Pages

  • RSS

01 Mart 2018

Haşhaşlı Lokum/Çörek


Uzun bir aradan sonra bu nefis çöreklerle merhaba...
Pazartesi gelen misafirlerim için yapmıştım, yumuşacık halini çok beğendiler.


Tarif için Cahide Sultan'ın haşhaşlı kolay lokum tarifinden yararlandım..

Haşhaşlı Lokum/Çörek
Malzemeler:
  • 1su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 adet yumurta(sarısı üzeri için)
  • 1su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ
  • 1 paket instant maya
  • 2 çorba kaşığı şeker
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 5 su bardağı kadar un
İç harcı için:
  • 4-5 çorba kaşığı haşhaş ezmesi
  • Sıvıyağ
  • Toz şeker
  • Dövülmüş ceviz
Hazırlanışı: Ilık su ve sütü yoğurma kabına alıp mayayı ekleyin. Bir çırpıcı yardımıyla mayayı eritin. 
Sıvıyağ ve yumurta beyazını ekleyin, karıştırın. 3 bardak unu ekleyin, bir tarafına tuzu, bir tarafına şekeri ekleyin, karıştırın. Azar azar un ekleyerek hafif ele yapışan yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini örtüp 2 saat mayalanmaya bırakın.

Haşhaş ezmesinin üzerine sıvıyağ ekleyerek sürülebilir kıvama getirin.(Sıvıyağ miktarını ölçmemişim)

Mayalanan hamuru iki bezeye ayırın. Tezgahı ve ellerinizi  hafif yağlayıp ilk bezeyi dikdörtgen şeklinde açın. Üzerine haşhaş ezmesinin yarısını yayın, üzerine 2 kaşık (çok tepeleme olmayan ) şeker ve dövülmüş ceviz serpin. 

Hamuru rulo şeklinde sarın. Bu aşamada hamur çok yumuşak olduğu için ben hamur spatulu yardımıyla rulo sardım. Ruloyu iki parmak kalınlığında dilimleyip her dilimi tepsiye dik olarak hafif aralıklı olarak yerleştirin.


Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayıp yerleştirin. Yumurta sarısını 1 çay kaşığı kaşığı süt veya yoğurtla karıştırıp hamurun üzerine sürün ve yarım saat mayalanmaya bırakın. (Ben kapalı fırın içine koyup beklettim. Sonra çıkarıp fırını ısıttım.)



Mayalanan çörekleri 180 derece ısınmış fırında kızarana kadar 25-30 dk pişirin.
Ben hamurun küçük bir kısmı ile de oğluma beslenme için poğaça hazırladım..



Notlarım: Ben pişen çörekleri fırından alıp üzerine hafif su serpip temiz bir bezle 5-10 dk kadar örttüm, sonra üzerini açıp soğumaya bıraktım. Biraz bekleyip çöreklerin altı terlemesin diye bir tepsiye ters çevirdim, biraz da o şekilde soğuttum. soğuyan çörekleri tekrar tepsiye alıp, servis ettim.

Ben çörekleri akşamdan yapıp pişip soğuduktan sonra buzluğa yerleştirdim, ertesi sabah erken çıkarıp, çözülmesini bekledim, sonra da 120-130 derecede ısıttım. Servis ettim.

Not: Elimde aceleyle çekilmiş bir kaç kare fotoğraf olsa da unutmadan tarifi buraya da yazmak istedim. Umarım dener beğenirsiniz...
Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok: