Pages

  • RSS

08 Ekim 2009

Vişneli Çikolatalı Pasta ve akşam çayı

IMG_8246

Pastanın kreması için çikolatalı fıstık krokanlı pastanın kremasını kullandım, ara katında kremayla birlikte yeşil fıstık, vişne ve damla çikolata kullandım. Pastanın ayrıntılarına buradan bakabilirsiniz.

IMG_8258




Ramazan öncesi akşam çayına gelen misafirlerimiz için hazırladığım menü...

Pastanın yanında menüdekiler;
* Pilav üstü et sote
* Kıymalı patatesli sarma börek

Böreği tarifteki ölçüleri artırarak 5 yufka ile hazırladım.
Malzemeler: 5 adet yufka
Yufkaları yağlamak için; 110 gr. tereyağ + 1/2 çay bardağı fındıkyağı
İç harcı için: 1/2 kg kıyma, 2 adet kuru soğan, 1 adet ortadan biraz büyük patates
Üzerinin sosu için: 2-3 kaşık tereyağı(tepeleme değil) + 1 su bardağından 2 parmak eksik süt +2 adet yumurta
Böreğin hazırlanışı burada, tariften farklı olarak dörde bölünmüş yufkaları rulo sardıktan sonra fırın tepsisinin enine doğru yerleştirdim.
Börekleri sarıp tepsiye yerleştirdim, üzerinin sosunu döküp, üzerini kapatıp 1 gece buzdolabında dinlendirdim.

* Zeytinyağlı yaprak sarma
* Mayonezli rulo patates salatası (patateslerin cinsinden dolayı istediğim gibi olmadı:(
* Parmak kurabiye
* Şeftalili vişneli muffin


* Truff


* Vişneli çikolatalı pasta


~~~~~~

Böğürtlenli pastayıda aynı hafta annemlerde eldeki malzemelerle hazırlamıştım...


Not: Bu postla birlikte bloguma bir süre ara veriyorum, yarın uzun bir yolculuğa çıkıyoruz, hayırlısıyla dönüşte görüşmek dileğiyle...
sevgiler...

06 Ekim 2009

Yaban mersinli (Blueberry) Muffin

IMG_8691

Fatma'nın hazırlayıp tarifiyle beraber getirdiği, akşam çayımıza eşlik eden harika muffinler...


Tarifte kullanılan su bardağı Amerikan cup ölçüsüdür.

Malzemeler (12 adet muffin için):

1.grup malzemeler:

  • 2 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı tereyağı (eritilmiş)
  • 1 su bardağı süt

2.grup malzemeler:

  • 2 su bardağı un
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 çimdik tuz
  • Portakal veya limon kabuğu rendesi
  • 1-1,5 su bardağı taze veya dondurulmuş yaban mersini ya da frambuaz

Hazırlanışı: Sıvı malzemeler(1. grup) karıştırılır. Katı malzemeler(2. grup) karıştırılır.
Unlu karışım sıvı karışıma eklenir. En son meyveler eklenir. 180 derecede 20 dk pişirilir.

Not: Muffinlerdeki şeker miktarını çok tatlı seviyorsanız artırabilirsiniz. Bana göre içindeki meyveyle beraber şekeri yeterliydi.

IMG_8692


Blueberry fotoğrafı internetten...


Bu tarifi deneyenler;

* YABAN MERSİNLİ TOP KEK (Blueberry muffins) -- Pınar (Lezzet Pınarı)

05 Ekim 2009

Pastırmalı Kaşarlı Börek & Kakaolu Kekunlu Kek


Ramazan menülerinde ve akşam çayı için hazırladığım, son zamanlardaki favori böreğimiz:)

Pastırmalı, Kaşarlı Rulo Börek


Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 75 gr. tereyağı (eritilmiş)
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik süt
  • 1 adet yumurta (sarısı üzerine sürmek için ayrılır)
  • Pastırma ve kaşar peyniri
Hazırlanışı: Öncelikle pastırma küçük küçük doğranır, kaşar peyniri rendelenir, karıştırılarak iç harç hazırlanır.
Sosu için; Süt, yumurta akı ve eritilmiş tereyağı blendırla çırpılır.
Yufkalardan biri tezgaha yayılır, üzerine sostan sürülür, üzerine 2. yufka yayılır, onun da üzerine sos sürülür. 12 üçgen olacak şekilde kesilir. İç harç koyulur, kenarları kapatılıp, çok sıkı olmayacak şekilde rulo sarılır.
Kalan 1 yufkanın yarısına sos sürülür, diğer yarısı üzerine kapatılır, tekrar sos sürülür. 6 üçgen olacak şekilde kesilir, iç harç konulur, sarılır.
Tepsiye dizilir, üzerlerine yumurta sarısı sürülür, haşhaş serpilir. 180-200 derecede pişirilir.
Sıcak servis edilir. İçinde kaşar peyniri olduğundan dolayı soğuyunca sertleşiyor.


Not: Bu böreği ikinci yapışımda kalabalık olacağımız için ölçülerini artırdım, o şekilde de lezzetli oldu. Artırılmış ölçüler;
5 adet yufka, 2 adet yumurta(birinin sarısı üzeri için) yumurtalar küçükse 3 yumurta kullanılabilir, 125 gr tereyağı, 1,5 su bardağı süt.

Bu böreği sardıktan sonra 1 gece buzlukta bekletebilirsiniz, taze yufkacı yufkası ile çok daha lezzetli bir börek oluyor. Börekleri son sardığımda daha küçük üçgenlere ayırıp minik rulolar elde ettim.
Ekleme
Aşağıdaki fotoğraftaki börekleri artan sosuna ve galeta ununa bulayarak küçük boylarda hazırladım, öyle de çok güzel oldu.


