Pages

  • RSS

10 Temmuz 2007

Çilekli Yeşil Turta



Uzun zamandır buzluğumda bekleyen kavrulmuş ıspanak püresini kullanarak kek hamurunu hazırladım ve turta kalıbına döktüm.
Üzeri için de krema olarak [sanırım forumda görmüştüm(forum kapandığı için tekrar bakamadım)], beyaz çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlamıştım, ancak akıcı bir kıvam oldu. Süt miktarı azaltılarak ya da biraz nişasta ilavesiyle istenen kıvamda hazırlanabilir.


Çilekli Yeşil Turta
Malzemeler:

Kek için:
  • 3 adet yumurta
  • 2 türk kahvesi fincanı şeker
  • 200 gr. ıspanak yaprağı (tavada kavrulup blendırdan geçirilir, ben 1 kaşık sıvıyağ ilavesiyle blendırda püre yaptım)
  • 2-3 kahve fincanı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması için:

  • 1/2 lt süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1/2 çay bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 paket krem peynir(veya labne)
  • 40-50 gr beyaz çikolata
Hazırlanışı:

  1. Yumurta ile şekeri çırpın.
  2.  Ispanak püresini ekleyin, çırpın. 
  3. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin.
  4.  Yağlanmış tart kalıbına kek harcını yayın. 
  5. 170 derecede çok kızarıp kurutmadan pişirin.
  6. Fırından çıkan tartı biraz ılık hale gelince kalıbından uygun bir servis tabağına ters çevirin. 
  7. Bu aşamada sütle hafifçe nemlendirebilirsiniz.
  8.  Ortada oluşan boşluğa kremayı dökün.
  9. Kremanın üzerine ikiye bölünmüş çilekler dizilir. İstenirse üzerine tart jöle hazırlanır.



Kreması için:

  1. Öncelikle bir tencerede yumurta sarısı ve şeker çırpma teliyle çırpılır, un, nişasta eklenir, azar azar süt ilavesiyle karışım iyice çırpılır(eğer topak olursa blendırla çırpılabilir).
  2.  Tencere ocağa alınır, sürekli çırpma teliyle çırpılarak pişirilir.
  3.  Krema kaynadıktan sonra ocaktan alınır vanilya ve hindistan cevizi eklenir, karıştırılır.
  4.  2-3 dk sonra da krem peynir(labne) ve beyaz çikolata eklenir, çırpma teliyle iyice karıştırılır.
Afiyet Olsun...

Not: Kek piştikten sonra biraz sütle nemlendirirseniz daha lezzetli olacaktır.    
Ara kreması için  çilekli tart pasta tarifindeki krema tarifini kullanabilirsiniz, (krema tarifini aşağıya ekliyorum) isterseniz kremaya 40-50 gr beyaz çikolata ekleyebilirsiniz.    
Ayrıca ben beyaz kremanın üzerine (tartın yarı kısmında) toz yeşil fıstık serpmiştim.




4 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba haticeciğim,

bu turta çok nefis gözüküyor..şu bizim yaptığımız meyveli turtanın sanırım antepfıstıklısı..tadını inan merak ettim..birde üzerine sanırım tartjöle dökmedin..ellerine sağlık..çok iyi bir fikir..

Hatice dedi ki...

Derya'cığım beğenmene çok sevindim, senin o nefis turtana benziyor.görünüş fıstıklı gibi oluyor, ama bu rengi vermek için sanırım epey bir fıstık kullanmak gerekir, ben daha ucuz bir yol olan ıspanakla elde ettim bu görüntüyü:)
tadında ise ıspanak hiç hissedilmiyor...
tart jöle kullanmadım, ama servis sırasında çileklerin düzgün durması için kullanmak iyi olur diye düşünüyorum...
sevgiler...

Adsız dedi ki...

Çok beğendim tarifinizi. ÇOk muhteşem ve değişik duruyor. Ellerinize sağlık. SEMRA UZUN

Hatice dedi ki...

Semra Hanım çok teşekkür ederim, beğenmeniz mutlu etti beni:) umarım dener, tadını da beğenirsiniz, sevgiler...