Pages

  • RSS

10 Mart 2008

el açması pırasalı börek

Pırasalı böreğin methini bir kaç blogda görmüştüm ancak bu kadar lezzetli olacağını düşünmemiştim. 1 ay kadar önce Suphiye ablanın yaptığı bu börekleri görünce hemen tadına baktım ve bu harika lezzetle tanışmış oldum, o akşam kaç tane yediğimi hatırlamıyorum bile:) kalanları da eve getirince ertesi sabah hemen resimlerini çektim. Önceki hafta sonu ziyaretimizde Suphiye abla tekrar bu börekten yapınca yapım aşamalarını da resimleme imkanım oldu. Bu defa iç harcı az olduğu için(pırasası da az olduğu için taze soğanın yeşil yapraklarından da eklemiş) hamuruda az yoğurdu ve 6 bezeye ayırarak, 2 tane 3 erli grup ve 8 rulo elde etti, ancak 12 rulonun tepsiyi daha iyi doldurduğunu söyledi.


Malzemeler: Ölçüler midi fırın tepsisine göre;

İç harcın hazırlanması: 1 kg pırasanın yeşil yaprakları yıkanır, ince doğranır. 3-4 baş soğan sıvıyağda pembeleştirilir. Doğranmış pırasalar eklenir, şöyle bir çevrilir (pırasalar tam pişmeyecek, solması yeterli). Tuz, karabiber, pul biber eklenir, soğumaya bırakılır.

Daha sonra iç harca 1 çay bardağı kadar süt eklenir. (istenirse iç harca 1-2 yumurta da ilave edilebilir) Sütün miktarı iç harcı ıslatacak, kıvamını yumuşatacak kadar, kendini çok belli etmesin. İç harç 12 ye bölünür.
İstenirse iç harca taze soğanın yeşil sapları doğranarak eklenebilir. (aşağıdaki toplu resimdeki ilk resim iç harcın süt eklenmemiş halidir).

Hamurun hazırlanması: 1/2 kg.dan biraz fazla unun (1 kasesi hamuru açmak için ayrılır) ortası havuz yapılır. 1 tatlı kaşığı tepeleme tuz unun üzerine serpilir. Aldığı kadar su ilavesiyle açılabilir kıvamlı bir hamur yoğrulur(kıvamı ne çok yumuşak ne de çok sert olmayacak), 9 bezeye ayrılır. Her bir beze altına un serpilerek lahmacun büyüklüğünde açılır, ortasına 1 kaşık sıvıyağ dökülür, bu yağ parmağınız yardımıyla kenarlara fazla taşırmadan her tarafına yayılır, üzerine açılmış diğer hamur kapatılır, tekrar yağlanır, bu şekilde 3 kat yapılır, en üstteki yağlanmaz.

İlk yağlanan 3 erli gruptan başlanarak önce merdaneyle biraz büyütülür, gerekirse alt üst edilir, oklava yardımıyla hazır yufka büyüklüğünde olacak şekilde açılır. 4 e bölünür, geniş tarafına pırasalı iç harçtan yerleştirilir, kenarları katlanarak rulo şeklinde sarılır, tepsiye dizilir(toplamda 12 rulo elde edilir)üzerlerine yağ sürülür. Yüksek ısıda(midi fırında 250 derecede) soğuk fırında yaklaşık yarım saat pişirilir. Fırından çıkan böreğin üzeri örtülür, hafifçe yumuşatılır.
Not: Hamur ölçüleri yaklaşık olarak; 3,5-4 bardak un, 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz, yaklaşık 2 bardak su ile katı bir hamur yoğrulur.

**Bu böreği hazır yufka ile yapmak için süt+yağla (sütü daha çok yağı daha az) hazırlanan sostan sadece 2 yufkanın arasına sürülür, yufka 4 e bölünür, iç harcı yerleştirilir, şekil verilir, üzerlerine kalan sostan sürülür.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
El açması Peynirli gül börek

Bu böreğin resmini de daha önceden çekmiştim arşivde bekliyordu, hazırlanışı pırasalı börekle aynı. Yufkalar 4 e bölündükten sonra geniş kenarına peynirli iç harç (peynir+ 2 yumurta+maydanoz) yerleştirilir, kenarları katlamadan rulo şeklinde sarılır, gül şekli verilir. Üzerlerine yağ sürülür, fırında pişirilir.

17 yorum:

Unknown dedi ki...

Haticecim merhaba...Pırasalı böreğe bayılırım heleki el açması börek ise dahada güzel olur...Tarihi beğendim sende çok anlaşılır bir şekilde yamışsın en kısa sürede deneyeceğim yapanın ellerine sağlık...

