Pages

  • RSS

26 Mayıs 2010

Çilekli Tart Pasta

IMG_1113

Baharı hatırlatan çilekle hazırladığım bu pastayı Sevgili Özlem'in (Mutfak Günlüğüm) Ye#55 Bahar Şenliği etkinliğine gönderiyorum.

Aynı zamanda Aynur'un (Papatya68) PASTALAR ve KEKLER etkinliğine de gönderiyor, kendisine daveti için teşekkür ediyorum.

Sevgili Özlem ve Sevgili Aynur'a kolaylıklar diliyorum..
Bahar Şenliği etkinliğine katılan tarifleri buradan,
Pastalar ve Kekler etkinliğine katılan tariflerii buradan takip edebilirsiniz.

Daha önce eklediğim pandispanya tabanlı çilekli tart tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Bu sefer pastanın tabanı için Sevgili Yeşil kivi'deki tartın taban kekini (biraz değişiklik yaparak) kullandım.

IMG_1099

Çilekli Tart Pasta
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1,5-2 kahve fincanı toz şeker
  • 1 türk kahve fincanı yoğurt (çok katı değil)
  • 1 türk kahve fincanı sıvıyağ (tam dolu değil)
  • 3 türk kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması için:
  • 1/2 lt süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1/2 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket krem peynir(veya labne)
Üzeri için: 350-400 gr çilek
Hazırlanışı:

  1. Pastanın tabanı için keki hazırlanır.
  2. Yumurta ve toz şeker 3-4 dk. mikserle yüksek devirde çırpılır. 
  3. Sıvıyağ ve yoğurt eklenir, çırpılır. 
  4. En son un, kabartma tozu ve vanilya elenerek eklenir. 
  5. Yağlanmış tart kalıbına kek harcı dökülür. 1
  6. 60 derecede 20-25 dk. fazla kızartmadan pişirilir.
  7. Bu arada kreması için öncelikle bir tencerede yumurta sarısı ve şeker çırpma teliyle çırpılır, un, nişasta eklenir, azar azar süt ilavesiyle karışım iyice çırpılır(eğer topak olursa blendırla çırpılabilir). Tencere ocağa alınır, sürekli çırpma teliyle çırpılarak pişirilir. 
  8. Krema kaynadıktan sonra ocaktan alınır vanilya ve hindistan cevizi eklenir, karıştırılır. 
  9. 2-3 dk sonra da krem peynir(labne) eklenir, çırpma teliyle iyice karıştırılır.
  10. Fırından çıkan tart biraz ılık hale gelince kalıbından uygun bir servis tabağına ters çevrilir. Bu aşamada sütle hafifçe nemlendirebilirsiniz. 
  11. Ortada oluşan boşluğa krema dökülür.
  12. Üzerine çilekler dizilir, istenirse çileklerin üzerine tart jöle hazırlanıp dökülebilir. 
  13. İsteğe göre file badem veya file fıstık serpilir.


Not: Kremasını hazırlarken krem peynir(labne) yerine 1 kaşık tereyağı ekleyebilirsiniz, artan yumurta akını da kekinde kullanabilirsiniz.

Üzeri için tart jöle kullanılmayacaksa çileklerin kendini salmaması için servise yakın dizilmesinde fayda var.

Kremayı kekin üzerine dökmeden önce keki sütle hafifçe nemlendirebilirsiniz, daha lezzetli olur, özellikle kenar kısımalarını sütle hafifçe ıslatırsanız, bekleme aşamasında kenarları kurumaz.
Ayrıca mevsimine göre farklı meyvelerle de deneyebilirsiniz.    



Bu tarifimi deneyenler;
Lezzeti Harikalar Mutfağı ~ Çilekli pastacıklar
Tuğba Mutfakta ~ Tart Kalıbında Çilekli Pasta

42 yorum:

Unknown dedi ki...

Haticem canım ellerine sağlık enfes
olmuş tam mevsimine uygun bir pasta
ellerin dert görmesin.Afiyet bal ol
sun kocaman öpüyorum...

