Pages

  • RSS

27 Ekim 2005

Muhallebili Top Kadayıf


Annem kadayıfı bu şekilde yaptığı zaman bir kısmını muhallebili bir kısmını da cevizli yapardı, tabi benim favorim muhallebili olanlardı. Ben de geçen akşam onun defterinden alıp, kaydettiğim bu tatlıyı yaptım. Muhallebisi için portakal kabuğu reçeli yerine geçen sene ince ince doğrayıp buzluğa attığım portakal kabuklarını kullandım. Bu şekilde hazırladığım portakal kabukları kek ve kurabiyelerde kuruyup sertleşiyordu, ancak muhallebinin içinde çok iyi sonuç verdi. Portakal kabuğu şekerlemesi için kolay bir yöntemi Sibel'in kahvesinde bulabilirsiniz.


Muhallebili Top Kadayıf

Malzemeler:
  • 1/2 kg. tel kadayıf
  • 125 gr tereyağı
Muhallebisi için:
  • 4-5 su bardağı süt
  • 1 türk kahve fincanı toz şeker
  • 1 kahve fincanı nişasta
  • 1 kahve fincanı pirinç unu
  • 2 adet yumurta sarısı
  • Portakal kabuğu rendesi veya 1/2 su bardağı portakal kabuğu reçeli(ben 1 kaşık ince doğranmış portakal kabuğu kullandım)
  • 1 fiske tuz
Şerbeti için: 3 bardak şeker + 3 bardak su + 1 çay kaşığı limon suyu
Su ve şekeri orta ateşte 5 dk. kaynatın, limon suyunu ekleyip, ocaktan alın. Soğumaya bırakın.

Hazırlanışı:

  1. Muhallebi için portakal kabuğu dışındaki tüm malzemeyi çırpma teliyle karıştırarak pişirin. 
  2. Ocaktan aldıktan sonra portakal kabuğu reçelini doğrayıp ilave edin, karıştırın.
  3. Tereyağını eritin, kadayıfı geniş bir tepsiye alıp erimiş tereyağını üzerine döküp elinizle harmanlayın.
  4. Yağlanan kadayıftan biraz alıp küçük bir kaseye kenarları dışa taşacak şekilde yayın, içine soğumuş muhallebiden koyun. 
  5. Kadayıfın dışa sarkan kenarlarını içe doğru kıvırıp muhallebinin üzerine örtün. Yağlanmış fırın tepsisine ters çevirerek çıkarın.
  6. 180 derecede ısınmış fırında kızarana kadar 30-35 dk pişirin.
  7.  Fırından çıkan kadayıfın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğumuş şerbeti üzerine dökün.
  8. İsterseniz biraz yumuşaması için üzerine bir tepsi kapatabilirsiniz.
  9.  Ilık servis yapın.
  10. Yarım ölçü tarifle fotoğraftaki gibi 10 adet çıktı.







Afiyet Olsun...
Not: Yağ ölçüsü bize yeterli geldi ama isterseniz artırabilirsiniz...    
Tarifi ve fotoğrafları 04.2016 itibariyle güncelledim.    


Not 2:Annem bazen tereyağını eritip(hatta biraz da kızdırılmış) ters çevrilmiş kadayıf toplarının üzerine döker bazen de erimiş soğumuş tereyağını kadayıfla harmanlar...Ya da  erimiş tereyağının bir kısmını kadayıfları bulamak için kullanıp, geri kalanını üzerine dökebilirsiniz.
Not 3: Bu ılık yenen bir tatlı olduğu için annem hepsini şerbetlemez, kalanları servis yapılacağı zaman kadayıfı fırında biraz ısıtıp üzerine çok soğuk olmayan şerbeti döker.
Dilerseniz tatlının şerbetini daha koyu kıvamda hazırlayabilirsiniz.

Ayrıca -denemedim ama- muffin kalıplarında bu tatlı yapılırsa şekli daha düzgün olabilir, bir de öyle deneyip sonucu buraya yazarım inşallah...

11 yorum:

ZeYNeP dedi ki...

Hatice merhaba,
Ben yapmadım hiç ama çok yedim de hiç içinde portakal kabuğu reçeli vb. yoktu. Cok değişik olmalı değil mi.Çok hoş geldi okurken bile..
Belki bu sene yaparım diyordum , bak senin tarifin vesile olacak sanırım yapmama:)

Ellerine saglık cok lezzetli olmustur...

Sevgilerimle
Figen

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık Hatice, nefis görünüyor; bu hafta sonu yapamayı planlıyorum. Orta ısıda fırın yaklaşık kaç derece oluyor; belirtirsen sevinirim. şimdiden teşekkürler..Yasemin İ.E.

Hatice dedi ki...

merhaba Figen, aslında tarifte olmasına rağmen annem de hiç portakal kabuğu reçeli eklememişti. Ben bu sefer buzluktaki portakal kabukları da değerlensin diye ekleyeyim dedim. yemekte annemler de vardı, onların da hoşuna gitti.portakal kabuğu güzel bir tat verdi, tavsiye ederim. bence hemen yap derim, ben çok severek yiyorum.

teşekkürler Yasemin, orta ısı derken 170-180°C de pişirebilirsin. denediğinde de beğenirsin umarım...

Sibel dedi ki...

Portakal kabuğu kesin denenmeli! Muhallebili kadayıf hem de hımm.. Çok yakışır eminim. Ellerine sağlık Hatice. Annelerin tarifleri bir başka oluyor:)

ZeYNeP dedi ki...

Hatice, bende kadayif muptelasiyim, bu tarifide deneyeceyim, cok guzel gorunuyor, lezzetinden de eminim, cok guzel aciklamissin, ellerine saglik.

zeynep

Hatice dedi ki...

Sibel, Zeynep teşekkür ederim yorumlarınız için.
Zeynep denediğinde de beğenirsin umarım...
sevgiler...

Unknown dedi ki...

ayyyy ne güzel gözüküyor. canım istedi vallahi görünce.. Eline sağlık.

Tuhfe dedi ki...

İyi Bayramlar.

Hatice dedi ki...

teşekkürler Derya, senin kadayıf da çok güzel görünüyor:)

bayram mesajın için teşekkürler Tuhfe. Şehir dışında olduğum için kutlamakta geç kaldım, bu vesileyle herkesin geçmiş bayramını kutluyorum, umarım herkes güzel bir bayram geçirmiştir...
sevgiler...

Adsız dedi ki...

harika bir tatlıymış bu; hem de bol sürprizli..hani çocukken doğumgünlerinde hediyeye ulaşmak için paket içinde paket açardık ya..öyle birşey işte:) Bir dahaki yaptığımda portakal kabuğu reçelini daha fazla koyacağım, doyamadım tadına..Sözün kısası ellerine sağlık ve teşekkürler Hatice..
yasemin i.e.

Hatice dedi ki...

teşekkürler Yasemin tatlıyı deneyip beğenmene çok sevindim, benim de severek yediğim bir tatlı, afiyet olsun:)