Pages

  • RSS

29 Nisan 2008

SeMaVeR 3 yaşında!


Yemek sitesi açma düşüncesiyle başlayıp Portakal Ağacıyla tanışmamla yemek blogu haline dönüşen sitemin 3. yılı bitti. Bu süre içinde başta Sevgili Hatice'nin sitesi olmak üzere bir çok arkadaşın blogundan yeni şeyler öğrendim. Hepsine paylaşımları için çok teşekkür ediyorum. Benim paylaşımlarımın da bir faydası olduysa ne mutlu!

Not: Resmin üzerine tıklayarak büyük halini görebilirsiniz.
Not: Sevgili İlkay herkesi güzel bir kampanyaya davet ediyor, ayrıntıları için sayfasına bir uğrayın.

24 Nisan 2008

ye33# kıymalı,patatesli sarma börek


Bu ayki etkinliğin konusu pek çok çeşidi olan ve özellikle çay saatlerinin vazgeçilmezlerinden olan börekler. Ben de etkinliğe sitemin ilk tariflerinden olan, yiyenlerin çok beğendiği ve tarifini istediği patatesli, kıymalı sarma börekle katılıyorum. Tarif için tıklayınız. Etkinliğin ev sahibi sevgili Özlem'e kolaylıklar diliyorum. Böreklerle ilgili bu geniş arşivi burdan takip edebilirsiniz.

Not: Bu böreği hazırlayıp sosunu dökmeden buzlukta saklayabilirsiniz.

ilgili bağlantılar;
* patatesli, kıymalı sarma börek
*çay menüsü

22 Nisan 2008

Çilekli hindistan cevizli kuplar


Bu kuplar çilekli tiramisudan kalan son dilimi afiyetle yiyen oğlumun tekrar pasta istemesiyle ortaya çıktı:) Evde sadece arta kalan 5-6 kedi dili vardı ve pandispanya yapmak için yumurta da kalmamıştı. Bol miktarda çilek de olunca sütlü bir tatlı yapmaya karar verdim.


Çilekli tiramisudaki gibi çilek ve şekeri rondodan geçirip çilek püresi elde ettim. Kedi dillerini kuplara uygun olarak küçük parçalara ayırdım, çilek sosa batırıp en alta dizdim, üzerine kaşıkla çilek sos döktüm. Hazırladığım kremadan(tarifi aşağıda) yaydım, hindistan cevizi rendesi serptim, doğranmış çileklerden yerleştirdim. Tekrar soslanmış kedi dili, çilek püresi, krema şeklinde hazırladım. Servisten önce hindistancevizi rendesi serpip, ortalarına birer çilek yerleştirdim. Yeşil toz fıstık serptim. Bu krema ölçüsüyle resimdeki gibi 4 adet kup elde ettim. Soğuk servis ettim.

Malzemeler:

  • 250-300 gr çilek
  • 2-3 çorba kaşığı toz şeker
  • Kedi dili bisküvisi 

Kreması için:
  • 500 ml. süt
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya
Kremanın hazırlanışı: Tereyağ ve vanilya hariç muhallebi gibi pişirilir, ocaktan inerken tereyağ ve vanilya eklenir, karıştırın.
Çilek ve şekeri rondodan geçirip çilek püresi elde ettim. Kedi dillerini kuplara uygun olarak küçük parçalara ayırdım, çilek püresine batırıp en alta dizdim, üzerine kaşıkla yine çilek püresi döktüm. Hazırladığım kremadan yaydım, hindistan cevizi rendesi serptim, doğranmış çileklerden yerleştirdim.
Tekrar püreyle ıslatılmış kedi dili, çilek püresi, krema şeklinde hazırladım. 4-5 saat buzdolabında dinlendirdim. Servisten önce hindistancevizi rendesi serpip, ortalarına birer çilek yerleştirdim. Yeşil toz fıstık serptim. Bu krema ölçüsüyle resimdeki gibi 4 adet kup elde ettim.
Not: İsterseniz ölçüleri artırabilirsiniz. Bizde aynı gün bittiği için test etme imkanımız olmadı ama çilek püresi pişirilmediği için aynı gün tüketmenizi tavsiye ederim.  
Kedi dili yerine küçük doğradığınız sade kek veya pandispanya da kullanabilirsiniz.
Kendime not: Un ve nişastayı çok tepemeli kullanmıyorum, kıvamı çok koyu olmasın diye...


