Pages

  • RSS

29 Kasım 2011

Mandalina Pelteli Muhallebi

IMG_3967
Aslında sırada eklenecek sofralar olmasına rağmen mandalinayla hazırladığım bu tatlıyı mevsimi geçmeden paylaşmak istedim. Büyük oğlumun beslenmesi için hazırlamıştım, hafif ve güzel bir tatlı oldu. Vişnelisine buradan, portakallısına buradan ulaşabilirsiniz.
Bu tarifimi Sevgili Özlem'in evsahipliğini yaptığı "Çay, Kahve Bahane" etkinliğine gönderiyorum, kendisine daveti için teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyorum. Etkinliğe katılan tarifleri buradan takip edebilirsiniz.
Malzemeler:
Muhallebisi için;



  • 1/2 lt. süt

  • 1/2 çay bardağı un

  • 1 tatlı kaşığı nişasta

  • 1 çay bardağından az şeker

  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

  • 1/2 paket vanilya
Peltesi için;


  • 2 çay bardağı taze mandalina suyu ve su karışımı (1/4 ü su, kalanı mandalina suyu)

  • 2 tatlı kaşığı nişasta

  • 5-6 tatlı kaşığı toz şeker
Hazırlanışı: Öncelikle muhallebisi hazırlanır, tereyağ ve vanilya dışındaki malzemeler bir tencereye alınır, ocakta çırpma teliyle sürekli karıştırılarak pişirilir. Kaynayınca ocaktan alınır, tereyağ ve vanilya eklenir, çırpma teliyle karıştırılır, kaselere üzerinde pelte için boşluk bırakılarak boşaltılır.
Peltesi için; Küçük bir tencerede nişasta ve şeker karıştırılır, karıştırmaya devam ederken azar azar mandalina suyu-su karışımı eklenir, ocağa alınır. Kaynayana kadar pişirilir, muhallebilerin üzerine dökülür, soğumaya bırakılır.
IMG_3956
Not: Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Muhallebinin kıvamı bize göre yerindeydi, daha katı muhallebi sevenler un miktarını artırabilir, ama bu şekilde de dinlenince kıvamı iyiydi.

25 Kasım 2011

Cevizli Kek

IMG_3823

Nilgün'ün çay sofrasından, nefis cevizli kek...


Malzemeler



  • 3 adet yumurta

  • 1 su bardağı toz şeker

  • 1 su bardağı sıvıyağ

  • 1 su bardağı süt

  • 2 su bardağı un

  • 2 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz

Hazırlanışı: Yumurta ve şeker çırpılır, süt ve yağ eklenir, çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenir, ceviz eklenir karıştırılır. Yağlanmış kalıba dökülür, 160 derecede pişirilir.

22 Kasım 2011

Sebzeli Tarator

IMG_3818
Nilgün'ün çay sofrasından lezzetli bir salata, yerken içindeki rokayı farketmemiştim:)

SEBZELİ TARATOR (HAVUÇLU SALATA)
Malzemeler:




  • 4 adet orta boy havuç


  • 1 demet roka


  • yarım demet maydonoz


  • 400 gr süzme yoğurt


  • 3 diş sarımsak


  • 1 tatlı kaşığı tuz


  • 1 çay bardağı zeytinyağı


  • 2 adet kırmızı biber


Hazırlanışı: Havuçlar temizlenip rendelenir, sıvıyağda sotelenir. Kırmızı biber ince kıyılıp sotelenen havuca eklenir ve 5 dk sotelenip soğumaya bırakılır. Roka ve maydonoz ince ince kıyılır. Dövülmüş sarımsak ve yoğurt karıştırılır . Hazırlanan yoğurtlu karışım ve ince kıyılmış sebzeler sotelenen sebzelere eklenip karıştırılır.

17 Kasım 2011

Patlıcanlı Gül Böreği

IMG_3828

Uzun zamandır merak ettiğim patlıcanlı böreği Nilgün'ün sofrasında görünce hemen denemiştim:) Aslında patlıcanı severim ama börekte nasıl olur, damak tadımıza uyarmı diye düşünüyordum, tadını sorduklarımdan da hep olumlu yanıtlar almama rağmen (çocukların da yemediğini düşünürekten) yine de yapmaya cesaret edemiyordum. Bu vesileyle tatmış oldum ve denemeğe değer olduğunu gördüm, patlıcan böreğe yakışıyormuş:)

Patlıcanlı Gül Böreği
Malzemeler:

5 adet yufka
1 su bardağından biraz fazla süt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta (sarısı üzeri için)


İç harcı için:


5-6 adet patlıcan
2 adet kuru soğan
tuz, karabiber, pulbiber

Hazırlanışı: Öncelikle iç harcı hazırlanır, ince doğranmış kuru soğanlar yağda sotelenir, küp doğranmış patlıcanlar eklenir, kendi duyuyla suyunu iyice çekene kadar pişirilir, baharatlar eklenir, soğumaya bırakılır.


Sosu için yumurta beyazı, sıvıyağ ve süt çırpılır. Yufkanın biri tezgaha serilir, 4 e bölünür, sostan sürülür, geniş kenarına soğumuş patlıcanlı içten yerleştirilir, rulo şeklinde sarılıp kendi etrafında döndürülerek gül böreği şekli verilir. Tepsiye dizilir, üzerlerine yumurta sarısı sürülür. 180 derecede pişirilir.

IMG_38081