~~~~~~~~~~
Evdeki kakaolu kekunu kullanarak ilk kek yaptığımda kakao eklememiştim ve kimse rağbet etmemişti, daha sonra kakao ilavesiyle yaptığım bu kek yumuşacık ve nemli oldu ve hızlı bir şekilde tüketildi:)
Kakaolu Kekunlu Kek
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 2, 5 büyük(aida) çay bardağı toz şeker
  • 1 büyük(aida) çay bardağı sıvıyağ (ben fındıkyağı kullandım)
  • 1 büyük(aida) çay bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı yoğurt veya 1/2 büyük çay bardağı yoğurt suyu
  • 2,5-3 büyük(aida) çay bardağı kakaolu kekun (ben sinangil marka kullandım)
  • 1 çay kaşığı (tepeleme) karbonat
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • damla çikolata (isteğe bağlı)
Hazırlanışı: Yumurta ve şeker çırpılır, yağ, süt ve yoğurt eklenir, çırpılır. En son elenerek kekun, kakao, karbonat eklenir, düşük devirde karışana kadar kısa süreli çırpılır. Kekin kıvamı biraz akıcı oluyor.
Yağlanmış kalıba dökülür, 170 derecede 30-35 dk. pişirilir. Her fırının ısısı değişebiliyor, fazla kurutmadan, batırılan kürdan temiz çıkana kadar pişirilir.
Not: Keki ilk yaptığımda yoğurt suyu kullandım ve 26 cm. kelepçeli kalıpta hazırladım. Kekin kıvamı yoğun olmadığı için kenarından çok az akıttı. İkinci yapışımda ise yoğurt kullandım ve normal kek kalıbında yaptım.

02 Ekim 2009

Akşam Çayı

Geçen hafta cuma akşamı çaya misafirlerim vardı. Menüdekiler;

* Pastırmalı Kaşarlı Börek
Ramazan menülerinde de hazırladığım, son zamanlardaki favori böreğimiz:)



* Zeytinyağlı kuru patlıcan ve biber dolması
Son anda zeytinyağlı yapılmasına karar verilen dolmalar...

Kuru patlıcanları kaynayan suda 15 dk. haşladım, biberleri de 5-10 dk. haşladım. İç harcı için klasik zeytinyağlı dolma harcını kullandım. Pirinçleri kavurduktan sonra 2 tatlı kaşığı aci biber salçası ekleyip hafifçe kavurdum. Şekerini tariftekinden daha az ekledim.
Dolmaları tencereye dizdikten sonra üzerine sumak ekşisi gezdirdim. Suyunu ekleyip pişirdim, fazla dinlendirme imkanım olmadığı için ılık servis ettim.


* Kandil simidi


* Tarçınlı fındıklı kurabiye
Bu sefer badem yerine fındık kullandım, fındıkları buradaki gibi önce fırında kavurdum, ılıklaşınca robotta çektim. Kuruyemişleri önceden kavurmak lezzeti artırıyor ve bu tip kurabiyeler ertesi gün daha bir lezzetli oluyor.


