Bu nefis pastanın üzerinden bir sene geçmesine rağmen ancak yayınlayabiliyorum. Aslında tarifin postunu haziran ayında hazırlamışım, ancak araya giren özel durumlardan arşivde öylece kalmış. Aşağıdaki yazıyıda o zaman (14 hzrn 2011) hazırlamıştım, değiştirmeden ekliyorum.
Ne zamandır Sevgili Zehra'nın sayfasında gördüğüm mus tarifini denemek istiyordum, geçtiğimiz aylarda bir doğum günü vesilesiyle evde de malzemeler olunca denemek istedim ve çok memnun kaldım. Pasta özellikle ertesi gün daha lezzetli olmuştu. Pandispanyası da istediğim gibi oldu ve yeni aldığım pasta kesici ile pandispanyayı katlandırmak çok kolay oldu.
Mus (mousse) tariflerinde genellikle jelatin veya çiğ yumurta kullanıldığı için tercih etmiyordum, bu tarifte çiğ yumurta var ama Zehra, yumurtayı da benmari usulü pişirerek kullanmış, ben de o şekilde hazırladım.
Pandispanyası için:
- 4 adet yumurta
- 1 aida çay bardağı toz şeker
- 1 su bardağı nişasta-un karışımı(bardak içine önce 1 çorba kaşığı buğday nişastası ekleyip, kalanını un ile tamamladım)
- 1 çorba kaşığı kakao
- 1 paket kabartma tozu
- 1/2 çay bardağı limonlu su ya da ılık su
- 1 çorba kaşığı sıvıyağ
Hazırlanışı: Öncelikle bir kasede un, nişasta, kakao ve kabartma tozunu eleyerek karıştırdım. 4 yumurtanın beyazını bir fiske tuzla çırptım, köpüklenmeye başlayınca şekeri azar azar ekleyerek çırpmaya devam ettim. Kaseyi ters çevirince düşmeyecek kıvama gelene kadar çırptım. Yumurta sarılarını ekleyip, mikserin uçlarıyla karıştırdım. Un karışımını 3 seferde her seferinde hafif çırparak ekledim. En son limonlu su ve sıvıyağı ekleyip, karıştırdım. 21 cm lik kelepçeli kalıpta 160 derecede pişirdim.
Pastanın hazırlanışı: Pandispanyayı 1 gece dinlendirip ertesi gün pasta dilimleme aparatı ile 3 e böldüm. Pastanın ara katında çikolatalı mus(tarifi aşağıda) ve antep fıstığı kullandım. İsteğe göre vişne, frambuaz, böğürtlen de kullanılabilir.
Çikolatalı Mus (Chocolate Mousse)(tarif Sevgili Zehra'nın sitesinden, o da Tartelet'den almış.)
Parantez içinde renkli yazılar benim kullandığım ölçüler.Malzemeler:
- 180 gr bitter kuvertur çikolata parçalanmış (146 gr bitter çikolata)
- ¼ su bardağı süt
- 55 gr (4 yemek kaşığı) tereyağ
- 1 yumurta sarısı
- 250 ml soğuk krema (200 ml krema)
Hazırlanışı: Sıcak su üzerine koyduğunuz sos kabında (benmari usulü) çikolata,süt,ve tereyağı birlikte eritin..( ben yumurta sarısınıda çikolata ile birlikte benmari usulü pişirerek yaptım (ben de yumurta sarısını bu şekilde kullandım) )
Başka bir kapta kremayı mikserle çırparak sertleştir. (ben mikserin uçlarını bir süre buzlukta beklettim)Çikolatalı karışım ılısın, yumurta sarısınıda ekleyip çırpın ve kremaya ekleyip karıştırın.
28 yorum:
Harika görünüyor,bende hep meyveli yapiyorum yaspastayi,muslu birkez denemistim Alman usulü bir tarifle,bu tarifide yaziyorum,cok tesekkürler,afiyet olsun sizede,simdi olsada yesek ne iyi olurdu!
Canım ellerine sağlık harika bir pasta sevgiler.
Haticeciğim,
Böyle güzel bir pastayı 1 sene nasıl beklettin? :) Başka saklı lezzetlerin varsa, onlardan bizi mahrum etme :) ellerine sağlık! Değme pastane pastalarına taş çıkartır!
çok güzel bir pasta, hemen yapılacaklar listesine girdi bile...
Ellerine sağlık...
ayyy nasıl dayanırım ben bu görüntüye bayıldım
Nefis bir pasta gerçekten. Ellerine sağlık canım. Sevgiler...
Valla süper bir görüntü,eline saglik
var ya muhteşem gözüküyor.. tadıda enfes belli ellerine sağlık sevgilerimle
Nefis görünüyor, ilk fırsatta yapmak istiyorum :)
Cok nefis gorunuyor canim ellerine saglik.
sevgiler.
harika. bunu not ettim, bu musu mutlaka deniycem. ellerine sağlık.
uzun sure oldu yazmayalı sana :( özlemişim sayfanı tariflerini...bugunlerde benımde aklımda ''mus tarıfı denemek'' gecıyordu ama aklıma uygun bir tarif bulamamıştım çok teşekkürler tarıf için sormak ıstedığım bişi var yumurta çiğ eklenıyor ya çocukların yemesınde bır skaınca varmıdır acaba?
sevgılerımle arkadaşım....
şimdi tarifi tekrar okuyunca parantez içindeki yumurtayı cıkolatayla benmarı usulu bırlıkte pişirmeyi gördüm Haticecim :)) ilkinde gözumden kaçmış :)) cevabımı buldum:)) hemen denemek ıstıyorum :))sevgılermle
Bir Terazi Kızı, çok teşekkür ederim. Meyveli pastalar daha hafif oluyor ancak bizim evde çikolatalı pastalara talep daha fazla, bu mus hafif olmuştu tavsiye ederim. haklısın şimdi olsa ne iyi olurdu:)
Deryacığım, çok teşekkür ederim, sevgiler..
Feyzacığım, beğenmene çok sevindim, çok teşekkür ederim, araya minik misafirimiz girince arşivde kaldı. Artık iyice hareketlendiğinden bilgisayara fazla oturamıyorum, bir tarifi bir kaç günde ancak hazırlayabiliyorum, inş. arşivdekileri de kısa zamanda ekleyebilirim:)
Hayat Mutfakta Güzel, çok teşekkür ederim, umarım memnun kalırsınız...
Mine, çok teşekkür ederim:))
Marifetane; davetiniz için teşekkür ederim, katılmaya çalışacağım, kolaylıklar diliyorum...
çok teşekkür ederim Elif, benden de sevgiler...
Emelce yemek, çok teşekkür ederim:)
Seval, beğenmene çok sevindim, denemeni tavsiye ederim, çok teşekkürler:)
Medura, sonucu paylaşırsan sevinirim, kolay gelsin şimdiden:)
Özgülüntarifleri, çok teşekkür ederim, sevgiler...
vincent, ilginiz için teşekkür ederim...
Leyla, sonucu merakla bekleyeceğim, kolay gelsin:)
Salihacığım hoşgeldin:) Ben de yumurta çiğ kullanılmadığı için bu tarifi tercih etmiştim, gerçi sen cevabı bulmuşsun ama tarifte bu noktayı belirtsem iyi olacak, dikkatin için çok teşekkür ederim, çok hafif ve lezzetli oluyor, umarım sen de beğenirsin, sevgilerimle...
pasta çok güzel olmuş afiyetler olsun :)Zehranın mus tarifi çok başarılı benim de çok sevdiğim tariflerden biri..
çok güzel görünüyor ellerinize sağlık,kakaolu pastalara bayılırım,buna da bayıldım:)
Cok güzel bol cikolata tam benlik .Ellerine emeklerine saglik nefis görünüyor.
enfes görünüyor. bende bloğuma beklerim.
Görüşmek üzere
www.bakbuharika.blogspot.com
Başınız sagolsun.allah sabir versin.ben bugun bu harika sayfa gordum.ellini saglik.
Başınız sagolsun.allah sabir versin.ben bugun bu harika sayfa gordum.ellini saglik.
Başınız sagolsun.allah sabir versin.ben bugun bu harika sayfa gordum.ellini saglik.
1 aida cay bardagi ne demek. Tarifi yapicam ama takildim buraya. Sevgiler.
Nesim
Sevgili Nesim, aida çay bardağı büyük boy çay bardağı için kullanılıyor, tarifi denediğinizde sonucu paylaşırsanız sevinirim, kolay gelsin...
Amin, çok teşekkür ederim Sevgili Rabia...
Acaba Aida cay bardagi kac gr ve ya cup oluyor. Ben Avustralyadan yaziyorum size burda oyle bir cay bardagi bulmam biraz hayal. Baktim bir iki bildigim yere ama bulamadim. Tarife bakip bakip hayal kurmak yerine yemek istiyorum. Yardimlariniz ve tarifleriniz icin tesekkurler . Nesim
merhaba, aida çay bardağı derken büyük çay bardağı demek istemiştim, genelde herkesin evinde rastlıyorum ama haklısınız yurtdışında bulmanız zor olabilir.
Evdeki büyük çay bardağı ile ölçtüm 1 aida çay bardağı toz şeker 115 gr geldi. Ben pandispanyada fazla şeker kullanmıyorum, dilerseniz miktarı artırabilirsiniz.
Ayrıca tariflerde takıldığınız noktalar olursa cevaplamaya çalışırım, umarım dener ve beğenirsiniz, kolay gelsin...
Hatice hanım merhaba bloğunuzu zevkle takip ediyorum tarifleriniz ölçülerinize çok güveniyorum her denediğim tarifiniz çok güzel tutuyor :)bir sorum olacaktı pasta kesicinizi nerden aldınız acaba bende almak istiyorum bıçakla pasta tabanını 3'e ayırmak çok zor oluyor malumunuz şimdiden teşekkürler :)
Gamze Yörükoğlu
Gamze Hanım merhaba, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim, memnun kalmanıza çok sevindim:) Denemelerinizin sonuçlarını da paylaşırsanız sevinirim.
Ben yurtdışından Amerika'dan almıştım(Wilton marka), yüksekliği ayarlanabilir.
Burada da pasta malzemeleri satan yerlerde bulabileceğinizi tahmin ediyorum. Eğer İstanbul'daysanız Eminönü'ne bir bakın derim, kolay gelsin.
Haticecim ellerine sağlık, enfes bir pasta olmuş canım.
sevgiler
Yorum Gönder