Pages

  • RSS

21 Eylül 2007

Domatesli, biberli mantar sote ve annemin iftar menüsü

Ben bu etkinlik için annemin 2 iftar menüsünü paylaşmak istiyorum. Etkinlik ev sahibi sevgili Süheyla'ya kolaylıklar diliyorum.

Annemin geçen hafta hazırladığı iftar menüsü;
  • İftariyelikler
  • Süzme mercimek çorbası
  • Et sote, pilav
  • Domatesli, biberli mantar sote
  • Domates soslu karışık kızartma (patates, patlıcan, kabak, biber)
Domatesli, biberli mantar sote2 paket mantar(1 paketi=400gr.) ufak ufak doğranır. Tencereye 2 kaşık zeytinyağı ve mantarlar eklenir, üzerine tuz serpilir, limon suyu gezdirilir(1/2 limondan az) kısık atşete kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakılır. Mantarlar suyunu salıp çektikten sonra 1 kaşık tereyağı eklenir, çevrilir. Doğranmış 2 adet sivri biber(biberler biraz acı olursa daha lezzetli oluyor) ve küçük küp doğranmış 3 adet domates eklenir, kapağı kapatılıp pişmesi beklenir. Sıcak servis edilir.

  • Kaymaklı ekmek kadayıfı

****************
Dünkü su böreği ağırlıklı(istek üzerine) menüsü;















Not: Değişik bir güllaç tarifi isterseniz daha önce yayınladığım muzlu bademli güllaç tarifini denemenizi öneririm.


15 Eylül 2007

ye#26 Aperatifler ve Mezeler

Bu ayki etkinliğin konusu aperatifler ve mezeler, evsahibi Cafe Gusto. Etkinliğe katılan tarifleri sevgili Serpil'in sayfasından takip edebilirsiniz.

Kabak Salatası

Kabakların kabukları soyulup rendelenir, bir tavada çok az zeytinyağında suyunu çekip yumuşayana kadar tavanın kapağı kapalı olarak pişirilir. Eğer yumuşadığı halde suyunu çekmediyse kapağı ve ocağın ısısı açılır, suyu çektirilir. Daha sonra süzgece alınır, soğumaya bırakılır. Yoğurt, 1-2 kaşık mayonez, iri dövülmüş ceviz, ince kıyılmış dereotu eklenir, karıştırılır.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tabbule

Bu salatayı ilk olarak 7 sene önce eşimin teyzesinde yemiş ve çok beğenmiştim, daha sonra da 2 sene kadar önce bir yurtdışı gezisinde bedevi çadırında yemiştik, ancak ordaki bulgurdan daha farklıydı. Yapmak ise şimdiye kısmet oldu. Bol yeşillikli bizdeki kısıra benzeyen bir lezzet.

Malzemeler:

  • 1 aida çay bardağı ince bulgur (ben esmer bulgur kullandım)
  • 1 aida çay bardağı kaynar su
  • 1 demet maydanoz (ince doğranmış)
  • 1/2 demet taze nane (ince doğranmış)
  • 4-5 adet taze soğan(ince doğranmış)
  • 1-2 adet domates(minik küp doğranmış)
  • tuz, zeytinyağı, limon suyu(isteğe bağlı narekşisi)

Hazırlanışı: Bulgur kaynar su ile 15 dk. ıslatılır. Maydanoz, taze nane, yeşil soğan, domates eklenir, fazla ezmeden karıştırılır. Zeytinyağı, limon suyu ve tuz karışımı eklenir, harmanlanır.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Yoğurtlu köz biber-patlıcan salatası


2 adet patlıcan, 3 adet kırmızı biber közlenir, ince ince doğranır. İnce doğranmış maydanoz, iri kıyılmış ceviz, süzme yoğurt(yerine yoğurdun katı yerinden kullanabilirsiniz), sarımsak eklenir, karıştırılır. Bu salataya roka da çok yakışıyor... Soğuk servis edilir.

14 Eylül 2007


12 Eylül 2007

Zeytinyağlı Biber Dolması


Annemin yaptığı dolmalar...

