Pages

  • RSS

16 Ekim 2006

ye-15 Bayram Tatlıları

Uzun süredir yemek etkinliklerine katılamıyordum, bu sefer etkinliğin konusu bayram tatlıları. Ben de etkinliğe 2 tatlıyla katılmak istedim. Biri annemin yaptığı oklava kıvırması(burması) ve diğeri de 3-4 sene kadar önce televizyondan tarifini aldığım gül tatlısı... Etkinlikle ilgili diğer tatlıları Dersaadet'in blogundan takip edebilirsiniz.

Oklava Kıvırması(Burması)



Malzemeler: 2 adet yumurta, 1 bardak süt, 1/2 çay bardağı sıvıyağ, tuz, 1 çorba kaşığı limon suyu, aldığı kadar un
Şerbeti için; 4 bardak şeker, 3 bardak su, 1 kaç damla limon suyu 10 dk. kaynatılır, soğutulur.
Hazırlanışı: Hamur malzemeleri yoğrularak kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sertçe, açılabilecek kıvamda bir hamur hazırlanır. 20-22 bezeye ayrılır. Herbir beze tek tek nişasta ile ince ince açılır. Açılan yufkalar ortadan ikiye kesilir, üzerine dövülmüş ceviz serpilir, oklavaya sarılır, ortaya doğru büzdürülür(istenirse daha küçük parçalara kesilir) ve oklavadan çıkarılarak tepsiye dizilir. Veya oklavadan çıkarılınca iki ucu birleştirilip, halka şekli verilir. Bütün yufkalar aynı şekilde hazırlanır. Üzerlerine 250 gr. kadar eritilip, kızdırılmış tereyağ kaşık kaşık kuru yeri kalmayacak şekilde gezdirilir. 175 dercede pişirilir.
Fırından çıkan tatlı 5 dk dinlendirilip soğuk şerbet gezdirilir.

*******************************

Gül Tatlısı














Malzemeler:
  • 1 çay bardağı eritilmiş tereyağ (oda sıcaklığında 125 gr. tereyağ kullandım)
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • dövülmüş ceviz, portakal kabuğu rendesi
Şerbeti için: 2,5 bardak şeker, 2,5 bardak su, 2-3 damla limon suyu
Şeker ve su 5 dk. kaynatılır, limon suyu eklenir, birkaç dakika sonra ateşten alınır, soğumaya bırakılır.
Hazırlanışı: Ceviz hariç tüm malzeme yoğrulur, ele yapışmayan kıvamda bir hamur elde edilir. Ben bu sefer dövülmüş cevizleri de hamura ekledim.
Unlanmış tezgahta bıçak sırtı kalınlığında açılır, büyük boy çay bardağının ağzıyla yuvarlaklar kesilir, 4 adet yuvarlak biraz kaydırarak üst üste dizilir, rulo şeklinde sarılır. Ortadan ikiye kesilerek 2 tane gül elde edilir, tepsiye dizilir. İstenirse herbir gülün üzerine badem veya ceviz yerleştirilir. 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan tatlının üzerine soğuk şerbet gezdirilir.
Not: Yoğurt yerine 1 çay bardağı ılık süte 2 tatlı kaşığı limon suyu ilavesiyle süt kestirilerek kullanılabilir. Ayrıca bu şekilde gül yaprakları biraz kalın oldu, ama lezzeti yerindeydi, isterseniz kabartma tozu miktarını azaltarak yarım paket kullanabilirsiniz.

12 Ekim 2006

Yağsız Revani


Hatice ablanın hazırlayıp getirdiği bu revani hem hafif hem de çok lezzetliydi.. Hemen fotoğrafını çekip, tarifini aldım.

Yağsız Revani
Malzemeler:
  • 5 yumurta
  • 1 bardak şeker
  • 1 bardak irmik
  • 1 bardak un
  • Kabartma tozu, vanilya
  • Üzerine dökmek için: 1 bardak süt
Şerbet için; 3 bardak şeker,4 bardak su ile 5 dk. kaynatılır ve soğutulur.

Hazırlanışı:

  1. Yumurta ile şeker iyice çırpılır.
  2. İrmik,un,kabartma tozu ve vanilya ilave edilir, karıştırılır. 
  3. Soğuk fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirilir.
  4. 1 bardak soğuk süt piştikten hemen sonra üzerine dökülür.
  5. Ilınınca da şerbet soğuk olarak dökülür.
Afiyet Olsun...


05 Ekim 2006

Zeytinyağlı Yaprak Sarma























Annemin zeytinyağlı dolmaları bol soğanlı ve biraz da şekerli olur, sanırım lezzeti de burdan geliyor. Ben de onun tarifine göre hazırladım...

Malzemeler:

  • 2 su bardağı pirinç, 
  • 5-6 adet soğan, 
  • 2 kaşık dolmalık fıstık,
  • 1 kaşık kuşüzümü, 
  • 1 su bardağından az zeytinyağı, 
  • 1 kaşık kuru nane, 
  • 1 çay kaşığı yenibahar, 
  • 1/2 çay kaşığı karabiber, 
  • 1 tatlı kaşığı tuz, 
  • 2-3 kaşık şeker.


Hazırlanışı:

  1. Öncelikle iç harcını hazırlıyoruz. 
  2. Pirinç sıcak suyla 15 dk. ıslatılır. 
  3. Az yağla fıstıklar kavrulur. 
  4. İnce doğranmış soğanlar ve kalan zeytinyağı(az bir miktarı üzerine gezdirmek için ayrılır) eklenir. 
  5. Tencerenin kapağı kapatılır.
  6. Soğanlar pembeleşince pirinçler ve kuşüzümü(ayıklanıp, yıkanmış) eklenir. Pirinçler 5 dk. kadar kavrulur. 
  7. Tane tane olunca nane, yenibahar, tuz, karabiber, şeker ve 1/2 su bardağından biraz fazla sıcak su eklenir(su pirinçleri geçmesin, pirinçler diri kıvamda pişecek)
  8. Salamura yapraklar el dayanacak sıcaklıktaki suda tuzu gidene kadar yaprakları örselemeden bir kaç defa yıkanır.
  9.  Daha sonra ılık suda 15-20 dk. bekletilir.
  10. Dolma tenceresinin dibine kalın veya bozuk birkaç yaprak döşenir.
  11. Üzerine sarılan dolmalar dizilir, kalan zeytinyağı gezdirilir.
  12.  2-2,5 bardak sıcak su eklenir, kaynayınca altı kısılır, yarım saat kadar kısık ateşte pişirilir.
Afiyet Olsun...

Not: Taze yaprak kullanılarak hazırlamak için; önce taze yapraklar yıkanarak kumu giderilir, daha sonra kaynayan tuzlu suya atılır, kevgirle alt üst edilir, rengi dönene kadar kaynatılır, solunca kevgirle suyu süzülerek alınır, soğutulur.