Pages

  • RSS

18 Ağustos 2005

fırın sütlaç



Tarif sofra nimetleri kitabından...Ben kendi damak zevkimize göre pirinç miktarını biraz azalttım.Siz de az pirinçli sütlaç sevenlerdenseniz, bu sıcak yaz günleri için serinletici bir alternatif...

Malzemeler:
  • 1 kahve fincanı kırıklı beyaz pirinç(ben daha az kullanıp, nişasta miktarını artırdım)
  • 1,5-2 su bardağı su(pirinci haşlamak için)
  • 1 lt. süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 silme çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 silme çorba kaşığı nişasta
  • 1 tutam tuz
Hazırlanışı:
  1. Pirinç su ile iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır. (Ben 20-25 dk kadar kaynattım) Bir tahta kaşıkla pirinçler iyice ezilerek dövülür.
  2. Başka bir tencerede süt, şeker, bir tutam tuz ve haşlanıp ezilmiş pirinç karıştırılarak kaynatılır.
  3. Küçük bir kapta pirinç unu ve nişasta az su ile ezilip, kaynamakta olan pirinç-süt karışımına eklenir. (Bu arada topak olmaması için devamlı karıştırılır) 10 dk. kaynatılır.
  4. Ocaktan alınarak fırına dayanıklı kaselere veya küçük güveç kaplarına paylaştırılır. (Ben de 5 tane küçük güveç kabı sütlaç çıktı)
  5. Kaseler soğuk su dolu bir kabın içine yerleştirilerek 180-200 derece ısınmış fırının ızgara modunda üzerleri kızartılır. (Bu aşamada çok dikkatli olmak ve fırının başından ayrılmamak gerekiyor, zira sütlaçların üzeri çok çabuk kızarıp yanabiliyor).
Afiyet Olsun...

13 yorum:

Tuhfe dedi ki...

Ellerine sağlık Hatice, ben de sütlaç yaparken hep bu tarifi kullanırım (aynı kitaptan bende de var), ama güveçlerim yok en kısa zamanda temin etmem lazım :)) Bu kitapta bir de muhallebi tarifi var çocuklarım onu daha çok seviyorlar.

Sütlaç hem hafif hem doyurucu bir tatlı (bana göre).

Selamlar.

Adsız dedi ki...

teşekkürler tuhfe, ben de bu tarifi daha çok sevdim(az pirinçli olduğundan sanırım), hatta şekeri bana göre biraz azaltılabilir...
sütlaç hakikaten çok doyurucu ve benim oğlum da severek yiyor.biz de fırın sütlaç diğerine göre daha çok tercih ediliyor, özellikle üzerindeki kızarmış kısım bana göre çok lezzetli oluyor...
güveç kaplarını da en kısa zamanda almanı tavsiye ederim, zira güveç kapları sütlacı bana göre daha soğuk muhafaza ediyor ve daha lezzetli oluyor...
sevgiler...

Adsız dedi ki...

hatice ellerine sağlık, fırının en azından sütlaçlarını güzel kızartıyor :) ben sütlacı çok pirinçli severim. annemin yaptığı sütlaca bayılırım mesela. annem nişasta katmadan sadece şeker, su ve pirinçle yapar ben de bir kere böyle denemeye kalkışmıştım fakat cıvık bir şey olmuştu :). sevgiler..

ZeYNeP dedi ki...

Cok hos gorunuyorlar, bende sutlac sevenlerdenim, sutlu tatlilar daha bir hos geliyor damagima, bende nisasta kullanmadan yapiyorum, birde ocaktan almadan birkac damla gul suyu koyarim, cok hos bir aroma elde ederim.
Ellerine saglik Hatice...

Zeynep

Adsız dedi ki...

teşekkürler şule...
aslında fırınım çok kötü değil, sadece un miktarı fazla olan keklerde problem oluyor, sanırım turbo ayarını yaptırsam iyi olacak:))
annem de pirincini çok koyar, ben de sanırım bu nedenle eskiden pek sevmezdim sütlacı:))

teşekkürler zeynep,gülsuyu da güzel bir fikir...

Tijen dedi ki...

sevgili hatice,
ben de geçen gün sütlaç yaptim ama bu sefer tam anlamiyla bir çöküstü. önceki günden kalan bir miktar haslanmis pirinci kullanayim dedim ama miktari ayarlamak ne mümkün? aklinizda olsun, pirinci ölçüp koymak her zaman önemli..
ellerine saglik!
tijen

Adsız dedi ki...

Ellerine saglik Hatice, Sütlaca dayanamam vallahi hele firinda olunca. Bende sütlac yaptimmi firina koymam sart, bir kere firinda yapilmis Sütlacin tadini alinca vazgecilmiyor vallahi.
sevgilerimle

Adsız dedi ki...

paylaşımın için teşekkürler tijen, sütlaç yaparken hep aklımda olacak...

teşekkür ederim Özgül, ben de sütlacı fırında sevenlerdenim:)

yuvakuran dedi ki...

Ankara Çicek lokantalarinda çok guzel yapiyorlar ancak taze taze mi yemeli 1-2 gunluk yenebilirmi? taze hafif hala sicak yemek herhalde daha dogru olur- diyorum, dogrumu???

Adsız dedi ki...

biz de en fazla yapıldığının ertesi güne kalabiliyor, ertesi gün ise pek bir değişikliğe rastlamadım..
sütlacı hafif sıcak yemek kişiden kişiye değişebilir.ancak bizim tercihimiz fırın sütlacı güveç kaplarında soğuk soğuk yemek!!

Adsız dedi ki...

Tesekkurler guzel bir tarif,

Adsız dedi ki...

Sevgili Hatice,
ellerine sağlık çok güzel görünüyorlar, ramazan ayında da ne güzel yenir iftardan sonra :)
ben de 6 güveç kap aldım fakat daha kullanmak nasip olmadı, normal kaselerde oldugu gibi güveçleri de su dolu kapta mı veriyoruz fırına?
sevgiyle sağlıcakla kal..
Şerife.

Hatice dedi ki...

haklısın Şerife, bu sıcak günlerde iftar için çok uygun..
ben önce güveç kaplarına, eğer sütlaç artarsa kalanını fırın kaplarına koyuyorum, çünkü güveç kaplarındakiler soğuduğunda çok daha lezzetli oluyor. Güveç kaplarını da su dolu kapta fırına veriyorum,şimdiye kadar bir problem olmadı.
güveç kaplarını güle güle kullanıp, nefis lezzetler hazırlaman dileğiyle...
sevgiler...