Pages

  • RSS

26 Haziran 2014

Leziz bir günün hatırası:)

SDC118493
Bu sofra Nisan 2011 tarihinden kalma...
Leziz Dergisi için hazırlamıştım, güzel bir gün olmuştu, bu heyecanımı sayfamda da paylaşmıştım.
Sonrasında buraya ekleyemeden fotoğraflar silindi, hem seyahat hem de pek çok güzel yemek fotoğraflarımız gitti, kurtarılamadı:((
Bu fotoğraflar da o gün kızkardeşimin hatıra olarak çektiği fotoğraflardan...
Tariflerin çoğu sık sık yaptığım demirbaş tariflerim, bir kısmı sayfamda mevcut, diğerlerini de elimdeki fotoğraflarla eklemek istiyorum...
Çilekli Kedi dilli Pasta
Malzemeler:
  • 1 paket kedi dili bisküvi (200 gr)  
kedi dili bisküvileri ıslatmak için;
  • 200 gr çilek 
  • 2-3 kaşık tozşeker
  • 1/2 bardak ılık su
Kreması için:
  • 1/2 lt. süt
  • 2 çorba kaşığı un + 1 çorba kaşığı nişasta (un ve nişasta toplamı 1 çay bardağı geliyor)
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket labne peyniri (200 gr)
Pastanın süslemesi için: 1/2 su bardağı file badem ve çilek

Hazırlanışı: Öncelikle file bademler fırın tepsisine yayılır, 170 derecede (fansız) 10-15 dk. renkleri hafif değişene kadar ara ara karıştırılarak kavrulur.
Krema için bir tencerede önce çırpma teliyle yumurta ve şeker çırpılır, un+nişasta karışımı eklenir, çırpılır, azar azar süt eklenerek iyice karıştırılır, ocağa alınır. Çırpma teliyle sürekli karıştırılarak pişirilir. Ocaktan inince vanilya eklenir, karıştırılır. 3-4 dk. sonra da labne peyniri eklenir, karıştırılır.
Diğer yandan bisküvileri ıslatmak için çilekler şekerle birlikte robottan geçirilir, üzerine 1/2 bardak ılık su eklenir, karıştırılır.
Kedi dili bisküvilerin yarısı çilek püresinin yarısı ile ıslatılır, uygun bir servis tabağına dizilir. (Bu aşamada servis tabağına bir çember yerleştirilerek pastanın daha düzgün olması sağlanır).
Üzerine krema yayılır, küçük doğranmış çilek ve file badem serpilir.
Tekrar çilek püresi ile ıslatılmış kedi dili bisküvileri dizilir. (Yuvarlak çemberle çalışırken kedi dilleri uygun büyüklükte kesilerek yerleştirilir.)
Üzerine kalan krema yayılır. Pasta buzdolabında dinlenmeye bırakılır. 4-5 saat sonra pasta çemberi dikkatlice çıkarılır, yanlarına kavrulmuş file bademler yapıştırılır. Üzerine çilekler dekoratif bir şekilde dizilir.
Not: Kedi dili bisküvilerini ıslatma şurubu çok sıcak olmamalı, kedi dili bisküvi çok ıslatılırsa yumuşar ve dağılır, az ıslatılırsa pastanın içinde sert kalabilir. Kedi dillerini ıslatmak için su-çilek püresi yerine çielk püresi-süt karışımı da kullanabilirsiniz.
Not: Çekim gününden bir kaç gün önce büyük oğlumun doğum günüydü, okuldan gelince pastaya daldığı için ortadaki çilek eksik kalmış bu fotolarda:)

