Pages

  • RSS

29 Nisan 2014

Limonlu mini cheesecake ve Blogum 9 yaşında


minicheesecake

SeMaVeR Blog sayfamı açalı 9 sene olmuş:)
Nasıl da hızla geçiyor zaman...
Öncesinde yemek sitelerine bakıyor, aklımdan site açma düşünceleri geçiyordu. Sonrasında Portakal ağacı ile tanıştım ve blog fikri daha cazip geldi. Bu arada bir bir bloglar açılmaya başlamıştı ve ben de katıldım bu kervana... Denediğim tarifleri bir yerde toplamak fikriyle 2005 yılı Nisan ayında oğlumun doğum günü menüsüyle başladım yazmaya...
Bazen denediğim memnun kaldığım tarifleri, bazen de misafir olduğum sofraları ve tariflerini paylaştım...Sayfamı ara ara güncelleyebiliyor olsam da devam etmeye çalışıyorum. Beni yalnız bırakmayan tüm takipçilerime çok teşekkür ediyorum.
Özellikle de sayfamdaki tariflerden deneyip sonuçlarını benimle paylaşan yakınlarım, takipçilerim benim için mutluluk vesilesi ve sayfamı devam ettirmemdeki en büyük sebep:)
Ayrıca sayfamdan denediğiniz tariflerin fotoğraflarını bana gönderirseniz, facebook sayfamdan yayınlamak isterim...


Bu mini cheesecake Lezzet Dergisini(Ekim-2010) aldığımda denerim diye düşünmüştüm, sonra da dergiyi kitaplığa kaldırdım. Okulların sömestr tatili sonunda modem bozulunca, evdeki yemek dergilerini karıştırmaya başladım ve yine bu tarif ilgimi çekti ve denemeye karar verdim, sonuç başarılı olunca instagramda tarifini paylaştım, sonrasında da hem bir doğum günü ve hem de arkadaşlarım geldiğinde yaptım, her iki grupta da çok beğenildi.
Bu şekilde cheesecake yapmak bana daha pratik geldi...

Tarifte üzeri için sos kullanılmıyordu, ben kullanmayı düşünmüş, ama ilk yaptığımda fırsatım olmamıştı, annemin yaptığı ahududu reçeli ile servis etmiştim, sonrasında misafirler için yaptığımda üzerine portakal ağacında gördüğüm ve denediğim cheesecake limon ve portakalla hazırlanan sosundan hazırladım.

Limonlu Mini Cheesecake

Malzemeler: 
   1 paket yulaflı bisküvi
   50 gr tereyağı (daha az kullandım)
   200 gr labne peyniri
   50 ml krema
   60 gr toz şeker
   1 tatlı kaşığı mısır nişastası
   1 paket vanilya
   1 yumurta
   1 yemek kaşığı rendelenmiş limon           
    kabuğu (1 limon kabuğu rendesi kullandım)
   1 yemek kaşığı limon suyu
Üzerini süslemek için: Ben annemin yaptığı ahududu reçelini kullandım. Tarifin aslında böğürtlen taneleri ve taze nane yaprakları kullanılmıştı.
Eğer sos yapmak isterseniz;
Üzerinin sosu için:

  •  1-1,5 adet limonun suyu
  • 1 adet portakalın suyu
  • 1,5 çorba kaşığı nişasta
  • 3 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • su

Hazırlanışı: Muffin kalıplarına kağıt yerleştirin. Bisküvileri mutfak robotunda çekerek un haline getirin. Tereyağını eritip ekleyerek iyice karıştırın ve kalıplara paylaştırıp kaşığı tersiyle üzerlerine bastırın(ben biraz da bardağın tersiyle düzleştirdim).
Labne peyniri, vanilya, krema ve şekeri mikserle çırpın. Nişasta, limon kabuğu, limon suyu ve yumurtayı ekleyip iyice karıştırın. Karışımı bisküvi tabanının üzerlerine aktararak 160 dereceye ayarlanmış fırında 20-25 dakika pişirin.(ben soğuyana kadar fırının içinde fırının kapağı biraz açık olacak şekilde beklettim). 
Fırından çıkartıp oda ısısına gelmesini bekleyin ve daha sonra buzdolabında soğutun. Üzerlerini reçel, meyveli sos veya böğürtlen ve nane yapraklarıyla süsleyip servis yapın.
Limonlu-portakallı sosun hazırlanışı: Portakal ve limonu sıkıp suyunu bir bardağa alın, üzerini 1,5 su bardağı olacak şekilde su ile tamamlayın. Küçük bir tencereye nişasta ve şekeri alın, üzerine sulu karışımı ekleyin, çırpma teliyle sürekli karıştırarak pişirin. Kaynayınca ocaktan alın, tereyağını ekleyin, karıştırın. Sosun kabuk bağlamaması için ara ara karıştırın.
Cheesecake fırından çıkıp ılıklaşınca sosu üzerlerine paylaştırın.
Not: Yukarıdaki ölçülerle yaklaşık 10-12 adet(kalıbın büyüklüğüne göre) mini cheesecake çıkmaktadır.
Ayrıca cheesecake miktarı için sos miktarı fazla gelebilir. Sosu yarıya indirebilir, ya da cheesecake miktarını artırabilirsiniz.

Aşağıdaki fotoğraf limonlu sos ile hazırladığım hali, isterseniz üzerini nane yaprakları, limon dilimleriyle süsleyebilirsiniz.
Malzemeleri çoğaltarak hazırladığım şekline de buradan ulaşabilirsiniz.


24 Nisan 2014

Tencerede Fincan Kek

IMG_3245

















Bu minik kekler fırın yerine ocakta tencere içinde pişiyor, üstelik mikser kullanmaya da gerek kalmadan...
 Çocukluğumda annem kekleri ocak üzerinde kek tenceresinde pişirirdi, tencerenin üzerindeki cam bölmeden kekin kabarıp kabarmadığını kontrol eder, bir süre sonra da kapağını hafif döndürerek yan deliklerin açılmasını sağlardık.

Fincan kekler bir dönem bloglarda çok sık yapılıyordu, gördüğüm tarifler genelde yağsızdı, ben kuru olabileceğini düşünüp biraz sıvıyağ ilavesiyle denemiştim. Daha sonra tarif verdiğim bir yakınım bu tarifi defalarca yapıp çok beğendiklerini söylemişti.



Önceki kurabiyeler gibi bu kekler de 2,5 senedir eklenmeyi bekliyordu, nihayet tarifi ve fotoları düzenleyip ekleyebiliyorum:)

Tencerede Fincan Kek

Malzemeler(6 adet nescafe fincanı):
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı süt
  • 1/3 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 çay bardağı un
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı: Yumurta ve şekeri çırpma teliyle çırpın. Sütü ve sıvıyağı ekleyip, çırpın. Un, kabatma tozu ve kakaoyu eleyerek ekleyin, karıştırın. Fincanları yağlayın veya muffin kağıdı yerleştirin. Kek harcını fincanlara paylaştırın. Fincanları uygun bir tencereye dizin ve tencerenin yarısına kadar ılık suyla doldurun.Tencere ile kapağı arasına bir mutfak bezi yerleştirin, yüksek ateşte kaynamaya bırakın, tıkırdamaya başlayınca altını kısıp 20 dk pişirin.Piştikten sonra ocağı söndürüp 15 dk soğumaya bırakın, bu arada pişerken ve soğurken tencerenin kapağını açmayın. Daha sonra fincanları tencereden alıp kekleri çıkartın. İsterseniz üzerine krema, meyve vb. ile servis edebilirsiniz.
Not: Kekleri hazırlarken içine damla çikolata, meyve vs de eklenebilir diye düşünüyorum.
Nescafe fincanı ile 6 adet çıktı, daha küçük fincanlarla sayı artabilir.
Bir sefer yapışımda 2 nescafe fincanı, 5 tane de çay fincanı(çok büyük değil) çıkmıştı.

21 Nisan 2014

Uçan kurabiye

ucan kurabiye

Tariflerin biriktiğinden bahsetmiştim, ara ara onları da paylaşmak istiyorum:)
Fotoğraftaki kurabiyeleri yapalı neredeyse 2,5 sene oluyor. Çocukların çok sevince ara ara yaptığım bir kurabiye oldu.


Kurabiyeleri Sofra dergisinin eski bir sayısında(ekim2002) görmüştüm, Emine Beder'in bir tarifiydi. Bu sefer tarifteki nişasta miktarını biraz azaltıp yerine pirinç unu ekledim. Pirinç unu kurabiyelere çok güzel bir kıvam ve lezzet verdi. Nişastalı kurabiyeleri yerken insanı biraz tıkar, pirinç unu bu durumu hafifletiyor.

Uçan Kurabiye
Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1,5 su bardağı nişasta
  • 1 küçük paket pirinç unu (yaklaşık 1/2 su bardağı)
  • 1/2 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 tatlı kaşığı kakao
Hamuru yoğurup henüz cıvık haldeyken ikiye ayırın, bir kısmı daha fazla olursa iyi olur. Birini sade bırakıp diğerine kakao ekleyin. Un ilavesiyle kurabiye hamurlarını hazırlayın.
Kakaolu ve sade hamurdan küçük parçalar alıp birbirinin üzerine koyup elinizde yuvarlayın.  Sadece şekildeki görüntü oluşana kadar yuvarlayın, fazla bastırmadan tepsiye yerleştirin.160-170 derecede beyaz kalacak şekilde, fazla kızartmadan pişirin.
Not: İsterseniz pirinç unu yerine nişasta kullanabilirsiniz.

Diğer pirinç unu ilavesiyle hazırladığım kurabiyeler, tarif yazılarının üzerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz;
Elmalı Kurabiye
Tam buğday unlu perişan kurabiye

17 Nisan 2014

Çilekli tariflerden seçmeler

Çilekli tarifler...

 Kek tabanlı, üzerinde krema ve çilekler olan bu kolay pastalardan denemek isterseniz, tariflerine aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz...

Çilekli yeşil turta
http://semaver1.blogspot.com.tr/2007/07/ilekli-yeil-turta.html

Çilekli kolay pasta
http://semaver1.blogspot.com.tr/2008/06/ilekli-kolay-pasta.html

Çilekli tart pasta
http://semaver1.blogspot.com.tr/2010/05/cilekli-tart-pasta.html

Çilekli tart(pasta)
http://semaver1.blogspot.com.tr/2005/06/ilekli-pasta.html

16 Nisan 2014

Susamlı Tuzlu Kurabiye


IMG_1714

 Yeni bir tuzlu denemem, sonuç başarılı olunca nasıl hazırladığımı unutmamak için hemen not almış ve hatta instagramda bu tarifimi paylaşmıştım.

 
Daha sonra da okula, misafire hazırladım, en son oğlumun doğum günü için hazırladım, bir kısmının
üzerlerine kalıpla çocukların isimlerini yazdım.


Susamlı Tuzlu Kurabiye
Malzemeler:
  • 125 gr oda sıcaklığında iyice yumuşamış tereyağı
  • 1/2 türk kahve fincanı sıvıyağ
  • 3 çorba kaşığı süt
  • 1 çorba kaşığı sirke(elma sirkesi kullandım)
  • 1 adet yumurta (akının az bir kısmını üzeri için ayırdım)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı silme kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (2 bardak+1 kaşık un kullandım)
Hazırlanışı: Bir karıştırma kasesinde yumuşak tereyağı, sıvıyağ, süt, yumurta ve sirkeyi karıştırın. Üzerine bir miktar un ilave edin, unun üzerine tuz, şeker ve kabartma tozunu serpin. Azar azar un ilavesiyle ele yapışmayan güzel kıvamlı bir hamur elde edin, üzerini örtüp 15 dk buzdolabında bekletin. Hamuru dolaptan alıp merdaneyle yarım cm kalınlığında açın, bardak veya kalıpla kesin. Tepsiye dizip üzerlerine ayırdığınız yumurta akından sürüp, susam serpin. 170 derece ısınmış fırında 20-30 dk kontrol ederk pişirin.
Not: Hamurun kıvamı açarken unlamaya gerek kalmayan bir kıvamdaydı, eğer gerekirse tezgahı çok hafif unlayarak açın.
İsterseniz yumurtanın sarısını üzerine sürüp, yumurta akının hepsini hamura ekleyebilirsiniz.Aşağıdaki fotoğtafta (telefon ile çekilmiş) yumurta sarısı sürdüğüm hali var.
 



 

02 Nisan 2014

Elmalı kurabiye

IMG_2049 
Elmalı kurabiyeler doğum günü sofrasından...
Elmalı kurabiye her daim favorimdir, sitede elmalı kurabiyeler yoğunlukta onlar da çok güzeller ama yine de ara ara kendimce denemeler yaparım. Bu sefer de hamuruna nişasta, pirinç unu ve tam buğday unu ekledim, ölçülerini yaparken oluşturdum, sonuçta kıyır kıyır nefis bir kurabiye oldu, o gün de çok beğenildi. Ben de unutmadan ölçülerini not ettim:)


Elmali kurabiye

Malzemeler:
  • 175 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
  • 1 türk kahve fincanından az sıvıyağ
  • 1 çorba kaşığı yoğurt(tepeleme-1/2 kahve fincanından biraz fazla)
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağının yarısına gelmeden nişasta, üzerine 1/3 kadar pirinç unu, bardağı tamamlayacak kadar tam buğday unu
  • Ayrıca 2 su bardağı kadar un(az gelirse ilave edersiniz)
  • 1 paket kabartma tozu
İç harcı için: 3-4 elma, 1 kahve fincanı toz şeker, 1 çay kaşığı tarçın, çekilmiş ceviz

Hazırlanışı: Öncelikle elmalı harç hazırlanır, rendelenmiş elmalar şekerle birlikte pişirilir, ocaktan alınca tarçın ve dövülmüş ceviz eklenir, karıştırılır, soğumaya bırakılır.

Hamuru için olan malzemeler karıştırılır, nişasta-pirinç unu-tam buğday unu karışımı eklenir, azar azar un ilavesiyle kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlanır. Hamura top şekli verilerek üzeri örtülüp 20 dk bekletilir.
Hamur merdaneyle çok kalın olmayacak şekilde açılır, kareler kesilir (ben kenarı tırtıklı kare kalıbımla kesiyor, çok rahat oluyor, ya da ruletle karelere kesebilirsiniz) ortasına elmalı harçtan yerleştirilir, iki ucu üst üste kapatılır, tepsiye dizilir. 180 derecede ısınmış fırında pembeleşene dek pişirilir. Ilındıktan sonra üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.
 Not: Ben akşamdan kurabiye hamuru ve iç harcını hazırladım, şekil verdim, tepsiye dizdim, üzerini streç film ile kapatıp beklettim, (ertesi gün dolaptan çıkardım fırın ısınana kadar oda sıcaklığında beklettim) pişirip soğuyunca üzerlerine pudra şekeri eledim.