Pages

  • RSS

25 Ağustos 2005

brownie



Portakal Ağacında eski forumda Personna'nın yeni forumda Hilal'in verdiği brownie tarifini denedim, güzel oldu.

Malzemeler:

Keki için;
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağından biraz fazla un (ben 3/4 su bardağı un kullandım)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı kakao
Üzerine dökmek için: 1 su bardağı süt(istenirse içine granül kahve eklenebilir)
Sosu için:
  • 1 adet yumurta
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 50 gr. erimiş tereyağ
Hazırlanışı:

  1. Önce şeker ve yumurta çırpılır. 
  2. Süt ve sıvıyağ eklenir, çırpılır. 
  3. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakao eklenir, mikserin en düşük ayarında çırpılır. Karışım yağlanmış, unlanmış küçük borcama dökülür. 
  4. Ilık fırında 150 derecede pişirilir. 
  5. Fırından çıkınca üzerine soğuk süt gezdirilir. 
  6. Daha sonra sos malzemeleri iyice karıştırılarak sosu hazırlanır ve üzerine gezdirilir.
Afiyet Olsun...


Not: Hamurun kıvamı oldukça akıcıydı (içindeki unun az olmasından). Üzerine dökmek için 1 su bardağından daha az süt kullandım, yeterli geldi. Üzerinin sosu için(içinde çiğ yumurta olduğundan) kendi tarifimi uyguladım. Ayrıca 23 cm lik küçük yuvarlak borcamda denedim, bu kalıba tam geldi ve tadı ıslak kek gibiydi.
Sos tarifim: 2 kahve fincanı şeker, 1 çorba kaşığı nişasta(silme), 1 paket kakao(25 gr. lık), 2-2,5 kahve fincanı ılık su. Malzemenin hepsi karıştırılarak pişirilir, ocaktan inerken 1 tatlı kaşığı tereyağ eklenir.    

21 Ağustos 2005

frambuazlı(vişneli) cheesecake



Pişirilmeden hazırlanan pratik bir cheesecake...Tarif Sofra dergisinden ve orjinal tarifte frambuaz kullanılıyordu, ben evde olmadığı için vişne kullandım.

Malzemeler:
  • 1 paket incirli bisküvi (kepekli bisküvi kullandım)
  • 125 gr. tereyağ (2 kaşık tereyağ kullandım)
  • 90 gr. bitter çikolata (60 gr. çikolata kullandım)
  • 1 paket vanilyalı creme ole
  • 1 paket labne peyniri
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 paket meyveli sos
  • 200 gr. frambuaz (vişne kullandım)

Hazırlanışı: Bisküvileri robottan geçirin. Tereyağını eritin. Çikolatayı da benmari usulü eritin. Hepsini karıştırın. Kelepçeli kalıbın tabanına bu malzemeyi iyice bastırarakyayın.
Creme ole'yi üzerindeki tarife göre 1,5 su bardağı sütle hazırlayın. Labne peynirini ekleyip, karıştırın. Bisküvilerin üzerine bu karışımı yayın.
Üzerine frambuazları dizin. En son, üzerindeki tarife göre hazırlanmış meyveli sosu(piştikten sonra soğutulmuş) gezdirin.

Notlarım: Cheesecake tabanı için tereyağ ve çikolata miktarını azalttım, çikolatadan yada yağ miktarını azalttığımdan dolayı taban oldukça sert olmasına rağmen erimiş çikolata tabana güzel bir lezzet vermişti. Bir dahaki sefere tabana biraz süt eklemeyi ya da çikolatalı bisküvi kullanmayı düşünüyorum. Bir de bendeki 26 cm lik kelepçeli kalıpta hazırladığım için biraz ince oldu, daha küçük bir kalıp kullanılırsa daha iyi olur.

18 Ağustos 2005

fırın sütlaç



Tarif sofra nimetleri kitabından...Ben kendi damak zevkimize göre pirinç miktarını biraz azalttım.Siz de az pirinçli sütlaç sevenlerdenseniz, bu sıcak yaz günleri için serinletici bir alternatif...

Malzemeler:
  • 1 kahve fincanı kırıklı beyaz pirinç(ben daha az kullanıp, nişasta miktarını artırdım)
  • 1,5-2 su bardağı su(pirinci haşlamak için)
  • 1 lt. süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 silme çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 silme çorba kaşığı nişasta
  • 1 tutam tuz
Hazırlanışı:
  1. Pirinç su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. (Ben 20-25 dk kadar kaynattım) Bir tahta kaşıkla pirinçler iyice ezilerek dövülür.
  2. Başka bir tencerede süt, şeker, bir tutam tuz ve haşlanıp ezilmiş pirinç karıştırılarak kaynatılır.
  3. Küçük bir kapta pirinç unu ve nişasta az su ile ezilip, kaynamakta olan pirinç-süt karışımına eklenir. (Bu arada topak olmaması için devamlı karıştırılır) 10 dk. kaynatılır.
  4. Ocaktan alınarak fırına dayanıklı kaselere veya küçük güveç kaplarına paylaştırılır. (Ben de 5 tane küçük güveç kabı sütlaç çıktı)
  5. Kaseler soğuk su dolu bir kabın içine yerleştirilerek 180-200 derece ısınmış fırının ızgara modunda üzerleri kızartılır. (Bu aşamada çok dikkatli olmak ve fırının başından ayrılmamak gerekiyor, zira sütlaçların üzeri çok çabuk kızarıp yanabiliyor).
Afiyet Olsun...

15 Ağustos 2005

Şeftalili Bademli Tart


Şeftali-YE etkinliği için hazırladığım tart. Orjinali elmalıydı, şeftalili denedim, tavsiye ederim:)

Şeftalili Bademli Tart
Malzemeler:

Hamuru için:
  • 125 gr. tereyağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
üzeri için:
  • 2 adet şeftali
  • 1 çay bardağı toz şeker(şeftalilerin tadına göre şeker miktarı artırılabilir)
  • 1 çay bardağı dövülmüş badem
  • 1 çay kaşığı zencefil ve tarçın
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
Şeftalilerin hazırlanması: Öncelikle şeftalileri kaynar suya daldırın ve 10 saniye bekletip, delikli kepçeyle soğuk su dolu bir kaseye aktarın. Şeftalinin bir kenarındaki çukurdan keserek şeftaliyi ikiye bölün. Çekirdeğini çıkarın ve kabuğunu soyup,dilmleyin.
Hazırlanışı: Hamur malzemesi yoğurularak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça ayrılarak derin dondurucuda bekletilir. Kalan hamur borcama yayılır. Üzeri için ince dilimlenmiş şeftaliler,şeker, nişasta, zencefil ve tarçın kaıştırılır. Hamurun üzerine dizilir, dövülmüş bademler serpilir. Derin dondurucudaki hamur şeftalilerin üzerine rendelenir. Önceden ısıtılmış 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Tart biraz soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir.


Bu tarifi deneyenler;
Şeftaliyle Tart ~~ Yadigar

04 Ağustos 2005

erikli muffin



Geçen ay Sofra(Kasım-2002) dergisinden bu tarifi denedim. Tarifte mürdüm eriği kullanılıyordu ama ben bahçeden topladığımız kırmızı erikle yapmıştım. Bir de tarifte kabartma tozu yoktu, ben de kabarmayacağını düşünerek ekledim. Tarifteki ismi tartölet diye geçiyordu, sanırım kabartma tozunun etkisiyle benimkiler daha çok muffine benzediler. Yemekvebiz blogunda sevgili Figen tartöletleri tarifin orjinalindaki gibi kabartma tozu kullanmadan yapıyormuş.

Malzemeler:
  • 8 adet mürdüm eriği(6 adet kırmızı erik kullandım)
  • 3 adet yumurta
  • 8 çorba kaşığı şeker
  • 1/2 paket oda sıcaklığında margarin(125 gr. tereyağı kullandım)
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • yarım limonun suyu
  • 1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
  • 1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı: Eriklerin çekirdeklerini çıkarıp, ikiye ayırın.
Yumurta ve şekeri karıştırın. Margarini/tereyağını ilave edin.
Limon suyu ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyin. Karıştırıp unu ekleyin (unla birlikte kabartma tozunu da ekledim) . En son vanilyayı ekleyin.
Yağlanıp, unlanmış muffin kalıbına(12 li muffin kalıbı kullandım) malzemeyi yayın. Üzerine yarım erikleri dizin. 175 °C ılık fırında pişirin.

Not: Kullandığım eriklerin yumuşak olduğundan mı yoksa kabartma tozu kullandığımdan mı erikler pişerken hamurun içine gömüldü ...

