Pages

  • RSS

22 Haziran 2007

muhallebi lokumu

Sevgili Beyhan'ın sitesinde görmüştüm bu tarifi, o da Sevgili Benar'ın sitesinden denemiş. Ben arasına file fıstık ve damla çikolata serpiştirip , üzerine de çilek sosu hazırladım. Ertesi güne kalan ruloların üzerini de streç filmle kapattım.

Malzemeler:

  • 3 su bardağından 2 parmak eksik soğuk süt

  • 3 yemek kaşığı tepeleme un

  • 3 yemek kaşığı toz şeker

  • 1 paket vanilya

  • 2 nohut büyüklüğünde damla sakızı ( isteğe bağlı)

  • 1 poşet kremşanti

  • 1/2 su bardağı süt (krem şanti için)

  • 2 adet muz ( isteğe bağlı)

  • İri dövülmüş fındık veya ceviz

  • Bolca hindistan cevizi

  • Damla çikolata

Hazırlanışı: Sütün içine unu, toz şekeri ilave edip, orta ateş üzerinde sürekli çırparak oldukça koyu bir muhallebi olana dek pişirin. İndirmeye yakın damla sakızını ve vanilyayı ilave edin.25 - 40 cm arası dikdörtgen bir tepsinin üzerine bolca hindistan cevizi serpiştirin. (Ben dikdörtgen borcam kullandım)Pişen muhallebinizi tepsinin her yerine eşit miktarda döküp, kaşık sırtı ile düzeltin.1/2 su bardağı soğuk süt ile hazırlamış olduğumuz krem şantiyi muhallebinin üzerine yayın.Tercihe bağlı olarak krem şantinizi kakaolu da hazırlayabilirsiniz.

Bu şekilde hazırlanan tepsiyi buzdolabına kaldırıp, 1 saat kadar bekletin.Dolaptan aldığınız muhallebinin üzerine iri kıyılmış fındık veya ceviz serpiştirip(ben file fıstık ve damla çikolata serpiştirdim),enine 3'e - boyuna 4'e kesip, (12 parça) herbir parçanın kenarına muz çubuğu koyup(ben kullanmadım)kakaolu için fındık veya ceviz serpiştirdikten sonra damla çikolata ilave edebilirsiniz.Bir bıçak yardımıyla parçaları köşesinden kaldırırsanız zaten hindistan cevizi nedeniyle tepsiye yapışmayan hamur rahatlıkla yerinden ayrılacaktır. ( ben çatlayan yerleri elimle birleştirip, hindistan cevizine buladım) Bu parçayı rulo yaparak,hindistan cevizi dolu tabağa alıp, çabuk hareketlerle birkaç kere döndürdükten sonra kağıt muffin (küçük kek) kalıplarına yerleştirerek servise hazırlayabilirsiniz.

13 Haziran 2007

portakallı, havuçlu, damla çikolatalı kek



Mazlemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 türk kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 adet portakal (kabuğu ince gözden rendelenir)
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı(silme) tarçın
  • 1 tatlı kaşığı(silme) zencefil
  • 1 su bardağı havuç rendesi(rendenin iri gözünden rendelenmiş)
  • damla çikolata

Hazırlanışı: Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Sıvıyağ eklenir, çırpılır.1 portakalın kabuğu rendelendikten sonra beyaz kabuğu da soyulur, küçük parçalara ayrılır, bu arada portakalın akan suyu ile birlikte kek harcına eklenir. Un, kabartma tozu, tarçın ve zencefil elenerek eklenir, düşük ayarda çırpılır. Havuç rendesi, portakal kabuğu rendesi ve istenen miktarda damla çikolata eklenir(ben 1 avuç eklemiştim, az geldi), karıştırılır. Yağlanmış, unlanmış kek kalıbına boşaltılır. 170 derece ılık fırında pişirilir.


11 Haziran 2007

Fıstıklı, kuşüzümlü börek


Bu börekleri Sofra dergisinden biraz değişiklikler yaparak hazırladım...Çok lezzetli bir börek oldu...

