Pages

  • RSS

15 Haziran 2015

Elmas Kurabiye ve Çay Sofrası

IMG_16351

Nisan ayında misafir olmuştuk Gözde'nin güzel sofrasına...
Uzun zamandır denemek istediğim bu nefis kurabiyeler de vardı bu sofrada:)
İlk fırsatta bende yapmak istiyorum bu kurabiyeleri, siz de vakit kaybetmeden deneyin derim:)


Elmas Kurabiye
Malzemeler:
  • 200-250 gr tereyağı(oda sıcaklığında)
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kakao (50 gr. lık)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5-3 su bardağı un
Üzeri için; 1 çay bardağı kadar toz şeker ve çikolatalı fındık kreması(sarelle vb)

Hazırlanışı: Tereyağı ve pudra şekerini elinizle iyice karıştırın. Yumurtayı ekleyin, karıştırın. Kakao, kabartma tozu, vanilya ve azar azar un ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun. 
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın, her tarafını toz şekere bulayın. Kurabiyeleri tepsiye dizin, ortalarına parmağınızla bastırarak çukur oluşturun. Fırını 170 derecede ısıtın, ısındıktan sonra kurabiyeleri fırına verip ısıyı 160 dereceye getirin. Kurabiyeleri 15-20 dk. pişirin. Kurabiyeler soğuduktan sonra çukur kısımlarına çikolatalı fındık kreması ile doldurup servis edin.

Menüdekiler:


Arnavut böreği (Gözde'nin annesi yapmış)

Arnavut böreği ve kabak böreği dilim şekli


Kabak Böreği

Kabak Böreği:
Malzemeler:
  • 2 adet yufka
  • 2 su bardağı süt
  • 2 çorba kaşığı tereyağı veya margarin(tercihen tereyağı)
  • 3 adet yumurta
  • 3 adet kabak
  • tuz-karabiber
  • kaşar peyniri
  • dereotu
Hazırlanışı: Süt, tereyağı, yumurta, tuz, karabiberi mikserde karıştırın. Kabağı rendeleyip karışıma ekleyin. Yufkaları da didip karışıma ekleyin. Bu karışımı borcama döküp 170 derecede pişirin. Pembeleşince kaşar rendesini ve dereotu karışımını üzerine dökün. Sıcak sıcak servis edin.

Notlarım: Süt miktarı azaltılabilir.

Elmalı, havuçlu kereviz salatası

Elmalı, havuçlu kereviz salatası
Malzemeler:
  • 3 adet orta boy kereviz
  • 3 adet havuç
  • 1 orta boy yeşil ekşi elma
  • 1 kase yoğurt
  •  mayonez 
  • tuz 
  • ceviz

Hazırlanışı:Kereviz, havuç ve elmanın kabuklarını soyup çiğden rendeleyin. Yoğurt, az mayonez ve tuzu karıştırın. Yoğurtlu karışımla kerevizli karışımı karıştırın, dövülmüş ceviz ekleyin. Üzerini mısır turşusu ve cevizle süsleyin.
Not: Kerevizi yoğurdun içine rendelerseniz kararmasını önlersiniz. 



Zeytinyağlı sarma ve Kumpir (annemden) tarifine buradan ulaşabilirsiniz.


Köz patlıcan salatası


Peynirli poğaça

Ve tatlılar...



Muzlu Alman Pastası



Elmas Kurabiye


Ve Edirne'den gelen Kavala Kurabiyesi

09 Haziran 2015

Çilekli Kek-Turta

IMG_25051

Sütsüz, yoğurtsuz çilekli kek... 
Bu lezzetli kekin tarifini Sevgili Cahide Sultan'ın sayfasından aldım.
Kek hamuru bayağı kıvamlı bir hamur oluyor, turta tadında hafif ve çok lezzetli bir kek...
Elimdeki çilek miktarı azdı, tavsiyem çileklerini daha bol kullanın, zira keki tadan dört kişi de çileklerin daha fazla olmasının lezzeti artıracağı görüşünde☺️ 


Ekleme: Aşağıdaki fotoğrafta(Nisan-2016) daha fazla çilek kullanarak hazırladım, keki ters çevirmede acele ettiğim için biraz parçalandı.


Ayrıca ben bu keki gelen mevsim meyveleriyle özellikle de şeftali ile denemeyi düşünüyorum:) 
Sayfamdaki diğer çilekli tariflere buradan ulaşabilirsiniz.



