Pages

  • RSS

25 Mart 2015

Simit Poğaça

simitpogaca

Bu nefis poğaçaları geçen ay yaptım, hamurun bir kısmı ile simit poğaça bir kısmı ile de sade açma yaptım, susamlılar daha çok sevildi:)
Sonraki yapışımda da bir kısmını simit şeklinde hazırladım...

simitpogaca3

Poğaçaları Sevgili Mutfak Dili'nin instagram sayfasında görmüştüm, o vesileyle de Sevgili Gül'ün sayfasından alarak hazırladım.



Simit Poğaça
Malzemeler:
(çay bardağı olarak büyük ajda çay bardaklarından kullandım)

  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 125 gr eritilmiş tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 2 çorba kaşığı (tepeleme) toz şeker
  • Yaklaşık 4 su bardağı un(3,5 bardaktan sonrasını kontrollü ekleyin)
  • 1 çay kaşığı silme mahlep(tarifte yoktu ben ekledim)
Üzeri için: 
  • 3 çorba kaşığı pekmez
  • 3 çorba kaşığı su
  • Bol susam
İçi için: Ben bir kısmını sucuklu-kaşarlı, bir kısmını da peynirli hazırladım. Peynirli hazırladıklarımın hamuruna biraz da dereotu ekledim, çok güzel oldu:)

Hazırlanışı: Derin bir yoğurma kabına ılık süt, sıvıyağ, ılık su ve erimiş-soğumuş tereyağını alın, karıştırın. Kuru mayayı, tuzu, şekeri ve yumurtayı ilave edin, homojen bir karışım oluşturun. En son unu kontrollü olarak ilave edin. Hamur elinize hafif yapışan bir hamur olacak, en az 5-10 dk. yoğurun. Elinizi yağlayarak hamuru toparlayın. Kabın üzerini örtüp ılık bir yerde 20 dk. mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler alın, elinizle avuç içi büyüklüğünde açıp, ortasına istediğiniz malzemeyi koyun, bezenin iki ucunu yukarı gelecek şekilde birleştirin. Tüm bezeleri bu şekilde hazırlayın.




Çukur bir kasede pekmez ve suyu karıştırın, başka bir kaseye susamları koyun.
Hamurları önce pekmezli suya batırın, daha sonra susama bulayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye ek yerleri alta gelecek şekilde aralıklı olarak dizin. 



Keskin bir bıçak yardımıyla(ben mutfak makası kullandım) üzerlerine 2-3 verev çizik atın.
20 dk tepside mayalandırdıktan sonra 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Pişirirken pekmeze bulandığı için çok çabuk yanabiliyor, kontrollü pişirin. 



  
Not: Ben hamuru ekmek makinesinde hazırladım ve hamura mahlep ekledim, güzel oldu. 
Ayrıca benim kullandığım susam koyu renkli idi, bulabilirseniz o şekilde deneyin, ya da susamı biraz tavada kavurabilirsiniz.


3 yorum:

Özgen dedi ki...

Çok güzel olmuş bunlar bayıldım tam benlik ellerine sağlık sevgiler

esra dedi ki...

Bu simitler den yaptım ama sanki susuz andan küf kokusu gibi değişik bir koku geldi Susamlı yeni açtım acaba az kavurdugum yada pekmezi çok olduğu için mi acaba
Esra

Hatice dedi ki...

Sevgili Özgen, çok teşekkür ederim, denemenizi tavsiye ederim, sevgiler...

Sevgili Esra, sanırım kullandığınız malzemelerle ilgili bir durum, bu tarifi iki kere yaptım bir sorun olmadı. Kullandığınız diğer malzemelerle de ilgili olabilir.