Pages

  • RSS

27 Ekim 2010

Un Kurabiyesi

unkurabiyesi

Geçtiğimiz aylarda e-postama gelen bir mailde, bir okuyucum "karne ve 2 yaş menüsündeki" un kurabiyesinin tarifini sitede bulamadığını yazıyordu. Bloga hemen ekleyemeyeceğimden Ayşe'nin notlarıyla birlikte tarifi kendisine maille göndermiştim. Okuyucum tarifi denedikten sonra çok güzel olduğunu yazmıştı. O günlerde fırsat bulup bir türlü ekleyememiştim. Aylar sonra fotoğrafları karıştırırken karşıma çıkınca unutmadan eklemek istedim.

un kurabiyesi2

Dışarda satılan un kurabiyelerini pek sevemedim doğrusu, ama kızkardeşim Ayşe'nin yaptığı bu kurabiyeler kıvam ve lezzet olarak çok güzeldi.


Un Kurabiyesi
Malzemeler:
  • 125 gr. tereyağı
  • 2 su bardağı un
  • 3,5 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı toz vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Hazırlanışı: Elenmiş un, vanilya ve kabartma tozunu bir kapta harmanlayın.
Tereyağını oda ısısında yumuşatın, küp şeklinde kesip hamur yoğurma kabına alın. 2,5 çorba kaşığı pudra şekerini ekleyip krem haline gelinceye kadar karıştırın. Unlu karışımı azar azar ilave ederek pürüzsüz ve orta sertlikte bir hamur yoğurun.
Hamuru 30 cm uzunluğunda silindir olacak şekilde şekillendirin. Bıçak yardımıyla 2 cm kalınlığında ve dikdörtgen olacak şekilde dilimleyin. Yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 15 dk. pişirin. Fırından alıp isteğe göre pudra şekeri serpiştirin, ılınmaya bırakın.
Ayşe'nin notları: *Tereyağını kullanmadan önce bir kaseye koymuş, kaseyi de çaydanlığın üzerine yerleştirmiş, buharla eritmiş, yağın yarısı eriyince ocağı kapatıp, ılınmaya bırakmış. Oda sıcaklığına gelince tarifteki gibi hazırlamış.
*Hamuru normal kurabiyelere göre daha sertmiş ve daha zor birleşiyormuş, hatta tarifteki gibi silindir yapacakmış, ama hemen koptuğundan yuvarlayarak yapmış.

Not(12 kasım): Kurabiyelerle ilgili olarak aldığım sözlü yorumlarda, kurabiye hamurunun birleşmemesinden dolayı sıvıyağ eklediklerini ve daha yumuşak kıvamlı bir kurabiye elde ettiklerini ilettiler. Hamuru hazırlarken 2 bardak unu bir seferde değil de kıvamına göre eklemenizi tavsiye ediyorum.

Kaynak: Lezzet Dergisi Eylül 2007

unkurabiyesi1

01 Ekim 2010

Limonlu, Haşhaşlı, Yaban Mersinli Muffin

IMG_18161

Evdeki süzme yoğurdu değerlendirme düşüncesiyle ortaya çıktı bu muffinler...
Limonlu haşhaşlı muffin tarifimi biraz değiştirdim, içine de buzluktaki yabanmersini (blueberry) ve vişneden ekledim...

IMG_18091

Limonlu, Haşhaşlı, Yaban Mersinli Muffin

Malzemeler:


  • 2 adet yumurta

  • 1 su bardağı toz şeker (tam dolu kullanmadım)

  • 100 gr tereyağı

  • 1/2 su bardağı süzme yoğurt

  • 1 adet limon suyu ve kabuğunun rendesi

  • 1,5 su bardağı un

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 çorba kaşığı haşhaş tanesi

  • üzeri için taze veya dondurulmuş yaban mersini(likapa, blueberry), vişne (dondurulmuş kullandım)

Hazırlanışı: Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı, şeker ve limon kabuğu rendesi (rendenin ince tarafından rendelenmiş) mikserle çırpılır. Yumurtalar eklenerek çırpmaya devam edilir. Süzme yoğurt eklenir, karışana kadar çırpılır, limon suyu eklenir, çırpılır. Un ve kabartma tozu elenerek eklenir, mikserin düşük devrinde karıştırılır. Haşhaş eklenir, karıştırılır. Muffin kalıbı yağlanır veya kağıt kek kapsüllerinden yerleştirilir, kek harcından dökülür, üzerlerine yaban mersini veya vişne yerleştirilir. 170°C ılık fırında pişirilir(20-25 dk).

IMG_18251
Not: * Daha bol meyveli isterseniz meyveleri unlayarak kek harcına ilave edebilir ya da kek harcından kalıba döktükten sonra aralarda da meyve kullanabilirsiniz, ben çocuklar yemediği için sadece üzerine 2-3 tane dizdim.
* Üzerine pudra şekeri serpebilirsiniz.

IMG_183511


Yaban mersini(Blueberry, Likapa) ile ilgili buradan bilgi alabilirsiniz.
Blueberry fotoğrafı buradan alınmıştır, linkte farklı reçeteler bulabilirsiniz.