Zeytinli, kaşarlı örgü çörek
Malzemeler:
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı ılık su
1 çay bardağı sıvıyağ
1 adet yumurta(sarısı üzerine)
1 paket instant kuru maya
3,5-4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı toz şeker
100 gr oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağı
İçi için: zeytin ezmesi, kaşar rendesi
Hazırlanışı: Karıştırma kabında 3 bardak un, tuz, şeker ve kuru maya karıştırılır. Ortası açılır, sıvı malzemeler(süt, su, sıvıyağ, yumurta beyazı) eklenir, karıştırılır. Kenardaki unlardan alınarak, hamur yoğrulur, gerektikçe un ilave edilerek ele yapışmayan, yumuşak kıvamlı bir hamur elde edilir.
Hamur 12 eşit bezeye ayrılır. Her beze merdaneyle tabak büyüklüğünde açılır, üzerine yumuşamış tereyağından sürülür.Bezelerden 4 tanesinin içine zeytin ezmesi ve kekik, pulbiber karışımından sürülür. Kalan bezelerde ise kaşar rendesi kullanılır.Rulo şeklinde sarılır, her rulo tezgahta yuvarlanarak uzatılır. İki kaşarlı, bir zeytin ezmeli rulo alınır, ortaya zeytinli gelecek şekilde saç örgüsü şekli verilir. Tepside 1/2 saat mayalandırılır. Üzerlerine yumurta sarısı 1 kaşık sıvıyağla karıştırılarak sürülür. Önceden ısıtılmış 180-200 derecede pişirilir.
Not: O zamanlar Oktay Usta'da gördüğüm bir tariften etkilenerek hazırlamıştım. 

Sürpriz Dolgulu Muffin 
 Malzemeler:
50 gr. kakao
1 su bardağı kaynar su
2 su bardağından 1 parmak eksik un
1 paket kabartma tozu
1/2 çay kaşığı tuz
113 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
1+1/3 su bardağı toz şeker
2 adet yumurta
1 paket vanilya
İç dolgusu için:
1/2 paket krem peynir
1 çay bardağından az pudra şekeri
1 çay bardağı hindistancevizi
2-3 kaşık damla çikolata
1-2 kaşık süt
Hazırlanışı: Öncelikle iç dolgusu hazırlanır. Bir kasede krem peynir ezilir, içine pudra şekeri, süt ve hindistan cevizi eklenir, iyice karıştırılır, en son damla çikolata ilave edilir, karıştırılır.
Muffinler için önce kakao bir kaseye elenir, üzerine kaynar su ilave edilir, akışkan ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar kaşıkla iyice karıştırılır, oda sıcaklığına gelmesi için kenara alınır.
Başka bir kaseye un, kabartma tozu, tuz ve vanilya elenir.
Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı ve toz şeker krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpılır, yumurtalar teker teker eklenir, iyice karıştırılır. Unlu karışım eklenir, karıştırılır. En son soğumuş kakaolu karışım eklenir, karıştırılır.
Muffin kalıpları 2/3 ü dolacak şekilde hamurla doldurulur, her hamurun ortasına 1 tatlı kaşığı hindistan cevizli-peynirli harçtan yerleştirilir. 180 derecede ısıstılmış fırında 16-20 dk. pişirilir.
Not: İsterseniz peynirli iç harcın üzerine biraz daha kek hamurundan ilave ederseniz, iç harç muffinlerin içinde kalır, muffinlerin taşmaması için kalıpları tam doldurmayınız.


Limon aromalı nefis bir kurabiye...
Limon Dolgulu Kurabiye
Malzemeler:
  • 150 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 2/3 su bardağı pudra şekeri
  • 1/2 paket vanilya
  • 2 su bardağı un
Limonlu dolgu için:
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi (rendenin ince yerinden)
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • bir tutam tuz
  • 15-20 gr. tereyağı
Üzeri için: pudra şekeri

Hazırlanışı: Bir kasede tereyağı ve pudra şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar çırpılır. Un eklenir, hamur haline getirilir. Buzdolabında 1/2 saat bekletilir.
Hamur buzdolabından çıkartılır. Un serpilmiş tezgahta merdaneyle 3-4 mm kalınlığında açılır, şekilli kalıplarla yuvarlak veya dikdörtgen şekiller elde edilir, bunların yarısının da ortaları daha küçük kalıplarla kesilir. Ya da küçük toplar alınır, yuvarlanır, ortalarına parmakla bastırarak çukurlaştırılır, fırın tepsisine aralıklı dizilir.
175 derecede ısınmış fırında 15-20 dk. kadar fazla kızartmadan pişirilir. Fırından alınır, soğumaya bırakılır.
Bu arada limonlu dolgu için gerekli olan malzemeler bir kapta karıştırılır, ocağa alınır, kısık ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirilir, soğumaya bırakılır.
Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra ortaları delik olanlara pudra şekeri elenir. Düz kurabiyelerin üzerine limonlu dolgudan sürülür, pudra şekerli ortası delik olan kurabiyeler yerleştirilir.
Not: Yuvarlak kurabiye şeklinde hazırladığınızda fırında pişerken bir süre sonra kurabiyeleri çıkarıp ortalarını tekrar çukur hale getirin.
**Bu kurabiyeyi Betty Crocker'in  limonlu çay kurabiyesinden denemiştim, çok beğenince kendi ölçülerimi oluşturdum.


