Pages

  • RSS

06 Şubat 2008

kestaneli pasta

Ne zamandır kestaneli pasta yapmak istiyordum, buzluğumdaki kestane püresi ve haşlanmış kestaneleri de kullanmak için. Daha önce gözümden kaçan Sevgili Zinnur'un kestaneli kremasını Sevgili Işıl hanımın sayfasında farkettim ve denemeye karar verdim. Zinnur'un daha önceden denediğim çikolatalı kreması da pastalara çok yakışan, harika bir lezzet.
Işıl hanımın da belirttiği gibi kestaneli krema miktarı az oluyor. Ben 22 cmlik sade bir pandispanya ile hazırladım ama 16-18 cm lik daha iyi olurdu, ya da krema miktarını artırmak gerekiyor. Krema tarifini arşivimde bulunması için buraya da ekliyorum, ben gramla ölçmedim, kendi yaptığım değişiklikleri parantez içinde yazdım.

KESTANELİ KREMA
  • 2/3 bardak (160 g) sut (200ml lik bardakla 1 su bardağı süt kullandım)
  • 1/2 vanilya cubugu (Yoksa, toz vanilya ya da vanilya esansi kullanabilirsiniz.)
  • 2 buyuk yumurtanin sarilari
  • 1/4 bardak arti 2 yemek kasigi (75 g) seker (3 kaşık şeker kullandım)
  • 2 yemek kasigi (15 g) misir nisastasi (2 normal kaşık mısır nişastası kullandım)
  • 1/2 bardak (136 g) tatli kestane puresi
  • 1 bardak cig krema (1 paket krema kullandım)

    Sutunuzu ufak bir sahana alin. Vanilya cubugunu bicakla boyunca cizin ve icindeki tohumlari bicakla siyirarak sute katin. Cubugu da sutun icine atip orta ateste sutu isitin ve kaynama noktasina gelince sahanin altini kapatin.

    Yumurta sarilarini sekerle birlikte rengi acilincaya ve kivami koyulasincaya kadar cirpin. Nisastayi da buna ekleyip cirpmaya devam edin. Sutu iki defada yumurtali karisima ekleyin ve cirparak butunlesmesini saglayin. Sahani orta ateste ve devamli telle karistirarak, koyulasip kaynamaga baslayincaya kadar pisirin. Sonra altini kisip nisastanin iyice pismesi icin 1 dakika kaynamasina izin verin. Topaklanma olasiligi varsa ince bir suzgecten gecirin. Icine kestane puresi ve arzu ederseniz rumu katin. Vanilya cubugunu daha cikartmadiysaniz simdi cikarin. kabuk baglamamasi icin kremanin ustunu strecle ortup buzdolabinda 2 saat kadar sogutun.

    Cig kremayi cirpin. Once ucte birini kestaneli kremaniza katip kivamini acin; sonra kalanini ekleyip tek renk alincaya kadar karistirin. Bu asamada ustunu kapatip pasta icin kullanincaya kadar buzdolabinda 1 gun bekletebilirsiniz.



Pastanın hazırlanışı: Pandispanya katlarını şekerini karamelleştirerek hazırladığım şekerli su ile ıslattım. Aralarda kestaneli krema, haşlanmış, ufalanmış kestane ve damla çikolata kullandım. Pastanın dışını artan krema ile kapladım kenarlara bitter çikolata rendesi ile kapladım. Pastanın üzerine haşlanmış kestaneleri ufaladım, benmari usulü erittiğim bitter çikolatayı (kıvamını akıcı hale getirmek için biraz da süt ekledim) çatal yardımıyla gezdirdim(çay kaşığıyla gezdirirseniz şekiller daha düzgün oluyor).

~~~~~~~~~~~

Kestaneli Kedi dilli pasta

Aşağıdaki pasta da arşivden; 2,5 sene kadar önce kedi dili bisküvisiyle hazırladığım kestaneli pasta. Süt, krema, un, nişasta ve şekerle hazırladığım kremanın bir kısmını ayırıp kestane püresi ekledim.
Baton kek kalıbının tabanına streç film serdim, üzerine sade kremadan yayıp, kahveli, şekerli suyla ıslattığım kedi dillerini dizdim, kestaneli kremayı yayıp ufalanmış kestane şekeri, damla çikolata serptim. Tekrar kahveli suyla ıslattığım kedi dillerini dizdim ve streç filmi kapatıp pastayı dinlenmeye bıraktım. Dinlenen pastayı ters çevirip damla çikolata serpip, üzerine kakao eledim, bıçağın arkasıyla şekil verdim.
Bu pastayı başka bir denememde de üzerine çikolata sos hazırlayıp, döktüm, öyle de çok lezzetli olmuştu.




