Pages

  • RSS

06 Haziran 2008

kahvaltı şenliği

Kahvaltı alternatifleri düşündüğüm bir sırada Sevgili Özlem'in kahvaltı şenliği etkinliği başlattığına dair daveti geldi. O zaman daha çok var diye düşündüğüm etkinliğin sonuna gelmişiz, ben de arşivdeki resimlerden de faydalanarak bizdeki çeşitlerden bir kaçını yazmak istedim. Sevgili Özlem'e kolay gelsin diyorum ve bu güzel kahvaltı arşivi için sayfasını ziyaret etmenizi öneriyorum...


Yumurtasız Menemen
Sivri biberler yıkandıktan sonra doğranır, zeytinyağında ara sıra karıştırılarak kavrulur, daha sonra küp doğranmış domatesler eklenir, yumuşayana kadar pişirilir, tuz eklenir, karıştırılır. İstenirse ocaktan almadan kaşar peyniri rendesi eklenir, karıştırılır. Kaşarlı da çok lezzetli oluyor.
Not: Sivri biberler biraz acı olursa ve domates oranı da biberlerden daha fazla olursa çok daha lezzetli oluyor.



Dilimlenmiş domates ve salatalık tabağı, yanında maydanozla birlikte...




Beyaz peynir dilimlendikten sonra küp küp kesilir ve ince doğranmış maydanoza bulanır, tavsiye ederim..




Çıtır çıtır simitler...







Pratik Pizza: Fırından alınan ekmek hamuru yağlanmış (altına galeta unu da serpebilirsiniz) veya fırın poşeti (yanlarından kesip tepsiye yerleştirebilirsiniz)serilmiş fırın tepsisine yayılır. Üzeri için kullanacağınız malzemeler(sucuk, kaşar peyniri, sivri biber, mantar, mısır, domates, yeşil ve siyah zeytin vs.) doğranır, sosu ile birlikte bir kapta karıştırılır, tepsiye yayılan hamur üzerine eşit bir şekilde dağıtılır, pişirilir. Fırından almadan üstüne tekrar kaşar rendesi serpebilirsiniz.






Annemin yaptığı çilek reçeli (1-1 ölçüyle ve 15-20 dk kaynatarak hazırlamış, kıvamı bal gibi olmuyor)
Çilekler ayıklanır, yıkanır, tencereye bir sıra çilek bir sıra şeker olmak üzere yerleştirilir. 1 gece bu şekilde bekletilir. (annem bazen bekletmeden de yapıyormuş)

Kısık ateşte şeker eriyene kadar yarım saat kadar kaynatılır, arada kenardan kenardan hafifçe çilekleri ezmeden karıştırılır. Kaynadıktan sonra 15-20 dk daha kaynatılır, ocaktan almadan bir kaç dk önce limon suyu eklenir. Annem 2 kg çileğe 1 çorba kaşığı limon suyu ekliyormuş.,
Annem bu şekilde pişirdiği reçelin hiç şekerlenmediğini söyledi.



Kahvaltılık sıcak kanepe; (ekleme~10.6.2008)



Suphiye ablanın yaptığı nefis kanepeler:
Tost ekmeklerinin üzerine önce 1 yumurta+beyaz peynir+maydanoz karışımından sürülür, üzerlerine sırayla 4 er dilim sucuk, kaşar dilimi, domates ve biber dilimi ve minik tereyağ parçaları yerleştirilir. Fırın ızgarasında pişirilir.


**Ayrıca yumurtayı haşlayıp elma dilimi şeklinde dilimledikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirip, limon sıkabilir, pul biber serpebilirsiniz.

**Siyah zeytinin üzerine yine zeytinyağı gezdirip, limon sıkabilir, pul biber ve kekik serpebilirsiniz.


elmalı, portakallı, bademli muffin (linke tıklayarak tarifine ulaşabilirsiniz)


patatesli dilim börek (linke tıklayarak tarifine ulaşabilirsiniz)

9 yorum:

Özlem Avcı-mutfaktayimm dedi ki...

Canım etkinliğime katıldığın için çok teşekkür ederim. Birbirinden güzel hazırlanmış mamaları hemen yayınlıyorum. Ellerine sağlık.

Sevgiler...

Mebrule dedi ki...

Hangi birine bakacagimi sasirdim, hepsi birbirinden harika gorunuyor... Hele citir citir simit, nasil ozledim tadini...

Ben birseyi merak ettim, 15 veya 20 dk kaynatma ile recel nasil oluyor.. Ben iyice kisik ateste 2 saate yakin kaynatiyorum. Bunun formulu nedir acaba? Annen sorumu cevaplarsa sevinirim...

Ellerinize saglik canim...

Adsız dedi ki...

koklayarak geldim bunlar enfes lezzetlerr

ellerine sağlık
sevgiler

Unknown dedi ki...

Hatice'cim birbirinden güzel kahvaltı alternatifleri sunmuşsun.Maydanozlu peynir fikri hoşuma gitti her zaman olmasa bile arada yapmak gerek diye düşünüyorum.
Pratik pizzanı bende yapıyorum arada sırada gerçekten lezzetli oluyor denemeyenlere tavsiye ederim.
En çokta patatesli dilim börek hoşuma gitti bende benzerini patates,beyazpeynir ve kabak tan yapıyorum oda çok lezzetli oluyor.Seninkinide en kısa sürede deneyeceğim.
İyi hafta sonları...

Feyza Fidan dedi ki...

Her biri birbirinden enfess..Haticecim bayıldım tek kelimeyle, yumurtasız menemen mi desem,patatesli dilim börek mi desem hepsi ayrı lezzetli..Ellerine sağlık canımcım, Sevgiler..

Nilgün dedi ki...

Sabah kahvaltiya isterdim herbirini..Ellerine saglik canim güzel alternatifler sunmussun...



SEVGILER

Hatice dedi ki...

teşekkürler Özlem, geniş bir kahvaltı arşivimiz oldu bu etkinlikle...

teşekkürler Mebrule, anneme sorup ayrıntıları ekledim, kısık ateşte kaynadıktan sonra 15-20 dk kaynatıyormuş, reçelin kıvamı ağdalı, bal gibi olmuyor, bize göre tam kıvamında oluyor, bu şekilde hem reçelin rengi yerinde kalıyor, hem de şekerlenme olmuyor.

yeşim ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkürler...

Zerrinciğim denemeni öneririm, ben hem sade hem de maydanozlu peynir tabağı hazırladığımda tercihler hep maydanozludan yana oluyor:)
börek de yumuşacık oluyor tam kahvaltılık, yiyenler çok beğeniyor, sen de beğenirsin umarım..
ben kabak hiç eklememiştim, sitende varsa bir bakayım..

Feyzacığım çok teşekkürler...

beğenmene sevindim, teşekkürler Nilgün...

herkese sevgiler...

Adsız dedi ki...

Merhaba hatice hanım, pizzanın üzerine salça,ketçap vs.sürmeyecekmiyiz.sos olarak ne kullanacağız. Kolay gelsin. Jale güler

Hatice dedi ki...

Merhaba Jale Hanım, normalde pizza hamurun üzerine salça, ketçap, kekik ile hazırlanan sos sürülüyor, bu tarifte bu sosu üstüne kullanacağınız malzemelerle karıştırıyorsunuz, sonra da hamurun üzerine eşit şekilde yayıyorsunuz, bu şekilde hem pratik oluyor, hem de üst malzemeler de sosla bütünleşmiş oluyor, umarım beğenirsiniz,
sos için ketçap, salça, kekik, az suyla karıştırıp kullanabilirsiniz, kolay gelsin:)