Not: Oğlum 2 kupu yedikten sonra anne ben bunun adını dondurma koydum dedi:) çok beğenmiş. Ben de oğlumun çok severek yediği (öyle herşeyi beğenip yemez) bu tatlıyı onun doğumgününe(22nisan) denk gelen bu günde yayınlamak istedim, 6 yaşımız bitti:)

ilgili linkler;
*kupta meyveli pasta

15 Nisan 2008

çilekli tiramisu

Sevgili Kevser'de gördüğümden beri tiramisuyu bu şekilde denemek istiyordum, nihayet geçen hafta gelen annemler için hazırlama fırsatı bulabildim. Çilek püresinin yerken verdiği ferahlıkla hafif ve lezzetli bir pasta oldu. Ben kreması için beyaz çikolatalı tiramisudaki kremayı çikolata eklemeden kullandım. Aralarda doğranmış beyaz çikolata ve file badem, üzeri için de kakao yerine rendelenmiş bitter çikolata kullandım.


Malzemeler:

  • 1 paket kedi dili bisküvisi
  • kedi dillerini ıslatmak için 350 gr çileği 2-3 kaşık şekerle rondoda püre haline getirdim(püre çok koyu olursa biraz sıcak su ekleyebilirsiniz)

Kreması için:

  • 1/2 kg. süt
  • 1 çay bardağı un
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket labne peyniri(200gr.)
  • 1 paket vanilya

Kremayı daha yoğun isterseniz 1 kaşık nişasta(silme) ekleyebilirsiniz.

Hazırlanışı: Krema için bir tencerede önce çırpma teliyle yumurta ve şeker çırpılır, un eklenir, çırpılır, azar azar süt eklenerek iyice karıştırılır, ocağa alınır. Çırpma teliyle sürekli karıştırılarak pişirilir. Ocaktan inince vanilya eklenir. Biraz ılıyınca labne peyniri eklenir, karıştırılır. 22 cm lik bir çember servis tabağının üzerine yerleştirilir. Bir sıra çilek püresine batırılmış kedi dilleri dizilir, herbir kedi dilinin üzerine 1 er kaşık daha püre yayılır. Üzerine krema yayılır, beyaz çikolata parçaları ve file badem serpilir. Tekrar bir sıra püreye batırılan kedi dilleri dizilir, biraz daha çilek püresinden yayılır. Kalan krema yayılır. Dolapta dinlenmeye bırakılır. Servisten önce çemberin çevresinden bıçakla geçilir, çember çıkarılır, üzeri çikolata rendesi ile kaplanır.

















ilgili linkler;

* kolay tiramisu

* Beyaz Çikolatalı Tiramisu

11 Nisan 2008

Muzlu ve Hindistan cevizli Pasta


Haftasonu menülerinden ekleyeceğim son tarif kızkardeşimin hazırladığı hafif, lezzetli ve pratik bir pasta. Tarif portakalağacından, ben kendi arşivimde de bulunması için tarifi aynen yazıyorum.


Malzemeler
  • 1 adet sade pastaban (hazır pandispanya)
  • 1 paket vanilyalı creme ole
  • 1-1,5 paket sade krem şanti (toz)
  • 500-750 ml süt
  • 2-3 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 2-3 muz
  • 1 paket bounty miniatures (ya da coco star)

Hazırlanması : Creme ole'yi, krem şantiyi ve 2 yemek kaşığı hindistan cevizini bir kaba alın. İstediğiniz yoğunluğa gelene kadar azar azar süt ilave ederek mikser ile çırpın. Karışımı buzdolabına kaldırıp 15-20 dakika bekletin.
Pastabanın alt katını 1 yemek kaşığı süt ile ıslatın. Üzerine bolca krema sürün. Bir muz ve küçük parçalara bölünmüş birkaç çikolatayı bu kata dizin. Diğer katı da ıslatıp üzerine kapatın.
Kalan kremayı üzerine ve yanlarına sürün. (Eğer pastayı ertesi gün ikram edecekseniz bu halde buzdolabına kaldırın. Üst süslemesini ertesi gün yapın.) Kalan muz ve çikolatalar ile pastanızın üzerini süsleyin. Kalan boşluklara hindistan cevizi serpin. (Kremanız hindistan cevizli olduğu için pütürlü gözükecek, üzerine tekrardan hindistan cevizi serperek bu görüntüyü engellemiş oluyorsunuz.)

09 Nisan 2008

kaşık salatası

Bu salatayı benzerlerinden ayıran özelliği sosunda narekşisi ve biber salçası kullanılması. Geçtiğimiz haftalardaki haftasonu menülerindeki bu salatayı o zaman görüntüleyememiştim, daha sonra tekrar yaptığımda hemen resmini çektim. Özellikle et yemeklerinin yanında hazırlayabileceğiniz nefis bir lezzet.

