Pages

  • RSS

30 Mayıs 2014

Elif'in çay sofrası

IMG_3618
 
Şubat ayında Elif arkadaşımızda toplanmıştık, Karadeniz esintili güzel lezzetlerin eşlik ettiği muhabbetli, güzel bir gün oldu...
 
 
Menüdekiler:
 
Mısır Ekmeği
 
 
Kara Lahana Dolması
 
Mıhlama
Mısır unu ile tereyağını kavurup, üzerine biraz sıcak su ve göz kararı tel peyniri...
 
Muhammara
 
Muhammara
Malzemeler:
  • 1 su bardağı galeta unu
  • 1/2 limon suyu
  • 3 diş ezilmiş sarımsak
  • 1/2 su bardağı ince dövülmüş ceviz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay baradağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı pul biber(Pul biberin bir kısmı yağda yakılıp üzerine gezdirilir.
  • Aldığı kadar su (Ekmeğin üzerine sürülecekse daha sulu olmalı)
Tüm malzeme karıştırılır.

Acılı Ezme
Acılı ezme
Malzemeler:
  • 3 çorba kaşığı biber salçası
  • 3 çorba kaşığı domates salçası
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 demet taze soğanın yeşil kısmı
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 diş sarımsak
  • 3 adet domates (çekirdeklerini ve suyunu ayırın!)
  • pul biber
Hazırlanışı: Yeşillikleri çok ince kıyın, bütün malzemeyi birbirine karıştırın.
Elif yanında ikiye bölünmüş minik sandviç ekmekleriyle servis etmişti.

 
Patates Salatası
Patates salatasının sosuna eklediği hardal güzel bir lezzet vermişti. (3-4 tatlı kaşığı kadar hardal eklemiş)



Ispanak Salatası (tarifi daha önce paylaşmıştım, linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.)


Börekler arkadaşın cafe`sinden hazır...

Brokoli Salatası
 


Meyveli Kurabiye
 
 
 
Ve Derya arkadaşımızın Elif için hazırladığı doğum günü pastası...

27 Mayıs 2014

Tahinli Tatlı

IMG_2127

Annemin özel lezzetlerinden biri, tahinli lezzetleri sevenler için tavsiye ederim:)


Oğlumun doğum günü sofrası için hazırlamıştı annem, menüyü eklediğimde ısrarla isteyen okuyucularım olmuştu, nihayet tarifi alıp fotoğraflarını düzenleyip ekleyebiliyorum. Aslında fotoğraflar çok içime sinmese de okuyucularımı daha fazla bekletmemek için eklemek istedim. Sağolsun annem hazırlarken yapım aşamalarını da çekmiş:)


Tahinli Tatlı
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı yogurt( çok tepeleme değil)
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1/2 çay kaşığı kadar tuz
  • 1/2 çay kaşığı sirke
  • Aldığı kadar un
İçi için: Tahin (küçük bir kavanoz yeterli olur)
Şerbeti için: 3 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su 5-10 dk kaynatılır, soğumaya bırakılır.
Hazırlanışı: Hamur malzemeleri yoğurulur, kulak memesinden biraz sert bir hamur elde edilir. 10 dk dinlendirilir, yumurtadan az büyük bezelere ayrılır, oklavayla un serperek açılır. Üzerine 3 çorba kaşığı tahin gezdirilir, yufkanın dört bir tarafından açıp-kapayarak her tarafın tahinlenmesi sağlanır. Sonra iki taraftan ortaya doğru büzülür, gül böreği gibi sarılır. Yuvarlak tepsinin ortasına yerleştiririlir. Diğer bezeler de aynı şekilde hazırlanıp, tepsideki yuvarlağın etrafına sarılır. Üzerine 150 gr kadar tereyağı eritilip gezdirilir. Eritilmiş tereyağı tatlının her tarafına gelecek, üzerini örtecek şekilde olmalıdır. 175-180 derece ısınmış fırında altı üzeri kızarana kadar pişirilir.
Fırından çıkarılan tatlının ilk sıcaklığı çıkınca şerbeti üzerine gezdirilir, dinlendirilir.
Bu ölçüler için 40 cm lik bir tepsi veya fırın tepsisi olabilir. Daha büyük yapmak için ölçüleri artırılabilir.
Not: İstenirse tahin gezdirildikten sonra ince dövülmüş ceviz de serpebilirsiniz, ama cevizsiz hali de lezzetli oluyor.