Malzemeler:
  • 1 kg. dolmalık küçük biber
  • 2,5 su bardağı pirinç (ılık suda 15-20 dk. ıslatılır)
  • 1 kg. kuru soğan
  • 1-1,5 su bardağı zeytinyağı
  • 1 küçük paket dolmalık fıstık
  • 1 küçük paket kuşüzümü
  • 1 çay kaşığı (silme) tarçın
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı nane
  • 1/2 su bardağı toz şeker
Hazırlanışı:

  1. Önce az yağda fıstıklar kavrulur, biraz daha yağ eklenir, ince doğranmış soğanlar eklenir. 
  2. Üzerine tuz ekilip, kapağı kapatılır. 
  3. Soğanlar kavrulunca ıslatılmış pirinç, nane ve yıkanmış ayıklanmış kuşüzümü de eklenerek pirinçler tane tane oluncaya kadar kavrulur. 
  4. Tarçın, şeker ve 1/2 su bardağı sıcak su eklenir, karıştırılır, pirinçler diri kıvamda olacak şekilde pişirilir.
  5. Biberler yıkanır, çekirdekli kısmı çıkarılır, hazırlanan iç gevşek şekilde biberlere doldurulur.
  6.  Üzerlerine domates dilimi yerleştirilip tencereye dizilir.
  7.  dolmaların üzerine biraz tuz, şeker serpilir ve biraz da zeytinyağı gezdirilir.
  8.  2 su bardağı sıcak su ilavesiyle pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. 
  9. Soğuyunca servis tabağına alınır.


Afiyet Olsun...

11 Eylül 2007

annemin sofrası

Annemin geçen hafta misafirleri için hazırladıkları:


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Not: Geçen hafta ben de yemeğe gelen misafirlerime yemek sonrası ikram etmek üzere beyaz çikolatalı tiramisu yaptım. Tiramisuya bu sefer markette rastladığım Milka'nın yeşil limonlu beyaz çikolatasından kullandım. Sınırlı sayıda üretilmiş olan bu çikolata çok güzel bir lezzet kattı. Eğer yeşil limon bulursanız kabuğunu rendeleyerek de kullanabilirsiniz.

20 Ağustos 2007

elmalı muffin


Bu tarifi Emel Başdoğan'ın hazırladığı Tefal'in yemek kitabından aldım. Tarifte mikser yerine küçük rondo kullanılıyordu, ben de o şekilde hazırladım. Sonuçta yumuşacık nefis muffinler çıktı ortaya. Ancak üstü için hazırlanan karışım hamura tam yapışmadığı için servis sırasında dökülmeler oldu bu nedenle cevizli karışımı üzerlerine döktükten sonra, kaşığın tersi ile bastırmanız iyi olacaktır.

Malzemeler(12 adet için):
  • 1 adet ekşi elma
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tutam tuz
  • 75 gr. oda ısısında tereyağı
  • 150 gr. un
  • 1 paket kabartma tozu
üstü için: 1 avuç ceviz, 3 yemek kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tarçın
Hazırlanışı: Elmanın kabuklarını soyup, minik küpler halinde doğrayın.
Rondoya yumurtaları(tarifte yumurtalardan birinin akı eklenmiyordu, ben ekledim)yumurta, şeker, süt, tuz ve tereyağını ekleyip karıştırın.Un ve kabartma tozunu ekleyip çok kısa süre çalıştırın. Rondonun kesici ucunu çıkarıp, elmaları ekleyin ve kaşıkla karıştırın. Muffin kalıbına malzemeyi paylaştırın. Üzerine iri kıyılmış ceviz, şeker ve tarçın karışımını serpin. 170 derecede 15-20 dk. pişirin.
Kitaptan bir not: Aynı muffin hamuru ile elma yerine, portakal kabuğu rendesi, çikolata parçaları, havuç rendesi veya üzüm gibi malzemeler kullanarak çeşitlemeler yapabilirsiniz.
Bu tarifi deneyenler;
*Fındıklı elmalı muffin ~~ Pastacı papatyalar 

04 Ağustos 2007

Beyaz Çikolatalı Tiramisu

Tiramisu hafif ve lezzetli olması nedeniyle tercih ettiğim bir pasta. Bu sefer içine Sevgili Gül'de gördüğüm gibi beyaz çikolata ekledim.