Unknown dedi ki...

Hayirli sabahlar sabah babah gözüm acildi emeklerine saglik nefis görünüyor .

Eya dedi ki...

Harika bir görüntü ve lezzet, ellerine saglik, sevgiler

zehra

Zehra Gürgen dedi ki...

Haticecim çok güzel görünüyor.
Bu kalıplar çok ie yarıyor sizde gördükçe alasım geliyor :)

ellerine sağlık canım

aleyna dedi ki...

hatice hanım ellerinize sğlık.nefis bir görüntü.sevgiler:))

emelce yemek dedi ki...

cilekler ne kadar canli gozukuyor,pastaniz da bir harika

Sevil Şahin dedi ki...

nefis ellerine sağlık afiyet bal olsun
sevgiler

Hatice dedi ki...

Deryacığım çok teşekkürler, mevsimi geçmeden bol bol çilekli tarifler yapmak istiyorum:)
sevgilerimi gönderiyorum...

Gülcan çok teşekkür ederim:)

Zehra beğenmene çok sevindim, çok teşekkür ederim:)

Zehracığım haklısın bu kalıplarla görüntü çok güzel oluyor, ah bir de temizliği kolay olsa:(

Aleyna çok teşekkür ederim:)

çok teşekkür ederim Emel:)

Sevilciğim çok teşekkürler:)

yeşim dedi ki...

büyüleyici ve çok lezzetli görünüyor......tadını tahmin ediyorum haticecim...ellerine sağlık canım...çok öpüyorum.sevgiler...

Gönül dedi ki...

hayatım ellerine sağlık nefis görünüyor kessende yesek:)))) sevgilerimle öpüyorum

Gün ışığı dedi ki...

Ellerinize saglik sizi zevkle takip ediyorum basarilar..

Narince dedi ki...

Ellerine sağlık hayatım, ne güzel görünüyor.

Unknown dedi ki...

sevgili Hatice katılımın ve güzel pastan için çok teşekkür ederim canım görüntüsü lezzetini anlatıyor bence harika bir pasta renkeler iç açıcı ellerine sağlık tekrar teşekkürler yeni katılımlar da beklerim sevgiler

Tespih Taneleri... dedi ki...

Ellerine saglik canim harika gorunuyor...
Eminim tadi da o kadar guzeldir.
Sevgilerimle

Gönülünce dedi ki...

Görüntü tadının güzelliğini anlatıyor nefiss olmuş...Ellerinize sağlık...
Sevgiler...

made in funda dedi ki...

haticeciğim ellerine sağlık.yine nefis bişey yapmışsın...tebrikler.

Ordanburdanhayattan dedi ki...

harika görünüyor, ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Merhaba Haticecim..

uzun zamandır yorum yazıp gönderiyorum ama nedense yayında olmuyor..şimdi tekrar bi denemek istedim..bu çilekli tart için tam mevsimi..ellerine sağlık çok güzel görünüyor..derya

Dilek'ce dedi ki...

bu ne güzellik;) Ellerine saglik! renkler ne müthis!

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Hatice'cigim,
Tek kelime ile harika olmus, nefis.

Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta sonu diliyorum.

Gün ışığı dedi ki...

iyi pazarlar diliyorum hatice
Buradan sevgiler.rabia

zehratrk dedi ki...

harika gözüküyo bu kapalı havada yazda olduğumuzu hatırladım.ellerine sağlık sevgiler

Pelin dedi ki...

Çok güzel görünüyor. Ellerine sağlık
Sevgiler

lavantin dedi ki...

Su cilekler ne kadar fotojenikler.:) Her caidan nefis görünüyorlar.

Oglum aylardir cilekli tart istiyordu, tarifin isime yarayacak.

Muhabbetle...

fatma dedi ki...

kahve fincanı ölçünüz ne? türk mü ,neskafemi??

Hatice dedi ki...

türk kahve fincanı...

Hatice dedi ki...