* Fıstıklı Sultan Lokumu


* Hem evdekilerin hem misafirlerimin çok beğendiği "Patatesli Kıymalı Sarma Börek" tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

* "Enginarlı Kabak Salatası" tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde ferahlatan bir lezzet...
IMG_6651

* Yine demirbaş tariflerimden lokmalık nefis bir lezzet... "Tarçınlı Bademli Kurabiye" tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

haşhaşlı baharatlı

"Haşhaşlı Baharatlı Tuzlu Kurabiye" tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Dergi için tasarladığım sonrasında hem benim, hem yakın çevremin favori lezzetlerinden oldu, pek çok blog arkadaşım da deneyip, beğendiler...
* Zeytinyağlı kuru dolma
Ayrıca annemin hazırladığı "Zeytinyağlı Yaprak Sarma" ve "Su Böreği" vardı.

Bu vesileyle şimdiden Hayırlı Ramazanlar diliyorum....

23 Haziran 2014

Magnolia Puding ve Gözde'nin Çay Sofrası

IMG_5534

Nisan ayında misafir olmuştuk bu güzel sofraya...
Menüde uzun zamandır denemek istediğim Magnolia puding de vardı, hem de denemek istediğim tarifle, çilek zamanı geçmeden bu güzel tatlıyı denemeniz için fazla bekletmeden eklemek istedim:)

Menüdekiler:
  • Peynirli tepsi böreği

  • Brokoli salatası


3 Renkli Patates Topları
Malzemeler:
1 kg patates
1 kase mor lahana turşusu
1 havuç
1 tutam maydanoz
1 limon
zeytinyağı
tuz
Hazırlanışı: Patatesleri haşlıyoruz ve eziyoruz. Havucu rendeliyoruz. Tavaya az zeytinyağı döküp havucu soteliyoruz. Ezdiğimiz patatesi 3 kaseye paylaştırıyoruz. Bir kaseye doğranmış mor lahana turşusu koyuyoruz.
İkincisine rendelenmiş havucu ilave ediyoruz. Üçüncüsüne de ince doğranmış maydanozu ekliyoruz. İçlerine zeyinyağı, limon suyu, tuz döküyoruz ve hepsini ayrı ayrı yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz patateslerden küçük toplar yuvarlıyoruz ve servis tabağına sıra sıra dizerek servis ediyoruz.

MAHLEPLİ SİMİT
4 su b. un
1 çay b. süt
1 çay b. zeytinyağı
yarım pk. yaş maya
1 çorba k. toz şeker
1 yumurta
2 çorba k. tereyağı
1 çorba k. mahlep
su
tuz
ÜZERİ İÇİN:
2 çorba k. pekmez
susam
su
Hazırlanışı: Unu karıştırma kabına alıyoruz. Mahlebi, tuzu, toz şekeri atıyoruz ve ortasını havuz gibi açıyoruz. Ortaya yaş mayayı koyuyoruz. Mayanın üzerine ılık sütü döküp mayayı eritiyoruz. Üzerine zeytinyağı ve yumurtayı ekliyoruz. Oda sıcaklığında yumuşamış tereyağını koyuyoruz. Biraz da ılık su döküyoruz. Mayayı elimizle eritiyoruz. Ortadaki sıvılar karışınca kenardan un alıp hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ediyoruz. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler koparıyoruz ve yuvarlıyoruz. Yuvarladığımız bezeleri ince ve uzun bir fitil olana kadar tezgah üzerinde ileri geri yapıyoruz. Uzun fitili de ikiye katlıyoruz ve birbirinin tersine çevirerek burgu yapıyoruz. İki ucu birleştiriyoruz. Geniş ve derin bir kaba pekmezli suyu, bir kaba da susamı döküyoruz. Simitleri önce pekmezli suya sonra susama buluyoruz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Tepside mayalandırıyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında pişiriyoruz.
Not: 4 kaşık pekmez, 1-2 kaşık su ile (pekmezi daha çok olacak şekilde) bir karışım hazırlamış.
  • Peynirli/zeytinli minik poğaça