Malzemeler: 1 paket kedi dili bisküvisi
Kreması için:
  • 1/2 kg. süt
  • 1 çay bardağı un
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket beyaz çikolata (80-100gr.)
  • 1 paket labne peyniri(200gr.)
  • 1 paket vanilya
Kremayı daha yoğun isterseniz 1 kaşık nişasta(silme) ekleyebilirsiniz.
Kedi dillerini ıslatmak için: 1 bardak ılık su-süt karışımı, 1 kaşık granül kahve, 1-2 kaşık şeker.
Hazırlanışı: Krema için bir tencerede yumurta, şeker, un ve süt karıştırılarak pişirilir. Ocaktan inince vanilya ve beyaz çikolata eklenir. Biraz ılıyınca labne peyniri eklenir, karıştırılır.
24 cm lik kelepçeli kalıba 1 sıra kahveli suyla ıslatılmış kedi dilleri dizilir.Üzerine krema yayılır, tekrar bir sıra ıslatılmış kedi dili dizilir. Üzerine kalan krema yayılır. Dolapta dinlenmeye bırakılır. Servisten önce kelepçeli kalıbın kelepçesi açılır, üzerine kakao elenerek servis edilir.



Not: Servis tabağına kelepçeli kalıbın sadece çember şeklindeki kelepçesini yerleştirip kedi dillerini dizerseniz, servis sırasında pastayı dilimlerken kalıbın tabanı çizilmelere karşı korumuş olursunuz.

18 Temmuz 2007

hafta sonundan

Yağmur sonrası güllerin bu güzelliğini görünce hemen resimlerini çektim...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tirit
Ev sahibinin yoğun ısrarlarıyla tanıştığımız, biri çocuk olmak üzere beş kişinin beğenerek yediği bir lezzet tirit. Eğer Konya'ya yolunuz düşerse mutlaka Tiritçi Mithat'a uğrayın...

13 Temmuz 2007

YE#24: Beyaz Çikolata Soslu Limonlu Kek


Bu ayki etkinliğin ev sahibi Limon Çiçeği ve etkinlik konusu da limonlu tarifler. Ben de etkinlik için bir kek ve bisküvi ile hazırlanan bir tatlı hazırladım. Etkinliğe katılan diğer limonlu tarifleri buradan takip edebilirsiniz.

Beyaz Çikolata Soslu Limonlu Kek

Malzemeler:
  • 4 adet yumurta
  • 1,5-2 su bardağı tozşeker
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet limon kabuğu rendesi(ince yerinden rendelenmiş) ve suyu
Beyaz çikolatalı sosu için: 1 çorba kaşığı (silmenin biraz üstü) mısır nişastası, 2 çorba kaşığı şeker, 1 su bardağı süt, 40-50 gr. beyaz çikolata

Hazırlanışı:

  1. Yumurtalar, şeker ve limon kabuğu rendesi 3-4 dk. çırpılır. 
  2. Üzerine sıvıyağ ve yoğurt eklenir, çırpmaya devam edilir. 
  3. Limon suyu(5 kaşık çıktı) eklenir, çırpılır. 
  4. Un, kabartma tozu ve vanilya elenerek eklenir, karıştırılır. 
  5. Yağlanmış, unlanmış kek kalıbına kek harcı boşaltılır. 
  6. 175 derece ılık fırında 30-40 dk. pişirilir.
  7. Sosu için; çikolata hariç sos malzemeleri karıştırılarak pişirilir, ocaktan inince çikolata eklenir, karıştırılır. 
  8. Ara ara sos karıştırılarak, soğutulur. 
  9. Eğer sosunuz koyu olduysa biraz süt ilavesiyle istediğiniz kıvamı yakalayabilirsiniz.
  10. Soğuyan kekin üzerine soğumuş sos dökülerek servis edilir.
Afiyet Olsun...

Notlar: Limonlu kekin üzeri için Dr. Oetker'in beyaz çikolatalı sosunu paketin üzerindeki tariften daha az sütle hazırlayarak da kullanabilirsiniz.
****************************
Ayrıca sitedeki diğer limonlu tariflere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.




