Pages

  • RSS

24 Ağustos 2010

İftar menüsü 2 (2010)

Cumartesi akşamı misafirlerimiz vardı, sabahtan mutfağa girip hazırladığımız menümüz;
* İftariyelik
* Süzme mercimek çorbası
* Haydari (sütaş süzme yoğurt ve kuru nane ile)

* Beğendili kuzu külbastı
Beğendili kuzu külbastı Beğendi için Sofra 2008 Ramazan sayısından yararlandım, eti pişirmek için de sofra dergisinde(haziran 2006) dikkatimi çeken bir yöntemi kullandım.
Bu yönteme göre önce 1 kg kuzu butu parmak şeklinde doğranır. 1,5 lt su ile 1 çorba kaşığı nişasta karıştırılır. Etler bu karışımın içine alınır, bekletmeden çıkarılır. Sıvıyağ ilave edilmiş tavada hafif pembeleşene dek sotelenir. İstenirse başka bir tavada sotelenen sebzeler, ilave edilebilir. Ayrıca tarifte bir de soyalı bir sos hazırlanıyordu. Ayrıca tarife düşülen notta, nişastalı suya bulanarak sotelenen etler daha yumuşak ve lezzetli olur, ancak soteleme işlemini gerçekleştirirken etlerin çok kızarmamasına dikkat edin.
Ben sadece su-nişasta yöntemini kullandım. Etler yumuşacık oldu, ben eti sade pişirdim.
Elimde 1,295 gr kuzu külbastı vardı, çok küçük olmayacak şekilde doğradım. 1,5 lt su ile 1 kaşık nişastayı karıştırdım, etleri içine aldım, bekletmeden çıkardım. Yayvan teflon tencerede 2-3 kaşık zeytinyağını kızdırdım, yüksek ateşte etleri ekleyip renkleri değişene kadar tencereyi sallayarak soteledim. Bu arada su salmaya başladı. Kapağını kapatıp, altını kıstım, daha küçük ocağa alıp pişmeye bıraktım. Suyunu çekene kadar pişirdim, etler yumuşamıştı, içine 1 kaşık tereyağı, tuz, karabiber ekleyip ekleyip altını kapattım, tahta kaşıkla örselemeden karıştırdım. Servisten önce altını yakıp çok kızartmadan soteledim.
Beğendi için; Ben 1kg et için 10 patlıcan kullanarak hazırlamıştım ama epey arttı. Dergide 500 gr kuşbaşı et için, 5 patlıcan kullanmıştı.
5-6 adet patlıcan ocakta veya fırında közlenir (ocakta közmatikle orta ateşte közledim).
Kabuklarını soyup ince doğrayın(bekleteceğim için üzerine limon suyu sıktım).
2 çorba kaşığı tereyağı bir tencereye alınır, üzerine 2 çorba kaşığı un eklenir, 1-2 dk kavrulur (tarifte unun rengi dönene kadar diyordu, ama ben az kavurdum) .
Üzerine 1 su bardağı süt eklenir, iyice karıştırılır, patlıcanlar eklenir (bu aşamada ocağı kapatıp çırpma teliyle iyice karıştırdım). Tekrar ocağı yakıp karıştırdım, 1/2 bardak kaşar rendesi, tuz, karabiber, muskat rendesi ekleyip iyice karıştırdım. Koyulaşana dek pişirilir.
Servis sırasında tabağa önce beğendi, daha sonra üzerine etler yerleştirilir, isteğe göre kekik serpilebilir.


* Domatesli salata
Minik minik doğranmış domates, ince kıyılmış maydanoz, kuru soğan, zeytinyağı, sumak, nar ekşisi ve tuz ile hazırlandı.