  • Kakaolu sade kek

  • Sultan lokumu
    Benim sayfamdaki tarifi yapmış, Hindistan cevizi kalmayınca renkli şekerlere bulamış...
  • Magnolia puding
Tarif Sevgili Feyza'nın sayfasından. Ben de Feyza'nın tarifini denemeyi düşünüyordum, misafirlikte karşıma çıkınca çok sevindim:)


Magnolia Puding
Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 çorba kaşığı nişasta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket bebe bisküvisi (yulaflı bisküvi de yakışır diye düşünüyorum)
  • çilek ve/veya muz
  • 1 kutu süt kreması (200 ml)
Hazırlanışı: Sütü derin bir tencereye alıp,üzerine toz şeker, nişasta, un, yumurta sarısı ve vanilyayı ekleyip çırpıcı ile karıştırıp muhallebi kıvamına gelene dek pişirin ve soğumaya bırakın.
Muhallebi soğuyunca, süt kremasını ekleyip, iyice karıştırın.

Çilek ve muzları dilimleyin. Bebe bisküvilerini robotta çekin.

Kupların içine, ilk önce çekilmiş bisküviden bir yemek kaşığı döküp kaşıkla düzleştirin. Ardından da kupların dışından görünecek şekilde cama yapışık olarak dilimlenmiş çilekleri dizip biraz muhallebiden dökün. Sonra biraz daha bisküvi döküp muzları dizin. Yine muhallebiden döküp en üstüne yine çekilmiş bisküviden serpin. İsterseniz üstüne çilek koyup süsleyebilirsiniz.
Not: Gözde içinde meyveler de olduğundan muhallebinin şekerini daha az kullanıyormuş. Ayrıca  kuplardan kalanları bir borcama hazırlamış.


Günün sonunda Gözde'nin şık sunumuyla kahvelerimiz:)

 
 O gün bu güzel sofrayı çekmek için fotoğraf makinemi çıkarmıştım ki çalışmadığını farkettim, bir gün önce oğlum kılıfıyla düşürmüştü, o an baktığımda problem yoktu ama ertesi gün çalışmadı, lensi kırılmış, ben de mecbur telefon ile çektim:(

19 Haziran 2014

Peynir Kremalı Ahududulu (Frambuazlı) Pasta ve Çay menüsü

BTL_2990

Betül'ün bebeğine hayırlı olsun için toplandığımızda yapmıştı bu nefis pastayı...
Pandispanyası için sayfamdaki tarifimi kullanmış ve çok memnun kalmış. Kreması için de Sevgili Pelin'in sayfasındaki peynirli krema tarifini kullanmış. Dışı hindistan cevizli, arasında frambuazla birlikte pasta harikaydı. Daha sonra aynı tariflerle hem frambuazlı hem de vişnelisini denemiş, öyle de çok güzeldi.


Peynir Kremalı Ahududulu / Frambuazlı Pasta
Pandispanyası için:
  • 4 adet yumurta
  • 3/4 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1/2 çay bardağı sıcak su
  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 paket vanilya
Kreması için:
  • 1 küçük paket labne peyniri (200 gr.)
  • 1 küçük kutu sıvı krema (200 ml)
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya
Arası için: Ahududu / Frambuaz
Dışı için: Hindistan cevizi

Hazırlanışı:

  1. Pandispanyası için yumurta beyazlarını köpük köpük olana dek çırpın. 
  2. Azar azar 3/4 su bardağı toz şekeri ekleyerek çırpmaya devam edin. 
  3. Yumurta sarılarını ekleyip önce mikseri çalıştırmadan uçlarıyla, daha sonra da mikserin en düşük ayarıyla çırpın. 
  4. 1 su bardağı un+ 1/2 su bardağı nişasta +1 paket kabartma tozu ve 1 paket vanilyayı başka bir yerde karıştırıp eleyerek azar azar ekleyin, bir yandan da önce mikseri çalıştırmadan sadece uçlarıyla, daha sonra da en düşük devriyle karıştırın. 
  5. 1/2 çay bardağı sıcak su ekleyip karıştırın, en son 1 kaşık sıvıyağ ekleyip karıştırın. 
  6. Karışımı kalıba boşaltıp 170 derecede pişirin. 
  7. Ertesi gün 3 e bölün.


