Pages

  • RSS

19 Ocak 2012

Zeytinyağlı Portakallı Kereviz

IMG_4225
Derya'nın sofrasından zeytinyağlı, portakallı kereviz....
Aslında kerevizi sadece çiğ olarak yapılan salatasını yiyordum, o gün Derya'nın hazırladığı şekliyle kerevizi pek sevdim. İçinde kereviz olduğu belli olmuyordu.

Malzemeler:


  • 1 kg. kereviz

  • 1 orta boy kuru soğan

  • 1 orta boy havuç

  • 1 orta boy patates

  • bezelye

  • 2 adet portakalın suyu

  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı

  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

  • tuz
Hazırlanışı: Kereviz, havuç ve patates aynı büyüklükte doğranır ve limonlu suyun içinde bekletilir. Tencereye zeytinyağı eklenir, ince doğranmış soğan ve havuçlar ilave edilir, aynı anda sotelenir. Kısık ateşte 2-3 dakika kavrulduktan sonra kereviz ve patates ikilisi, portakalın suyu bir tatlı kaşığı şeker ve tuz eklenir, yaklaşık 10 veya 20 dk. sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir. Soğumaya bırakılır, servis tabağına aldıktan sonra kerevizin kendi yeşil yapraklarıyla süslenir.

17 Ocak 2012

Hamsili Pilav ve Narlı Karışık Salata

IMG_4235

IMG_4243

Derya'nın sofrasından iki güzel lezzet, hamsili pilav ve narlı salata ...
Daha önce bir kere küçük porsiyon hamsili pilav denemem olmuştu fırında. O gün gördümki aslı ocakta yapılırmış ve bu iş için özel tavalar varmış...


Hamsili Pilav (orta boy hamsi tavası için)
Malzemeler:



  • 1,5 kg. ayıklanmış hamsi

  • 2,5 su bardağı pirinç

  • 1 adet orta boy kuru soğan

  • 1 adet havuç

  • 1/2 demet maydanoz

  • tuz, pul biber

  • balıkları bulamak için mısır unu

Hazırlanışı: Pirinç ılık tuzlu suda bekletilir, suyu süzülür, yıkanır. Pilav tenceresine sıvıyağ ilave edilir, havuç ve soğan rendenin ince tarafıyla rendelenir ve biraz sotelenir, pirinçler eklenir, biraz kavrulur, tuz ve pul biber eklenir. Suyu ilave edilir, pişirilir.