25 Temmuz 2005

kazan karası



Tarif Ayşe Tüter'in Mutfağı'ndan dergisinden...

Malzemeler:
  • 1 lt. süt
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı şeker
  • 100 gr. tereyağ(daha az eklenebilir)
  • 100 gr. bitter çikolata(yarısı rendelenmiş)
  • 1 paket vanilya
  • 2 adet muz(dilimlenmiş)
  • 1 paket kakaolu bisküvi
Hazırlanışı: Bir tencerede un, nişasta, kakao ve sütü karıştırıp ocağa alınır. Şekeri ekleyip, kısık ateşte göz göz olana kadar karıştırarak pişirilir. Ateşten inince vanilya, tereyağ ve çikolatanın yarısı eklenip, mikserle krema kıvamına gelene kadar 10 dk. çırpılır. Servis kabının tabanı 2-3 cm. kalınlığında krema ile kaplanır. Üzerine bir sıra bisküvi, bisküvilerin üzerine de bir sıra muz dilimleri ve tekrar bir sıra bisküvi dizilir. Kalan krema üzerine yayılır. Buzdolabında soğutulur. Üzeri rendelenmiş çikolata veya hindistan ceviziyle süslenir.

13 Temmuz 2005

the cook next door!



İlk mutfak maceran neydi? Neler hatırlıyorsun?

Küçükken kız kardeşim mutfağa benden daha meraklıydı. Onunla beraber annemin evde olmadığı bir sırada puf böreği hamurundan baklava yapmaya kalkışmıştık ve haliyle yufkalar kalın olmuştu, üstüne bir de şerbet dökmüştük:)

Yemek yapma stilini en çok etkileyen kim?
annem çok güzel yemek yapar, ben de evlendikten sonra eşimin de damak tadına düşkün olması nedeniyle yemeğe karşı aşırı bir ilgim oluştu. ancak evlendikten sonra bir süre annemden uzakta istanbul dışında oturduğum için yemek yaparken tvdeki yemek programları, yemek kitap ve dergilerinden çok yararlandım. yemek dergileri almaya da bu dönemde başladım zaten.

Yemeğe ve yemek yapma dünyasına ilgini kanıtlayan bir resmin var mı? Bize göstermek istermisin?
maalesef yok...

Mutfakta fobin var mı? Avuçlarını terleten bir yemek mesela?
her seferinde misafir geleceği zaman yaptıklarım ya olmazsa endişesi taşıyorum, halbuki diğer zamanlarda yaptığımda bir problem olmuyor ama....

Mutfakta hangi yardımcını vazgeçilmez buluyorsun? Alıpta çok gereksiz bulduğun nedir mutfakta?
kesme tahtası, çırpma teli, mutfak terazisi, streç film ve mikser vazgeçilmezlerim arasında...
gereksiz olarak sayabileceğim elektrikli bıçak...

Bir kaç garip belki de komik yemek çeşidi söyle, senin sevdiğin ama senden başka kimsenin sevmeyeceğini düşündüğün bir yemek.
küçükken bir bardak sıcak çayın içine ekmek ve beyaz peynir ufalayıp, karıştırıp yerdik ve çok severdik. ayrıca hala patates kızartması ve beyaz peyniri ekmekle beraber yerim...

Hangi 3 malzemeden veya yemekten vazgeçemezsin?
yumurta, tereyağı/zeytinyağı ve tuz mutlaka olmalı... tatlı, pasta ve meyve vazgeçemediklerimden...

Üç kısa soru daha
En çok sevdiğin dondurma çeşidi...
madonun karadutlu ve fıstıklı dondurması....

Asla yemeği düşünmediğin şey...
pek çok şey var aslında, aklıma gelenler balık dışındaki deniz ürünleri, işkembe, sakatatlar...

Özel bir yemeğin/spesiyalin var mı?
kek, pasta vs. yapmayı seviyorum.misafirlerim profiterol, kayısılı ve cevizli kek, patatesli kıymalı sarma böreğimi beğenirler...

Seni sobeleyen aşçı:
2 kere sobelenmişim :)
mekanımız mutfaktan hatice ve şule,
yemek ve biz den zeynep ve figen

Senin sobelediğin 3 aşçı:
emel, hülya ve burcu


06 Temmuz 2005

kandil simidi



Geçen hafta yaptığım kandil simitleri, tarif Portakalağacından. Yapımı kolay ve lezzetli bir tarif, ben yaptığım ölçülerle yazıyorum...

Malzemeler:
  • 1 paket tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı sirke
  • 2-3 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı (tepeleme) mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
üzeri için: yumurta akı + susam
Hazırlanışı: Tüm malzeme yoğurularak 2 parmak kalınlığında rulo yapılır. Her rulo 2-3 cm eninde kesilir. Önce yumurta akına daha sonra susama bulanır. 200 °C de üzerleri kızarana kadar pişirilir.

01 Temmuz 2005

annemin poğaçası



Malzemeler:

  • 3/4 su bardağı erimiş tereyağ veya margarin
  • 1/4 su bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı süt(yerine yoğurtta kullanılabilir)
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • tuz
  • aldığı kadar un

İç harcı için: beyaz peynir-maydanoz

Üzeri için: 1 adet yumurta

Hazırlanışı: Un ve kabartma tozu hariç tüm malzeme karıştırılır. Kabartma tozu ve azar azar un eklenerek ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur hazırlanır. (Hamur dinlendirilirse daha iyi olur) Hamurdan istenen büyüklükte parçalar alınır, içine peynir-maydanoz karışımından konur ve poğaça şeklinde kapatılır. Üzerine yumurta sürülüp, çörekotu serpilir. Orta ısıda üzerleri kızarana kadar pişirilir.
Not: Annem bu poğaçaları son yaptığında akşamdan hazırlayıp, ertesi gün pişirmiş.

30 Haziran 2005

çilekli tart (pasta)



Hafta sonu ziyaretimizde Derya bize bu pastayı yapmıştı. Tarifi Almanca kitaptan almış, zamanla bir takım eklemelerde bulunmuş. Keki pandispanya tadında, çok lezzetli ve hafif bir pastaydı, ellerine sağlık Derya....

Malzemeler:

  • 3 adet yumurta
  • 6-7 çorba kaşığı şeker
  • 5-6 çorba kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 paket dolgu kreması (üzerindeki tarife göre hazırlanmış)
  • 250 gr. çilek
  • tart jöle (üzerindeki tarife göre su+meyve suyuyla hazırlanmış)
Hazırlanışı:
  • Yumurtaların akları ile sarıları ayrılır. Yumurta akları köpük köpük olup kabarana dek (kar gibi olana kadar) çırpılır.
  • Şeker ve vanilya eklenir, çırpılır. Yumurta sarıları eklenerek, önce kaşıkla biraz karıştırılıp mikserin en düşük ayarında çırpılır.
  • Un ve kabartma tozu elenerek eklenir, kaşıkla biraz karıştırıp sıvıyağ eklenir. Mikserin en düşük ayarında çok az çırpılır. (Hamurun kıvamı kaptan kalıba kendiliğinden kolaylıkla akacak kıvamda olacak).
  • Yağlanmış, un ve şeker serpilmiş tart kalıbına hazırlanan karışım dökülür.
  • 175 °C ılık fırında 25- 30 dk. pişirilir.
  • Tart ters çevrilir. Soğuyunca tartın üzerine dolgu kreması sürülür. Çilek veya istenen meyveler dizilir. Meyvelerin üzerine su+meyve suyuyla hazırlanan tart jölesi dökülür.
  • Soğuyunca servis yapılır.
Bu tarifi deneyenler;
Mandalinalı Tart ~~ Hayatın Tatları(Zerrin)

Babaannem İçin Bugüne Özel Kırık Çikolatalı Pasta ~~ Mutfak Havlusu (Zeynep)

28 Haziran 2005

çikolatalı, granül kahveli tatlı



Hafta sonu arkadaş toplantısı için bu tatlıyı yapıp götürmüştüm. Tarifi televizyondan aldım(yeşil elma programında 1. olmuştu), ben tariften farklı olarak içine muz ekliyorum.

