Pages

  • RSS

26 Haziran 2014

Leziz bir günün hatırası:)

SDC118493
Bu sofra Nisan 2011 tarihinden kalma...
Leziz Dergisi için hazırlamıştım, güzel bir gün olmuştu, bu heyecanımı sayfamda da paylaşmıştım.
Sonrasında buraya ekleyemeden fotoğraflar silindi, hem seyahat hem de pek çok güzel yemek fotoğraflarımız gitti, kurtarılamadı:((
Bu fotoğraflar da o gün kızkardeşimin hatıra olarak çektiği fotoğraflardan...
Tariflerin çoğu sık sık yaptığım demirbaş tariflerim, bir kısmı sayfamda mevcut, diğerlerini de elimdeki fotoğraflarla eklemek istiyorum...
Çilekli Kedi dilli Pasta
Malzemeler:
  • 1 paket kedi dili bisküvi (200 gr)  
kedi dili bisküvileri ıslatmak için;
  • 200 gr çilek 
  • 2-3 kaşık tozşeker
  • 1/2 bardak ılık su
Kreması için:
  • 1/2 lt. süt
  • 2 çorba kaşığı un + 1 çorba kaşığı nişasta (un ve nişasta toplamı 1 çay bardağı geliyor)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket labne peyniri (200 gr)
Pastanın süslemesi için: 1/2 su bardağı file badem ve çilek

Hazırlanışı: Öncelikle file bademler fırın tepsisine yayılır, 170 derecede (fansız) 10-15 dk. renkleri hafif değişene kadar ara ara karıştırılarak kavrulur.
Krema için bir tencerede önce çırpma teliyle yumurta ve şeker çırpılır, un+nişasta karışımı eklenir, çırpılır, azar azar süt eklenerek iyice karıştırılır, ocağa alınır. Çırpma teliyle sürekli karıştırılarak pişirilir. Ocaktan inince vanilya eklenir, karıştırılır. 3-4 dk. sonra da labne peyniri eklenir, karıştırılır.
Diğer yandan bisküvileri ıslatmak için çilekler şekerle birlikte robottan geçirilir, üzerine 1/2 bardak ılık su eklenir, karıştırılır.
Kedi dili bisküvilerin yarısı çilek püresinin yarısı ile ıslatılır, uygun bir servis tabağına dizilir. (Bu aşamada servis tabağına bir çember yerleştirilerek pastanın daha düzgün olması sağlanır).
Üzerine krema yayılır, küçük doğranmış çilek ve file badem serpilir.
Tekrar çilek püresi ile ıslatılmış kedi dili bisküvileri dizilir. (Yuvarlak çemberle çalışırken kedi dilleri uygun büyüklükte kesilerek yerleştirilir.)
Üzerine kalan krema yayılır. Pasta buzdolabında dinlenmeye bırakılır. 4-5 saat sonra pasta çemberi dikkatlice çıkarılır, yanlarına kavrulmuş file bademler yapıştırılır. Üzerine çilekler dekoratif bir şekilde dizilir.
Not: Kedi dili bisküvilerini ıslatma şurubu çok sıcak olmamalı, kedi dili bisküvi çok ıslatılırsa yumuşar ve dağılır, az ıslatılırsa pastanın içinde sert kalabilir. Kedi dillerini ıslatmak için su-çilek püresi yerine çielk püresi-süt karışımı da kullanabilirsiniz.
Not: Çekim gününden bir kaç gün önce büyük oğlumun doğum günüydü, okuldan gelince pastaya daldığı için ortadaki çilek eksik kalmış bu fotolarda:)

Zeytinli, kaşarlı örgü çörek
Malzemeler:
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta(sarısı üzerine)
1 paket instant kuru maya
3,5-4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
100 gr oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı
İçi için: zeytin ezmesi, kaşar rendesi
Hazırlanışı: Karıştırma kabında 3 bardak un, tuz, şeker ve kuru maya karıştırılır. Ortası açılır, sıvı malzemeler(süt, su, sıvıyağ, yumurta beyazı) eklenir, karıştırılır. Kenardaki unlardan alınarak, hamur yoğrulur, gerektikçe un ilave edilerek ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
Hamur 12 eşit bezeye ayrılır. Her beze merdaneyle tabak büyüklüğünde açılır, üzerine yumuşamış tereyağından sürülür.Bezelerden 4 tanesinin içine zeytin ezmesi ve kekik, pulbiber karışımından sürülür. Kalan bezelerde ise kaşar rendesi kullanılır.Rulo şeklinde sarılır, her rulo tezgahta yuvarlanarak uzatılır. İki kaşarlı, bir zeytin ezmeli rulo alınır, ortaya zeytinli gelecek şekilde saç örgüsü şekli verilir. Tepside 1/2 saat mayalandırılır. Üzerlerine yumurta sarısı 1 kaşık sıvıyağla karıştırılarak sürülür. Önceden ısıtılmış 180-200 derecede pişirilir.
Not: O zamanlar Oktay Usta'da gördüğüm bir tariften etkilenerek hazırlamıştım. 

Sürpriz Dolgulu Muffin 
 Malzemeler:
50 gr. kakao
1 su bardağı kaynar su
2 su bardağından 1 parmak eksik un
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
113 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1+1/3 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta
1 paket vanilya
İç dolgusu için:
1/2 paket krem peynir
1 çay bardağından az pudra şekeri
1 çay bardağı hindistancevizi
2-3 kaşık damla çikolata
1-2 kaşık süt
Hazırlanışı: Öncelikle iç dolgusu hazırlanır. Bir kasede krem peynir ezilir, içine pudra şekeri, süt ve hindistan cevizi eklenir, iyice karıştırılır, en son damla çikolata ilave edilir, karıştırılır.
Muffinler için önce kakao bir kaseye elenir, üzerine kaynar su ilave edilir, akışkan ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar kaşıkla iyice karıştırılır, oda sıcaklığına gelmesi için kenara alınır.
Başka bir kaseye un, kabartma tozu, tuz ve vanilya elenir.
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve toz şeker krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpılır, yumurtalar teker teker eklenir, iyice karıştırılır. Unlu karışım eklenir, karıştırılır. En son soğumuş kakaolu karışım eklenir, karıştırılır.
Muffin kalıpları 2/3 ü dolacak şekilde hamurla doldurulur, her hamurun ortasına 1 tatlı kaşığı hindistan cevizli-peynirli harçtan yerleştirilir. 180 derecede ısıstılmış fırında 16-20 dk. pişirilir.
Not: İsterseniz peynirli iç harcın üzerine biraz daha kek hamurundan ilave ederseniz, iç harç muffinlerin içinde kalır, muffinlerin taşmaması için kalıpları tam doldurmayınız.


Limon aromalı nefis bir kurabiye...
Limon Dolgulu Kurabiye
Malzemeler:
  • 150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 2/3 su bardağı pudra şekeri
  • 1/2 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
Limonlu dolgu için:
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi (rendenin ince yerinden)
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • bir tutam tuz
  • 15-20 gr. tereyağı
Üzeri için: pudra şekeri

Hazırlanışı: Bir kasede tereyağı ve pudra şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Un eklenir, hamur haline getirilir. Buzdolabında 1/2 saat bekletilir.
Hamur buzdolabından çıkartılır. Un serpilmiş tezgahta merdaneyle 3-4 mm kalınlığında açılır, şekilli kalıplarla yuvarlak veya dikdörtgen şekiller elde edilir, bunların yarısının da ortaları daha küçük kalıplarla kesilir. Ya da küçük toplar alınır, yuvarlanır, ortalarına parmakla bastırarak çukurlaştırılır, fırın tepsisine aralıklı dizilir.
175 derecede ısınmış fırında 15-20 dk. kadar fazla kızartmadan pişirilir. Fırından alınır, soğumaya bırakılır.
Bu arada limonlu dolgu için gerekli olan malzemeler bir kapta karıştırılır, ocağa alınır, kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirilir, soğumaya bırakılır.
Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra ortaları delik olanlara pudra şekeri elenir. Düz kurabiyelerin üzerine limonlu dolgudan sürülür, pudra şekerli ortası delik olan kurabiyeler yerleştirilir.
Not: Yuvarlak kurabiye şeklinde hazırladığınızda fırında pişerken bir süre sonra kurabiyeleri çıkarıp ortalarını tekrar çukur hale getirin.
**Bu kurabiyeyi Betty Crocker'in  limonlu çay kurabiyesinden denemiştim, çok beğenince kendi ölçülerimi oluşturdum.


* Fıstıklı Sultan Lokumu


* Hem evdekilerin hem misafirlerimin çok beğendiği "Patatesli Kıymalı Sarma Börek" tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

* "Enginarlı Kabak Salatası" tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde ferahlatan bir lezzet...
IMG_6651

* Yine demirbaş tariflerimden lokmalık nefis bir lezzet... "Tarçınlı Bademli Kurabiye" tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

haşhaşlı baharatlı

"Haşhaşlı Baharatlı Tuzlu Kurabiye" tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Dergi için tasarladığım sonrasında hem benim, hem yakın çevremin favori lezzetlerinden oldu, pek çok blog arkadaşım da deneyip, beğendiler...
* Zeytinyağlı kuru dolma
Ayrıca annemin hazırladığı "Zeytinyağlı Yaprak Sarma" ve "Su Böreği" vardı.

Bu vesileyle şimdiden Hayırlı Ramazanlar diliyorum....

1 yorum:

yemek tarifleri dedi ki...

iyi bir site teşekkürler.