* İç pilav
İç Pilav (Sofra 2008 Ramazan sayısı)
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç (jasmin pirinç kullandım)
4 çorba kaşığı dolmalık fıstık
3 çorba kaşığı tereyağı
2 adet küçük boy kuru soğan
Birer tutam tarçın, yenibahar, karabiber (gözüme az göründü, 2 tutam ekledim, çok fazla ekleyince pilavın rengini karartabiliyor)
5-6 dal dereotu
tuz
yeteri kadar sıcak su (ben 1/2 bardak et suyu, 3,5 bardağa yakın normal su kullandım)
Hazırlanışı: Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat ıslattım, süzgece alıp akan su altında nişastası gidene kadar yıkadım. Dolmalık fıstığı yapışmaz yüzeyli bir tavada karıştırarak kavurdum. Kuşüzümünü ayıklayıp, yıkadım.
Tereyağını bir tencereye alıp, yemeklik doğranmış soğanı rengi dönene kadar kavurun. Pirinci ekleyip beyazlaşana kadar kavurun. Üzerini geçecek kadar sıcak su, kuşüzümü, tarçın, yenibahar, karabiber, dolmalık fıstık ve tuz ekleyin. Bir kaç dk. hızlı ateşte daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Ocağı kapatıp kıyılmış dereotu ilave edin. Tencerenin ağzını kağıt havluyla kapatıp demlenmeye bırakın.
Not: Ben pilavı çelik tencerede pişiriyorum ve 3,5-4 bardak su kullanıyorum, teflon tencerede daha az su gerekebilir.



* Ev yapımı limonata

* Cevizli kolay tatlı (dondurma eşliğinde)İrmikli gül tatlısının malzemelerini kullanarak tatlı yapacaktım, rulo yapıp dilimlemeyi düşünmüştüm, zira fazla vaktim kalmamıştı, hamuru yoğurduktan sonra Sevgili Yeşim'de gördüğüm yöntem geldi aklıma, hemen hamuru tepsiye yaydım, baklava dilimi şeklinde kesip fırına verdim. Tatlının görüntüsü bana biraz da nevzine tatlısını hatırlattı:)
Bu şekilde oldukça pratik oldu, ilk fırsatta tarifi orjinal haliyle denemek istiyorum:)
Sevgili Yeşim'in çok değişik, harika tarifleri var, mutlaka sitesine gözatmanızı tavsiye ederim.


