Pages

  • RSS

02 Aralık 2013

Aşure


aşure

Annemin aşure tarifi...
Annem bu sene aşağıdaki ölçülerle iki kere aşure pişirdi, yine de tadı damağımızda kaldı. 
Annem aşureyi pişirirken kontrol eder, tadar, kıvamına bakar ve nefis olur.
Aşure

Malzemeler:

  • 1kg buğday
  • 3 su bardağı kuru fasulye
  • 3 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/4 su bardağı arpa şehriye
  • 200 gr kuru kayısı
  • 300 gr kuru incir
  • 200 gr. kuru üzüm
  • 3 kg toz şeker


Hazırlanışı: 

  1. Akşamdan buğdayı yıkayıp tencereye alın, üzerine su ilave ederek, kaynamaya bırakın, 1 taşım kaynayınca kapağını kapatıp, ocağı söndürün. 
  2. Tencerenin üzerini örtüp sabaha kadar dinlenmeye bırakın.
  3. Kuru fasulye ve nohutu akşamdan ıslatın. 
  4. Ertesi gün ayrı ayrı haşlayın (annem ıslattığı su ile pişiriyor). 
  5. Aşurede nohut ve fasulye az olsun istendiği için annem haşladığı nohut ve fasulyenin bir kısmını ayırdı(haşlanmış olarak 2 şer kase ekledi)
  6. Pirinç ve şehriyeyi yıkayın.
  7. Kuru kayısıları ve kuru incirleri yıkayıp, küçük küçük doğrayın, yıkayıp hepsini ayrı ayrı 1-2 saat ıslatın (Eğer vaktiniz yoksa ıslatmadan da pişirebilirsiniz.) 
  8. Kuru kayısı ve kuru inciri ayrı ayrı haşlayın, annem inciri haşladıktan sonra süzgeçle süzmüş, dökülen tanelerini eklememiş.
  9.  Kuru üzümleri yıkayın.
  10. Ertesi gün sabaha kadar bekleyip şişmiş buğdayı büyük bir tencereye alın, üzerine sıcak su ilave edip, kaynatın.
  11.  Buğdaylar biraz pişince kuru üzümleri ekleyin. 
  12. Daha sora haşlanmış nohut ve fasulyeyi ekleyip, pişirmeye devam edin. Tencereyi ara ara karıştırın, karıştırırken dibinden karıştırmamaya çalışın. 
  13. Nohut ve fasulyeler yumuşayınca pirinci ve şehriyeyi ekleyin.
  14.  Ara ara kıvamına göre sıcak su ekleyin. 
  15. Aşure özdeşleşmeye başlayınca kayısıları ekleyin.
  16. Eklenen malzemeler iyice özdeşleşince şekeri ekleyin, incirleri ekleyin.
  17. Yarım saat kadar kaynatın, aşure hermelensin. 
  18. Kıvam alınca ocağı söndürün, kaselere servis edin.
  19. Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Afiyet Olsun...

5 yorum:

Mutfak Havlusu dedi ki...

Aşure ne de güzel şey
:-)
Bizim evde aşureler annemin emeği olsada baş yardımcı oluyorum genelde ve kaselere paylaştırma işi bende bu sebeple evde ne kadar fincan değişik şekerlik,kase içine ağure konulabilecek ne varsa getirip koyuyorum :-)
çok tatlı oluyorlar bu sebeple şu an bu görüntüyü çok iyi anlıyorum,ellerine sağlık olsun.Uzun çok ama çok uzun yıllar annenin aşuresini yiyesin inşallah..
Allah kabul etsin..

Hayatcemresi dedi ki...

Adaşım aşureniz nefis görünüyor,anne eli değen her şey çok nefis oluyor,anneciğinin ellerine sağlık,
annenin yöntemini her tarifte ben de uygularım :)
sevgilerimle...

Hatice dedi ki...

Aynen öyle Zeynepcim:)
Senden de o güzel sunumunla bekliyoruz:)
amin canım ne güzel bir dua, çok sağolasın:)

Haticeciğim çok teşekkür ederim, aynen öyle:)
benden de sevgiler...

Mutfak Dili dedi ki...

Yerim hatta icerim ben bu asureyi fincan fincan şş Nasil bir guzellik bu boyleşş Bayildim goruntuye yaa.. Allah kabul etsin canim..

Hatice dedi ki...

Samirecim çok teşekkür ederim, fincanda sunumu ben de sevdim:)sevgilerimle...