Yeşimciğim beğenmene çok sevindim, çok teşekkürler:)

çok teşekkürler Gönül:))

Günışığı güzel yorumun için çok teşekkür ederim:)

Neclacığım çok teşekkürler:)

Papatya68 çok teşekkür ederim, sana şimdiden etkinlikte kolaylıklar diliyorum...

Tesbih taneleri tadına bakanlar çok beğendi, umarım sen de dener ve beğenirsin...

çok teşekkür ederim Gönülünce:)

Fundacığım hem hafif hem de lezzetli oldu, denemeni tavsiye ederim, çok teşekkürler güzel yorumun için:)

Yasemin çok teşekkür ederim...

Deryacığım hoşgeldin:) bu yorumdan başka bana ulaşan yorumun olmadı canım, ben de özlemiştim yorumlarını:)

Dilekciğim yorumunu görmek ne güzel, beğenmen çok mutlu etti beni, çok teşekkürler ediyorum:)

Aybikeciğim çok teşekkürler ediyorum, benden de sevgiler...

Rabia çok incesin, çok teşekkürler, ben de sana güzel bir hafta diliyorum...

Zehratrk haklısın bu kapalı, yağmurlu havalarda çilek görüntüsü beni de mutlu ediyor:)

Pelin, çok teşekkür ederim...

Lavantin beğenmene sevindim, çilek mevsimi geçmeden denemeni tavsiye ederim, şimdiden oğluna afiyetler olsun...

gülşen dedi ki...

iyigünler,bu malzeme için kaç cmlik tart kalıbı kullandınız acaba?
tart keki bu bildiğimiz keklerin dokusundamı oluyor,yoksa kurabiye yakın kıvamda kabartma tozu koyulmayanlarmı tam tart oluyor,ilk defa deneyeceğim ve karşıma ya kek gibi olan yada katı olan tart tarifleri çıkıyor,siz mutlaka diğerinide denemişsinizdir hangi türlü önerirsiniz?
sevgiler...

Hatice dedi ki...

Sevgili Gülşen, bu tarifte kullandığım tart kalıbı 30 cm. ve tabanı kek tarzında oluyor.
Genellikle tabanı bu şekilde hazırlıyorum ve tadına bakanlar da bu şekilde çok beğeniyorlar.
Çok önceleri bir kere senin bahsettiğin tarzdaki (kurabiye hamuru tarzı) tart yapmıştım, büyük kalıpla, keserken kırılmalar vs olmuştu, tekrar deneme imkanım olmadı, küçük tart kalıplarında daha iyi sonuç almıştım.
Belki de o zamanki acemiliğimle istediğim sonucu alamamıştım, fazla pişirmiş olabilirim, tart hazırlarken hem hamuru hazırlamada hem de pişirmede püf noktalarına uymak gerekiyor.
Ben daha pratik olduğu için kek tarzı tabanla hazırlamayı tercih ediyorum, umarım yardımcı olabilmişimdir.
sevgiler...

gülşen dedi ki...

Hatice Hanım çok sevdiğim iki arkadaşım gelicek ve ben bu tarttan yapmak istiyorum sanırım ilk defa önceden deneme yapmadan bir tarif sunacağım misafirlerime yani onlarla denemiş olacağım:)
görüntü itibariyle bu tarif beni hüsrana ugratacağa benzemiyor:)
yalnız ben hep bir gün önceden hazırlık yapıyorum panik olmamak için,bir gün önce gündüz kekini yapsam kremasını yapsam nasıl saklayabilirim,kremasını ayrı kavanozda,kekinide sarıp buzdolabındamı bekleteyim,kekin kıvamında değişiklik olurmu birgece önceden buzdolabında bekletsem,veya dondurucudamı bekleteyim?
ertesi günü kekin üstüne kremayı yayıp çilekleri dizmeliyim,birde tart jölesi dökmek istiyorum çileklerin üzerine daha önce denedinizmi o şekilde?çok soru sordum kusura bakmayın ben fazla detaycıyım sanırım:)
sevgiler...

