Sadece üç malzemeyle evde hazırlayabileceğiniz nefis bir şekerleme...
Denemeler sonucunda aşağıdaki oranların uygun olduğuna karar verdik.
Kolay Antep Fıstık Ezmesi
(Yaklaşık 18 adet)
Malzemeler:
- 100 gr boz antep fıstığı
- 150 gr pudra şekeri
- 20-25 gr su
Not: Tarifi hazır olarak alacağınız çekilmiş boz fıstıkla da deneyebilirsiniz, bu şekilde hazırlanışı çok daha pratik olacaktır.
Fıstığı doğrayıcıda çekerken çok dikkatli olun, makinenizi uzun süre çalıştırmayın...
Not:
BOZ FISTIK
http://www.gaziantep.net/turizm/antepfistik.htm
Fıstığın tam olgunlaşmadan önceki evresine boz fıstık denir.Dış kabuğu açık sarı renkte olduğu için bu adı alır.Fıstığın içi tam dolgun değildir.Kokusu özel,tadı olgun fıstık içinden farklıdır.Antep baklavası boz fıstık içinden yapılır.Ve kendine özgü lezzetini buradan alır.
Fıstığın tam olgunlaşmadan önceki evresine boz fıstık denir.Dış kabuğu açık sarı renkte olduğu için bu adı alır.Fıstığın içi tam dolgun değildir.Kokusu özel,tadı olgun fıstık içinden farklıdır.Antep baklavası boz fıstık içinden yapılır.Ve kendine özgü lezzetini buradan alır.
34 yorum:
Bu muhteşem bir tarif olmuş bence, elinize sağlık :)
Cok nefis bolca antep fistigi olmali .
Afiyetler olsun cok sevdigim bir tatli
tarifiniz yayinda cok tsk.ediyorum nefis olmus ellerinize saglik
mutlaka denemeliyim çok kolay ve lezzetli görünüyor
boz fıstık ne ki? kabuksuz anlamına mı geliyor görüntüsü baklava gibi çok güzel elinize saglık bende fıstık hamuru yaptım kurabiye kaplamak için:)
Beğenmenize çok sevindim, çok teşekkürler, deneyip sonucu paylaşırsanız sevinirim:)
Sevgili mavii, boz fıstık baklavalarda kullanılıyor, ayrıntılı bilgiyi posta ekledim.
slm hatice arkadasim facebook sayfamda 100g fistikdanmi bukar cikti diye soruyorlar ??
Harika görünüyor, boz fıstık bulup denemek lazım.
O kadar acele ettimki okurken, notu görmemişim, soruyorum boz fıstık nedir ? diye:) ah aşağı baksam resimden gözümü alıp, göreceğimde....resime vuruldum:)
Canım ellerine sağlık nefis olmuş ezmeler sevgiler...
nefis olmuş bu tarif. hemen defterime yazıyorum.bayramlarda ikram etmekte çok güzel olur diye düşünüyorum.
Hatice hanımcım bunlar harika olmuşlar bayıldımm :)
harikaa bu kadar pratikk bu kadar sahanee:)
ellerinize sağlık..
Haticeciğim,
Tek kelimeyle muhteşem olmuş. Ellerine sağlık.
Ben de daha önce yapmıştım fakat senin kullandığın fıstıklardan olsa gerek bu renge ulaşamamıştım.
Baklavaya göre şekeri de daha az, harika bir ezme.
Tekrar ellerine sağlık.
Çok sevgiler,
Çok nefis görünüyor gerçekten. Yeşil rengi gözalıcı :)Ellerinize sağlık.
Sevgili PasaSofram, 100 gr fıstıkla verdiğim ölçü standart ölçü, miktarları aynı oranda artırabilirsiniz. Tarifte de belirttiğim gibi yaklaşık 18 tane çıkıyor, daha az da çıkabilir. Biz çoğu zaman ölçüleri artırarak hazırlıyoruz, fotoğraf bu denemelerden birinde çekilmişti.
Benbir :) , ben fıstıklı kurabiye yaparken de boz fıstık kullanıyor, çok farkediyor, tavsiye ederim.
