Pages

  • RSS

28 Eylül 2013

Mayalı açma & poğaça

açma2
Betül'ün çay sofrasındaki mayalı açma-poğaça...
Betül Sevgili Cahide'nin sayfasından aldığı tarifle hamurunu azırlamış. Ben gittiğimde hamur mayalanmıştı, çok fazla vaktimiz olmadığından şekilleriyle pek uğraşamadık. Sade açma, örgü poğaça ve peynirli poğaça şeklinde hazırladık.
Hatta Betül okul öncesi gittiğimiz pikniye tekrar yapmıştı ve yine çok beğenilmişti.


Malzemeler:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  • 1.5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5.5 su bardağı un(silme olacak)
  • 1 yemek kaşığı instant kuru maya veya 1/3 paket yaşmaya
  • Arasına sürmek için: Tereyağı

    Hazırlanışı:
    Sevgili Cahide hamur mayalamayı çok güzel anlatmış, şu linkten ulaşabilirsiniz.
    Ilık süt, zeytinyağı, yumurta (birinin sarısını ayırın), şeker ve tuzu karıştırma kabına alıp elinizle karıştırın. Elenmiş unu ve mayayı karışıma bardak bardak ekleyip yoğurmaya başlayın. Hamur hafif ele yapışır durumdayken un eklemeyi bırakın ve bu aşamadan sonra sabırla, en az 10 dakika yoğurmaya devam edin. Hamur yoğurma makinası veya ekmek makinasının hamur yoğurma özelliğini de kullanabilirsiniz.
    Başta ele yapışan hamur, yoğurmanın sonlarına doğru ele yapışmaz, pürüzsüz ve elastik bir görüntü kazanır. Hamuru düzgün bir hale getirip kaba yerleştirin. Kabın üzerine tam oturan bir kapak yada temiz büyükçe bir poşeti hava almayacak şekilde kapatın.
    Tıpkı yoğurt mayaladığınız zaman yaptığınız gibi, hamurun üzerini ve kenarlarını sıkıca sarın. Ilık bir yerde bekletin. Eğer işiniz acele ise Fırını 40 derecede 10 dakika ısıtın. Ve hamuru, yine üzeri kapalı olarak fırında bekletin.


    Mayalanan hamuru bezelere ayırın, açma veya poğaça şeklinde hazırlayın.
     açma için;bezeyi çay tabağı büyüklüğünde açıp 1 çay kaşığı yumuşamış tereyağından sürün, rulo şeklinde sarın, hamurun bir ucundan tutup diğer ucundan uzatarak ruloyu yuvarlayın, sonra gül böreği gibi kendi etrafında sarın.
    Örgü poğaçanın yapımına şu linkten bakabilirsiniz.

    mayali_orgu

    Üzerlerine 1 çay kaşığı yoğurtla karıştırılmış yumurta sarısı sürüp, susam serpin. Tepsi mayası gelene kadar bekleyin. 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.

    8 yorum:

    mutfagabuyrun dedi ki...

    pamuk gibi yumuşacık olmuşlar.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    Banu dedi ki...

    ellerine sağlık canım nefis görünüyor favorum kıvrık poğaçalar:))
    canım etkinliğime de beklerim...
    Merhaba canlarım :) 27 Eylül 11 Ekim 2013 Tarihleri arasında Şımartan Tatlar etkinliği yapmaya karar verdim.
    Beni şımartan un helvası ve çikolatalı tatlardır.
    Peki ya sizi hangi nefis yiyecek tat şımartır?
    Sizleri Şımartan Tatları benimle paylaşmanızı bekliyorum.
    Paylaştığınız tarifin linkini bana yorum olarak yazmanız yeterli...
    Sevgilerimle
    Banu Altun

    pınar dedi ki...

    http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım poğaçalar nefıs olmuş..ellerine sağlık...sevgılerımı bırakıyorum.

    Unknown dedi ki...

    çok pufidik olmuşlar ellerinize sağlık...

    Poğaça Tarifleri dedi ki...

    Ellerize sağlık hatice hanım. Çok güzel görünüyorlar.

    Aybike Ceylan dedi ki...

    Ellerine saglik, harika gorunuyor.

    Sevgiler...

    Mutfak Havlusu dedi ki...

    Merhabalar Hatice
    bu klasik tarifler aslımıza rücu ettiriyor biraz bizi
    neden dersen ne kadar değişik tatlar denesekde bu gibi olanlar en kalıcıları:-)
    bilmiyorum senin tarfin fotoğrafını görürken aklıma geldi.
    ellerine sağlık olsun..

    Hatice dedi ki...

    çok teşekkürler mutfagabuyrun, sevgiler...

    Banu, çok teşekkür ederim. Etkinliğine katılmayı çok istiyordum, süresi daha uzun kalmış aklımda, şimdi bakınca farkettimki bitmiş:(

    pınar, hatice avcı, poğaça tarifleri, aybike ceylan çok teşekkür ederim, sevgiler...

    Mutfak havlusu aynen canım, çok teşekkürler:)