Gönül dedi ki...

haticecim börekler nefis olmuş en kısa zamanda bende yufka açmayı öğrenmek istiyorum malesef açamıyorum:((( bu konuda kendime güvenim yok sanırım....ellerine sağlık tekrar..sevgilerimle öpüyorum

Mutfak Havlusu dedi ki...

hatice hoşgeldin

kaçtır bakıyorum görüntüde değişiklik yok bugün bir daha bakayım dedimki gelmişsin çok güzel

hemde nefis bir börekle evet bencede pırasalı börek nefis açma börek olanı en çokta hele:)
ellerine sağlık.

Eya dedi ki...

Sevgili Hatice...nefis olmuş bu börek.Aynı bizim çarşaf bçreğimiz gibi.Nefis

ellerine sağlık

zehra

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

süper bir börek ellerine sağlık

Tuhfe dedi ki...

Merhaba sevgili Hatice, iyi bir hafta diliyorum. Borek nefis gorunuyor.

Sevgiler.

Hatice dedi ki...

merhaba Zerrin, ben de yeni tanıştım pırasalı börekle ama çok sevdim:) tarifi ayrıntılarıyla yazmaya çalıştım,inşallah yararlı olur, hazırlık aşamalarının resmini de ekledim, denersen beğeneceğini umuyorum, şimdiden afiyet olsun:)

çok teşekkür ederim Gönül, ben de öğrenmek istiyorum:)

Zeynep'ciğim hoşbulduk:) önce tatil, sonra da eşimin bilgisayarı götürmesinden ara bu kadar uzadı..
güzel yorumun için çok teşekkür ederim:) el açması daha bir lezzetli oluyor gerçekten...

beğenmene çok sevindim Zehra, çarşaf böreğini tatma imkanım olmadı ama eminim nefis oluyordur, çevremde yapan birilerini bulursam mutlaka tatmak isterim:)

teşekkürler Semra, el açması da olunca nefis bir lezzet oluyor...

Tuhfe'ciğim bugün aklımdan geçtin ve yorumunu gördüm:)sana da güzel bir hafta diliyorum, böreği beğenmene çok sevindim, çok teşekkürler...

herkese sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Cok sahane bir börek olmus,ellerine saglik canim.

Adsız dedi ki...

off off yemede yanında yat cinsinden olmuş ellerine sağlık

Hatice dedi ki...

Senem'ciğim ve sevgili Ayşe güzel youmlarınız için çok teşekkür ederim, sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

merhaba pırasalı el açması böreği denedim çok güzel oldu benim gibi hamur açma konusunda acami biri için de oldukça pratikti çok kolay açabildim fazla vakit almadı yanlız bir şey sormak istiyorum bu börek buzlukta bekletilebilirmi

Hatice dedi ki...

merhaba, böreği beğenmenize çok sevindim, afiyetler olsun...
Böreği buzlukta pişirmeden mi pişirdikten sonra mı bekletmeyi düşünüyorsunuz bilmiyorum ama yardımcı olması açısından bildiklerim;
bazı böreklerin pişmişini mesela su böreğini buzlukta saklayabiliyoruz.
annem baklava hamuruna benzer bir hamurla yaptığı el açması böreğini de pişirmeden buzlukta saklıyor. ama bu pırasalı böreğin ne pişmişini ne de pişirmeden önce buzlukta bekletmedik.
Ancak pişmişini çok uzun süreli olmayacak şekilde bekleyebilir diye düşünüyorum, eğer siz bekletirseniz, deneyimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
kolay gelsin...

Adsız dedi ki...

merhaba geçen gün kalan pişmiş börekleri bayatlamaması için cevabınızı beklemeden mecburen buzluğa koydum (iki kişi olunca malum yaptığım börek çok fazla geldi ) ve dün akşam gelen misafirlerime fırnda çözdürüp ikram ettim yeni pişmiş gibi çok güzeldi şimdi en kısa zamanda bir kez daha yapıp onun bir kısmını ise pişirmeden buzluğa koyacağım sonucu bildiririm.ayrıca hızlı cevabınız ve ilginize teşekkür ederim iyi günler

Hatice dedi ki...

merhaba, sonucun istediğiniz gibi olmasına sevindim, paylaştığınız için teşekkür ederim, pişirmeden buzlukta saklama sonucunu da merakla bekleyeceğim, şimdiden kolay gelsin...
bu arada isminizi de yazarsanız sevinirim:)

seyabb dedi ki...

bu nasıl bir güzelliktir yaaa

Adsız dedi ki...

tarifinizi simdi yaptim tesekkür ederim güzel oldu..pirasaya peynir de katilsa güzel olucagina eminim..sevilay

Hatice dedi ki...

Sevgili Sevilay, beğenmenize çok sevindim. Hazır yufkayla denediğimde peynir ilavesi yapmıştım, ben peynirli halini sevdim, ama herkesin damak tadına uymayabiliyor...