Pages

  • RSS

22 Eylül 2006

Fındıklı mekik tatlısı

mekiktatlısı

Bu tarifi Ebru Şallı'nın yemek programından almıştım, denedim ve biz beğendik. Ben tarifi yarım ölçü yaptım ve hamuruna 1 kaşık şeker ekledim(sonraki yaptığımda eklemedim).


Malzemeler:
  • 1 paket oda sıcaklığında margarin (ben tereyağ kullandım)
  • 1 çay bardağı irmik
  • 2 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
  • fındık
Şerbeti için: 3 su bardağı şeker, 4 su bardağı su, 1 çay kaşığı limon suyu
Şeker ve su bir tencerede kaynatılır, 5 dk. sonra limon suyu eklenir, kısa bir süre daha kaynatılır.
Hazırlanışı: Un ve kabartma tozu dışındaki malzemeler karıştırılır. Aldığı kadar un (bende yarım ölçü için 1,5 su bardağı un yeterli geldi) ve kabartma tozuyla kulak memesi yumuşaklığında, ele yapışmayan güzel şekil verilebilen bir hamur yapılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır oval şekil verilir ve ortasına bıçakla kesik yapılır. Bu kesiğe fındık (ben fındıkları ortadan 2 ye bölerek kullandım) yerleştirilir, kenarları düzeltilerek mekik şekli verilir. Yağlı kağıt serilmiş veya yağlanmış tepsiye dizilir.Orta ısılı fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan tatlıların üzerine sıcağa yakın ılık şerbet dökülür. Arada tatlılar ters çevrilerek şerbeti çekmesi sağlanır. Şerbetini çeken tatlılar servis tabağına alınır.
Not: Yarım ölçü ile 18-20 adet çıktı.

Öncelikle şerbeti ocağa koyup, tatlının hamurunu hazırlamaya başlıyorum.
Ekleme: Tekrar yaptığımda tatlının hamuruna şeker eklemedim, şerbetli olduğu için eklemeye gerek yok. Tatlıları şerbet içinde fazla bekletmeyin, çok beklerse dağılabiliyor. Şerbeti çeken tatlıları servis tabağına alıp biraz buzdolabında dinlendirebilirsiniz. Ayrıca bir dahaki yapışımda hamuruna toz fındık eklemeyi düşünüyorum.

Bu tarifi deneyenler:
Mekik Tatlısı ~~ Pembe Tatlar


Alttaki fotoğraflar tarifi ilk yaptığımdaki eski fotoğraflar...