Malzemeler:

1. kat için:

  • 1 paket vanilyalı puding
  • 2, 5 su bardağı süt
  • 1 paket pötibör bisküvi
  • 1 su bardağı ceviz (ben daha az ekledim)
  • 1 adet muz
2. kat için:
  • 2 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt
  • 1 çorba kaşığı granül kahve
3. kat için:
  • 1,5 kahve fincanı un
  • 3 kahve fincanı şeker
  • 1,5 kahve fincanı kakao
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 3 su bardağı soğuk süt
  • 2 adet yumurta sarısı
  • 50 gr. tereyağ
Hazırlanışı:
  • 1. katın yapılışı: Vanilyalı puding süt ile pişirilip, ılıtılır. İçine bisküviler irice kırılır. Cevizler de iri iri kırılıp eklenir. Muz önce dörde kesilip dilimlenerek eklenir. Hepsi karıştırılır, borcama yayılarak buzdolabında soğumaya bırakılır.
  • 2. katın yapılışı: Krem şanti ve soğuk süt çırpılır, granül kahve eklenir, tekrar çırpılır. Soğumaya bırakılan 1. katın üzerine sürülür, tekrar dolaba konulur.
  • 3. katın yapılışı: Yumurta ve tereyağ hariç tüm malzeme pişirilir. Yumurta sarıları eklenip, karıştırılır, ocağın altı kapatılır. (ben yumurta sarılarını da başta ekliyorum)Tereyağ eklenip, mikserle çırpılır. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca dolaptaki tatlının üzerine sürülür. Dolapta iyice soğutularak servis yapılır.
Not: 3. kat için pişirilen çikolata sosu yerine hazır çikolata sosu 3,5 çay bardağı sütle hazırlanarak üzerine sürülebilir.

23 Haziran 2005

süper kolay cheesecake



Portakalağacı Forumunda Aylin'in tarifini verdiği süper kolay cheesecake tarifini denedim. Ben peynirli dolgusunun içine damla çikolata ve vişne taneleri ekledim ve üzeri için çikolata sosu hazırladım. Sonuçta çok lezzetli bir tatlı çıktı ortaya, özellikle 1 gün bekleyince daha lezzetli oldu. Tarif için teşekkürler Aylin...

Malzemeler:
Tabanı için: 1 paket kepekli bisküvi + 2 kaşık tereyağ (eritilmiş)

Peynirli dolgusu için:
  • 1 paket krem peynir(labne değil) (200 gr.)
  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Üzeri için : vişne + tart jöle(vişne suyu ile hazırlanmış)
jöle yerine 1 su bardağı vişne suyu 1 çorba kaşığı nişasta ile pişirilebilir.

Hazırlanışı:

  • Alt taban için bisküvi (ben kepekli-yulaflı bisküvi kullandım) toz haline getirilir, içine erimiş tereyağ eklenerek parmak uçlarıyla ekmek kırıntısı gibi olana dek yoğurulur(hamur kıvamına gelmeyecek, sadece birbirini tutacak) ve kalıbın dibine yayılır.
  • Krem peynir, şeker ve tereyağ(ben yumuşamış tereyağ kullandım) mikserle çırpılır. İçine yumurta, un, kabartma tozu ve vanilya eklenir, karıştırılır. Bisküvili taban üzerine dökülür. 160 °C de 20- 25 dk pişirilir.
  • Cheesecake soğuyunca üzerine vişneler dizilir, üzerine vişne suyuyla hazırlanmış tart jölesi dökülür. Vişne+jöle yerine üzerine çikolata sosu da dökülebilir.
  • Buzdolabında iyice soğutularak servis yapılır.

22 Haziran 2005

bostana



Özellikle et yemeklerinin yanında iyi bir iştah açıcı olan hafif sulu bir salata.

Malzemeler:
  • 5 adet domates
  • 5 adet salatalık
  • 2 adet sivri biber
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3-5 dal taze nane
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı(silme) kimyon
  • 1 tatlı kaşığı (silme) sumak
  • tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Hazırlanışı:
  1. Tüm malzeme ince doğranarak karıştırılır. (Domates ve salatalığın iyi cins olması gerekiyor ve domatesin doğranırken akan suyu özellikle süzülmez). 
  2. Hazırlanan salata yaklaşık 1 gece kapalı bir kapta veya kavanozda bekletilir, böylece domatesin suyu ve baharatların tadı birbirine iyice karışarak lezzeti de artar.
Afiyet Olsun...

19 Haziran 2005

Peynirli Rulo Börek


Peynirli böreklerde peynirin lezzeti böreğin tadını etkiliyor bence, bu börek de çok lezzetli oldu:)
Malzemeler:
  • 2 adet yufka
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı tereyağ (eritilmiş)
  • 2 çorba kaşığı yoğurt
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzerine sürmek için)
İç harcı için : 1 kase beyaz peynir, 1/2 demet maydanoz(ince kıyılmış)
Hazırlanışı:
  • Sosu için zeytinyağı, yoğurt, ılınmış tereyağ ve yumurta karıştırılır.
  • Yufkalardan biri düz bir zeminde açılarak üzerine hazırlanan sosun yarısı sürülür, üzerine ikinci yufka yerleştirilip kalan sos sürülür.
  • Yufka 8 veya 12 üçgen oluşturacak şekilde kesilir. Geniş kenarına peynirli harç yerleştirilip geniş sigara böreği şeklinde sarılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam veya çörekotu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 °C fırında pişirilir.

