Pages

  • RSS

26 Aralık 2013

Fıstıklı & Kakaolu Koko

IMG_0618

Fıstıklı koko tarifi Butik Pastacılık kitabından..
Unsuz, yağsız nefis bir lezzet...
Fıstıklısı büyüklerin, kakaolusu da tüm ev halkının severek yediği bir lezzet oldu...

IMG_0610

Ekleyeceğim fotoları seçerken farkettimki ilk yapışımın üzerinden tam bir sene geçmiş. O zamandan beri bu nefis lezzeti çok kereler yaptım. İlk yaptığımda beğenilince sık sık yapar olmuştum, ancak çocuklar fıstıklısına rağbet etmeyince eşimin önerisiyle fıstık yerine kakao ekleyerek kakaolusunu denedim ve sonuçtan çok memnun kaldık.


Fıstıklı Koko
Malzemeler:
  • 3 yumurtanın akı
  • 1 kap (200 gr) toz şeker
  • 2 kap (160 gr) hindistan cevizi
  • 2 kap (220 gr) toz yeşil fıstık
  • Kokoları bulamak için pudra şekeri
Hazırlanışı: Yumurta aklarını ve toz şekeri birlikte tepecikler oluşana kadar çırpın.
Hindistan cevizi ve toz yeşil fıstığı ekleyip spatula yardımı ile karıştırın.
Buzdolabında üzerini streç film ile kapatıp 2 saat dinlendirin.
Fırını 170 derecede ısıtın. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın, pudra şekerine bulayıp yağlı kağıt serilmiş yada hafifçe yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 170 derecede yaklaşık 10-12 dk. pişirin. Tel ızgara üzerinde soğutun(yağlı kağıtla birlikte bir kişinin daha yardımıyla tel ızgara üzerine alabilirsiniz).
Not: Ben tarifi gram ölçüleri ile hazırlıyorum, defalarca yapmama rağmen bir problem olmadı. Eğer mutfak teraziniz varsa mutlaka o şekilde denemenizi tavsiye ediyorum.

IMG_0628

Kakaolusu için yukarıdaki tarifte toz yeşil fıstık yerine 30-40 gr kakao ve biraz damla çikolata ekleyebilir ve şeker miktarını artırabilirsiniz.

**Kakaolu Koko için not yazmıştım, ancak tarife daha kolay ulaşılabilmesi için malzemeleriyle birlikte tekrar yazıyorum...

Kakaolu Koko
Malzemeler:
  • 3 yumurtanın akı
  • 220 gr toz şeker
  • 160 gr hindistan cevizi
  • 30-40 gr kakao
  • Kokoları bulamak için pudra şekeri
Hazırlanışı: Yumurta aklarını ve toz şekeri birlikte tepecikler oluşana kadar çırpın.
Hindistan cevizi ve toz yeşil fıstığı ekleyip spatula yardımı ile karıştırın.
Buzdolabında üzerini streç film ile kapatıp 2 saat dinlendirin.
Fırını 170 derecede ısıtın. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın, pudra şekerine bulayıp yağlı kağıt serilmiş yada hafifçe yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 170 derecede yaklaşık 10-12 dk. pişirin. Tel ızgara üzerinde soğutun(yağlı kağıtla birlikte bir kişinin daha yardımıyla tel ızgara üzerine alabilirsiniz).


Notlarım: Yumurtanın boyu kıvamı etkiliyor, orta boy yumurta için ölçüler ideal. Large boy yumurta kullanırsanız hindistan cevizi miktarını biraz artırmanızı tavsiye ederim.
Dolapta dinlenen hamur yuvarlanacak kıvamda oluyor, havanın sıcak olması durumunda hızlı hareket etmek gerekiyor. Yada kasenin altına bir buz aküsü yerleştirebilirsiniz.
Hamuru dolapta 2 saat bekletmek için zamanınız yoksa buzlukta yarım saat kadar sertleşene kadar bekletebilirsiniz.
Özellikle pişirme süresine çok dikkat etmek gerekiyor. Piştiğinde yumuşak olup soğudukça kıvamını alıyor. Fazla pişirirseniz sert olur.
Kokolar pişirildiği gün daha lezzetli olduğundan(bizim tercihimiz) ben yukarıdaki ölçüleri 1/3 oranında hazırlıyorum.
Not: Fotoğraflar farklı zamanda yaptığım kokolar...





Bu tarifi deneyenler:
Mutfakta Feyza Var! ~ Kakaolu ve Antep Fıstıklı Koko
Hayatcemresi ~ Fıstıklı ve Kakaolu Koko Tarifi
Reyhan Kokulu Mutfağım ~ Kakaolu Koko
Tatlı Mutfak ~ Kakaolu Koko
Bülbülün Yeri ~ Fıstıklı Koko
Mutfak Maceralarım ~ Fıstıklı Koko Kurabiye
Cahide Sultan ~ Antep Fıstıklı Koko

20 Aralık 2013

Tam buğday unlu perişan kurabiye


tambugdayperisankurabiye

Daha önce paylaştığım perişan kurabiyede biraz değişiklik yaptım ve tam buğday unu ile hazırladım. Biraz da pirinç unu ekledim, kıyır kıyır nefis oldular...

