Pages

  • RSS

07 Mart 2013

Tahinli-cevizli & Tarçınlı-cevizli Çelenk Çörek


Bir süredir bu çörekler görünüşü ile ilgimi çekiyordu, yeğenimin doğum günü vesilesi ile denemiş oldum. O gün çok beğenilip, yorumlarda da özellikle tarifi sorulunca önceliği çöreklerin tarifine vermek istedim.

Çörekleri hazırlarken Sevgili Sibel'in tarçınlı çelenk çöreği ve Sevgili Tijen'in tahinli-cevizli çelenk çöreği tarifinden yararlandım.

Çörekler için iki ayrı hamur hazırlamak yerine iki tarifi harmanlayıp bir hamur hazırladım, ikiye böldüm, birini tahinli-cevizli, diğerini de tarçınlı-cevizli yaptım.

Malzemeler:
  • 2 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant maya
  • 1 adet yumurta
  • 1 tutam tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 50 gr. tereyağ (eritilmiş)
  • aldığı kadar su (yaklaşık 1 çay bardağı kadar)
Arasına sürmek için:
Tahinli-cevizli iç harç için: 4-5 çorba kaşığı tahin, 2-3 çorba kaşığı toz şeker, dövülmüş ceviz içi













Tarçınlı-cevizli iç harç için: 40-50 gr tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış), 1/2 çorba kaşığı tepeleme tarçın, 2-3 çorba kaşığı toz şeker



Hazırlanışı:

  1. Unu hamur yoğuracağınız kaba alıp, üzerine maya, tuz ve şekeri ekleyip karıştırın.
  2. Ortasını açıp tereyağı, ılık süt, su ve yumurtayı ekleyip yoğurun. Elinize hafif yapışan, pürüzsüz bir hamur elde edin. 
  3. Üzerini örtüp mayalandırın(tariflerde yaklaşık 1 saat diyordu, ben vaktim kısıtlı olduğu için 25-30 dk mayalandırdım yeterli geldi).
  4. Tarçınlı karışım için yumuşak tereyağ, tarçın ve toz şekeri çatalla ezerek iyice karıştırın.
  5. Hamuru ikiye ayırın. 
  6. Hamurlardan birini biraz un serptiğiniz tezgahta merdane yardımıyla dikdörtgen şeklinde açın. 
  7. Tahin sürüp toz şeker ve dövülmüş ceviz serpin. 
  8. Uzun kenarından rulo şeklinde sarın. 
  9. Tam ortasından uzunlamasına ikiye bölün. 
  10. İki hamuru ortadan üst üste koyup örgü şeklinde sarın. (Pişme esnasında hamurun kabaracağını düşünerek sarma işlemini çok sıkı yapmayın. )
  11. Hamuru simit şeklinde yuvarlak hale getirip uçlarını birleştirin. Fırın tepsisine alıp mayalanması için 15-20 dk bekletin.
  12. Diğer hamuru da dikdörtgen şeklinde açıp, üzerine tarçınlı karışımdan sürün ve dövülmüş ceviz serpin. 
  13. Rulo şeklinde sarıp tahinlideki işlemleri tekrarlayın. 
  14. Mayalanan çörekleri 180 derecede ısınmış fırında 20-25 dk. pişirin.



Afiyet Olsun...

Not: Yukarıda verdiğim iç harçlar bir hamur içindir, eğer çöreklerin tamamını tarçınlı veya tamamını tahinli yapmak isterseniz, iç harç ölçülerini artırın.   
Tarçınlı çöreklerin orjinalinde üzerlerine toz şeker serpiliyordu, ben dar vakitte hazırladığım için unutmuşum. Bu çöreklerin bir de haşhaş ezmelisini denemek istiyorum.
**İsterseniz tarifteki maya miktarını azaltabilirsiniz..

23 yorum:

seldanın mutfak defteri dedi ki...

Ellerine sağlık canım. Çok hoş bir görüntüsü var. Ben de denemek isterim. Sevgilerimle,

sekermutfagimiz dedi ki...

Ellerine sağlık canım,hem görünümü güzel hem de lezeeti güzel bir börek olmuş.
Sevgiler

mutfagabuyrun dedi ki...

çok güzel bir görüntü canım.çokta güzel anlatmışsın resimlerde.ellerine sağlık.sevgiler.

MERMERTEZGAHYEMEKTARİFLERİ dedi ki...

canım çok teşekkür ediyorum tarifini not ediyorum çok değişik olmuş sevgiyle kucaklıyorum

ebrununmutfagindan dedi ki...

harika bir görüntü tam bir görsel şölen tabi ki lezzette süperdir eline sağlık deneyeceğim

Satush dedi ki...

Çok güzel görünüyor.Tahin,ceviz ve tarçın ceviz ikilileri vazgeçilmez ikililerimdir.
Elinize sağlık..
Sevgiler

İnci Yemek dedi ki...