Kreması için:

  1. Kremayı derin bir kaseye alıp mikserle hızlı devirde koyulaşana dek çırpın. 
  2. Labne peyniri, pudra şekeri ve vanilyayı da ekleyip çırpmaya devam edin. 
  3. Sürülebilecek kıvama gelene kadar çırpın. 
  4. Hava sıcaksa kullanmadan önce biraz dolapta bekletin.
  5. Pandispanya katlarını az sütle ıslatın. 
  6. Aralara kremadan sürüp ahududu serpiştirin. 
  7. Kalan kremayla pastanın dışını kaplayın ve her tarafına hindistan cevizi serpin. 
  8. Dolapta dinlendirin.

Afiyet Olsun...
Not: Ara katlara beyaz çikolata ve file bademin de çok yakışacağını düşünüyorum:)    


Aşağıdaki fotoğraf pastanın vişneli hali...


Menüdekiler:
  • Su Böreği (annemden)

  • Tepside Kumpir

Buradaki tarife göre biraz göz kararı yapıldı. 1300 gr patates kullanmış. Patatesleri fırın kabına yaydıktan sonra üzerine ince doğrayıp, tavada sotelediği mantar eklemişti, güzel bir lezzet oldu. Üzerine haşlanmış bezelye ve konserve mısır serpip biraz fırında pişirilir. Fırından alıp üzerine kaşar rendesi serpilir, tekrar fırına verilir.


Bu da pişmiş hali...


Elmalı Şerit Kurabiye

Malzemeler:
  • 125 gr. tereyağı(oda sıcaklığında) 
  • 1 çay bardağı sıvıyağ 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 yumurta 
  • 1.5 çay bardağı şeker 
  • 1 su bardağı nişasta 
  • 3-3.5 su bardağı un (markasına göre miktar değişebilir) 
  • Yarım paket k. tozu 
  • Vanilya

İç harcı için: 
  • 4 adet elma
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı ceviz
Hazırlanışı: Elmayı rendeleyin.şekeri katın, suyunu çekip karamelize olana kadar pişirelim. Cevizini de ekleyip soğumaya bırakalım.

Hamur malzemeleriyle yumuşak bir hamur elde edelim. Ölçüler belli olsa da unu yavaş yavaş koyun.

Hamurdan küçük mandalina büyüklüğünde parça alıp, yarım cm. kalınlığında açın.

Üçte ikilik kısmına boylamasına, bıçakla çizikler atın. Boş kalan kısma elmalı içten koyup sarın. Hafifçe büküp ay şekli verin.

Yağlanmamış tepsiye dizin. 170 derecelik önceden ısınmış fırında üzeri hafif pembeleşene kadar pişirin. Fırınınız çok çabuk pişiriyorsa kızarmaya başladıktan sonra dereceyi 150 ye düşürün.

Fırından aldığınız kurabiyelerin üzerine bolca pudra şekeri serpin.


  • Çikolatalı muffin (tarife buradan ulaşabilirsiniz.)

  • Şekilli Tatlı Kurabiye

                                        

  • ve Ahududulu/Frambuazlı Pasta

Ve o günden kalanlar...

16 Haziran 2014

Hurmalı Kurabiye ve Bebe Bisküvili Rüya Pastası

IMG_4215

Bu iki güzel lezzet Derya'nın harika sofrasından kalma, üzerinden çok zaman geçti, bir okuyucum tatlının tarifini isteyince eklemek istedim:)


Hurmalı Kurabiye
Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 türk kahve fincanı pudra şekeri
  • 1 türk kahve fincanı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1/2 su bardağı nişasta
  • aldığı kadar un
İçi için: ceviz ve hurma
Hurma çok yumuşak ise çekirdeklerini çıkarıp ince ince doğrayın (yumuşak değilse biraz ılık suda bekletin) ve iri çekilmiş ceviz içiyle karıştırın.
üzeri için: pudra şekeri
Hazırlanışı: Unu azar azar ekleyerek hamur malzemeleriyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp içine hurma ve ceviz yerleştirin, kapatıp, yuvarlayın. 175 derecede hafif pembeleşene kadar fazla kızartmadan pişirilir. Kurabiyeler ılıklaşınca üzerlerine pudra şekeri eleyin.