Hatice dedi ki...

Sevgili Gülşen, önceden yapıp ayrı ayrı bekletmektense tart pastanın hepsini akşamdan hazırlayıp, üzerine çileklerini dizip, tart jölesini de döküp ertesi gün ikram edebilirsin. Hatta dinlenince daha da lezzetli oluyor. Ben bu şekilde misafir için bir gün önceden hazırlıyorum. Kekini hafifçe nemlendirirsen daha lezzetli oluyor. Eğer üzerindeki tart jölenin saydam bir görüntü olmasını istemezsen evdeki çilek ve vişne reçelinin suyunu süzerek suyla karıştırıp hazırlayabilirsin, ben o şekilde yapıyorum.
hatta o şekilde yaptığım tarife şu linkten
bakabilirsin.

sana şimdiden kolaylıklar diliyorum, takıldığın noktalar olursa cevaplamaya çalışırım.
inşallah misafirlerin de sen de beğenirsiniz, sonucu merakla bekleyeceğim:)
sevgiler...

gülşen dedi ki...

Hatice Hanım hızlı cevabınız için çok teşekkürler,ozaman daha rahat olucak bir gece önceden hazırlarım:)
ayrıca linkte verdiğiniz çilekli pastaya bayıldım mutlaka denemeliyim onuda:)
tart kekimi nemnlendirmek derken biraz şekerli su ilemi ıslatmaktan kastettiniz?birde linkte verdiğiniz tarifte jöleyi hzırlarken jöleye koyacağımız suya biraz süzdürülmüş reçel ekliyoruz değilmi doğrumu anladım acaba?
mutlaka sonucu bildiricem tabiki:)
sevgiler...

Hatice dedi ki...

Sevgili Gülşen, tartın üzerine özellikle de kenarlarına kaşıkla veya fırçayla hafifçe süt gezdirebilirsin, şekerli su da olabilir. Bu şekilde yapmak daha da lezzetlendiriyor, tartın kenarları bekleme aşamasında biraz kuruyabiliyor. Çok fazla ıslatmana gerek yok, hafifçe ıslatsan yeterli olur.

Tart jöleyi hazırlarken, aynen senin anladığın gibi, süzdürülmüş reçel ve suyu ölçülere uygun olarak karıştırıyorum, tabi reçel kullanınca şekerini biraz azaltabilirsin. Reçeli renk vermesi için kullanıyorum.

sonucu merekla bekleyeceğim, umarım sonuçtan memnun kalırsın:)
sevgiler...

gülşen dedi ki...

Hatice Hanım son sorum bu:)
dondurucuya çilek koyuyormusunuz ve ne şekilde koyuyorsunuz acaba?
ben bu sene biraz bütün birazda püre halinde koydum,daha koyacağım ama ne şekilde daha iyi durur bilmöiyorum,vişneleride aynı şkil bütün ve püre halinde koydum.
sevgler...

Hatice dedi ki...

Sevgili Gülşen, böyle yorumlar beni daha çok sevindiriyor, her zaman takıldığın noktaları sorabilirsin, ben de bildiğim kadarıyla cevaplamaya çalışırım:)

dondurucuya iki kere çilek koymuştum, çıkınca kendini çok salıyor diye pek koymuyorum. birinde çıkarınca püre yapıp kullanmıştım, diğerinde de şu linkteki tatlıyı yapmıştım, çilek biraz kendini saldığından nişasta miktarını ayarlayamamışım, az gelmişti ama lezzeti iyiydi:)

çilekleri ayıklayıp, yıkayıp, kağıt havluyla kurutup, saklama kabıyla dondurucuya koymuştum, aynı şekilde her sene vişneyi de yıkayıp, çekirdeklerini ayıklayıp, saklama kabıyla dondurucuya koyuyorum.
Püre olarak saklamayı hiç denemedim, püre yapacaksam çıkardıktan sonra püre yapıyorum.
Uzmanlar eti saklarken de kıyma yerine bütün halde saklamanın daha sağlıklı olduğunu söylüyorlar.

