Pages

  • RSS

30 Ocak 2008

muhallebili baklava(hazır baklava yufkasından)

Sevgili Ayşe'nin başlattığı Yaman Etkinliklerin bu ayki konusu "Geleneksel Tatlılarımız", evsahibi de binbirçeşni aşçısı Sevgili Saliha. Ben de bu etkinliğe daha önceden yapıp bir türlü eklemeye fırsat bulamadığım hazır baklava yufkasından muhallebili baklava ile katılıyorum. Etkinliğe katılan diğer tarifleri burdan takip edebilirsiniz, Sevgili Saliha'ya kolaylıklar diliyorum...
Bu tatlı için birkaç denemeden sonra kendimce aşağıdaki ölçüleri oluşturdum.
1/2 paket hazır baklava yufkası için malzemeler:

Muhallebisi için:
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 tatlı kaşığı irmik
  • 2 çorba kaşığı toz şeker

Tüm malzemeler muhallebi kıvamında pişirilir, soğumaya bırakılır. (Nişasta+pirinç unu yerine 2 kaşık un kullanabilirsiniz.)

Hazır baklava yufkası 3-4 adeti üst üste konur(kalan yufkalar kurumasın diye paketinde bekletilir). Uzunlamasına 6 şerit olacak şekilde kesilir. Dar köşesine soğumuş muhallebiden yerleştirilip üçgen şeklinde sarılır. (Muhallebinin içine yeşil toz fıstık karıştırırsanız şöbiyet gibi bir lezzeti oluyor). Tepsiye yerleştirilir. Üzerlerine 75 gr. tereyağ eritilip gezdirilir. (1 paket yufka için 150 gr. tereyağ iyi geliyor) 180 derecede kızarana kadar pişirilir.

Şerbeti için: 1,5 su bardağı su, 1,5 su bardağı şeker 5 dk. kaynatılır. Bir kaç damla limon suyu eklenir, 5 dk daha kaynatılır, ocaktan alınır, soğumaya bırakılır.

Fırından çıkan tatlının ilk sıcaklığı çıkınca soğumuş şerbet gezdirilir.

Not: Ertesi güne kalan tatlıların lezzeti güzel ancak kabarıklığı sönüyor, aynı günde tüketmekte fayda var ya da yenilecek kadarı şerbetlenir, kalanı daha sonra şerbetlenir.
Servis sırasında üzerini yeşil fıstıkla süsleyebilirsiniz.
Dilerseniz yağ miktarını artırabilirsiniz, ancak bize fazlası ağır gelmişti, 1 paket(500gr.) hazır baklava yufkası için 150 gr. tereyağ yeterli oluyor. Ben bir kısmını muhallebili kalanını cevizli hazırlamıştım.


Etkinliğin konusuna uygun arşivden seçmeler:

*hurma tatlısı
*çilek soslu tavuk göğsü
*fırın sütlaç
*muzlu bademli güllaç
*Muhallebili Top Kadayıf
*Nevzine
*kabaklı ve sakızlı muhallebi
*yağsız revani
*ye-15 Bayram Tatlıları

13 yorum:

Eya dedi ki...

Sevgili Hatice..

Ellerine sağlıki eminim muhallebi ile çok hafif olmuştur.
Etkinliğimiz hayırlı olsun.

sevgiler

zehra

Yaren dedi ki...

Nefiss görünüyor,muhallebili eminim cok güzel lezzet vermistir.Mutlaka yapmam lazim.Ellerine saglik canim.

Feyza Fidan dedi ki...

Haticecim, ellerine sağlık, bu yaşıma geldim :))) daha hiç baklava yapmadım valla...
Ellerine sağlık, harika yapmışsın valla..
Sevgiler...

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Canim,
ellerine saglik hayatim, baklava deyince bende akan sular durur, seninkisi de pek bir istah acici ve lezzetli olmus, ellerine saglik diyorum.

Yesil mercimekli corbayi bir kere de senin önerdigin tarifle deneyecegim, sagol tekrar önerin icin.

Selamlar ve öptüm..

Mutfaknotlari dedi ki...

haticecim eline sağlık canım nefisssss görünüyor

Gönül dedi ki...

harika olmuş ellerine sağlık ...sevgilerimle

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

Ellerine sağlık hatice'cim nefis görünüyor.

ab-ı hayat dedi ki...

Nefis görünüyor,ellerine sağlık.

Muhallebili baklava nasıl oluyor deneyip görmek istiyorum.


sevgiler....

Cafe Gusto dedi ki...

Sevgili Hatice ellerine sağlık.Çok güzel olmuş.Ben yufkayı ince açamadığım için hazır yufkadan denemek lazım.Sevgiler...

yemek dedi ki...

Hatice hazır yufkada olsa harika görünüyor. Zaten benim gibi baklava yufkası açmakata zorlananlar için de kurtarıcı.
İlk fırsatta denemek isterim.
Hayırlı geceler...

Hatice dedi ki...

teşekkürler Zehra, şerbetli tatlılardaki muhallebi tatlıyı hafifletiyor doğrusu:)

Yaren'ciğim mutlaka denemelisin, çok güzel oluyor...

Feyza'cığım ben de öyleyim, hazır yufkalar sağolsun:)

çok teşekkürler Kevser'ciğim:)
çorbayı da beğenirsin umarım...

Sevgili Melisa, Gönül, Semra güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim...

Bengisu seveceğini düşünüyorum, bir dene istersen:)

Serpil çok teşekkürler, aslında annem bu tatlıyı el açması hazırlıyor, ben de açamadığımdan hazır baklava yufkası ile yapıyorum, el açması gibi olmasa da nefis köreltme oluyor:)

Lavantin beğenmene sevindim, bu hazır yufkalar bizim gibiler için kurtarıcı oluyor, denediğinde de beğenirsin inşallah...

herkese sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık muhallebide nasıl yakışmıştır.Sevgiler

Hatice dedi ki...

çok teşekkürler ball kabak, muhallebili lezzetli ve hafif oluyor, denemeni tavsiye ederim...
sevgiler...