Merhaba hatice'ciğim, blogunu tekrar güncellemeye başlamana inan çok seviniyorum:)bende tahinli çöreğin bu iki tarifini listeme almıştım,yine hazıra düştüm :)iki tarifi bir araya toplamışsın süper olmuş:)buradan enfes görülüyor
ellerine sağlık canım.
Ayrıca minik kuzuya sağlıklı yeni yaşlar dilerim.
sarılıp öperim seni...

kalpkurabiye dedi ki...

sizi sık sık buralarda görmek çok güzel:)
çöreğinizde nefis görünüyor..
ellerinize sağlık..
sevgiler..

Unknown dedi ki...

Canım ellerine sağlık çok seviyorum bu çöreği sevgiler.

TuruncuTatlar dedi ki...

tam bir çelenkolmuş canımellerine sağlık deniycem inşallah sevgiler...

Unknown dedi ki...

bu çörekler ne zamandır benimde aklımda ellerine sağlık çok lezzetli görünüyor.

NEŞELİ MUTFAK dedi ki...

Ellerine sağlık bu lezzeti ilk fırsatta deneyeceğim çok nefis görünüyor
sevgiler

Fatosca Tadlar dedi ki...

Tahinli tariflerin hepsine evetttt diyebilirim. Ellerine sağlık canım. Çok güzel görünüyor. Olsada yesemmm:)))
Sevgiler...

Adsız dedi ki...

bayıldım:)ellerine sağlık..inan süper bir görüntü ve eminim ki harika bir lezzet:)deneyeceğim en yakın zamanda..derya

kendinemoda dedi ki...

merhabalar...yine çok güzel şeyler yapmışsın.zaman zaman tariflerini yapıyorum,hepsi çok güzel.özellikle browni kurabiyen favorim.ellerine sağlık,bende bloğuma beklerim.sevgiler...

Nursevin SÖNMEZ dedi ki...

Ellerinize sağlık. Çok severim tahinli tadları..

Unknown dedi ki...

Merhaba blognuzu çok beğendim izlemeye aldım.Çelenk çörek bir harika mutlaka denicem.Bende sizi blogma bekliyorum umarım kırmaz katılırsınız sevgiler:))

Hatice dedi ki...

Selda, denediğinde de beğenirsin umarım...

şekermutfağımız, mutfagabuyrun çok teşekkürler...

Fatma Mermer, sonuçtan beni de haberdar et olur mu:)

Ebru, çok teşekkürler, umarım beğenirsin.

satush, aynen ben de çok severim:)

İnciciğim, çok teşekkür ederim:) çocuklarla zor oluyor, okul, ders vs, bir de bilgisayardan kaynaklanan yavaşlıktan dolayı sık güncelleme yapamıyorum. çörekleri umarım dener ve beğenirsin. Güzel dileklerin için de ayrıca teşekkür ederim, benden de sevgiler...

Denizciğim geçen hafta uygun zamanım olunca sık güncelleme yapabildim, umarım böyle devam ettirebilirim...

Derya, biz de çok beğendik, annem ve kardeşlerimin tahinli, benim de tarçınlı favorim oldu:)

Turuncu Tatlar, çok teşekkürler, denediğinde sonucu paylaşırsan sevinirim...

Aylin, çok teşekkürler, denemeni tavsiye ederim...

Neşeli günler, tahinli veya tarçınlı lezzetleri seviyorsan mutlaka dene derim...

fatoşça tadlar, ben de severim, özellikle kurabiyesini:)

Deryacığım beğenmene çok sevindim canım, sonuçtan beni de haberdar et olur mu, sevgilerimle...

merhaba kendinemoda, tariflerden memnun kalmana çok sevindim, ara ara sonuçlarını da paylaşırsan sevinirim:)
bu arada browni kurabiyeler bizim evin de favorisi:)

Nursevin, çok teşekkürler...

Hatice, çok teşekkürler, denemeni tavsiye ederim...

Adsız dedi ki...

Cok yorgun oldugumda nedense hep birseyler pisirme istegi kapliyor tabi sonucta muhtesem olunca herseye degiyor. Cok tesekkurler tarif icin, zamaniniz icin. Muhtesem lezzetli ve beni eskilere goturdu . Evimizin yanindan alirdim. Melbourne de boyle bir sansim yok TU ama simdi VAR. sevgiler Nesim

Hatice dedi ki...

Sevgili Nesim, inan çook mutlu oldum:))
böyle güzelliklere vesile olabilmek ne hoş, sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Cooooook guzel yaaaaaa. Dunyanin diger bir kosesinde cok uzaklarda birisi ni hemde hic tanimadiginiz birisi cok mutlu bu coreklerle. Daha once cok tarif denedim ama iste bu diyorum. O kadar guzel ki iki tesekkur yorumu hakediyor. Cok tesekkurler. Nesim

Hatice dedi ki...

İnanın ben de çok mutlu oldum:)
dünyanın bir ucunda farklı bir mutfakta tariflerimin denenip güzel sonuçlar alınması sizin kadar beni de çok mutlu etti:)
çok teşekkürler güzel yorumunuz için, sevgiler...

Yemek tarifleri dedi ki...

Çok hoş bir tarif