Pages

  • RSS

29 Ocak 2006

sandal börek

Bu tarifin adı mercimek kayıklarıydı, tarif Oktay Usta'nın. Ben evde mercimek olmadığından bir kısmını tavuklu garnitürlü, bir kısmını kavrulmuş kıyma-soğan ve bir kısmını da peynir-maydanozlu içlerle hazırladım. Küçük oğlum börekleri lahmacuna benzetti, bir dahaki sefere kavrulmamış kıymayla lahmacun içi hazırlayıp denemek istiyorum.
Hazırlaması başta biraz zahmetli gelse de sonuç lezzetliydi.



Ben orjinal tarifi yazıyorum. Börekte kullanılan sos miktarın yarısı arttı, isterseniz yufka sayısını artırabilir ya da sos miktarını azaltabilirsiniz.
eğer iç malzemeyi tavuklu garnitürlü hazırlamak isterseniz:
250- 300 gr. tavuk göğsü(minik küpler halinde doğranıp, zeytinyağında sotelenir)
içine küçük küpler halinde doğranıp ayrı ayrı haşlanmış 1 adet havuç ve 1 adet patates eklenir, biraz sotelenir, haşlanmış 1 çay bardağı bezelye eklenir. Tuz,karabiber ve istenilen baharatlar eklenir, soğumaya bırakılır.

Malzemeler:

  • 3 adet yufka
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta

İç harç için:

  • 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
  • 2 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 4 adet sivri biber
  • bir tutam maydanoz
  • sıvıyağ

Hazırlanışı: Tavaya yağı alıp doğranmış soğan ve sarımsaklar kavrulur. İçine ince doğranmış biberler eklenir, kavrulur. Salça eklenip şöyle bir çevrilir. Haşlanmış yeşil mercimek eklenir. Tuz, karabiber, kekik, pulbiber ve istenen baharatlar eklenir, biraz çevrilir Ocağın altı kapatılır, doğranmış maydanoz eklenir.
Sosu için gerekli olan malzemeler bir kasede çırpılır.
Yufkalar tezgaha serilir, önce ortadan 2 ye kesilir. Daha sonra tekrar 3 e bölünür. Yufkalara tek tek sosdan sürülür. Geniş kısmından başlayarak sıkıca rulo şekline yarısına kadar sarılır.
Kenardaki uçlar ortada birleştirilir. Üçgen ucu da 1 parmak boşluk kalana kadar sarılıp, uçların üzerine sarılarak kayık şekli verilir.
Boşluğa iç harçtan doldurulur, kayığın kenarlarına sostan sürülür. 180 °C de pişirilir.

16 yorum:

Dilek'ce dedi ki...

MErhaba Hatice,
ben de merak etmistim artik. Haberini almak güzel!
Böreklerin güzel görünüyor, eline saglik!

cay saati dedi ki...

merhaba hatice abla, yeni bir tarifle burda oldugunu bilmek cok mutlu etti beni :) ,böreklerde harika görünüyorlar ,ellerine saglik
sevgiler hülya

Adsız dedi ki...

Sevgili Hatice seni tekrar görmek çok güzel:) Börekler de nefis görünüyor, ellerine sağlık, sevgiler...

Hatice dedi ki...

Dilek, Hulya, Neslihan, Seyma güzel yorumlariniz motive olmam icin yeterli sanirim:)
hepinize ayri ayri cok tesekkur ederim...
firsat buldukca yeni tarifler eklemeye devam edecegim...
sevgiler...

Tuhfe dedi ki...

Ayrintilari ile cok guzel fotograflamissin. Bu sekli nasil verdigini boylelikle daha kolay anladim.

Ellerine saglik.

Adsız dedi ki...

merak eden yalnız ben değilmişim haticeciğim...börekler harika görünüyor..

Tijen dedi ki...

benden de bir hosgeldin sevgili hatice! adresin de degismis sanirim.. sitelerdeki linkleri güncellememiz gerekiyor degil mi?
sevgiler,
tijen

Sibel dedi ki...

Yapılışını fotoğraflamasan bu şekli nasıl yaptığını hayatta anlayamazdım Hatice. Malum, fazla börek yapan biri de değilim:) Çok ilginç ve hoş olmuşlar. Ellerine sağlık, ve hoşgeldin!

yemek vakti dedi ki...

Selam arkadaslar,
artik benimde blogum var. Ugrarsaniz cok sevinirim:

www.yemekvakti.blogspot.com

Sevgiler

Arife

Adsız dedi ki...

Güzel bir börek olmuş. İyi ki resimlerle anlatmışsın. İlk bakışta hamurdan yapıldığını sanmıştım.
eline sağlık.

Hatice dedi ki...

tesekkurler Tuhfe...

Burcu tesekkur ederim, denersen yorumunu da beklerim:)

tesekkurler anonymous:))

Tesekkürler Tijen. Adresim degismedi, ama dedigin gibi linkleri guncellemek gerekiyor:)

Sibel çok tesekkurler...

Arife blogun hayirli olsun, guzel paylasimlar dilegiyle...

Hulya hanim tesekkür ederim.

ZeYNeP dedi ki...

Cok ozenle hazirlayip anlatmissin goruntulemissin Hatice tsekkur ediyorum. Oktay ustayi tanimiyorum ama guzel seylere imza atiyor demek ki.
Eline saglik cok hosuma gitti.

Zeynep

Hatice dedi ki...

boregi begenmene cok sevindim Zeynep cok teşekkurler...
Oktay usta 20 kusur yillik bir ahci, ozellikle sebze ve meyveler üzerinde susleme konusunda da cok basarili.
tarifleri uygulanabilir oldugu icin de yaklasik 5 senedir programini ilgiyle takip ediyorum ve ondan cok sey ogrendim

Adsız dedi ki...

merhaba ben bu siteyi yeni keşfettim çok hoş tarifler var bu böreklerden de bu akşam yaptım ben peynirli ve kıymalı yaptım çok lezzetli oldular ve görüntüleri de çok hoş oldu.hazır yufkadan farklı bir börek yapmayı öğrenmiş oldum böylece.teşekkürler.

Hatice dedi ki...

merhaba anonymous, borekleri deneyip begenmenize cok sevindim, her zaman yorumlarini beklerim...

Adsız dedi ki...

s.a arkadaşım çok güzel vermişsin tarifi resimleri kullanmana çok memnun oldum, ellerine sağlık tşk