Vişneyi dondurucuda saklamak çileğe göre daha başarılı oluyor:)

umarım yardımcı olabilmişimdir:)
sevgiler...

gülşen dedi ki...

Hatice Hanım linkini verdiğiniz çilekli tatlıda çok güzel,vişneleri çilekleri dondurucuya attım,vişnelerin çekirdeklerini çıkarmak epey zamanımı alsada kullanırken çok rahat olucak,bugün çarşıda vişne çekirdeği çıkarma makinası gördüm,özellikle reçel yapacaksak o makinadan temin etmeliyiz bence:)
bu tartın hamurunu birkaç yerinden delmem gerekiyormu acaba,genelde tar tariflerinde kabartma tozlu olanlarda dahil hep delinecek yazmış,delmezsek çok kabarmazmı acaba,sizinkinin yüzeyi dümdüz çok hoş görünüyor:)birde ben kalıpları yağlarken kenarlarını yağlamıyorum sadece tabanını,doğrumu yapıyorum?
sevgiler...

Hatice dedi ki...

evet haklısın, vişnelerin çekirdeklerini çıkarmak bayağı oyalıyor, ama kullanırken çok rahat oluyor:))
aslında o aletten ben de alsam iyi olacak:)
şimdilik çekirdeklerini çıkarırken metal ataç (hani defterlerin sayfası buruşmasın diye takılıyor ya ondan) kullanıyorum:) çekirdek yuvasına ataçı takıp çıkararak çekirdeği çıkıyor, bazı çekirdekler çıkmakta zorlanabiliyor, ama genel olarak benim işimi görüyor:)

Bu tartın hamurunu delmene gerek yok, zaten kek kıvamlı bir hamur olduğu için kalıba döküp kek-pandispanya gibi pişiriyorsun. O bahsettiğin delme işlemi kurabiye hamurlu tartlarda oluyor, hamurun fazla kabarmasını engellemek için.
pandispanya-kek türü hamurlarda ise fazla kabarmasını engellemek için kabartma tozu daha az kullanılıyor.
eğer kek, pandispanyaların az kabartma tozuyla çok kabarıyorsa
azaltabilirsin:)
Benim kullandığım kalıbın bir tarafı çukur, pişip ters çevirince o çukur yere kremasını döküyorum, üzerine de meyveleri diziyorum.

Evet kenarlara tutunup kabarabilmesi için kenarlarını yağlamamak gerekiyormuş(fırınımın kitapçığında yazıyordu) ben de kek kalıbında kek yaparken bunu uygulamasamda, pandispanya yaparken o şekilde yapıyorum.

umarım yardımcı olabilmişimdir, sevgiler...

mintinin dünyası dedi ki...

canım ya ne enfes bir tart olmuş bu böyle.ellerine sağlık.

lezzetiharikalarmutfagi dedi ki...

Hatice Hanım tarifinizi bir kaç değişiklik yapıp denedim, çok güzel oldu tarifi baylaştığınız için teşekkürederim.Büyük tart kalıbım olmadığı için küçük tart kalıplarına yaptım çokda güzel bir görüntüsü oldu.

Hatice dedi ki...

lezzetiharikalarmutfagi; tarifi deneyip beğenmenize çok sevindim, afiyetler olsun:)
ben de ne zamandır küçük kalıplarda yapmak istiyordum, sonucu paylaştığınız iyi oldu:)
sevgiler...

Hatice dedi ki...

bu arada sevgili lezzetiharikalarmutfagi, sayfanıza yorum yazamıyorum, kelime doğrulama çıkıyor, ama yazmak için gerekli kutucuk ekranda görünmüyor, bilginiz olsun...

yemek tarifleri dedi ki...

Çilek meyvelerden en çok sevdiğim meyveler arasında şeftali ile birlikte. Reçeli, pastası, tartı, tatlısı, hoşafı herşeyi çok güzel oluyor. Ellerinize sağlık.