Hamsiler tuzlanır ve mısır ununa bulanır, tavanın yanlarına ve alt tabanına balıkların sırtı tavaya gelecek şekilde dizilir. Demlenen pilav balıkların üzerine dökülür, yayılır. Yan tarafa dizilen balıklar pilavın üst tarafına doğru kapatılır. Boş kalan yerlerde hamsiyle kaplandıktan sonra ocağın altı yakılıp pişirmeye başlanır. Tavanın yanlarından alttaki balıklara gidecek kadar sıvı yağ gezdirilir. Ocağın üzerinde çevirerek balıkların kızarması sağlanır. Düz bir tava kapağıyla alt üst edilir, yavaşça tavaya aktarılarak üst tarafı alta getirilir, o tarafın da kızarması sağlanır. Yine düz kapağın yardımıyla tavadan alıp servis tabağına aktarılır. İlk sıcaklığı çıkınca yanında yeşil salata ile servis edilir.




~~~~~~~



IMG_4202

Narlı Karışık Salata
Malzemeler:



  • Akdeniz göbek salata ve normal yeşil salata

  • Roka

  • Yeşil soğan

  • Maydonoz (ince kıyılmış)

  • Kırmızı lahana (tuzda ovularak yumuşatılmış)

    Hazırlanışı: Hepsi derin bir kapta karıştırılır, salata kasesine alınır, üzerine bolca nar ve mısır taneleri serpilir. Jülyen olarak kıyılmış havuç, salatalık ve çeri domatesle süslenir. Sosunu hazırlamak için; 1 limon suyu, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, zeytinyağı, tuz, 1 çay kaşığı şeker ve fesleğen karıştırılır, salatanın üzerine dökülür.

    IMG_4204

    16 Ocak 2012

    Pırasalı Mısır Ekmeği

    IMG_4208
    Derya'nın sofrasındaki tariflere yorumlarda tarifi istenen bu lezzetli mısır ekmeğiyle başlayalım... Derya hamsili pilavın yanına hazırlamıştı bu ekmeği, çok güzel gitti doğrusu...
    Yıllar önce yediğim, mısır unuyla yapılmış kekten sonra bu tür yiyecekleri pek tercih etmiyordum, taki bu ekmeği yiyene kadar... Gerçi hala kek konusunda tereddütlüyüm:)

    Pırasalı Mısır Ekmeği
    Malzemeler:


    • Yarım kg. ince kıyılmış pırasa

    • Yarım kg. mısır unu

    • 1 su bardağı beyaz un

    • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    • Yarım su bardağı ayran

    • tuz

    • 1 paket kabartma tozu

    Hazırlanışı: Bütün malzemeler derin bir kapta biraraya getirilir, yoğrulur. Eğer hamur sert gibi olursa biraz daha su yardımıyla yumuşatılabilir (kıvamı biraz cıvık bir hamur olacak). Hafifce yağlanmış bir tepsiye yayılır ve 180 derecelik fırında 25dk. pişirilir, dilimlenerek servis yapılır.

    IMG_4205

    Bu tarifi deneyenler;
    Pırasalı mısır ekmeği ~~ Birsel ve İrem

    12 Ocak 2012

    Derya'nın Sofrası

    IMG_4238

    IMG_4221

    Derya'nın bu harika sofrasına geçen ay (25 aralık) misafir olmuştuk. Ana yemeğin hamsili pilav olduğu herbiri ayrı lezzetli zarif bir sofra hazırlamıştı.


    Menüdekiler:
    * Hamsili Pilav


    * Pırasalı Mısır Ekmeği


    * Portakallı Zeytinyağlı Kereviz


    * Narlı Salata


    * Annesini meşhur karışık turşusu



    * Yasemin'in getirdiği turşu kavurması



    * Hurmalı Cevizli Kurabiye


    * Bebe Bisküvili Rüya Pastası



    Çay servisi




    Bizden notlar; Bu aralar hastalıklar kol geziyor, biz de nasibimizi aldık. Geçen hafta büyük oğlumun ateşi ile başladı, doktor grip ve bulaşıcı olduğunu yaklaşmamasını söylese de zaten diğerleri de mikrobu kapmıştı. Ben hafif şekilde ayakta geçirdim ama ortanca oğlumda iştahsızlık, öksürük-kusma ve zaman zaman ateş vardı, bugün biraz kendine geldi. En küçükte ise ateş nezleye çevirdi, hala devam ediyor. Fırsat buldukça yorumlara geri dönmeye çalışacağım. Herkese sağlıklı günler diliyorum.

    08 Ocak 2012

    Çay Menüsü

    IMG_4091
    Geçen ay gelen arkadaşlarım için hazırlamıştım bu sofrayı. Bu postu hazırlarken dikkatimi çeken, son zamanlarda gelen misafirlerime hep *favori tariflerden*
    kıymalı, patatesli sarma börek ve mandalinalı labneli pasta hazırlamışım:)

    Menüdekiler:
    *Kıymalı, Patatesli Sarma Börek
    Not: Bu böreği yufkacıdan aldığınız yufkayla yaparsanız çok daha lezzetli olur, yufkalar tereyağıyla yağlandığı için el açması börek lezzetinde oluyor.
    * Kısır
    * Yoğurtlu Lahana ve Havuç Salatası