                                                          Limonlu haşhaşlı top kek



                                                        Limonlu, hindistancevizli muffin

YE#24:Limon Pelteli Bisküvili Pasta


Limon Pelteli Bisküvili Pasta

    Annemin yıllar önce bir arkadaşından aldığı bir tarif, ben de tarif defterime not almıştım. Sıcak yaz günleri için limonata tadında bir tatlı...

      Malzemeler:
      • 1 yumurta
      • 1,5 su bardağı toz şeker
      • 2 limon suyu ve kabuğunun rendesi
      • 3 çorba kaşığı nişasta
      • 3 bardak su
      Hazırlanışı:


      1. Yukarıdaki malzemeler muhallebi olarak pişirilir, ocaktan inerken 1 kaşık tereyağ eklenir(tarifte küçük paket yağ kullanılıyordu).
      2.  İndikten sonra borcamın altına ince bir kat pelte yayılır.
      3.  Üzerine 1 kat bisküvi dizilir, sonra pelte yayılır, bu şekilde 3 kat bisküvi olacak şekilde hazırlanır.
      4.  En üste kalan pelte dökülür.
      5.  Soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi serpilerek servis edilir.


      Afiyet Olsun...

      Not: Bisküvisi az peltesi çok olsun isterseniz, 2 kat bisküvi kullanabilirsiniz.   
      **********************
      Aşağıdaki resim de Sofra dergisinden denediğim benzer bir tatlı.

      10 Temmuz 2007

      Çilekli Yeşil Turta



      Uzun zamandır buzluğumda bekleyen kavrulmuş ıspanak püresini kullanarak kek hamurunu hazırladım ve turta kalıbına döktüm.
      Üzeri için de krema olarak [sanırım forumda görmüştüm(forum kapandığı için tekrar bakamadım)], beyaz çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlamıştım, ancak akıcı bir kıvam oldu. Süt miktarı azaltılarak ya da biraz nişasta ilavesiyle istenen kıvamda hazırlanabilir.


      Çilekli Yeşil Turta
      Malzemeler:

      Kek için:
      • 3 adet yumurta
      • 2 türk kahvesi fincanı şeker
      • 200 gr. ıspanak yaprağı (tavada kavrulup blendırdan geçirilir, ben 1 kaşık sıvıyağ ilavesiyle blendırda püre yaptım)
      • 2-3 kahve fincanı un
      • 1 paket kabartma tozu
      • 1 paket vanilya
      Kreması için:

      • 1/2 lt süt
      • 1 çay bardağı toz şeker
      • 1 adet yumurta sarısı
      • 1 çorba kaşığı un
      • 1 çorba kaşığı nişasta
      • 1/2 çay bardağı hindistan cevizi
      • 1 paket vanilya
      • 1/2 paket krem peynir(veya labne)
      • 40-50 gr beyaz çikolata
      Hazırlanışı:

      1. Yumurta ile şekeri çırpın.
      2.  Ispanak püresini ekleyin, çırpın. 
      3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin.
      4.  Yağlanmış tart kalıbına kek harcını yayın. 
      5. 170 derecede çok kızarıp kurutmadan pişirin.
      6. Fırından çıkan tartı biraz ılık hale gelince kalıbından uygun bir servis tabağına ters çevirin. 
      7. Bu aşamada sütle hafifçe nemlendirebilirsiniz.
      8.  Ortada oluşan boşluğa kremayı dökün.
      9. Kremanın üzerine ikiye bölünmüş çilekler dizilir. İstenirse üzerine tart jöle hazırlanır.



      Kreması için:

      1. Öncelikle bir tencerede yumurta sarısı ve şeker çırpma teliyle çırpılır, un, nişasta eklenir, azar azar süt ilavesiyle karışım iyice çırpılır(eğer topak olursa blendırla çırpılabilir).
      2.  Tencere ocağa alınır, sürekli çırpma teliyle çırpılarak pişirilir.
      3.  Krema kaynadıktan sonra ocaktan alınır vanilya ve hindistan cevizi eklenir, karıştırılır.
      4.  2-3 dk sonra da krem peynir(labne) ve beyaz çikolata eklenir, çırpma teliyle iyice karıştırılır.
      Afiyet Olsun...