Ayrıca daha önce bu tür bir tarife internette rastlamadım, deneyen arkadaşlar kaynak gösterirlerse çok sevinirim:)

22 Mayıs 2014

Betül'ün çay sofrası- Çikolatalı Muffin- Mahlepli kurabiye

IMG_3382
Betül'ün şubat ayında bebek görmeye gelen misafirleri için hazırladığı çay sofrası...
Tarif isimlerinin üzerine tıklayarak ilgili tariflere ulaşabilirsiniz.
Menüdekiler...
* Mantarlı, peynirli gözleme

Mantarlı, peynirli gözleme: Mantarlar ince ince doğranır, zeytinyağında yumuşayana kadar kavurarak pişirilir. Soğuyunca içine beyaz peynir ve kaşar rendesi eklenir.
Yufka tezgaha serilir, biraz zeytinyağı gezdirilir, orta kısma iç harç yerleştirilir, zarf şeklinde katlanarak gözleme şekli verilir. Kızgın tavada önlü arkalı pişirilir. Pişen gözlemelere hafifçe tereyağı sürülür, servis edilir. Tavsiye ederim:)
* Mahlepli Kurabiye

Betül mahlepli kurabiye tarifini buradan almış...

Mahlepli Kurabiye
Malzemeler:
  • 250 gr tereyağı
  • 3 çorba kaşığı yoğurt
  • Yarım çay bardağı sirke
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı mahlep
  • 4-4,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
Üzeri için: 1 yumurta sarısı
Hazırlanışı: Oda sıcaklığındaki tereyağı, yoğurt, sirke, tuz, şeker ve mahlebi karıştırın. Un ve hamur kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edin. Yarım cm kalınlığında açın ve değişik kalıplarla kesin(Betül simit şekli vermiş). Fırın tepsisine dizip, üzerlerine yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 15-20 dakika pisirin.










* Çikolatalı Muffin



Bu tarifi de tatlı mutfak sayfasından almış ve muffin şeklinde hazırlamış...
Çikolatalı Muffin
Malzemeler:
  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı tozşeker
  • Yarım paket tereyağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı kakao
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket 80 gr lık bitter çikolata (tarifte 80 gr lık 2 paket kullanılmış)
  • 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
Hazırlanışı: Yumuşamış tereyağını mikserle krema halini alıncaya kadar çırpın. Tozşekeri de ekleyerek iyice karışmasını sağlayın. Şeker ve tereyağı birbirine iyice karışınca yumurtaları da teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin.
Ayrı bir kaseye un kakao, kabartma tozu ve karbonatı eleyin.
Çikolatayı benmari usulü eritin ve tereyağlı karışımın içine aktararak çırpın. Son olarak unlu karışımı ve yoğurduda ekleyerek çırpın ve karışımı yağlanmış kek kalıbına veya muffin kalıplarına boşaltın.
180 derecelik fırında pişirin. 

12 Mayıs 2014

Lahana Salatası ve Akşam Çayı 6


IMG_2647

Bu akşam çayı ocak ayından kalma...


Tariflerin çoğu sitede var, tarif isimlerinin üzerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz.


