Pazartesi akşamı lise arkadaşlarımızla yaptığımız iftardan...
Tadı damağımızda kalan eski günleri yad ettiğimiz harika bir akşam oldu. Bu seferki toplanma bahanemiz Derya arkadaşımızın doğum günüydü, arkadaşlar ona sürpriz hazırladılar. Arkadaşlarla el birliğiyle hazırladığımız Aynur arkadaşımızın evinin terasında açık havada güzel bir iftar oldu.
İftara giderken hazırladığım çok beğenilen, tarifi istenen böreklerim...
Patatesli Peynirli Çıtır Börek
Malzemeler:
Hazırlanışı: İç harcı için patateslerin kabukları soyulup, haşlanır, çatalla ezilir. İçine biber, yeşil soğan, maydanoz, beyaz peynir, kaşar rendesi, tuz, karabiber, pul biber eklenir, karıştırılır.
Sosu için su ve yağ karışımı iyice çırpılır.
Tezgaha 1 yufka serilir, üzerine sostan sürülür, 2. kat yufka serilir, tekrar sostan sürülür. 12 eşit üçgen olacak şekilde kesilir. Geniş kenarına patatesli harçtan yerleştirilip rulo şekilde sarılır, tepsiye dizilir. Tüm yufkalar için aynı işlem yapılır. 5. yufka için sos sürülüp, yufka ikiye katlanır, yine sos sürülüp aynı işlem tekrar edilir. Kalan sos tepsideki böreklerin üzerine sürülür.Susam, çörek otu, haşhaş tohumu vs serpilir. Vaktiniz varsa üzerini kapatıp buzdolabında dinlendirin(ben üzerini folyo ile kapladım, arkadaşa gidene kadar buz dolabında dinlendirdim)
Önceden ısıtılmış 200 derecede 30-40 dk pişirin. Üzerinde yumurta sarısı olmadığı için fazla kızarmayacaktır. Altı pişip üstleri de pembeleşmiş, hafifçe kızarmış olunca fırından alabilirsiniz.
Tadı damağımızda kalan eski günleri yad ettiğimiz harika bir akşam oldu. Bu seferki toplanma bahanemiz Derya arkadaşımızın doğum günüydü, arkadaşlar ona sürpriz hazırladılar. Arkadaşlarla el birliğiyle hazırladığımız Aynur arkadaşımızın evinin terasında açık havada güzel bir iftar oldu.
Fotoğrafta olmayan dondurmalı irmik helvası da nefisti...
İftara giderken hazırladığım çok beğenilen, tarifi istenen böreklerim...
Patatesli Peynirli Çıtır Börek
Malzemeler:
- 5 adet yufka
- 5 adet orta boy patates
- 180-200 gr beyaz peynir
- 5-6 kaşık rendelenmiş kaşar peyniri
- 2 adet sivri biber (ince doğranmış)
- 3-4 dal taze soğan (ince doğranmış)
- tuz-karabiber-pul biber
- 8-10 dal maydanoz (ince doğranmış)
- 1 su bardağından az tereyağ-zeytinyağı karışımı**
- 1 su bardağından az su
Hazırlanışı: İç harcı için patateslerin kabukları soyulup, haşlanır, çatalla ezilir. İçine biber, yeşil soğan, maydanoz, beyaz peynir, kaşar rendesi, tuz, karabiber, pul biber eklenir, karıştırılır.
Sosu için su ve yağ karışımı iyice çırpılır.
Tezgaha 1 yufka serilir, üzerine sostan sürülür, 2. kat yufka serilir, tekrar sostan sürülür. 12 eşit üçgen olacak şekilde kesilir. Geniş kenarına patatesli harçtan yerleştirilip rulo şekilde sarılır, tepsiye dizilir. Tüm yufkalar için aynı işlem yapılır. 5. yufka için sos sürülüp, yufka ikiye katlanır, yine sos sürülüp aynı işlem tekrar edilir. Kalan sos tepsideki böreklerin üzerine sürülür.Susam, çörek otu, haşhaş tohumu vs serpilir. Vaktiniz varsa üzerini kapatıp buzdolabında dinlendirin(ben üzerini folyo ile kapladım, arkadaşa gidene kadar buz dolabında dinlendirdim)
Önceden ısıtılmış 200 derecede 30-40 dk pişirin. Üzerinde yumurta sarısı olmadığı için fazla kızarmayacaktır. Altı pişip üstleri de pembeleşmiş, hafifçe kızarmış olunca fırından alabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder