Pages

  • RSS

15 Ağustos 2005

Şeftalili Bademli Tart


Şeftali-YE etkinliği için hazırladığım tart. Orjinali elmalıydı, şeftalili denedim, tavsiye ederim:)

Şeftalili Bademli Tart
Malzemeler:

Hamuru için:
  • 125 gr. tereyağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • aldığı kadar un
üzeri için:
  • 2 adet şeftali
  • 1 çay bardağı toz şeker(şeftalilerin tadına göre şeker miktarı artırılabilir)
  • 1 çay bardağı dövülmüş badem
  • 1 çay kaşığı zencefil ve tarçın
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
Şeftalilerin hazırlanması: Öncelikle şeftalileri kaynar suya daldırın ve 10 saniye bekletip, delikli kepçeyle soğuk su dolu bir kaseye aktarın. Şeftalinin bir kenarındaki çukurdan keserek şeftaliyi ikiye bölün. Çekirdeğini çıkarın ve kabuğunu soyup,dilmleyin.
Hazırlanışı: Hamur malzemesi yoğurularak kulak memesi kıvamında bir hamur hazırlanır. Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça ayrılarak derin dondurucuda bekletilir. Kalan hamur borcama yayılır. Üzeri için ince dilimlenmiş şeftaliler,şeker, nişasta, zencefil ve tarçın kaıştırılır. Hamurun üzerine dizilir, dövülmüş bademler serpilir. Derin dondurucudaki hamur şeftalilerin üzerine rendelenir. Önceden ısıtılmış 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir. Tart biraz soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir.


Bu tarifi deneyenler;
Şeftaliyle Tart ~~ Yadigar

16 yorum:

Sibel dedi ki...

Hatice ellerine sağlık harika bir tart bu. Badem de çok yakışıyor şeftaliye gerçekten.

Adsız dedi ki...

harika görünüyor ellerine sağlık..evde tatlı var ama yinede bugün denenecek yarın yorumu yazarım..
su..

Adsız dedi ki...

teşekkürler sibel, badem ve şeftali tam bir ikili oluşturuyor, yanında da 1 fincan kahve...

su teşekkür ederim, denediğinde de beğenirsin umarım...eğer hamurunu tatlı seviyorsan hamuruna daha fazla şeker ekleyebilirsin(orjinal tarifte 1 bardak şeker kullanılmıştı) ve kalıbın büyüklüğüne göre şeftali sayısını artırabilirsin...

hera dedi ki...

hatice cok guzel olmali bu tarif.. yanina da bir top dondurma gider bence..

margarin yerine sivi yagla onerir misin? yoksa hamur donmayacagindan uzerindeki kitirlar guzel olmaz mi dersin?

koroglu dedi ki...

simdi cikti firindan ve ilk dilim tabiki bana:)cok guzel olmus. tavsiye ederim. yanliz tarifte yazilmadigi icin ben seftalilerin kabuklarini soymamistim. bence siz soyun....

Adsız dedi ki...

teşekkür ederim hera,hamuru sıvıyağla hazırlayıp üzeri için ayırdığın hamura biraz margarin veya un ekleyerek kıtırlığı elde edebilirsin belki!!benim fazla vaktim olmadığından dondurucudan çıkardığım hamuru rendelemekte zorlanmıştım, ben de annemin yaptığı benzer bir tarifteki(elmalı tart) hamurun kıvamı gibi biraz daha sert olması için un ekledim.umarım yardımcı olabilmişimdir...

teşekkürler koroglu...tarifi hızlı yazdığım için şeftalinin kabuklarının soyulması gerektiği ayrıntıyı atlamışım, hatırlattığın için çok saol.hemen tarife ekliyorum...
bu durum tartın tadını çok etkilememiştir umarım....

Tuhfe dedi ki...

Ellerine sağlık, tam bana göre bir tart. Kıtırlı tartlara bayılıyorum, zencefil ve badem de gerçekten ayrı bir lezzet katmıştır. Bir kenara not almam lazım bu tarifi...
Dün Zeynep'in mürdümlü kek tarifini de yaptım, özellikle una bulamadım, gömülünce daha bir lezzetli oluyorlarmış gerçekten... ne gerek var bir de onları uğraşıp unlamaya.

Sevgiler.

Adsız dedi ki...

teşekkürler tuhfe, bu tartı da denersen yorumlarını beklerim.
senin şeftalili sarmayı da not aldım, denenecekler arasında...
erik keke çok yakışıyor gerçekten, ben görüntü olarak yüzeyinde kalmasını beklemiştim, yoksa tad konusunda dediğin gibi daha lezzetli oluyor...

Adsız dedi ki...

Sevgili hatice bende 2 tane kırtırlı yuvalak borcam var küçük ve büyük olamak üzere hangisinde daha iyi olur sence cevabın için tşk.

Adsız dedi ki...

aslında ben 26 cm lik kelepçeli kalıp kullanmıştım, ancak tarifi aldığım yerde fırın tepsisine yapılmıştı(elmalısı)...eğer büyük borcamda yaparsan üstünün kıtırı az gelebilir, o zaman da hamura biraz un ve yağ ekleyebilirsin...
küçük borcamda yaparsan resimdekinden biraz kalın altlığın olur, bunun için de üst hamuru biraz fazla ayırabilirsin... sanırım büyük borcam daha iyi olacaktır ya da o boyutlardaki bir fırın kabı...
umarım yardımcı olabilmişimdir.
denersen yorumunu da beklerim...

Adsız dedi ki...

Sevgili hatice cevabın doğrultusunda tarifi yaptım afiyetle yedik tşk...

Adsız dedi ki...

afiyet olsun selen:)

Adsız dedi ki...

bu tart benim ve arkadaşlarımın favorisi oldu.artık bana gelirken bu tartı sipriş ediyorlar.ellerine sağlık hatice..
su

Hatice dedi ki...

tarti begenmenize cok sevindim su, senin de ellerine saglik...

Adsız dedi ki...

evde badem ve zencefil yoktu,yinede cok güzel oldu. Evde kalan seftalileri atmak yerine degerlendirdim. Cok tessekkür ederim tarif icin..

Hatice dedi ki...

tarifi deneyip beğenmenize çok sevindim, afiyetler olsun:)