Malzemeler:
  • 4 adet domates
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet sivribiber
  • 1 demet maydanoz
  • 3 diş sarımsak (kullanmadım)
  • 2 çorba kaşığı nar ekşisi
  • 2 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
Hazırlanışı: Domatesleri yıkanır, kabukları soyulur. Domates, kuru soğan ve sivri biber minik küpler halinde doğranır. (ben soğanları ince ve yarım piyaz ve sivribiberleri de ince ince doğradım) . Sarımsakları soyulup havanda ezilir. Maydanoz temizlenip, kıyılır.

Sos için nar ekşisi, biber salçası ve zeytinyağını bir kaseye alıp karıştırın(ben sosa tuz da ilave ettim). Bu sosu domates, soğan, sarımsak, maydanoz ve sivribiberle derin bir kasede harmanlayın. Servis tabağına alıp dilerseniz maydanozla süsleyerek soğuk servis yapın.



tarif Lezzet eylül 2007 sayısından...


Bu yazıya verilen bağlantılar;

07 Nisan 2008

çikolatalı elmalı toplar


Haftasonu menülerinden kızkardeşim Ayşe'nin hazırladığı elmalı çikolatalı toplar, tarif Oktay Usta'nın kitabından...

Malzemeler:

- 2 adet elma
- 1 paket pötibör bisküvi
- 2 çorba kaşığı pudra şekeri
- 1 çay bardağı çekilmiş ceviz
- 1 tatlı kaşığı tarçın

Üzerine : - 100 gr. bitter çikolata
-1 çay bardağı fındık
-1 çay bardağı yeşil fıstık
-1 çay bardağı hindistancevizi

Hazırlanışı: Bisküvileri rondodan geçirip parçalatıyoruz.Elmaların kabuklarını soyup rendenin büyük yerinden rendeliyoruz.Hiç bekletmeden hemen üzerine pudra şekerini, tarçını, çekilmiş cevizi koyup elimizle karıştırıyoruz.Üzerine bisküvi ilave ederek hamur kıvamında bir karışım elde ediyoruz.Ne kadar katı olursa o kadar iyidir. Fındıktan biraz büyük veya ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp, iki avuç içinde yuvarlayıp, tabağa koyup bir saat kadar buzdolabında bekletiyoruz.Sonra bir kasenin içine bitter çikolatayı koyup, kaseyi de içinde su olan bir tavaya yerleştirip kaynatıyoruz.Kasenin içine su kaçmaması gerekiyor.Çikolata eriyince kaseyi sudan alıp, içine elmalı toplardan birer birer koyup,çatal yardımıyla yuvarlayıp, yine çatalla fazla olan çikolataları üzerinden akıttıktan sonra, buradan hemen fıstık dolu kaseye alıp, içine yuvarlayıp her tarafını kaplıyoruz ve servis tabağına alıyoruz.İsterseniz hindistan cevizi içinde de yuvarlayıp,rengarenk toplar elde edebilirsiniz.Çocuklarınıza ve gelen dostlarınıza sunabileceğiniz güzel bir ikram.


Bu yazıya verilen bağlantılar;

01 Nisan 2008

kakaolu topkek


Tarif bu ayın Sofra dergisinden. Geçen hafta dergi gelince aynı gün bu topkekleri denedim, lezzetli ve yumuşacık oldular.


Malzemeler:
  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • yarım su bardağı süt
  • yarım su bardağı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullanıyorum)
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Üzerine: 1 kutu krema 3 çorba kaşığı pudra şekeri ile karıştırılır, ılınmış top keklerin üzerine şanti sıkacağı ile sıkılır. Renkli top şekerlemelerle süslenir. (Ben üzeri için olan kremayı kullanmadım, fırından almaya yakın bazılarının üzerine drajeler serpiştirdim, diğerlerini de ılındıktan sonra toz ve file fıstıkla süsledim.)
Hazırlanışı: Derin bir kasede yumurta ve toz şekeri iyice çırpın. Süt ve sıvıyağı ekleyip, çırpmaya devam edin. Kakao, kabartma tozu, vanilya ve unu eleyerek ekledikten sonra tüm malzemeyi iyice karıştırın. Küçük kağıt kek kalıplarını dağılmamaları için muffin kalıplarının içine oturtun. Hazırladığınız harçtan kağıt kek kalıplarının içine üçer çorba kaşığı doldurun. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dk. pişirin. Bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edip eğer pişmediyse 5 dk. daha fırında tutup, çıkarın. (Ben 160 derece turbo fırında pişirdim, tarifteki sürelere uymak gerekiyor, aksi halde kek kuruyabilir.) Ilındıktan sonra kremayla süsleyip servis edin. (Tarifte 18 adet muffin diyordu, bende 16 adet çıktı)
Not: Ben bu şekildeki muffin hamurunu bir cezveye doldurup kalıplara boşaltıyorum, bu şekilde oldukça pratik oluyor.