ÇİLEKLİ KEK
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta
  • 100 gr. tereyağı
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik pudra şekeri
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı vanilya( ben 1 paket kullandım)
  • 8-10 adet çilek
Hazırlanışı: Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını ve şekeri tam olarak karışana kadar çırpın.
Yumurtaları kırıp 2 dakika kadar çırpın
Un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip yeniden çırpın. Kek hamurundan çok daha kıvamlı olacak.
Yağlayıp unladığınız kalıba kek hamurunuzu döküp her yeri eşit olacak şekilde kaşıkla güzelce
yayın.


Çilekleri ikiye bölüp hamurun üzerine aralıklı olarak dizin. (Çilekleriniz çok büyükse dörde bölebilirsiniz.) Hafifçe bastırın.

Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına sürün.
Kabarmaya başlayınca ısıyı 160 dereceye düşürün.
Kızarınca fırından alın. Benim fırınımda 20 dk da pişti.
Üzerine pudra şekeri serpin.
Notlarım: Bu kekin hamuruna limon kabuğu rendesi de yakışır diye düşünüyorum:)



07 Haziran 2015

Damla çikolatalı kurabiye

IMG_80481

Geçen sene piknik için yapmıştım bu kurabiyeleri, çok beğenilmişti:)


Damla çikolatalı kurabiye (kakaolu ve sade)
Malzemeler:
  • 125 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker-esmer şeker karışımı
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 su bardağının üçte biri nişasta üzerini tam buğday unu ile tamamladım
  • Aldığı kadar un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Damla çikolata

Hazırlanışı: Tereyağı, sıvıyağ, şeker, yumurta ve sütü karıştırın. Üzerine nişasta-tam buğday unu, kabartma tozu ve 1 bardak kadar un ilave edip, yoğurun. Hamurun kıvamı yumuşakken ikiye ayırdım bir kısmına kakao ve yeterince un, diğerine de sadece un ilavesiyle yoğurdum. Unu ölçemedim, kakaoyu da rengine göre(1 kaşık kadar) ilave ettim.
Her iki hamura da damla çikolata ekleyip, hafifçe yoğurdum.
Hamurdan parçalar alıp yuvarlamadan elimle şekil verdim, tepsiye dizdim. Bu aşamada tepsideki kurabiyelerin üzerine damla çikolata yerleştirebilirsiniz.170 derecede 20-25 dk pişirdim.


03 Haziran 2015

Tülay'ın Sofrası


Geçen sene bir eylül akşamı gitmiştik Tülay'a. Marifetli arkadaşım çalışıyor olmasına rağmen harika bir sofra hazırlamıştı..
Tariflerin hepsini henüz alamadım, ilk fırsatta alıp buraya yazarım inşallah:)

Önce tuzlular:




Poğaça
Malzemeler:
  • 250 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • Bir tutam şeker
  • bir tutam tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
İç Malzeme:
  • 2 adet patates(haşlanıp, püre yapılacak)
  • kaşar peyniri
  • beyaz peynir
Dışı için:
  • yumurta akı
  • galeta unu




İran Pilavı








Tas Kebabı
Malzemeler:
  • 750 gr dana eti
  • tereyağı
  • soğan, havuç
Hamuru için: 
  • 1 yumurta akı
  • 2 çorba kaşığı su
  • tuz
  • 250 gr un
  • 125 gr tereyağı
Hazırlanışı: Tencerede yağı eritip, eti kavurun. Soğanı ve halka halka doğranmış havucu ekleyip, iyice pişirin.
Borcama veya fırın kabına pişen etli karışımı dökün. Hamur malzemelerini yoğurup, açın. Açtığınız bu hamuru etlerin üzerine kapatın. Artan hamurla üzerine şekil verip süsleyebilirsiniz.




                                         
Tatlılar;










İçindeki çiğ yumurtalar gözümü korkutsa da ferah, güzel bir lezzetti, ilk fırsatta yumurtasız denemek isterim:)
Limonlu Parfe
Malzemeler:
  • 1 paket sade bisküvi
  • 1 paket krem şanti
  • 1 bardak şeker
  • 1,5 bardak süt
  • 1,5 bardak kabuğuyla limon suyu
  • 4 yumurta
Hazırlanışı: Bisküvinin yarısını kırıp borcama döşeyin.4 yumurtanın akını çırpın, sarılarını da şekerle çırpın. Krem şantiyi sütle hazırlayın. Yumurta akları, sarıları ve krem şantiyi karıştırın. Limonu ekleyin. Bu kremayı kaşık kaşık bisküvilerin üzerine döşeyin. Bisküvinin kalan yarısını un halinde çekip kremanın üzerine döşeyin. Buzlukta dinlendirin.