Pages

  • RSS

18 Temmuz 2007

hafta sonundan

Yağmur sonrası güllerin bu güzelliğini görünce hemen resimlerini çektim...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tirit
Ev sahibinin yoğun ısrarlarıyla tanıştığımız, biri çocuk olmak üzere beş kişinin beğenerek yediği bir lezzet tirit. Eğer Konya'ya yolunuz düşerse mutlaka Tiritçi Mithat'a uğrayın...

13 Temmuz 2007

YE#24: Beyaz Çikolata Soslu Limonlu Kek


Bu ayki etkinliğin ev sahibi Limon Çiçeği ve etkinlik konusu da limonlu tarifler. Ben de etkinlik için bir kek ve bisküvi ile hazırlanan bir tatlı hazırladım. Etkinliğe katılan diğer limonlu tarifleri buradan takip edebilirsiniz.

Beyaz Çikolata Soslu Limonlu Kek

Malzemeler:
  • 4 adet yumurta
  • 1,5-2 su bardağı tozşeker
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet limon kabuğu rendesi(ince yerinden rendelenmiş) ve suyu
Beyaz çikolatalı sosu için: 1 çorba kaşığı (silmenin biraz üstü) mısır nişastası, 2 çorba kaşığı şeker, 1 su bardağı süt, 40-50 gr. beyaz çikolata

Hazırlanışı: Yumurtalar, şeker ve limon kabuğu rendesi 3-4 dk. çırpılır. Üzerine sıvıyağ ve yoğurt eklenir, çırpmaya devam edilir. Limon suyu(5 kaşık çıktı) eklenir, çırpılır. Un, kabartma tozu ve vanilya elenerek eklenir, karıştırılır. Yağlanmış, unlanmış kek kalıbına kek harcı boşaltılır. 175 derece ılık fırında 30-40 dk. pişirilir.
Sosu için; çikolata hariç sos malzemeleri karıştırılarak pişirilir, ocaktan inince çikolata eklenir, karıştırılır. Ara ara sos karıştırılarak, soğutulur. Eğer sosunuz koyu olduysa biraz süt ilavesiyle istediğiniz kıvamı yakalayabilirsiniz.
Soğuyan kekin üzerine soğumuş sos dökülerek servis edilir.

Not: Limonlu kekin üzeri için Dr. Oetker'in beyaz çikolatalı sosunu paketin üzerindeki tariften daha az sütle hazırlayarak da kullanabilirsiniz.
****************************
Ayrıca sitedeki diğer limonlu tariflere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.




                                                          Limonlu haşhaşlı top kek



                                                        Limonlu, hindistancevizli muffin

YE#24:Limon Pelteli Bisküvili Pasta


Limon Pelteli Bisküvili Pasta

    Annemin yıllar önce bir arkadaşından aldığı bir tarif, ben de tarif defterime not almıştım. Sıcak yaz günleri için limonata tadında bir tatlı...

      Malzemeler:

      • 1 yumurta
      • 1,5 su bardağı toz şeker
      • 2 limon suyu ve kabuğunun rendesi
      • 3 çorba kaşığı nişasta
      • 3 bardak su

      Yukarıdaki malzemeler muhallebi olarak pişirilir, ocaktan inerken 1 kaşık tereyağ eklenir(tarifte küçük paket yağ kullanılıyordu). İndikten sonra borcamın altına ince bir kat pelte yayılır. Üzerine 1 kat bisküvi dizilir, sonra pelte yayılır, bu şekilde 3 kat bisküvi olacak şekilde hazırlanır. En üste kalan pelte dökülür. Soğuduktan sonra üzerine hindistan cevizi serpilerek servis edilir.
      Not: Bisküvisi az peltesi çok olsun isterseniz, 2 kat bisküvi kullanabilirsiniz.

      **********************
      Aşağıdaki resim de Sofra dergisinden denediğim benzer bir tatlı.

      10 Temmuz 2007

      Çilekli Yeşil Turta



      Uzun zamandır buzluğumda bekleyen kavrulmuş ıspanak püresini kullanarak kek hamurunu hazırladım ve turta kalıbına döktüm.
      Üzeri için de krema olarak [sanırım forumda görmüştüm(forum kapandığı için tekrar bakamadım)], beyaz çikolata sosunu üzerindeki tarife göre hazırlamıştım, ancak akıcı bir kıvam oldu. Süt miktarı azaltılarak ya da biraz nişasta ilavesiyle istenen kıvamda hazırlanabilir.


      Çilekli Yeşil Turta
      Malzemeler:

      Kek için:
      • 3 adet yumurta
      • 2 türk kahvesi fincanı şeker
      • 200 gr. ıspanak yaprağı (tavada kavrulup blendırdan geçirilir, ben 1 kaşık sıvıyağ ilavesiyle blendırda püre yaptım)
      • 2-3 kahve fincanı un
      • 1 paket kabartma tozu
      • 1 paket vanilya
      Hazırlanışı: Hazırlanışı: Yumurta ile şekeri çırpın. Ispanak püresini ekleyin, çırpın. Un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyerek ekleyin. Yağlanmış tart kalıbına kek harcını yayın. 170 derecede çok kızarıp kurutmadan pişirin.



      Fırından çıkan tartı biraz ılık hale gelince kalıbından uygun bir servis tabağına ters çevirin. Bu aşamada sütle hafifçe nemlendirebilirsiniz. Ortada oluşan boşluğa kremayı dökün.

      Kremanın üzerine ikiye bölünmüş çilekler dizilir. İstenirse üzerine tart jöle hazırlanır.

      Not: Kek piştikten sonra biraz sütle nemlendirirseniz daha lezzetli olacaktır.
      Ara kreması için  çilekli tart pasta tarifindeki krema tarifini kullanabilirsiniz, (krema tarifini aşağıya ekliyorum) isterseniz kremaya 40-50 gr beyaz çikolata ekleyebilirsiniz.
      Ayrıca ben beyaz kremanın üzerine (tartın yarı kısmında) toz yeşil fıstık serpmiştim.

      Kreması için:

      • 1/2 lt süt
      • 1 çay bardağı toz şeker
      • 1 adet yumurta sarısı
      • 1 çorba kaşığı un
      • 1 çorba kaşığı nişasta
      • 1/2 çay bardağı hindistan cevizi
      • 1 paket vanilya
      • 1/2 paket krem peynir(veya labne)
      • 40-50 gr beyaz çikolata

      Kreması için öncelikle bir tencerede yumurta sarısı ve şeker çırpma teliyle çırpılır, un, nişasta eklenir, azar azar süt ilavesiyle karışım iyice çırpılır(eğer topak olursa blendırla çırpılabilir). Tencere ocağa alınır, sürekli çırpma teliyle çırpılarak pişirilir. Krema kaynadıktan sonra ocaktan alınır vanilya ve hindistan cevizi eklenir, karıştırılır. 2-3 dk sonra da krem peynir(labne) ve beyaz çikolata eklenir, çırpma teliyle iyice karıştırılır.