Lahana Salatası
Lahana
Havuç
Maydanoz
Sosu için: Tuz, zeytinyağı, limon-sirke ve isteğe bağlı nar ekşisi
Hazırlanışı: Beyaz lahana yıkanır, ince ince doğranır, havuç rendelenir, maydanoz ince ince doğranır, tüm malzeme karıştırılır, sos malzemesi karıştırılır, eklenir, salata karıştırılır, biraz dinlendirilir, bu sürede lahanalar yumuşuyor, daha lezzetli oluyor.
Not: İsterseniz lahanayı doğradıktan sonra hafif tuz serpip ovabilirsiniz, bu durumda salataya ekleyeceğiniz tuzu dikkatli ekleyin. Salataya kırmızı lahanayı ince doğrayıp, az sirke ve tuzla ovup ekleyebilirsiniz.

Menüdekiler:
*Kıymalı, patatesli sarma börek


* Lahana Salatası
* Çiğ Köfte (hazır)
* Kuru dolma
* Havuçlu Kek

* Kandil simidi


* Tarçınlı bademli kurabiye


* Portakallı Labneli Pasta




Aşağıdaki akşam çayı da kasım 2013  ayından kalma, oğlumun öğretmeni için hazırlamıştım.
Menüdekiler:
* Kıymalı, patatesli sarma börek
* Amerikan-rus salatası
* Kuru dolma
* Susamlı tuzlu kurabiye
* Midye börek
* Tahinli kurabiye
* Aşure



Ve yine aşağıdaki çay sofrasını da kasım ayında gelen teyzem için hazırlamıştım:)


Menüdekiler:
* Kıymalı, patatesli sarma börek
* Midye böreği
* Yeşil salata
* Patates Salatası
* Zeytinyağlı yaprak sarma ve biber dolma (annemden)
* Tahinli toplar
* Havuçlu Damla Çikolatalı Kek
* Hindistan cevizli sarma (Linkteki tarifi Hindistan cevizli olarak hazırladım ve muhallebisi için 50 gr tereyağı kullandım)
* Mandalinalı Pasta

 

08 Mayıs 2014

Kakaolu Fındık Kremalı Kurabiye

IMG_4447
Bu kurabiyeler de yine arşivde bekleyen tariflerden, yapalı 2 sene olmuş...
Önceki oturduğumuz yerdeki bir pastaneden aldığımız kurabiyeleri çocuklar sevince ben de benzer modelini yapmıştım:)


Kakaolu Fındık Kremalı Kurabiye
Malzemeler:
  • 125 gr. tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • 1 fiske tuz
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu
  • 250 gr + 1 kaşık un
  • 1/2 paket vanilin
  • arasına sürmek için kakaolu fındık kreması(sarelle vb.)
Hazırlanışı: Yumuşamış tereyağı, pudra şekerini ve yumurtayı karıştırın. Limon suyunu ekleyin, karıştırın. Unun bir kısmı, tuz ve vanilyayı ekleyin. Unu azar azar ekleyin.Hamuru streç filme sarın, buzdolabında 1 saate yakın bekletin.
Az un veya nişasta serpilmiş tezgahta yarım cm.  kalınlığında açın.Kalıpla veya bardakla yuvarlaklar halinde kesin.Yuvarlakların yarısının da ortalarını daha küçük bir kalıpla veya krema sıkma aparatının ucu ile kesin. Ortası delik olan yuvarlakların üzerine çatalı kakaoya batırarak fazla bastırmadan şekiller verin.
Fırın tepsisine dikkatli bir şekilde şekillerini bozmadan yerleştirin.(İsterseniz ortalarındaki yuvarlakları çıkarmadan önce tepsiye aktarıp orada ortalarını kesebilirsiniz, böylece şekilleri bozulmamış olur. )170 derecede ısıtılış fırında 15-20 dk. hafif pembeleşene kadar  pişirin. Kurabiyeler soğuduktan sonra ortaları delik olmayan kurabiyelerin üzerine kakaolu fındık kremasından sürüp,ortaları delik olanları üzerine yerleştirin.
Not: Kurabiye hamuruna un miktarını azaltıp yerine toz fındık, badem de kullanılabilir diye düşünüyorum...