Tam buğday unlu perişan kurabiye
Malzemeler(20-22 adet):
  • 125 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker-esmer şeker karışımı
  • 1 adet yumurta
  • 1/3 su bardağı pirinç unu
  • 2-3 su bardağı tam buğday unu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1-2 kaşık hindistan cevizi
  • 1 kahve fincanı damla çikolata
Hazırlanışı: Yumurta ve şekerler çırpılır, yumuşaış tereyağı ve sıvıyağ eklenir, çırpılır. Pirinç unu, 1,5 bardak un, kabartma tozu ve hindistan cevizi eklenir, azar azar un ilavesiyle kulak memesi kıvamında hamur hazırlanır. Damla çikolatalar eklenir, hafifçe karışana kadar yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınır, şekil vermeden tepsiye dizilir. 170 derecede 20-25 dk. pişirilir.


Not: İsterseniz unun hepsini tam buğday unu kullanmak yerine yarı yarıya beyaz unla karıştırabilirsiniz. Hamura iri dövülmüş ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler ekleyebilirsiniz. Pirinç unu yerine nişasta kullanabilirsiniz.

 

17 Aralık 2013

Neslihan'da Akşam Çayı

Geçen ay akşam çayına gitmiştik Neslihan'a. Hazırladığı nefis lezzetlerin  arasında özellikle imam sarığı tatlısı  çocuklar arasında kapış kapış gitti diyebilirim. Porsiyonluk, hafif ve lezzetli mini pastaları tavsiye ederim.


immsarigi


Neslihan mini pastaların tarifini buradan almış.
İmam sarğı tatlısı

Malzemeler:


  • 4 yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • yarım paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 çorba kaşığı kakao
  • 3 çorba kaşığı su

  • Krema:
    • 3 su bardağı süt
    • 1,5 çorba kaşığı un
    • 1 çorba kaşığı nişasta
    • yarım su bardağı toz şeker
    • 1 yumurta sarısı
    • 1 paket vanilya
    Üzerine:
    • 100gr. bitter çikolata
    Kenarlarına:
    • hindistancevizi
    Hazırlanışı: Yumurtayı ve şekeri iyice çırpıyoruz sonra diğer malzemeleri karıştırıp çırpmaya devam ediyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt koyuyoruz kek hamurunu güzelce yaydırıp önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında pişiriyoruz. Kek soğuduktan sonra su bardağını ıslatıp kekleri bardakla kesiyoruz aşağı yukarı 20 tane yuvarlak çıkıyor. Kremanın bütün malzemelerini karıştırıp pişiriyoruz.
    Kestiğimiz kekin birini alıyoruz bir kaşık krema koyup üzerine kestiğimiz kekleri kapatıyoruz ve kenarlarına krema sürüp hindistan cevizine buluyoruz. Diğer bütün kekleri bu şekilde yaptıktan sonra benmari şeklinde erittiğimiz çikolatadan üzerlerine birer kaşık koyup kenarlarına taşırmadan yayıyoruz .
    Not: Ben bu mini pastacıkların ara katına muz ilavesinin yakışacağını düşünüyorum.
    Sevgili arkadaşım Hayatcemresi tarifi deneyip paylaşınca yazmadığımı farkettim, Neslihan bu pastacıkların üzeri için çikolata sosu kullanmıştı. Hatice'nin(hayatcemresi) yorumuyla hazırladığı pastacıklara da buradan ulaşabilirsiniz. 

    Sütlü irmik tatlısı


    Haşhaş ezmeli çörek

    Açma
    Puf puf yumuşacıktı. Hamurun bir kısmını açma şeklinde bir kısmını da peynirli şerit poğaça şeklinde hazırlamış.

    Malzemeler:
    • 1 su bardağı ılık süt
    • 1 su bardağı ılık su
    • 1 su bardağından az eksik sıvıyağ
    • 1 çorba kaşığı toz şeker
    • 1 tatlı kaşığı tuz
    • 1 adet yumurta (akı içine sarısı üzerine)
    • 1 paket instant maya
    • aldığı kadar un
    Mayalı hamur hazırlanır. Azar azar un ilavesiyle ele yapışmayacak kıvamda bir hamur hazırlanır(kıvamı cıvık ya da sert olmasın). 45 dk-1 saat mayalanmaya bırakılır.Hamurdan parçalar alınıp şekil verilir. Vaktiniz varsa 10-15 dk tepsi mayası için bekletilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, fırında pişirilir.
    Not: Neslihan sütü genelikle 1,5 bardak kullanıyormuş.
    


