Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 portakalın kabuğunun rendesi
- 2 portakalın suyu (1 bardak portakal suyu gelmiş)
- 1 su bardağı yoğurt
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağından 2 parmak eksik irmik
- 3 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
Şerbeti için: 6 bardak şeker, 6 bardak su, 1 yemek kaşığı limon suyu ile çok koyu olmayan bir şerbet hazırlanır, soğumaya bırakılır.
Hazırlanışı: Hamuru için olan malzemeler kek yapar gibi (önce şeker-yumurta çırpılır vs.) hazırlanır, yuvarlak tepsiye dökülür, orta ısıda pişirilir.
Tatlı fırından çıkıp biraz nefes aldıktan sonra soğuk şerbet üzerine dökülür.
Cumartesi günü bütün gün yağan yağmur kesilip güneş yüzünü gösterince kızkardeşim Ayşeyle çay keyfi yaptık. Havanın yağmurlu olmasını fırsat bilip kalan elmaları değerlendirmek için elmalı kurabiyeler hazırlamıştım. Fırından yeni çıkan kurabiyelere Ayşe'nin de evdeki elma stoğunu eritmek için akşamdan hazırlamış olduğu elmalı merengli tatlı eklenince bol elmalı bir çay saatimiz oldu:)) Yanımda makinam olmadığı için cep telefonu ile çektim.


Elmalı Merenegli Bisküvili Tatlının tarifini burdan almış, birkaç değişiklik yapmış.
Elmalı Merenegli Bisküvili Tatlı--Elmalı Bisküvi Pastası
Malzemeler: 100-150 gr. bebe bisküvisi veya normal bisküvi 3- 4 orta büyüklükte elma Yarım su bardağı toz şeker
Malzemeler: 100-150 gr. bebe bisküvisi veya normal bisküvi 3- 4 orta büyüklükte elma Yarım su bardağı toz şeker
Krema için: 3 yumurta sarısı (yumurta akları pastanın üzeri için kullanılacaktır) 3 çorba kaşığı nişasta 1 litre süt
Üzeri için:3 yumurta akı 4 çorba kaşığı toz şeker
Pastanın Tarifi: Elmalar soyulup rendelenir, yarım su bardağı şekerle suyunu çekecek şekilde pişirilir. Bisküviler büyük dört köşe cam kaseye dizilir. Üzerine ılık elma püresi yayılır. Alüminyum olmayan bir tencerede 3 yumurta sarısı, 3 çorba kaşığı nişasta azar azar sütle ezilir. Sütün tamamı konup şekersiz olarak pişirilir. Karıştırarak soğutulur. Sonra elmaların üzerine yerleştirilir. 3 yumurta akı, 4 çorba kaşığı toz şekerle çarpılıp katı kar haline getirilir. Kremanın üzerine yayılır. Cam kase ortadan daha az sıcaklıktaki fırına konup yumurta akları Pembe olana kadar tutulur.
Pastanın Tarifi: Elmalar soyulup rendelenir, yarım su bardağı şekerle suyunu çekecek şekilde pişirilir. Bisküviler büyük dört köşe cam kaseye dizilir. Üzerine ılık elma püresi yayılır. Alüminyum olmayan bir tencerede 3 yumurta sarısı, 3 çorba kaşığı nişasta azar azar sütle ezilir. Sütün tamamı konup şekersiz olarak pişirilir. Karıştırarak soğutulur. Sonra elmaların üzerine yerleştirilir. 3 yumurta akı, 4 çorba kaşığı toz şekerle çarpılıp katı kar haline getirilir. Kremanın üzerine yayılır. Cam kase ortadan daha az sıcaklıktaki fırına konup yumurta akları Pembe olana kadar tutulur.

Not: Bu tatlıyı mutlaka soğuk yemenizi tavsiye ederim, o zaman çok daha lezzetli oluyor.
Yumurta rahatsız ediyorsa yumurta miktarı azaltılabilir diye düşünüyorum...
