Geçen ay akşam çayına gitmiştik Neslihan'a. Hazırladığı nefis lezzetlerin arasında özellikle imam sarığı tatlısı çocuklar arasında kapış kapış gitti diyebilirim. Porsiyonluk, hafif ve lezzetli mini pastaları tavsiye ederim.
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 çorba kaşığı kakao
3 çorba kaşığı su
Krema:
Haşhaş ezmeli çörek
1 adet yumurta (beyazı içine,sarısı üstüne)
125 gram tereyağı/margarin
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
2 yemek kaşığı haşhaş
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı ceviz kırığı
aldığı kadar un ( yaklaşık 3-4 su bardağı)
Neslihan mini pastaların tarifini buradan almış.
İmam sarğı tatlısı
Malzemeler:
Krema:
- 3 su bardağı süt
- 1,5 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı nişasta
- yarım su bardağı toz şeker
- 1 yumurta sarısı
- 1 paket vanilya
- 100gr. bitter çikolata
- hindistancevizi
Hazırlanışı: Yumurtayı ve şekeri iyice çırpıyoruz sonra diğer malzemeleri karıştırıp çırpmaya devam ediyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt koyuyoruz kek hamurunu güzelce yaydırıp önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişiriyoruz. Kek soğuduktan sonra su bardağını ıslatıp kekleri bardakla kesiyoruz aşağı yukarı 20 tane yuvarlak çıkıyor. Kremanın bütün malzemelerini karıştırıp pişiriyoruz.
Kestiğimiz kekin birini alıyoruz bir kaşık krema koyup üzerine kestiğimiz kekleri kapatıyoruz ve kenarlarına krema sürüp hindistan cevizine buluyoruz. Diğer bütün kekleri bu şekilde yaptıktan sonra benmari şeklinde erittiğimiz çikolatadan üzerlerine birer kaşık koyup kenarlarına taşırmadan yayıyoruz .
Kestiğimiz kekin birini alıyoruz bir kaşık krema koyup üzerine kestiğimiz kekleri kapatıyoruz ve kenarlarına krema sürüp hindistan cevizine buluyoruz. Diğer bütün kekleri bu şekilde yaptıktan sonra benmari şeklinde erittiğimiz çikolatadan üzerlerine birer kaşık koyup kenarlarına taşırmadan yayıyoruz .
Not: Ben bu mini pastacıkların ara katına muz ilavesinin yakışacağını düşünüyorum.
Sevgili arkadaşım Hayatcemresi tarifi deneyip paylaşınca yazmadığımı farkettim, Neslihan bu pastacıkların üzeri için çikolata sosu kullanmıştı. Hatice'nin(hayatcemresi) yorumuyla hazırladığı pastacıklara da buradan ulaşabilirsiniz.
Sevgili arkadaşım Hayatcemresi tarifi deneyip paylaşınca yazmadığımı farkettim, Neslihan bu pastacıkların üzeri için çikolata sosu kullanmıştı. Hatice'nin(hayatcemresi) yorumuyla hazırladığı pastacıklara da buradan ulaşabilirsiniz.
Sütlü irmik tatlısı
Haşhaş ezmeli çörek
Açma
Puf puf yumuşacıktı. Hamurun bir kısmını açma şeklinde bir kısmını da peynirli şerit poğaça şeklinde hazırlamış.
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağından az eksik sıvıyağ
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 adet yumurta (akı içine sarısı üzerine)
- 1 paket instant maya
- aldığı kadar un
Mayalı hamur hazırlanır. Azar azar un ilavesiyle ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlanır(kıvamı cıvık ya da sert olmasın). 45 dk-1 saat mayalanmaya bırakılır.Hamurdan parçalar alınıp şekil verilir. Vaktiniz varsa 10-15 dk tepsi mayası için bekletilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, fırında pişirilir.
Not: Neslihan sütü genelikle 1,5 bardak kullanıyormuş.
Neslihan bu tuzlu kurabiyelerin tarifini de buradan almış.
Haşhaşlı cevizli tuzlu kurabiye
Malzemeler:
Hazırlanışı: Yumurta, tereyağı, zeytinyağı tuz ve şekeri iyice karıştırılır.
Mahlep ve kabartma tozunu ekleyip biraz daha karıştırılır.
Un da yavaş yavaş ilave edip hamuru güzelce yoğurulur. Son olarak haşhaş ve ceviz kırığı eklenerek karıştırılır. Hamurdan ceviz kadar parçalar koparılır ve yuvarlanır, yağlı kağıt sermiş olduğunuz tepsiye dizilir, yumurta sarisini kurabiyelerin üstlerine sürülür..
180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Üzeri kızarmaya başlayınca altını kontrol edin hafif kızardıysa kurabiyeleri fırından çıkarabilirsiniz.
Mahlep ve kabartma tozunu ekleyip biraz daha karıştırılır.
Un da yavaş yavaş ilave edip hamuru güzelce yoğurulur. Son olarak haşhaş ve ceviz kırığı eklenerek karıştırılır. Hamurdan ceviz kadar parçalar koparılır ve yuvarlanır, yağlı kağıt sermiş olduğunuz tepsiye dizilir, yumurta sarisini kurabiyelerin üstlerine sürülür..
180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Üzeri kızarmaya başlayınca altını kontrol edin hafif kızardıysa kurabiyeleri fırından çıkarabilirsiniz.
4 yorum:
ismini ilk defa duydum çocukların sevdiği lezzet kaçırılmaz yapanın ellerine sağlık yiyenlere afiyet olsun
Adaşım arkadaşının bütün ikramlıkları çok nefis görünüyor,imam sarığına gelince tabi ki çocuklar böyle tatları çok sever,ne de olsa içinde çikolata var :)
sevgilerimle...
hepsi nefis görünüyor canım.arkadaşının ellerine sağlık.sevgiler.
Hersey ne guzelmis, afiyet olsun.
Sevgiler...
Yorum Gönder