Fıstıklı, kuşüzümlü börek
Malzemeler:
  • 2 adet yufka
  • 200-250 gr. kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 kaşık dolmalık fıstık
  • 1 kaşık kuş üzümü
  • tuz-karabiber
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1/2 çay bardağı süt
Hazırlanışı: Öncelikle 1-2 kaşık zeytinyağında fıstıklar pembeleştirilir, doğranmış soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince kıyma eklenir, kavrulur. (İsterseniz biraz da tereyağ ekleyebilirsiniz)Ayıklanmış, yıkanmış kuşüzümü eklenir.Ocaktan alınır. Tuz-karabiber eklenir. (Ben biraz şeker ve tarçın da ekledim).

Sosu için süt ve yağ karıştırılır(sos malzemesi az gelirse süt ve yağı aynı miktarda artırabilirsiniz).
Bir yufka tezgaha serilir. Sütlü karışımdan sürülür. Kıymalı harcın yarısı yufkanın üzerine serpiştirilir. Bir kenarından başlayarak rulo şeklinde sarılır, ikiye katlanır veya S şekli verilerek tepsiye yerleştirilir. Diğer yufkaya da aynı işlem yapılır. Böreklerin üzerine kalan sos ve daha sonra da yumurta sarısı sürülür.180-200 derecede pişirilir.
Not: İç harçtaki fıstık ve kuş üzümü miktarını damak tadınıza göre artırabilirsiniz.

07 Haziran 2007

mantar kurabiye


Malzemeler:

  • 2 paket(1 paket 200 gr.) nişasta(ben mısır nişastası kullandım)

  • 250 gr. tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)

  • 2 adet yumurta

  • 1 su bardağı un

  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

  • 1 su bardağı pudra şekeri

Üzeri için: Kakao
Hazırlanışı: Bir kapta tereyağı, yumurta ve şekeri karıştırılır. Nişasta, un ve kabartma tozu eklenerek, ele yapışmayan bir hamur elde edilir. Ele yapışıyorsa biraz daha un eklenebilir. Yuvarlanıp tepsiye dizilir. Temiz ve kuru bir soda şişesinin ağzı önce kakaoya daha sonra kurabiyelerin ortasına batırılır. Önceden ısıtılmış 160 derecede beyaz kalacak şekilde pişirilir.

01 Haziran 2007

Çilekli Pasta


Sade pandispanya pişirip, 2 ye böldüm. Katları bir miktar çilek reçelini (tane ve suyu ile) blendırdan geçirip üstüne süt ekleyerek 1 bardağa tamamladığım karışım ile ıslattım.



Kreması için Hülya'nın sitesinde gördüğüm Emel Başdoğan'ın kitabındaki vanilyalı kremayı hem ara krema hem de dış krema olarak kullandım. Hafif ve lezzetli bir pasta oldu.

Krema için:
  • 3 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket krema
Hazırlanışı: Krema ve vanilya hariç diğer malzemelerle koyu bir muhallebi yapılır. Ocaktan alınca içine vanilya eklenir, blendırla çırpılır. İyice soğuyunca 1 paket krema eklenir, mikserle çırpılarak pütürsüz bir görünüm elde edilir.

Ben kremanın bir kısmını ayırıp doğranmış çileklerle karıştırdım ve ara kata sürdüm. Üstüne çilek reçelli karışımla ıslatılmış pandispanyayı yerleştirdim. Kremayla pastayı sıvadım, kremayı ve pastayı biraz dolapta dinlendirip, bir kat daha sıvadım.Pastanın çevresini file bademleri yerleştirdim. Kalan kremayı krema pompasına doldurup üzerini süsledim. Ortaya da ikiye bölünmüş çilekleri yerleştirdim. İsterseniz çileklerin üzerine tart jölesi dökebilirsiniz. Ben çabuk tüketeceğimiz için reçel suyu sürdüm.