    Neslihan bu tuzlu kurabiyelerin tarifini de buradan almış.
    Haşhaşlı cevizli tuzlu kurabiye
    Malzemeler:


  • 1 adet yumurta (beyazı içine,sarısı üstüne)
  • 125 gram tereyağı/margarin
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • 2 yemek kaşığı haşhaş
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı ceviz kırığı
  • aldığı kadar un ( yaklaşık 3-4 su bardağı)

  • Hazırlanışı: Yumurta, tereyağı, zeytinyağı tuz ve şekeri iyice karıştırılır.
    Mahlep ve kabartma tozunu ekleyip biraz daha karıştırılır.
    Un da yavaş yavaş ilave edip hamuru güzelce yoğurulur. Son olarak haşhaş ve ceviz kırığı eklenerek karıştırılır. Hamurdan ceviz kadar parçalar koparılır ve yuvarlanır, yağlı kağıt sermiş olduğunuz tepsiye dizilir, yumurta sarisini kurabiyelerin üstlerine sürülür..
    180 derece fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Üzeri kızarmaya başlayınca altını kontrol edin hafif kızardıysa kurabiyeleri fırından çıkarabilirsiniz.

    12 Aralık 2013

    Yazdan kalma piknik

    piknik2

    Okullar açılmadan önceki hafta yapmıştık bu pikniyi, ben daha yeni ekleyebiliyorum:(
    Çocuklar için çok iyi olmuştu:)




    Elbirliğiyle hazırladığımız mini pikniğimizde kahvatılık, simit, mücver, köfte, kızartma, muffin ve poğaça vardı.

    07 Aralık 2013

    Yoğurtlu semizotu salatası ve güzel bir gün

    yogurtlusemizotu

    Kışı iyice hissetmeye başladığımız bir günde yazdan kalma bir tarif ve sofra var.
    Okullar açılmadan Eylül ayının başlarında Güzin teyzede geçirdiğimiz güzel bir gün...
    Kahvaltıyla başlayıp, çocukların bütün gün havuz keyfiyle devam edip, akşama doğru mangal ile sonlanan,  küçük oğlumun havuza düşerek beni korkuttuğu bir gün oldu.

    Yoğurtlu Semizotu Salatası
    Semizotu
    süzme yoğurt
    sarımsak (isteğe bağlı)
    tuz

    Semizotları ayıklanır, yıkanır. yoğurt ile karıştırılır. Üzerine yağda biber kızdırılıp, dökülür. Not: İsterseniz salataya mısır taneleri de ekleyebilirsiniz, çok yakışıyormuş.





    Ben de giderken çocukların seveceğini düşünerek kakaolu muffin ve tam buğday unlu perişan kurabiye hazırlayarak götürdüm, fotolarını akşam çektiğim için istediğim gibi olmadı fotoğraf:(

    02 Aralık 2013

    Aşure


    aşure

    Annemin aşure tarifi...
    Annem bu sene aşağıdaki ölçülerle iki kere aşure pişirdi, yine de tadı damağımızda kaldı. 
    Annem aşureyi pişirirken kontrol eder, tadar, kıvamına bakar ve nefis olur.
     
    Aşure

    Malzemeler:

    1kg buğday

    3 su bardağı kuru fasulye

    3 su bardağı nohut

    1 su bardağı pirinç

    1/4 su bardağı arpa şehriye

    200 gr kuru kayısı

    300 gr kuru incir

    200 gr. kuru üzüm

    3 kg toz şeker


    Hazırlanışı: Akşamdan buğdayı yıkayıp tencereye alın, üzerine su ilave ederek, kaynamaya bırakın, 1 taşım kaynayınca kapağını kapatıp, ocağı söndürün. Tencerenin üzerini örtüp sabaha kadar dinlenmeye bırakın.

    Kuru fasulye ve nohutu akşamdan ıslatın. Ertesi gün ayrı ayrı haşlayın (annem ıslattığı su ile pişiriyor). Aşurede nohut ve fasulye az olsun istendiği için annem haşladığı nohut ve fasulyenin bir kısmını ayırdı(haşlanmış olarak 2 şer kase ekledi)

    Pirinç ve şehriyeyi yıkayın.

    Kuru kayısıları ve kuru incirleri yıkayıp, küçük küçük doğrayın, yıkayıp hepsini ayrı ayrı 1-2 saat ıslatın (Eğer vaktiniz yoksa ıslatmadan da pişirebilirsiniz.) Kuru kayısı ve kuru inciri ayrı ayrı haşlayın, annem inciri haşladıktan sonra süzgeçle süzmüş, dökülen tanelerini eklememiş. Kuru üzümleri yıkayın.

    Ertesi gün sabaha kadar bekleyip şişmiş buğdayı büyük bir tencereye alın, üzerine sıcak su ilave edip, kaynatın. Buğdaylar biraz pişince kuru üzümleri ekleyin. Daha sora haşlanmış nohut ve fasulyeyi ekleyip, pişirmeye devam edin. Tencereyi ara ara karıştırın, karıştırırken dibinden karıştırmamaya çalışın. Nohut ve fasulyeler yumuşayınca pirinci ve şehriyeyi ekleyin. Ara ara kıvamına göre sıcak su ekleyin. Aşure özdeşleşmeye başlayınca kayısıları ekleyin.

    Eklenen malzemeler iyice özdeşleşince şekeri ekleyin, incirleri ekleyin. yarım saat kadar kaynatın, aşure hermelensin. Kıvam alınca ocağı söndürün, kaselere servis edin.
    Üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.