~~~~~~~~~~~~~~


Not: Bu postla birlikte bloguma bir süre ara veriyorum, hafta sonu 2 haftalık bir yolculuğa çıkıyoruz, inşallah dönüşte görüşmek üzere...

24 yorum:

Adsız dedi ki...

Öncelikle sizi sessizde olsa takip ediyorum,tariflerinizi çok beğeniyoruz ailece,en son eklemiş olduğunuz kestaneli kedi dili pastasının tam ölçülerini verebilir misiniz? Arşivinizde bulamadım ama.Bu akşam gelen misafirlerime yapmayı düşünüyorum.

Adsız dedi ki...

Pastalarin herikiside sahane olmuslar canim,ellerine saglik.Hayirli yolculuklar ve iyi tatiller dilerim.

Adsız dedi ki...

nereyeeeee gidiyorsunuz??gittiğiniz yerlerin tadını çıkarın:)..bunlar ne kadar güzel ve lezzetli bir pastaya benziyorlar..eminim tatlarıda çoooook güzeldir...ben kestane pek sevmem ama eminim pastaya tat katmıştır..ellerine sağlık..iyi tatiller..

Derya

Mutfak Havlusu dedi ki...

her ikiside nefis
hatta o kestaneliyi bize yollasaydın:)
abisine sözü olan ama bir türlü kestaneli pasta yapamayan bir kardeşi(yani ben:))kurtarmış olurdun:))

ellerine sağlık,hayırlı gezmeler olsun.

Hatice dedi ki...

Eylem'ciğim özellikle ailecek beğeniyor olmanız beni çok mutlu ediyor, afiyetler olsun.. Denediklerinin sonuçlarını da arada paylaşırsan sevinirim:)
bu aralar çok yoğunum yorumuna cevap vermekte geç kalmadım umarım...
Kestaneli kedi dili pastasının tarifini vermedim, kreması tam istediğim gibi olmamıştı, buzluğumda kalan kremayı kullanmak adına kendimce bir krema uydurmuştum, çok koyu kremaları terch etmediğimden bana biraz koyu gelmişti o kadar, belki kaşık ölçüsünü fazla kaçırmış da olabilirim, çok net hatırlamıyorum, ama yinede lezzeti iyiydi diye hatırlıyorum.
ama sorduğun için ben sana yinede yazayım kullandığım ölçüleri sen kıvamını kendine göre ayarlarsın, olur mu?
resimdeki pastada 1 paket krema, 1 çay bardağı nişasta, 1 çorba kaşığı un, 1 çay bardağı toz şeker, 2+3/4 bardak süt, 1 paket vanilya ile bir krema pişirdim. Bir kısmını sade olarak ayırıp kalanına 3 kaşık kestane püresi ekledim, postta yazdığım şekilde hazırladım.30 cmlik baton kek kalıbında 8 altta, 8 üstte olmak üzere 16 kedi dili kullandım.

Çikolata sosuyla hazırladığım kestaneli pastada ise yine kedi dili ile hazırladım, kahveli suyla ıslattım. kremasında ise 2-2,5 bardak süt, 1 kaşık un, 1 kaşık nişasta, 1 yumurta, 1 çay bardğı şekerle bir krema pişirdim. Yine bir kısmını sade olarak ayırdım, kalanına 110 gr kestane pürem vardı onu ekleyip, blendırla karıştırdım. bir çemberin içine kahveli suyla ıslatılmış kedi dillerini dizdim, üzerine kestaneli krema, damla çikolata, ufalanmış kestane şekeri, tekrar kahveli şekerli suyla ıslatılmış kedi dili ve sade kremayla pastayı tamamladım. pasta dinlendikten sonra çemberi çıkarıp üzerine çikolata sosu hzırlayıp dökmüştüm.

Benim kullandığım krema tarifleri bunlar, sen kendine göre düzeltmeleri yaparsın, olur mu?

umarım açıklayıcı olmuştur.
yukarda postta tarifini verdiğim Sevgili Zinnur'un kreması çok lezzetli oluyor, denemeni tavsiye ederim, ama belirttiğim gibi biraz az oluyor kreması, belki ara krema olarak kullanıp, pastanın dışını krem şantiyle kaplayabilirsin, ya da dışında çikolata sosu kullanabilirsin, tercih senin.
sana kolay gelsin diyorum, atladığım bir yer yoktur umarım...
denediğinde sonucu paylaşırsan sevinirim...
sevgiler...

Hatice dedi ki...

Senem'ciğim çok teşekkür ederim beğenin ve iyi dileklerin için...

:)) Derya'cığım uzaklara başka kıtaya desem, ayrıntıları konuşuruz:)
pastayı beğenmene de çok sevindim, kestane sevmemekle çok şey kaçırıyorsun bence:) ama herkesin damak tadı farklı tabiki...

Zeynep'ciğim çok teşekkür ediyorum...
hemen sana göndereyim ikiside kestaneli, hangisini istersin:)
ama biri zaten çok eskiden yaptığım diğeri de çoktan bitti:)
sen en iyisi hamaratlığını konuşturup, yap bir tane, ne dersin? eminim çok daha güzelini hazırlarsın abine..

herkese sevgiler...

Yaren dedi ki...

Pastalar harika görünüyor canimm.Her iki tarifde harika olmus.Ama kestaneli pastayi acikcasi merak ettim,kese bu kadar ertelemeseydin bu güzel tarifi:)Ellerine saglik.Ayirca iyi yolculuklar ve iyi eglenceler diliyorum tatilde.

tadınadoyamadım-dilek dedi ki...

Öncelikle hayırlı yolculuklar.İyi tatiller
kestaneli pasta harika görünüyor.Ellerine sağlık

NiNo dedi ki...

nefis olmus ellerine saglik canim

Adsız dedi ki...

kesnali pasta hiç denemedim denemek lazım sanırım

Adsız dedi ki...

İki pastaya iştahlı iştahlı bakmaktan şaşıya döndüm ikisinede bayıldım hepsine bayıldımmm ellerinize sağlık

IŞILCA TATLAR dedi ki...

Hatice'ciğim,

Bütün pastalarını zevkle beğenerek yapıp yediğimiz Zinnur'un pastaları kadar güzel olmuş pastan.
Ellerine sağlık canım. Sen çok güzel ve detaylı anlatmışsın. Ben işin anlatma kısımlarında başarılı olamadığım için hemen Zinnur'un bloğuna yönlendiriyorum.
Daha önce de yaptığın herşeyi büyük bir zevkle beğenerek izliyor ve uyguluyorum. Yakında 3. yaşını kutlayacaksın herhalde. Şimdiden daha nice seneler dilerim.

İyi tatiller...

Sevgilerimle,

Feyza Fidan dedi ki...

Haticemmm, tek kelimeyle bayıldım bu pastalara..Nasıl bir görüntüdür öyle yaaa..
Ellerine sağlık canımcım...
Benim kekin çay fin. ölçüsünü sormuşsun..Benim çay fincanıyla ölçtüm, nerdeyse tam 1 su bardağı :)))
Şimdiden eline sağlık canım arkadaşım..Seni ve çocukları öpüyorum...
Sevgiler...

Nalan Kaplan dedi ki...

Hatice süper tek kelimeyle eline sağlık!

~Semra Mutfakta~ dedi ki...

nefis pastalar cnm ellerine sağlık.ayrıca hayırlı yolculuklar dilerim.

NiNo dedi ki...

goruntu super bayildim ellerine saglik

Yaren dedi ki...

sevgililer günün kutlu olsun canim.

Damak Tadı dedi ki...

Canım Hatice'ciğim,
Umarım güzel bir tatil yapıp dönmüşsünüzdür..

Pastaların çok nefis görünüyor canım,ellerine sağlık..

Kocaman öpüyorum seni..


Sevgiler

Yaren dedi ki...

Haticecim uzun bir zamandir ses seda yok sende,insal. hersey yolundadir.Sevgiyle kal,iyi bir hafta diliyorum.

Hatice dedi ki...

Yaren'ciğim pastaları beğenmene çok sevindim, pastaların ikisi de kestaneli, biri eski diğeri yeni, 2. pastanın tarifini de yorumlarda yazmıştım ordan bakabilirsin istersen. iyi dileklerin için de çok teşekkür ederim, yorucu ama güzel bir tatil oldu.

Dilek ve Nino çok teşekkür ederim.

yurtdışı eğitim; kestane pastalara yakışıyor, bir deneyin derim...

ball kabak; :) ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim.

Işıl hanım; güzel sözleriniz beni o kadar mutlu ettiki:)
Zinnur gerçekten çok güzel pastalar yapıyor ve tüm ayrıntılarıyla paylaşıyor, onun kadar güzel pastalar yapabilmeyi çok isterdim:)
krema tarifini de sayfanızda farketmiştim ve çok da güzel anlatmıştınız, diğer güzel tarifleriniz gibi.
ayrıca çok naziksiniz, evet yaklaşık 2 ay sonra 3. yılı bitiyor SeMaVeR'in, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim..

Feyza'cığım beğenmene çok sevindim canım...
bilgi için de çok teşekkür ederim, en kısa zamanda denemek istiyorum bu keki...

Nalan, Semra, Nino çok teşekkürler...

Sevgili Gül, bir kaç gün oluyor döneli,tatil güzel geçti, buraya göre oldukça soğuktu, İstanbul'a dönüşümüzde bizi karşılayan bahar havası içimzi ısıttı doğrusu:)

Yaren'ciğim döneli bir kaç gün oldu ve ben henüz saatlere alışıp, tatil rehavetini atamadım, en kısa zamanda görüşmek dileğiyle,sana da güzel bir hafta sonu diliyorum...

herkese sevgilrimle...

ab-ı hayat dedi ki...

Merhaba,

Ellerine sağlık pastalar nefis görünüyor.

Güzel bir tatil geçirip dönmene sevindim...


sevgiler...

Hatice dedi ki...

çok teşekkürler Bengisu...
sevgiler...

Hanife dedi ki...

Merhaba, kestane püresini nasıl hazırlıyorsunuz? kestane şekeri mi kullanmak gerekiyor?

Hatice dedi ki...

Sevgili Hanife, bu pastada kendi denemem olan kestane püresini kullanmıştım, püreyi hazırlayalı çok uzun zaman oluyor, hatırladığım kadarıyla kestaneleri kabukları çıkacak kadar haşladıktan sonra, kabuklarını ve iç zarını çıkartmış, ocakta su ve şekerle pişirip blendırla ezmiştim, tabi kabuklarını çıkarma aşaması biraz zahmetli oluyor, yerine hazır kestane püresi yada kestane şekerini ezerek kullanabilirsiniz. kestane şekeri kullanıldığında kremadaki şeker miktarını ona göre ayarlamak gerekebilir.
evde kestane püresi hazırlamak isterseniz Sevgili Zinnur'un tariflerinden yararlanabilirsiniz
(koyu renkli yazıların üzerine tıklayarak linklere ulaşabilirsiniz).