    Lahana salatası son zamanlarda favorilerimizden... Akşam yemeğinin yanına havuç rendesi, ince doğranmış lahana ve maydanozla hazırlıyorum. Bu defa yoğurtla hazırladım
    Yoğurtlu Lahana ve Havuç Salatası
    Malzemeler:


    • 3 kase ince doğranmış beyaz lahana (azıcık sirke ve tuzla biraz ovdum)

    • 1,5-2 adet havuç (renedelenmiş)

    • Dereotu, maydanoz (ince doğranmış)

    • Mayonez ve yoğurt

    Hazırlanışı: Tüm malzeme karıştırılır, servis edilir. Ben üzerine dövülmüş ceviz serptim, ceviz yakıştı.
    Notlarım: Yoğurdu biraz süzgeçte bekletmenizi veya yerine süzme yoğurt kullanmanızı tavsiye ederim, yoğurdunu ilave ettikten sonra da fazla bekletmeden servis edin. Zira salata beklemekten sulandı. Lahanayı sirkeyle ovduktan sonra sudan geçirmemiştim, bu durum sirkeye karşı hassas olanları rahatsız edebiliyor.



    * Limonlu, Likapalı (blueberry) Kek (tarifi gelecek)

    * Mandalinalı, Labneli Pasta

    06 Ocak 2012

    Galeta Unlu Poğaça&Tahinli Kurabiye&Sultan Lokumu

    Nihal'in çay sofrasından üç nefis tarif...
    Galeta unlu poğaçaların kıvamı çok güzeldi, hamurunda haşlanmış patates kullanılarak hazırlanan bu poğaçayı denemenizi tavsiye ederim.
    Aslında sitede tahinli kurabiye ve sultan lokumu tarzında tatlılar yoğunlukta ama içi-dışı ceviz kaplı bu nefis kurabiyeleri ve de arasındaki kuru incir ve cevizin çok yakıştığı sultan lokumunu yazmadan geçmek istemedim:)

    IMG_4051

    Galeta unlu poğaçaMalzemeler:



    • 1 paket margarin tercihen tereyağı

    • 1 çay bardağı sıvı yağ

    • 1 çay bardağı yoğurt

    • 1 yumurta sarısı

    • 2 adet haşlanmış patates

    • Kırmızı pul biber

    • Aldığı kadar un

    • Kabartma tozu

    Üzeri için: Yumurta akı ve galeta unu
    Hazırlanışı: Tereyağı, sıvı yağ, yoğurt, yumurta sarısı ve rendelenmiş patatesi karıştırın.
    Unu ve kabartma tozunu ilave edin arzuya göre pulbiber katın.Yumuşak bir hamur elde edince yarım saat kadar dinlenmeye bırakın. Yuvarladıktan sonra önce yumurta akına daha sonrada galeta ununa bulayın.Üzerini bıçak yardımıyla tercihen yatay ve dikey çizgilerle çizin. Orta ısıda pişirin.





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~




    IMG_4044
    Tahinli kurabiye:
    Malzemeler:



    • 1 su bardağı tahin


    • 1 çay bardağı sıvı yağ


    • 1 yumurta sarısı


    • Ceviz içi hem içine hem dışına


    • Kabartma tozu,aldığı kadar un

    Hazırlanışı: Tahin, sıvıyağ, yumurta sarısını karıştırın. Aldığı kadar un ve kabartma tozunu ekleyerek kurabiye hamurunu hazırlayın. Kurabiyeyi ceviz büyüklüğünde yuvarladıktan sonra yumurta akına ve cevize bulayın. Orta ısıda pişirin.





    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


    IMG_4065
    Sultan lokumu (Kuru incir-ceviz dolgulu)Malzemeler:
    Muhallebisi için:


    • 1 kg süt


    • 1 bardak un


    • 1,5 bardak şeker


    • Arzuya göre tereyağı veya margarin
    İçi: Küp şeklinde doğranmış kuru incir ve dövülmüş ceviz…
    Hazırlanışı: Muhallebi malzemelerini ocakta kaynayana kadar pişirin, mikserle çırpın. Tepsinin yüzeyine 3 paket hindistan cevizini boşluk kalmayacak şekilde serpin. Üzerine muhallebiyi dökün, soğumaya bırakın.
    İsteğe bağlı olarak 1 paket krem şantiyi çırpıp muhallebinin üzerine sürün.(Nihal krem şantiyi unutmuş ama bence şantisiz de pek güzeldi)
    Daha sonra dinlenen muhallebiyi kare şeklinde kesin, içine incir ve ceviz karışımından yerleştirin. Spatula yardımıyla karşılıklı kenarları birleştirin.
    Nihal'in notu: Kuru incirlerin kurtlu olmamasına dikkat edin. Piyasada çok kurtlu incir var,ben uzun uğraşlar sonunda kurtsuz dalında kurumuş Aydın inciri bulabildim.

    05 Ocak 2012

    Meksika Esintisi ve Pancarlı Patates Salatası

    .
    Nihal'in çay sofrasından iki güzel salata...


    Meksika Esintisi
    Malzemeler:


    • 1 kase haşlanmış Meksika fasulyesi (tercihen konserve alınabilir)

    • 1 kase haşlanmış nohut

    • 1 kase haşlanmış mısır

    • 4 adet kırmızı biber