* Meyve
~~~~~~
* Muhallebili Güllaç
Geçen hafta iftar için hazırladığım tatlı, muhallebisini kendim hazırladım, evdekiler yemediği için damla sakızı ekleyemedim, onun yerine hindistan cevizi ekledim. Güzel bir tatlı olmakla birlikte ortak görüş muzlu bademli güllaçtaki gibi içinde muz olsa daha güzel olurdu:))
Ben bir dahakine ara katında muz kullanmayı düşünüyorum.
Hazırladığım ölçüler, küçük dikdörtgen borcam için;
Muhallebisi için; 1/2 aida çb un, 1/2 aida çay bardağı toz şeker, 4 aida çay bardağı süt ile muhallebisi hazırlanır, inince 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi eklenir, karıştırılır, soğumaya bırakılır. (isteğe göre vanilya ya da damla sakızı eklenebilir)
4 su bardağı sütü ve 1 su bardağından 1-1,5 parmak eksik tozşekeri kaynattım. Ocağın altını kapattım.Birkaç dk sütün ilk sıcaklığı çıkınca, güllaç yapraklarını borcama uygun olarak kesip yerleştirdim ve üzerine sütle ıslattım. Toplam 5 yaprak güllaç kullandım, 2,5 yaprak güllaçtan sonra ara katında muhallebi ve file badem kullandım, tekrar güllaç yapraklarını yerleştirip sütle ıslattım, en üste kalan sütü gezdirdim. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra üzerini örterek buzdolabına kaldırdım.


Not: Malum sıcak günlerdeyiz, güllaç sütle hazırlandığı için dayanma süresi oldukça kısıtlı oluyor, güllacı servis sırasında dolaptan çıkarıp, servisten hemen sonra buzdolabına kaldırmanızı tavsiye ederim, geçen sene başıma gelmişti, içinde muz da olduğundan ekşime yapmıştı.

21 yorum:

Unknown dedi ki...

Canım muhteşem bir menü ellerine sağlık bereketli iftarlar öpüyorum.

çeşnici Handan dedi ki...

Harika bir iftar sofrası olmuş. Ne ararsan var. Hepsi çok güzel ellerine sağlık canım.

Şeyma dedi ki...

Beğendili kuzu külbastı tüm iştahımı kabarttı :) Ellerine sağlık, harika bir menü olmuş. Limonatanın tarifi gelecek mi bu arada? :)

Hayırlı Ramazanlar.

yemekbiraşk dedi ki...

Haticecim hepsine bayıldımmm yine her zamanki gibi nefis yemekler yapmışsın :) güllacı sevmem ama almanyaya geçip türk bakkalından güllaç alıp hemen senin tarifini yapıcam :)
sevgiler canım

Hatice dedi ki...

Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için:)

Şeymacım, limonatanın tarifini ilk fırsatta eklemeye çalışacağım:)

Sevalciğim güllacın bizdeki favori hali muzlu, belki sen de bu şeklini seversin, denemeni tavsiye ediyorum:)

hepinize sevgiler...

umutluhayat dedi ki...

hepsi nefis olmuş.ellerinize sağlık

Sevil Şahin dedi ki...

haticecim ellerine sağlık tatalım şahane olmuş herşey afiyet bal olsun
sevgiler

kalpkurabiye dedi ki...

Hatice Hanım;
herşey birbirinden güzel ve özel elleinize sağlık..Yeşim Ablanın tarifleri harika gerçekten bu kolay tatlıdan bende yapacağım..

evatolyesi dedi ki...

Hepsi özenle hazırlanmış ellerinize sağlık. Yiyenlerede afiyet olsun.
Sevgiler:)

Unknown dedi ki...

Ellerine saglik canim nefis lezleztler bir arada emeklerinize saglik.Resimler cok güzel net cekiyor resim makinen sevgiler canim öptüm.

Bizim Evin Mutfağı-Aysel dedi ki...

Ne güzel bir menü olmuş... Ellerinize, emeklerinize sağlık. Güllacın görüntüsüne bayıldım... Sevgiyle, hayırlı ramazanlar...

fuat gencal dedi ki...

Ellerinize sağlık. Hepsi birbirinden şık Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Hayırlı iftarlar.

Saygılarımla.

lezzettabağı dedi ki...

Canım merhabalar, bloğuma bıraktığın yorum için çok teşekkür ederim.. seninde cumartesi iftar sofran çok güzel olmuş. Beğendili kuzu külbastı ve diğerlerinin resimleri de çok net ve canlı çekilmiş. ellerine sağlık Bol bereketli sofralar diliyorum sevgilerimle..

TÜLİN-sihirli tatlar dedi ki...

SEvgili Hatice herşey harıka görunuyor pilava bayıldım.ellerıne sağlık canıms evgiler

Mutfak Dili dedi ki...

Iyiki surekli takib ediyorum sizi. Buna bir daha kara verdim . Bir birinden guzel yemekler yeniden bizimle . Tesekkurler

nesrin dedi ki...

Ellerine saglik. Cok güzel bir menü olmus. Sevgiler...

özlem dedi ki...

ellerine sağlık harika bir menü olmuş afiyet olsun.

minecelik05@gmail.com dedi ki...

Sevgili Hatice,
Harika bir iftar sofrası olmuş, ellerine sağlık canım. Hepsi birbirinden güzel, sevgilerimle...

Narince dedi ki...

Hepsi harika Hatice'ciğim. Misafir olamadık gitti sana:))

Hatice dedi ki...

güzel yorumlarınız için çok teşekkür ederim, sizlere de bereketli sofralar diliyorum...

yemeklerin fotoğraflarına gelince beğenmenize sevindim:)
yemekler bir önceki günden hazır olduğundan iftara yakın henüz hava kararmadan fotoğraflarını çekmiştim. aydınlık havalarda fotolar daha bir güzel çıkıyor:)

Mobile app development company dedi ki...

This post is very informative. Thanks for sharing. I would like to share information about an eminent Android app development company in Mumbai , dedicated to crafting innovative mobile experiences that revolutionize user engagement and propel digital transformation. Proficient in developing high-performance, user-centric apps tailored precisely to your business requirements.