      Not: Kek piştikten sonra biraz sütle nemlendirirseniz daha lezzetli olacaktır.    
      Ara kreması için  çilekli tart pasta tarifindeki krema tarifini kullanabilirsiniz, (krema tarifini aşağıya ekliyorum) isterseniz kremaya 40-50 gr beyaz çikolata ekleyebilirsiniz.    
      Ayrıca ben beyaz kremanın üzerine (tartın yarı kısmında) toz yeşil fıstık serpmiştim.




      22 Haziran 2007

      muhallebi lokumu

      Sevgili Beyhan'ın sitesinde görmüştüm bu tarifi, o da Sevgili Benar'ın sitesinden denemiş. Ben arasına file fıstık ve damla çikolata serpiştirip , üzerine de çilek sosu hazırladım. Ertesi güne kalan ruloların üzerini de streç filmle kapattım.

      Malzemeler:

      • 3 su bardağından 2 parmak eksik soğuk süt

      • 3 yemek kaşığı tepeleme un

      • 3 yemek kaşığı toz şeker

      • 1 paket vanilya

      • 2 nohut büyüklüğünde damla sakızı ( isteğe bağlı)

      • 1 poşet kremşanti

      • 1/2 su bardağı süt (krem şanti için)

      • 2 adet muz ( isteğe bağlı)

      • İri dövülmüş fındık veya ceviz

      • Bolca hindistan cevizi

      • Damla çikolata

      Hazırlanışı:

      1. Sütün içine unu, toz şekeri ilave edip, orta ateş üzerinde sürekli çırparak oldukça koyu bir muhallebi olana dek pişirin. 
      2. İndirmeye yakın damla sakızını ve vanilyayı ilave edin.
      3. 25 - 40 cm arası dikdörtgen bir tepsinin üzerine bolca hindistan cevizi serpiştirin. (Ben dikdörtgen borcam kullandım)
      4. Pişen muhallebinizi tepsinin her yerine eşit miktarda döküp, kaşık sırtı ile düzeltin.
      5. 1/2 su bardağı soğuk süt ile hazırlamış olduğumuz krem şantiyi muhallebinin üzerine yayın.Tercihe bağlı olarak krem şantinizi kakaolu da hazırlayabilirsiniz.
      6. Bu şekilde hazırlanan tepsiyi buzdolabına kaldırıp, 1 saat kadar bekletin.
      7. Dolaptan aldığınız muhallebinin üzerine iri kıyılmış fındık veya ceviz serpiştirip(ben file fıstık ve damla çikolata serpiştirdim),enine 3'e - boyuna 4'e kesip, (12 parça) herbir parçanın kenarına muz çubuğu koyup(ben kullanmadım)kakaolu için fındık veya ceviz serpiştirdikten sonra damla çikolata ilave edebilirsiniz.
      8. Bir bıçak yardımıyla parçaları köşesinden kaldırırsanız zaten hindistan cevizi nedeniyle tepsiye yapışmayan hamur rahatlıkla yerinden ayrılacaktır. ( ben çatlayan yerleri elimle birleştirip, hindistan cevizine buladım) 
      9. Bu parçayı rulo yaparak,hindistan cevizi dolu tabağa alıp, çabuk hareketlerle birkaç kere döndürdükten sonra kağıt muffin (küçük kek) kalıplarına yerleştirerek servise hazırlayabilirsiniz.


      Afiyet Olsun...

      13 Haziran 2007

      portakallı, havuçlu, damla çikolatalı kek



      Mazlemeler:
      • 2 adet yumurta
      • 1 su bardağı şeker
      • 1 türk kahve fincanı sıvıyağ
      • 1 adet portakal (kabuğu ince gözden rendelenir)
      • 1,5 su bardağı un
      • 1 paket kabartma tozu
      • 1 tatlı kaşığı(silme) tarçın
      • 1 tatlı kaşığı(silme) zencefil
      • 1 su bardağı havuç rendesi(rendenin iri gözünden rendelenmiş)
      • damla çikolata
      Hazırlanışı:

      1. Yumurta ve şeker iyice çırpılır. 
      2. Sıvıyağ eklenir, çırpılır.
      3. 1 portakalın kabuğu rendelendikten sonra beyaz kabuğu da soyulur, küçük parçalara ayrılır, bu arada portakalın akan suyu ile birlikte kek harcına eklenir. 
      4. Un, kabartma tozu, tarçın ve zencefil elenerek eklenir, düşük ayarda çırpılır. 
      5. Havuç rendesi, portakal kabuğu rendesi ve istenen miktarda damla çikolata eklenir(ben 1 avuç eklemiştim, az geldi), karıştırılır. 
      6. Yağlanmış, unlanmış kek kalıbına boşaltılır. 
      7. 170 derece ılık fırında pişirilir.
      Afiyet Olsun...


      11 Haziran 2007

      Fıstıklı, kuşüzümlü börek


      Bu börekleri Sofra dergisinden biraz değişiklikler yaparak hazırladım...Çok lezzetli bir börek oldu...

      Fıstıklı, kuşüzümlü börek
      Malzemeler:
      • 2 adet yufka
      • 200-250 gr. kıyma
      • 2 adet kuru soğan
      • 1 kaşık dolmalık fıstık
      • 1 kaşık kuş üzümü
      • tuz-karabiber
      • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
      • 1/2 çay bardağı süt
      Hazırlanışı: Öncelikle 1-2 kaşık zeytinyağında fıstıklar pembeleştirilir, doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince kıyma eklenir, kavrulur. (İsterseniz biraz da tereyağ ekleyebilirsiniz)Ayıklanmış, yıkanmış kuşüzümü eklenir.Ocaktan alınır. Tuz-karabiber eklenir. (Ben biraz şeker ve tarçın da ekledim).

      Sosu için süt ve yağ karıştırılır(sos malzemesi az gelirse süt ve yağı aynı miktarda artırabilirsiniz).
      Bir yufka tezgaha serilir. Sütlü karışımdan sürülür. Kıymalı harcın yarısı yufkanın üzerine serpiştirilir. Bir kenarından başlayarak rulo şeklinde sarılır, ikiye katlanır veya S şekli verilerek tepsiye yerleştirilir. Diğer yufkaya da aynı işlem yapılır. Böreklerin üzerine kalan sos ve daha sonra da yumurta sarısı sürülür.180-200 derecede pişirilir.
      Not: İç harçtaki fıstık ve kuş üzümü miktarını damak tadınıza göre artırabilirsiniz.

      07 Haziran 2007

      mantar kurabiye



      Malzemeler:
      • 2 paket(1 paket 200 gr.) nişasta(ben mısır nişastası kullandım)

      • 250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

      • 2 adet yumurta

      • 1 su bardağı un

      • 1 paket kabartma tozu
      • 1 paket vanilya

      • 1 su bardağı pudra şekeri
      Üzeri için: Kakao
      Hazırlanışı:

      1. Bir kapta tereyağı, yumurta ve şekeri karıştırılır. 
      2. Nişasta, un ve kabartma tozu eklenerek, ele yapışmayan bir hamur elde edilir. 
      3. Ele yapışıyorsa biraz daha un eklenebilir. 
      4. Yuvarlanıp tepsiye dizilir. 
      5. Temiz ve kuru bir soda şişesinin ağzı önce kakaoya daha sonra kurabiyelerin ortasına batırılır. 
      6. Önceden ısıtılmış 160 derecede beyaz kalacak şekilde pişirilir.
      Afiyet Olsun...

      01 Haziran 2007

      Çilekli Pasta


      Sade pandispanya pişirip, 2 ye böldüm. Katları bir miktar çilek reçelini (tane ve suyu ile) blendırdan geçirip üstüne süt ekleyerek 1 bardağa tamamladığım karışım ile ıslattım.



      Kreması için Hülya'nın sitesinde gördüğüm Emel Başdoğan'ın kitabındaki vanilyalı kremayı hem ara krema hem de dış krema olarak kullandım. Hafif ve lezzetli bir pasta oldu.

      Krema için:
      • 3 su bardağı süt
      • 1/2 su bardağı nişasta
      • 2 yemek kaşığı un
      • 1 su bardağı şeker
      • 1 paket vanilya
      • 2 adet yumurta
      • 1 paket krema
      Hazırlanışı: Krema ve vanilya hariç diğer malzemelerle koyu bir muhallebi yapılır. Ocaktan alınca içine vanilya eklenir, blendırla çırpılır. İyice soğuyunca 1 paket krema eklenir, mikserle çırpılarak pütürsüz bir görünüm elde edilir.

      Ben kremanın bir kısmını ayırıp doğranmış çileklerle karıştırdım ve ara kata sürdüm. Üstüne çilek reçelli karışımla ıslatılmış pandispanyayı yerleştirdim. Kremayla pastayı sıvadım, kremayı ve pastayı biraz dolapta dinlendirip, bir kat daha sıvadım.Pastanın çevresini file bademleri yerleştirdim. Kalan kremayı krema pompasına doldurup üzerini süsledim. Ortaya da ikiye bölünmüş çilekleri yerleştirdim. İsterseniz çileklerin üzerine tart jölesi dökebilirsiniz. Ben çabuk tüketeceğimiz için reçel suyu sürdüm.


      30 Mayıs 2007

      tahinli fındıklı kurabiye




      Bu kurabiyeleri geçtiğimiz haftalarda bir misafirlikte yemiştim. Kurabiyelerin resmini çektikten sonra tarifi yazmak için o an yanımda kağıt kalem olmayınca ben de resmini çektim.İçindeki tahin ve fındıkla ağızda dağılan lezzetli bir kurabiye.

      24 Mayıs 2007

      beyaz çikolatalı böğürtlenli pasta

      Bu pastayı özellikle beyaz çikolatalı kreması için yayınlamak istedim. Pastanın etrafına dizdiğim kedidillerini Sevgili Burcu'nun sitesinde gördüğüm gibi şekillendirdim, ancak evdeki kedidilleri tahminimden az çıkınca istediğim görüntüyü yakalayamadım, küçük ve kısa bir pasta oldu. Kreması için Sofra dergisinin Mayıs 2007 sayısındaki beyaz çikolatalı kremayı kullandım.
      Kreması için:
      • 1,5 su bardağı süt

      • 4 çorba kaşığı şeker

      • 2 çorba kaşığı mısır nişastası

      • 3 adet yumurta sarısı (ben 1 adet yumurta sarısı kullandım)

      • 75 gr. beyaz çikolata (ben 80 gr. lık paketin bir kısmını üzeri için ayırıp kalanını kullandım)
      Hazırlanışı: Sütü ısıtın. Başka bir kasede yumurta sarısı, şeker ve nişastayı karıştırın. Sıcak sütten birkaç kaşık alıp bu karışıma ekleyin, şeker ve nişasta tam olarak eriyince karışımı ocaktaki süte ekleyin. Kısık ateşte sürekli karıştırarak, muhallebi kıvamında pişirin. Ocaktan alıp, küçük parçalar halinde kesilmiş çikolatayı ekleyin.Kremayı kabuk bağlamaması için arada bir çırpın.
      Kalıbın çevresine sulandırılmış reçel suyu ile ıslattığım kedi dillerini dizdim. Tabana 1 kat kedi dili dizip, sulandırılmış reçel ile ıslattım. Üzerine beyaz çikolatalı kremadan yayıp, dilimlenmiş muz ve böğürtlen taneleri dizdim. Tekrar kedi dili dizip, üzerini kremayı yaydım. Üzerini beyaz çikolata rendesi ve hindistan cevizi serpip, böğürtlen taneleri ile süsledim.
      Not: Pasta için 18 cm lik çember kullandım, bu ölçülere krema miktarı iyi geldi.

      18 Mayıs 2007

      2 Tatlı 1 Tuzlu Kurabiye (Ye#22 Kurabiyeler Etkinliği)

      Bu ayki etkinliğin konusu kurabiye ve evsahibi Sevgili Hülya. Etkinlik için iki tatlı bir de tuzlu kurabiyem var.
      İlki Antep fıstığının nefis bir lezzet kattığı Antep fıstıklı un kurabiyesi,
      ikincisi acılı, ağızda dağılan tuzlu bir kurabiye olan Hardallı peynirli çubuklar,
      üçüncüsü ise benim tasarladığım tatlı bir kurabiye, irmikli kurabiye hamuru ve içinde limon aramalı bir krema ile nefis bir kurabiye, irmikli limon muhallebili kurabiye...

      Ayşe Tüter'in mutfağından dergisinde gördüğüm bu kurabiyeleri yarım ölçü yaptım. Tarifteki un miktarı bana fazla geldiği için azalttım, kendi yaptığım ölçülerle tarifi yazıyorum. İsterseniz ölçüleri artırabilirsiniz.

      Antep fıstıklı un kurabiyesi (yeşil fıstıklı un kurabiyesi)
      Malzemeler:
      • 125 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
      • 2-3 kaşık pudra şekeri
      • 1 çay bardağı yeşil toz fıstık
      • 2,5-3 çay bardağı un
      Hazırlanışı: yağ ve şekeri cam kasede mikserin yüksek devrinde 5 dk çırptım(asıl tarifte mikserle 15 dk çırpıp, beyazlatın diyordu). Un ve fıstığı ekleyip yoğurun, un miktarı az gelirse ilave edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın, şekil verip 150-160 °C de fazla pembeleşmeden kurutulur. İstenirse pudra şekeri serpilebilir.


      Not: Ben kurabiyelerin yarısını toz fıstıkla yarısını da tatlılarda kullanılan boz fıstıkla yaptım. Boz fıstıkla yaptıklarım hem renk hem de lezzet açısından çok daha nefis oldu. Bulabilirseniz mutlaka boz fıstıkla deneyin.


      Hardallı peynirli çubuklar
      Sofra dergisinin Mayıs 2007 sayısından denediğim bir tarif. İçindeki hardalla değişik, ağızda dağılan bir tuzlu oldu.

      Hardallı Peynirli Çubuklar
      Malzemeler:
      • 1 adet yumurta
      • 100 gr. kaşar peyniri
      • 3 çay kaşığı hardal
      • 3 çorba kaşığı tereyağı
      • 1 çorba kaşığı acı pulbiber(silme çorba kaşığı kullandığım halde acılık hissediliyordu)
      • aldığı kadar un (2 su bardağına yakın), tuz
      Hazırlanışı: Bir kapta rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta sarısı, hardal, yumuşamış tereyağı, pulbiber, tuz ve aldığı kadar un ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Unlu tezgahta hamur açılarak istenilen şekilde kesilir(ben kare kare kestim). Üzerine yumurta akı sürülür(ben ayrıca üzerlerine çatalla çizdim), yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış 180-200 °C de 15-20 dk pişirilir.


      ******************



      Üçüncü kurabiyemiz de bana ait bir tarif.
      Hamuruna irmik ekleyip, içine de limonlu krema hazırladığım bu kurabiyeler çok lezzetli oldu...

      İrmikli limon muhallebili kurabiye 
      Malzemeler: Hamuru için:
      • 125 gr. oda sıcaklığında tereyağ
      • 1 çay bardağı sıvıyağ(ben zeytinyağı kullanıyorum)
      • 1 adet yumurta
      • 1 çay bardağı yoğurt
      • 1 çay bardağı toz şeker
      • 1 çay bardağı irmik
      • kabartma tozu
      • aldığı kadar un
      Muhallebisi için: 2-2,5 çay bardağı süt, 2 çorba kaşığı nişasta, 3 çorba kaşığı şeker, 1 limon suyu ve kabuğunun rendesi

      Hazırlanışı: Önce muhallebisi için gerekli olan malzemeler (limon suyu hariç) karıştırılarak pişirilir. Ilıklaşınca limon suyu eklenir.
      Hamur malzemeleri yoğrularak ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Parçalar alınıp elde açılır, ortasına soğumuş muhallebiden koyulup, kapatılır. Orta ısıda hafif pembeleşene kadar pişirilir. Üzerine pudra şekeri elenir.



      Bu tarifi deneyenler;
      * Muhallebili Kurabiye ~~ Hülya'nın Mutfağı