* Kakaolu Kekunlu Kek
Kakaolu kekunu bitirmek için yaptığım bu kek güzel olunca, akşam çayı için de yine bu kekten hazırladım.


* Portakallı Labneli pasta (fotoğrafını çekmeyi unutmuşum)

24 cm lik kalıpta hazırladım, 1 paket kedi dili bisküvi, 3 adet portakal kullandım.

* Yabanmersinli Muffin

Fatma Ramazan öncesi gelişlerinde bu muffinleri denediğinden ve çok güzel olduğundan bahsetmişti, o akşam gelirken de hem bu muffinleri hazırlamış hem de üzerine tarifini iliştirmiş. Çok teşekkürler Fatma, muffinleri çok beğendim gerçekten, içindeki yabanmersini çok güzel bir lezzet katmıştı. Tarifini de en kısa zamanda ekleyeceğim.

01 Ekim 2009

Vişne Soslu Muhallebi

IMG_81561

Elif'in iftar davetine hazırlayıp götürdüğümde küçük büyük herkesin beğenisini kazanan bir tatlı olmuştu. Aslında tatlıyı hazırlarken biraz tereddüt etmiştim, zira benim ufaklıklar meyveli tatlıları yemezler. O akşam tatlının beğenilip özellikle de küçüklerin yedikten sonra çok beğendiklerini söylemeleri beni daha da mutlu etti:))

Bu tarifi Sevgili Müge'de gördüğümde sosunda vişnenin püre halinde kullanılıyor olması dikkatimi çekmişti. Bir vişnesever olarak sosun vişne suyu kullanılanlara göre daha yoğun olabileceğini düşündüm ve denemeye karar verdim, göz kararı muhallebi pişirip, taze vişneyle de sosunu hazırladım ve kuplarda servis ettim, sonuç başarılı olunca Elif'e giderken de hazırlayıp götürmeye karar verdim. Bu defa muhallebisini de Müge'nin tarifinde birkaç değişiklik yaparak hazırladım. Tarifin orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.


Malzemeler:
Muhallebisi için:
  • 3 su bardağı süt (600 ml)
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 küçük çay bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1-2 tatlı kaşığı tereyağı
Vişneli Sosu için:

  • 1,5 su bardağı çekirdeksiz vişne (taze veya dondurulmuş)
  • 1 su bardağı su (200 ml)
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 4 yemek kaşığı (tepeleme) toz şeker
Tatlının alt katı için: Kedidili

Hazırlanışı: Tatlının tabanı için kedidillerini granül kahve+şeker+su-süt karışımı ile ıslatıp dizdim. (Kare borcam için 14 adet kedi dili kullandım)
Muhallebi malzemeleri (vanilya ve tereyağı hariç), orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirilir. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kapatılır, tereyağı ve vanilya eklenir, mikser ile en az 5 dk. muhallebi ılınıncaya kadar çırpılır(ben 4-5 dk. çırptım).
Hafifçe sudan geçirip, süzdüğünüz bir kaba (Müge 30 cm.lik tart kalıbı kullanmış, ben kare borcam kullandım) dökün. Oda sıcaklığında soğumaya bırakın.

Muhallebi soğuyup, üzeri hafifçe kaymak tutarken, vişneli püre hazırlanır.
Vişneli sos için; Vişneler, rondodan geçirerek püre haline getirilir. Diğer malzemeler eklenir ve sürekli karıştırarak orta ateşte pişirilir. Kaynamaya başayınca, ateşi kısılır ve 2-3 dk. daha pişirilir. Pürenin soğumasını beklemeden, muhallebinin üzerine yayılır ve oda sıcaklığında soğumaya bırakılır. Soğuyunca, buzdolabına kaldırılır ve en az 2-3 saat, mümkünse 1 gece dinlendirip, servis yapılır.
Not: İsterseniz tatlıyı tek kişilik porsiyonluk olarak da hazırlayabilirsiniz. Porsiyonluk hazırladığınızda kedi dili kullanmadan altta beyaz muhallebi, üstte vişneli pelte şeklinde iki katlı olarak da hazırlayabilirsiniz. Ayrıca muhallebi kısmına damla sakızı ekleyebilirsiniz.



Not: Bu tatlının alt katına kahveyle ıslatılmış kedidillerinin de yakışacağını düşünüyordum ve tatlıyı da bu şekilde hazırladım, sonradan Müge'nin notlarını okuduğumda aynı şeyleri düşündüğümüzü gördüm:)


Bu tarifi deneyenler;