Bebe Bisküvili(kedidilli) Rüya Pastası
Malzemeler:
  • 2 paket(yaklaşık) kedidili bisküvisi (veya 2 paket bebe bisküvisi)
Muhallebisi için:
  • 1 lt süt
  • 2 kahve fincanı şeker
  • 2 kahve fincanı un
  • 1 paket krem şanti
  • 1 paket vanilya
Üzeri için: 1 paket çikolata sosu, 2 su bardağı süt

Hazırlanışı: Un, şeker ve süt bir tencereye alınır, sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirilir. Biraz soğutulur, krem şanti ve vanilya eklenir, mikserle çırpılır.
Kedidili bisküvisi sütle ıslatılıp büyük dikdörtgen borcama bir sıra dizilir, üzerine muhallebiden biraz dökülür. Tekrar bir sıra kedi dili bu defa ıslatmadan dizilir, kalan muhallebi üzerine dökülür.
Üzeri için 1 paket çikolata sosu, 2 su bardağı sütle pişirilir, karıştırarak soğutulur. Muhallebinin üzerine dökülür. Soğuk servis edilir.

07 Haziran 2014

Çörek otlu minikler

IMG_2328

Yuvarlaması biraz zahmetli olsa da çerez gibi yemesi çok keyifli bu minikleri denemenizi tavsiye ederim...
Bu minik tuzluları ilk Melda'nın sayfasında görmüştüm, o zamanlar çok yaygındı, gerçi şimdilerde de öyle:)
Geçtiğimiz aylarda Instagramda Zeynep (mutfak havlusu) ısrarla tavsiye etmişti bu minikleri, artık deneme listesine almıştım ki üzerinden çok zaman geçmeden yeğenimin doğum gününde çıktı karşıma:)
Kız kardeşim de Sevgili Zerrin'in sayfasından denemiş, yemek konusunda çok seçici olan ortanca oğlum çok sevdi. Sonraki hafta sonu da benim misafirlerim vardı, kardeşimle menü konusunda konuşurken menüye bu tuzluları da mutlaka eklememi tavsiye etti, iyi ki de öyle yapmışım, o gün çok beğenildi:)
Mart ayında arkadaşlarımın geldiği gün yapmıştım bu minik tuzluları, o gün tarifini de vermiştim deneyen arkadaşlar oldu, hatta geçen ay gittiğimiz arkadaş verdiğim tarifle yapmıştı, yine çok beğenildi ve tarifi istendi:)  Sitede tarifi bulamadık diye yakınan arkadaşları daha fazla bekletmeyelim ve tarifi ekleyelim:)
 Hem iki tarif aşağı yukarı birbirine benzediği için hem de yanında başka ikramlar da olduğu için ben yarım ölçülü tarifi tercih ettim, benim uyguladığım şekliyle çörek otlu tuzlu kurabiye...
Çörek otlu minikler(Çörek otlu tuzlu kurabiye)
Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı
  • 1/2 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 adet yumurta (akı içine sarısı üzerine)
  • 2 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un(gerekirse ilave edin)
  • 3-4 çorba kaşığı çörekotu
Üzeri için: Yumurta sarısı

Hazırlanışı:

  1. Hamur için olan malzemeleri karıştırın, unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın.
  2.  Hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın.
  3.  Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  4.  Üzerlerine yumurta sarısı sürün.
  5.  Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin.
Afiyet Olsun...

Not: Minik minik olduğundan yumurta sarısı sürmek biraz oyalıyor ve yağlı kağıt tepsinin kirlenmesini önlüyor. 
Hamuru hazırlayınca çörekotu miktarı çok gibi gelebilir, ama pişince yeterli geliyor.
Hamura isterseniz biraz toz kırmızı biber ekleyebilirsiniz    , ben o gün eklemeyi unutmuşum.