Pages

  • RSS

19 Ekim 2005

Muzlu bademli güllaç


Güllacın bu şeklini keşfettikten sonra sade şeklini yapmaz oldum, yiyenlerin de çok beğendiği bu özel tarifimi umarım siz de beğenirsiniz....


Bloglardaki değişik güllaç tariflerini Sevgili Fethiye sitesinde listelemiş, bir gözatın derim.



Muzlu bademli güllaç
Malzemeler:
  • 8 adet güllaç yaprağı
  • 1,5 lt. süt
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1-2 adet muz
  • file veya çekilmiş badem (yerine kırık fındık kullanılabilir)
  • 1 paket vanilya
Hazırlanışı:
  1. Süt ve şeker bir tencerede kaynatılır, vanilya eklenir, karıştırılır. Ilıktan biraz sıcak hale gelene kadar beklenir. İsterseniz tatlıyı çok bekletmeyecekseniz süt ve şekeri ılıktan biraz sıcak olacak şekilde ısıtarak da kullanabilirsiniz.
  2. Bir tane güllaç yaprağı dikdörtgen borcama uygun şekilde kesilerek yerleştirilir. Üzerine bir kepçe şekerli sütten gezdirilir.
  3. İkinci bir yaprak yerleştirilip yine süt ile ıslatılır, ilk dört yaprak için de aynı işlem tekrarlanır.
  4. Bu arada süt hep sıcak olmalı((soğursa tekrar ısıtılır) ancak kaynar olmamalıdır ve her yaprak süt ile ıslatıldıktan sonra kuru kalmaması için kepçe veya kaşığın sırtı ile üzerine bastırılarak iyice ıslatılır. 
  5. Üzerine dilimlenmiş muzlar dizilir, badem serpilir.
  6. Muzların üzerine bir güllaç yaprağı daha yerleştirilip, süt ile ıslatılır.
  7. Diğer yapraklar için de aynı işlem tekrarlanır.
  8. Kalan süt üzerine gezdirilir, dinlenmeye bırakılır. 
  9. Daha sonra üzeri toz fıstık ve nar taneleriyle süslenir.


Afiyet Olsun...

Not: *Güllaç yapraklarının cisine göre sütü çekme miktarı değişebilir, eğer güllaç sütü çektikten sonra üzeri kuru gibiyse biraz şekerli süt hazırlanıp(sıcağa yakın ılık) üzerine dökülür. 
*Güllaç yapraklarını alacak büyüklükte yuvarlak bir tepside hazırlamak isterseniz, 10 yaprak güllaç iyi geliyor, sütü ve şekeri de bir miktar artırabilirsiniz.
*Ayrıca süte vanilya ekleyebilirsiniz.
* Sıcak yaz iftarlarında tatlıyı mutlaka buzdolabında muhafaza edin, zira dışarda kalınca ekşiyebiliyor...    







Bu tarifimi deneyenler;
Ab-ı Hayat ~ Muzlu fındıklı güllaç

17 yorum:

Tuhfe dedi ki...

Görüntü çoook güzel, yeşil ve kırmızı ne kadar canlı. Karnım çok erken acıktı...
Ellerine sağlık.

Sibel dedi ki...

Muzlu güllaç mı?? Hıımm! Hatice harika bir fikir bu! Ellerine sağlık, deneyeceğim bunu da:)

Adsız dedi ki...

sevgili Hatice ne güzel olmuş ellerine sağlık.süper bir fikir.Zaten işin içinde muz olunca tadı mükemmel olmuştur eminim
sevgiler

Adsız dedi ki...

Hatice eline sağlık, çok güzel görünüyor güllaç. Süsleme de çok şık. Eminim tadı da muhteşem olmuştur. Sevgiler...

fethiye dedi ki...

e, bunu da ekleyecegim dun verdigim degisik gullac tarifleri listesine tabii ki :) sagol hatice. ellerine saglik.

Hatice dedi ki...

Mineciğim çok teşekkürler, muz ve badem hoş oluyor, ama badem yoksa yerine cevizle de güzel oluyor...

görüntüyü beğenmene sevindim Tuhfe, çok teşekkürler...

teşekkürler Sibel, ben yaklaşık 3 senedir güllacı bu şekilde yapıyorum, sanki böyle daha lezzetli oluyor, yiyenler de beğeniyor.umarım denediğinde sen de beğenirsin.

sevgili anonymous(?!) teşekkürler, muz herşeye tad veriyor gerçekten...

Adaşım teşekkürler...

teşekkürler Fethiye...aslında ben de diğer sitelerdeki tariflere link vermeyi düşünmüştüm ama sen bunu yapmışsın,senin sayfana link vermek daha yerinde olacak sanırım...

ZeYNeP dedi ki...

bende bunu fethiyenin bizler icin denedigini pirinc kagidindan yapayim bakalim nasil olacak, gullac gore gore mahvolduk bu yaban ellerde :))
ellerine saglik, muzlusuda eminim cok guzel olmustur..

zeynep

Hatice dedi ki...

Zeynep, umarım sen de pirinç kağıdı ile denemenden memnun kalırsın, Fethiye'nin deyimiyle en azından nefis körletme...

ruchan dedi ki...

Uff süper görünüyor , ellerine sağlık.Bende bu hafta sonu yapacağım inşallah.
Sevgilerimle:)

Hatice dedi ki...

teşekkürler cimcime:) denediğinde de beğenirsin umarım...
sevgiler...

Hatice dedi ki...

geçmiş olsun xtra, uyarın için de teşekkürler...
kahverengi güllaç fikrini okuyunca aklıma enteresan fikirler geldi..belki süte kakao eklenerek veya güllacın üstüne çikolatalı sos dökülerek farklı güllaç türleri elde edilebilir, ne dersin??denemek lazım:)

ev perisi;) dedi ki...

DEĞİŞK GÜLLAÇ TARİFİ İÇİN TEŞEKKÜRLER.SEVGİLER...

Hatice dedi ki...

teşekkürler evperisi...

Tolga Irdem dedi ki...

merve güvendik yapamıyo

ab-ı hayat dedi ki...

harika bir lezzet,tarif için teşekkürler Hatice.Geçen sene denemiştim ama yayınlamak ancak bugüne kısmet oldu:::))


sevgiler...

bera tatlı dünyası dedi ki...

bera tatlı dünyası

Sosyal Yemek dedi ki...

Ellerinize sağlık ramazan ayı geldiğinde mutlaka deniyeceğim tariflerden bir tanesi harika gözüküyor :)