    • 2 adet domates

    • 1 adet turp

    • Maydanoz

    • Limon suyu

    • Zeytinyağı

    • Tuz, karabiber
    Hazırlanışı: İlk olarak nohutu haşlayın. Karıştırma kabına haşlanmış nohut, mısır ve Meksika fasulyesini ekleyin. Üzerine domates rendesini ilave edin. Kırmızı biberleri ince olarak, turpu halka halka kesin. Üzerine ince ince kıyılmış maydanozu, zeytinyağını, tuz-karabiber, limon suyunu ilave edin, tüm malzemeyi karıştırın. Servis tabağına yeşillikler üzerinde (marul) servis yapabilirsiniz.


    ~~~~~~~~

    .

    Kırmızı Pancarlı Patates Salatası
    Pancar sevenlerin beğeneceği bir salata...
    Malzemeler:


    • 4 adet haşlanmış kırmızı pancar

    • 6 adet haşlanmış patates

    • Yeşil soğan, maydanoz

    • Limon, zeytinyağı

    • Üzeri için: süzme yoğurt, mayonez

    Hazırlanışı: Geniş bir kaba haşlanmış patatesleri rendeleyin. Yeşil soğan ve maydanozu doğrayın, 1 limon suyunu sıkın. Tuz, karabiber ve zeytinyağını ilave edin. İyice karıştırıp streç film yayılmış kek kalıbına dökün, üzerini bastırın.
    Ayrı bir kaseye haşlanmış pancarları rendeleyin, patatesli karışımın üzerine döküp spatula yardımıyla düzeltin. Kalıptan çıkardıktan sonra mayonez ve süzme yoğurdu karıştırıp üzerine dökün. Üzerini pul biber ve naneyle süsleyin.

    Kaynak: Oktay Usta

    04 Ocak 2012

    Nihal'in Çay Sofrası

    DSCN7194
    Kasım ayında arkadaşlarla Nihal'de toplanmıştık. Evi yakın olmasına rağmen araya giren veli toplantısından sebep çok geç gidebilmiştim:(
    Haliyle sofrayı da çekemedim, sağolsun Zülfiye arkadaşım bir kaç poz çekmiş, sofra ve menüdekilerin bütün haldeki fotoğraflarını ondan aldım:)
    Nihal çok güzel lezzetler hazırlamıştı, herbiri nefisti, özellikle elmalı turta ve galeta unlu poğaça herkesin favorisiydi...

    Menüdekiler:
    * Avcı Böreği


    Nihal'den aldığım tarifte sadece hazırlanışı var, o şekilde buraya not düşüyorum. Ayrıntıları öğrendiğim zaman tekrar yazarım.


    Avcı Böreği Hazırlanışı:
    İçi için: Ceviz, kıyma ve ince bulgur, tuz
    Kıymayı soğanla kavurun, üzerine tuz-karabiber ilave edin. Ayrı bir kapta ince bulguru sıcak suyla kabartın. Ceviz, kıyma ve bulguru karıştırın.
    Yufkanın içini yumurta, sıvıyağ ve süt karışımı ile ıslatın. Yufkayı üçgenlere kesip, geniş kenarına iç harçtan koyup, sarın. Börekleri önce yumurta akına, sonra galeta ununa bulayıp, pişirin.

    * Meksika Esintisi



    * Kırmızı Pancarlı Patates Salatası




    * Zeytinyağlı Lahana Sarması


    * Galeta unlu Patatesli Poğaça




    * Tahinli Kurabiye



    * Elmalı Turta




    * Sultan Lokumu




    IMG_4069

    03 Ocak 2012

    Çay menüsü

    IMG_4276
    Geçen hafta salı günü kızkardeşimin doğum günüydü, ertesi gün kızkardeşlerin toplanma vesilesi oluverdi bu sofra:)
    Aslında planda salata, pasta ve uzun zamandır denemeyi düşündüğüm tatlı-tuzlu iki kurabiye vardı. Ancak çocukların kurabiyelere rağbet göstermeyeceğini bildiğimden ve dolaptaki kalan yoğurdu değerlendirmek istediğimden sabah açma-poğaça yapmaya karar verdim, üstüne bir de annemin gönderdiği yufkalar eklenince onları da tava böreği olarak değerlendirdik...
    Menüdekiler:
    * Tava Böreği
    * Açma-poğaça
    Mayalı hamur hazırladım, hamurun yarısını açma şeklinde yarısını da katmer poağaça şeklinde hazırladım.
    * Patates Salatası
    * Fıstıklı Haşhaşlı Kurabiye (Tarifini buradan aldım, yarım ölçü hazırladım, bir kısmını ay şeklinde bir kısmını da yuvarlak hazırladım. Fıstık ve haşhaşın çok yakışacağını düşünmüştüm. Antep fıstığını rondodan çektiğimden (tam toz gibi olmadı zira) ya da unun fazla gelmesinden sebep beklediğim gibi olmadı, daha sonra tekrar denemeyi düşünüyorum.)

    * Ay çekirdekli tuzlu kurabiye (Bu kurabiyeleri de buradan aldım, 1/4 ölçü hazırladım. Kepekli un kullandım, unu fazla gelip sert olunca zeytinyağı ilave ettim, helva kıvamında ağızda dağılan bir tuzlu oldu, ancak benim istediğim daha kıtır bir kıvamdı, denemeye devam:))
    * Çikolatalı Pasta