Pages

  • RSS

11 Aralık 2007

incirli tatlı


Çay menüsü için hazırladığım incirli tatlı portakalağacından. Hazırlaması çok kolay ve pratik bir tatlı, üstelik günün favorisiydi diyebilirim. Arşivimde bulunması açısından tarifi buraya da ekliyorum...

Malzemeler:

Kek:
  • 6 adet kuru incir, suda ıslatılmış, ufak doğranmış (1 saat kadar suda beklettim)
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
Şerbeti:
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı nescafe
  • yarım su bardağı toz şeker
Muhallebi:
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 lt süt
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • inmeye yakın 50gr tereyağı (1 kaşık ekledim)
  • piştikten sonra 1 poşet toz krem şanti
Hazırlanması: Kek için yumurta ve şekeri çırpın, cevizi, unu, kabartma tozunu ekleyip karıştırın. En son inciri ekleyip dikdörtgen borcama dökün(ince bir kek oluyor) ve 160C de pişirin (incirden dolayı düşük ısıda pişmesi gerekiyor).
Pişerken krem şanti haricindeki malzemelerle muhallebiyi yapın. Piştikten 5 dakika sonra 1 poşet toz krem şantiyi ekleyip mikserle çırpın.
Kek piştikten sonra 3-4 dak. havalandırın.
Şerbet malzemelerini karıştırıp (pişirmeden) kekin üzerine dökün. 5 dakika sonra muhallebiyi üzerine yayın, buzdolabında 2-3 saat bekletin.
Not: Ben servisten önce üzerine kakao eledim.
Afiyet olsun...

İncirli Tatlıyla ilgili Not:Annem misafirleri için bu tatlıyı yapmış, az geleceğini düşünerek ölçülerini artırmış. Bu şekilde yapmak isteyenler olur diye eklemek istedim...

5 tane kuru inciri olduğu için 5 tane de kuru kayısı eklemiş. İncir ve kayısıları 1 gece önceden ıslatmış, sonra minik doğrayarak kullanmış.

4 yumurta, 1,5 bardaktan az şeker, 1,5 bardaktan az un, 1 paket kabartma tozu, 1 bardak ceviz,
5-6 kuru kayısı, 5 tane kuru incir.
Diğerleri tarifteki gibi. Kreması şantiyi ekledikten sonra koyu oldu diye 1/2 bardak daha süt eklemiş. Yiyenler çok beğenmiş, herkese tarif dağıttıklarını anlattı kız kardeşim:)

08 Aralık 2007

çay menüsü

Geçen pazar uzun zamandır görüşemediğimiz lise arkadaşlarımla bizde toplandık. Güzel bir gün geçirdik.
Hazırladığım menüde neler mi vardı:))


  • resmini çekmeyi unuttuğum patatesli, kıymalı sarma börek
    (kalabalık olacağımız için ben ölçüleri 2 katına çıkardım. 6 yufka ile hazırladım, yufkaları 2 ye kesip bir kenarına patatesli kıymalı içten koyup, fırın tepsisinin uzun kenarı boyunca rulo şeklinde sardım, ruloları yanyana dizdim, sosunu çırpıp üzerine gezdirdim. Üstünü güzelce kapatıp soğuk balkonda beklettim, ertesi gün çörekotu ve susam serpip fırında pişirdim.)

  • tavuklu, mantarlı milföy

mercimek köfte
  • kuskus salatası
  • 1 paket kuskusu haşladım, soğuk sudan geçirdim. İçine 2 adet havuç(rendenin ince yerinden rendelenmiş), 1 su bardağı bezelye(haşlanmış), 10 tane kornişon turşu( doğranmış), 1 demet dereotu (ince doğranmış), 4-5 kaşık mayonez ve yoğurt ekleyerek karıştırdım. Yoğurdu servisten önce eklemekte fayda var, çünkü bekledikçe salata yoğurdu çekiyor ve kuru kalıyor. Bu ölçülerle resimdeki gibi iki borcam çıktı.

    rokalı patates salatası (Tariften farklı olarak kırmızı soğan kullandım)
    tahinli toplar (kurabiyeleri zeytinyağıyla hazırladım.)

    • hindistan cevizli profiterol

    Profiterol hamurunu buradaki tarifle 2,5 ölçü hazırladım.
    İçinin kreması için çilekli pastadaki kremayı 2 ölçü hazırlayıp, kremayı 1 paket kullandım ve 1 su bardağı hindistan cevizi ekledim.
    Üzerinin sosu için: 3 paket çikolata sosunu 5 bardak süt+1 bardak su ile hazırladım, arada karıştırarak soğuttum.

    04 Aralık 2007

    muzlu çikolatalı pasta

    Bu pasta da daha önce yaptığım vişneli, çikolatalı fıstıklı pastanın muzlu versiyonu. Bu çikolatalı kremanın kıvamı ve lezzeti öyle güzel oluyorki, pastayı kaplamak için de kullanışlı bir krema. Bu çikolatalı puding-krema tarifini paylaşan Sevgili Zinnur'a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum...
    Ben bu sefer pastanın arasına küp doğranmış muz ve damla çikolata kullandım. Üstüne de kakao eleyip spatulla şekil verdim ve toz fıstıkla süsledim.