Börekleri de akşam Ayşe hazırlamış. Kolay içli köfte tarifini de burdan almış, yine değişiklikler yapmış. Yoğurt yerine süt kullanmış ve yarım ölçü hazırlamış.
Ayşe'nin notu: Yağda kızartıldığı halde sert, çıtır değil de biraz yumuşak olmuş, belki de yufkaları fazla ıslattığından, bir dahakine fırında denemeyi düşünüyormuş. Kızartırken dikkat, hemen kızarıp yanabiliyorlar.
12 yorum:
merhaba canım.hepinizin ellerine sağlık.çok leziz görünüyor herşey.aifyetler olsun.iyi hafta sonları.sevgileirmle...
ooh abla kardeş lezzetli ve eşsiz bir gün geçirmişsiniz sefanız olsun ... ellerinize sağlık canım herşey harika görünüyor. afiyet şeker olsun
Bugünkü postunu çoook sevdimm.
çünkü beni eskilere götürdü.
Valide sultanlarımız bu tatlıyı en iyi bilenler galiba. benimde Validemin en eski tarifidir.
Sevgili Ayşenin tarifide benim emektar defterimin 18 yıllık tarifi.
Ççokda güzel yaparım ayıptır söylemesi..
:)))))
günleriniz hep güzel olsun SALİHACIĞIM..
SEVGİLER CNM
ben en çok böreği sevdim ne yalan söyleyeyim. Ah benim de kardeşim gelse de biz de eşsiz haftasonlarına döçnebilsek.sevgilerle.
Ben de portakali pandispanya tatlisi yayinladim bugun:) yasasin portakalli tatlilar,degil mi;)
eline sağlık arkadaşım muhteşem tarifleriniz var
teşekkürler Neslihan, sana da güzel bir hafta sonu dilerim...
teşekkürler Hülyacığım, yağmur sonrası güneş de yüzünü gösterince güzel bir akşamüstü geçirdik...
Nunucuğum haklısın, annelerin elinden çıkanlar daha bir tatlı oluyor. Bu tatlıyı da annem çok sık yapar, bu sefer portakallı denemiş, çok da lezzetli olmuştu, o akşam kaç tane yediğimi hatırlamıyorum, eve aldıklarımı saymıyorum, tadına doyamadık anlayacağın:))
Nunucuğum çok güzel ve geniş bir arşivin var, kardeşim elindeki elmaları değerlendirmek için tarif ararken bulup denemiş...
Baharcığım en kısa zamanda bu dileğin gerçekleşir inşallah...
haklısın Lama, portakal girdiği her şeye lezzet katıyor, senin tatlıyı da merak ettim:)
Simayhobievi ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkürler...
hepinize güzel bir hafta sonu dilerim, sevgiler...
Haticecigim hepsi harika olmus. Ellerinize saglik. Abla kardes keyif yaptiniz demek, ne güzel... ALLAH o güzel muhabbetinizi arttirsin. Sevgilerimi gönderiyorum.
birbirinden güzel lezzetler hepsi bir arada canım ellerinize sağlık.ve sizlere afiyetler olsun.iyi hafta sonları....izmirden kucak dolusu sevgiler....
hangine birine bakacagimi sasirdim canim
hepside birbirinden lezzetli gorunuyor...
yiyen herkeze afiyet bal seker olsun...
guzel bir hafta sonu dilerim
www.yenitadlar.blogcu.com
Hepsi birbirinden lezzetli görünüyor, portakalla yapılacaklara bir alternatif daha çıktı şimdi.Evde bir sürü çürümeyi bekleyen portakal varken değerlendirsem mi acaba.
Ümmühancığım çok teşekkür ediyorum...
Yeşimcim çok teşekkürler, İzmir'e selamlar...
çok teşekkür ederim Yenitadlar...
Sevgili Esra, portakalla yapılacak o kadar lezzet varki, insan hangi birini yapacağını şaşırıyor. Annem de son zamanlarda portakalı keklerden sonra tatlıya da eklemiş ve nefis olmuştu.
herkese sevgiler...
Yorum Gönder