Pages

  • RSS

24 Mart 2006

Elmalı Bohça Kurabiye



Annemin yaptığı nefis elmalı kurabiyeler...

Elmalı Bohça Kurabiye
Malzemeler: Hamuru için:
  • 200-250 gr tereyağ
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
İç harcı için:
  • 3-4 adet elma
  • 1 su bardağı tozşeker
  • ceviz,tarçın
Hazırlanışı: Öncelikle elmalar rendelenir, şekerle birlikte pişirilir. Ocaktan alınca içine tarçın ve dövülmüş ceviz eklenir.
Hamur için gerekli olan malzemelerden kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, elde yuvarlak açılır, ortasına elmalı harçtan koyup, uçları büzdürülür.


170-180°C de hafif pembeleşene kadar pişirilir. Ilık hale gelen kurabiyelerin üzerine pudra şekeri elenir.

10 Mart 2006

Islak Kek



Dr oetkerin tarif serisinden denediğim bir tarif. Ben miktarları biraz değiştirdim ve mini fırın tepsisinde pişirdim. Tarifi kendi yaptığım ölçülerle yazıyorum.

Çikolatalı, vişneli ıslak kek
Malzemeler:
  • 125 gr. tereyağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 su bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • damla çikolata, vişne
Hazırlanışı: Tereyağ, şeker, kakao ve süt ocakta karıştırılarak 1 dk. kaynatılır. Ocaktan alınır, soğutulur ve 1 su bardağı karışımdan ayrılır. (Orjinal tarifte yumurtaların sarısı ve akları ayrılıp çırpılıyordu, ben ayırmadım)Bir kapta yumurtalar mikserle biraz çırpılır, içine soğumuş kalan sos karışımı eklenir, mikserle karıştırılır. Un, kabartma tozu ve vanilya eklenir, karıştırılır.
Yağlanmış mini fırın tepsisine karışım dökülür, üzerine damla çikolata ve vişne parçaları serpiştirilir. 150-160 °C de 25-30 dk. pişirilir. Fırından çıkan kekin üzerine ayrılan karışım kaşık yardımıyla dökülür.

08 Mart 2006

mayalı poğaça

Esra'nın annesinin yaptığı yumuşacık mayalı poğaçalar...
1-1,5 bardak süt, yarım bardak sıvıyağ, 1 yumurta beyazı içine sarısı üstüne , 1 paket dr oetker maya, 3 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı tuz, alabildiği kadar un(yumuşak bir hamur olacak) yoğrulan kapta sıcak bir yerde 2 saat kadar bekletilir, sonra poğaça şekli verilir tepsiye yerleştirilir, o şekilde de 15 dakika bekletilir, yumurta sarısı sürülür, pişirilir.
Esra'nın notu: paket yağda güzel oluyormuş ama annem dokunmasın diye sıvıyağ koyuyormuş.

07 Mart 2006

susamlı simit



Geçen ay arkadaşım Esra'ya gittiğimizde annesi çok güzel bir sofra hazırlamıştı. Hazırladıkları arasındaki bu susamlı simitler ağızda dağılan, kıyır kıyır bir lezzete sahipti.

Malzemeler:
  • 1 paket margarin(oda sıcaklığında) {tereyağı da kullanılabilir}
  • 1 fincandan 1 parmak eksik sirke(üzeri suyla tamamlanacak)
  • 1 fincandan 1 parmak eksik şeker
  • 1 fincan sıvıyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 adet yumurta(sarısı içine, beyazı dışına)
  • 2 tatlı kaşığı mahlep
  • aldığı kadar un
  • üzeri için susam
Hazırlanışı: Susam ve yumurta akı hariç diğer malzemeler karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Küçük simit şekli verip önce yumurta akına sonra susama batırılır. Orta dereceli fırında pişirilir.
Not: Fincanlar türk kahvesi fincanı.