzemelerle mayalı hamur hazırlanır, iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakılır. Portakaldan büyük bezelere ayrılır. Bol unla mermer tezgah eninde açılır, üzerine 3-4 kaşık eritilmiş tereyağı gezdirilir. Ucuna iç harcı koyulup rulo şeklinde sarılır, tepsiye S şeklinde dizilir. 1/2 saat tepsi mayası için beklenir. Üzerine yumurta sarısı sürülür, çörekotu serpilir. 200 derecede pişirilir.