çok teşekkürler Derya...
Lezzet sarayı denediğinizde sonucu da paylaşırsanız sevinirim. Geçtiğimiz haftalarda yakın çevremizde ikram ettiğimizde önce hazır sanmışlardı:)
ugurbocegimmutfağı beğenmene sevindim, çok teşekkürler:)
Deniz aynen dediğin gibi:)
Işıl beğenmene çok sevindim, çok teşekkür ederim, deneyip memnun kalırsın umarım:)
Evet canım boz fıstık daha yeşil oluyor, biz boz fıstığı çekilmemiş alıyoruz, ihtiyaç olduğunda rondoda çekiyoruz...
çok teşekkür ederim yersofrasi:)
seni mimledim hemen sayfama gel :)
kelimeler kifayetsiz wooowwww iyorum sadece:)
Harika görünüyor. Ellerinize sağlık.
harika olmuş...marketlerde satılan fıstıkla olmaz değil mi.boz fıstık bulmak zor.
Fıstık ezmesini çok severim ve hep hazır satılanlardan alırız.
Sizin tarifinizle artık kendim yapacağım.
Ellerinize sağlık nefis görünüyor.
Blogunuz çok güzel; fotoğraflar harika. Ben de beklerim, sevgiler...
Canımm harika görünüyor ellerine sağlık tatlım harikasın yaaa... sevgileirmle...
Biz boz fıstığı nereden bulacağız, deneyemiyecekmiyiz şimdi bu güzel tarifi. Bayıldım ellerinize sağlık canım..
Merhaba, ziyaretleriniz ve değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim...
Boz fıstığı büyük kuruyemişçilerden veya antep yöresel ürünler satan yerlerden bulabilirsiniz. Çekilmiş halde de satılıyor, boz olmayan fıstıkla denediğinizde tadını garanti edemem. Zira lezzeti veren boz fıstık.
Çekilmiş boz fıstık canlı yeşil renkte oluyor, daha önceden elimde çekilmiş fıstık vardı kurabiye denemesinde bulunmuştum, boz fıstıkla denediğim arasında lezzet ve görüntü olarak fark olmuştu.
Tarifi denediğinizde sonucu paylaşırsanız sevinirim, sevgiler...
canım nefis tarifin için çok teşekkürler daha öönceleri sevgili yeşim( yeturla lezzet kareleri) vermişti bu tarifi o gün not etmiştim ama deneyememiştim hatırlattığın için çok teşekkürler güzel bir bayram ikramı olur. güzel paylaşımlarda görüşmek üzere sevgiyle kal.
çok merak ettim denemeliyim...
Sevgili Şükran, Sevgili Yeşim'in tarif defterinde verdiği tarifi biz de denemiştik diye hatırlıyorum, o tarifte şerbet pişirilerek hazırlanıyordu, böylesi bize daha pratik geldi, bir de bu şekilde denemeni tavsiye ederim, benden de sevgiler...
Pasaklı kraliçe elinde çekilmiş boz fıstık varsa hiç vakit kaybetme derim, hazırlanışı çok pratik:)
elinize sağlık bloğunuz çok güzel sizi izlemeye aldım banada beklerim sevgiler.:)
20-25 gr su ölçüsünün kaşıkla karşılığı ne kadar acaba? nasıl ölçebiliriz? cevaplarsanız denemeyi çok istiyorum.
2-2,5 çorba kaşığı su yeterli olur, suyu azar azar ekleyin. denediğinizde sonucu paylaşırsanız sevinirim, kolay gelsin.
Harika görünüyor ellerinize sağlık tadını merak ettim sevgiler:)
PASTA SÜSLEMEK İÇİN MARKETLERDEN ALDIĞIMIZ TOZ ANTEP FISTIĞI OLMAZMI
NAZAN
PASTA SÜSLEMEK İÇİN MARKETLERDEN ALDIĞIMIZ TOZ ANTEP FISTIĞI OLMAZMI
NAZAN
Nazan hanım, iyi kalite toz fıstıksa olur, isterseniz önce az bir miktar deneyin, kolay gelsin..
Yorum Gönder