Kaynak: Sofra dergisi "Fırında sigara böreği"

15 Haziran 2005

limonlu, hindistancevizli muffin



Malzemeler:
  • 100 gr. tereyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1 limon suyu ve kabuğunun rendesi
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 su bardağı hindistan cevizi rendesi

Kreması için: 25 gr. un
2-3 çorba kaşığı şeker
250 ml. süt(gerekirse biraz daha eklenebilir)
1 çorba kaşığı tereyağ
2-3 çorba kaşığı hindistancevizi rendesi
Krema için un, şeker ve süt karıştırılarak pişirilir. Ocaktan inince tereyağ ve hindistancevizi rendesi eklenir. Karıştırılarak soğutulur.

Hazırlanışı:

  • Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ, şeker ve limon kabuğu rendesi (rendenin ince tarafından rendelenmiş) mikserle çırpılır.
  • Yumurtalar eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Süt eklenip çırpılır, limon suyu eklenir.
  • Hindistan cevizi rendesi ve elenerek un, kabartma tozu eklenir, mikserin düşük devrinde karıştırılır.
  • 160 - 170°C ılık fırında pişirilir.
  • Soğuyan muffinler sade olarak veya krema ile süslenerek servis edilebilir.

Not: Muffinlerin hepsini krema ile kaplamak isterseniz, krema malzemesini artırabilirsiniz.

10 Haziran 2005

çilek soslu tavuk göğsü



Malzemeler:
  • 100 gr. tereyağ
  • 2 kahve fincanı un
  • 1 lt. süt
  • 2 - 2,5 kahve fincanı şeker
  • 1 paket vanilya
üzeri için:
  • 1/2 kg. çilek
  • 2 - 3 çorba kaşığı toz şeker
Hazırlanışı:
  1. Tereyağ eritilerek un eklenir. 1-2 dk. unun kokusu çıkana kadar kavrulur.
  2. Süt ve şeker eklenerek topak olmaması için çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişirilir.
  3. Ocağın altı kapatılıp vanilya eklenir. 10-15 dk. çırpılır.
  4. Servis yapılacak borcama veya kaselere dökülür.
  5. Çilekler toz şekerle blendırda püre haline getiririlir ve soğuyan tavuk göğsünün üzerine dökülerek servis yapılır.
Afiyet Olsun...

06 Haziran 2005

çikolatalı pasta



Hafta sonu bu pastayı denedim. Pandispanyası için televizyondan aldığım pandispanya tarifine kakao ekleyerek kakaolu pandispanya olarak yaptım, kreması için de evdeki malzemelerle bir krema denedim. Sonuçta güzel bir pasta oldu. Kremasını daha fazla isteyenler krema ölçülerini artırabilir.

Malzemeler:
Pandispanyası için:

  • 4 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılmış)
  • 4 çorba kaşığı sıcak su
  • 1 su bardağı şeker
  • 90 gr. un
  • 10 gr. kakao
  • 100 gr nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 fiske tuz
kreması için:
  • 1/2 lt. süt
  • 1 paket çikolatalı sos
  • 2 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 1/2 paket (100 gr) labne peyniri
kremanın hazırlanışı: Süt, çikolatalı sos ve nişasta karıştırılır. Daha sonra ocakta kaynayana kadar çırpma teliyle karıştırılarak pişirilir. Labne peyniri eklenerek 1-2 taşım daha kaynatılır. Mikserle bir kaç dk. çırpılır ve soğumaya bırakılır. Krema soğurken üzerinin kabuk tutmaması için ara ara karıştırılır.
Hazırlanışı:
  • Yumurta akları ve sarıları dikkatli bir şekilde ayrılır (aklara bir damla dahi yumurta sarısı karışmaması gerekiyor).
    Yumurtalar dolaptan yeni çıkmışsa akları ve sarılarını düzgün bir şekilde ayırmak daha kolay olacaktır.
  • Yumurta sarıları, sıcak su ve şeker şeker eriyene kadar mikserle çırpılır.
  • Yumurta akları 1 fiske tuzla kar gibi olana kadar çırpılır (yumurta aklarının çırpıldığı kase ve mikser uçları temiz ve kuru olmalıdır).
  • Yumurta sarılı karışım aklara yavaşça karıştırarak eklenir.
  • Üzerine un, kakao, nişasta ve kabartma tozu elenerek yine dikkatli bir şekilde yumurta aklarını söndürmeden yavaşça karışırılır.
  • Yağlanmış, unlanmış kelepçeli kalıba dökülerek 160 °C ılık fırında 20-25 dk. pişirilir.
  • Pişen pandispanya soğuyunca 2 ye veya 3 e kesilir.
  • Pandispanya katları arasına soğumuş krema sürülür (istenirse pandispanya katları meyve suyu ile ıslatılabilir).
  • Pastanın dışı da artan krema ile sıvanır. Üzerine damla çikolatalar serpilerek kakao elenir.
  • İstenirse pastanın arasına vişne taneleri veya çilek dilimleri dizilip, damla çikolata ve bütün fıstık serpilir.

03 Haziran 2005

kabaklı kek



Tarifi Fatma Şentürk'ten den almıştım. Ben kek hamurunu tepsiye dökmek yerine yarım ölçü yapıp tartölet kalıplarında pişirdim.

Malzemeler:
  • 4 yumurta(birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
  • 1 su bardağı sıvıyağ (yağ miktarı azaltılabilir)
  • 2 su bardağı rendelenmiş kabak(rendenin iri gözünden rendelenmiş)
  • 1/2 su bardağı beyaz peynir
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • dereotu, maydanoz
  • tuz, karabiber, kırmızı pul biber
  • susam, çörekotu
Hazırlanışı: Tüm malzeme çırpma teliyle karıştırılıp yağlanmış tepsiye dökülür. Üzerine yumurta sarısı sürülerek susam ve çörekotu serpilir. 175°C de 35-40 dk. pişirilir.

29 Mayıs 2005

hurma tatlısı



Malzemeler:

  • 1 çay bardağı zeytinyağı veya sıvıyağ
  • 1 çay bardağı eritilmiş soğutulmuş tereyağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3 bardak)
  • Çekilmiş ceviz içi
Şerbeti için:
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 2-3 damla limon suyu
Hazırlanışı:
  1. Öncelikle şerbet için şeker ve su kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra 2-3 damla limon suyu sıkılır ve şerbet 5 dk. daha kaynatılıp soğumaya bırakılır.
  2. Ceviz hariç tüm malzeme yoğurularak ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edilir.
  3. (Hamur kevgirde şekil verilebilecek kıvamda olmalıdır.)
  4. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak bir kevgir üzerinde avuç içi kadar açarak ortasına çekilmiş ceviz içi yerleştirilip kenardaki iki ucu birleştirilerek oval şekil verilir.
  5. Ek yeri alta gelecek şekilde tepsiye dizilir.
  6. 170 °C de pişirilir.
  7. Fırından çıkan sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbet gezdirilir.
  8. Tatlılar ara sıra ters yüz edilerek şerbeti çekmesi sağlanır.
  9. Şerbeti çeken tatlılar servis tabağına alınır.
Afiyet Olsun...


Notlar: Tarif Sofra dergisinin Ağustos 2001 sayısındandır.

27 Mayıs 2005

cevizli top kurabiye



Un kurabiyesi tadında cevizli, üzeri tarçın ve pudra şeker karışımına bulanmış nefis bir kurabiye...Tarif eski bir lezzet dergisinden.

Malzemeler:

  • 1 paket (250 gr.) tereyağ veya margarin (oda sıcaklığında)
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi, fındık veya badem
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un(yaklaşık 2,5-3 su bardağı)
Üzeri için:
  • 1 çorba kaşığı tarçın
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
Hazırlanışı:
  1. Tereyağ, pudra şekeri, ceviziçi, vanilya ve un karıştırılıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır.
  2. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp, yuvarlanır.
  3. 160-170 °C önceden ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirilir.
  4. Fırından çıkarılan kurabiyeler sıcakken tarçın pudra şekeri karışımına bulanır.
Afiyet Olsun...

Not: Bu kurabiyeleri ceviz yerine fındıkla denediğimde de çok lezzetli oldular.