Pages

  • RSS

16 Nisan 2012

Browni kurabiye

IMG_3087


Yine arşivden bir tarif. Geçen hafta tekrar yapıldı, hızlı bir şekilde tüketildi ve tekrarı istendi:))
Kurabiyelerin tarifini Tarif defteri forumdan almıştım, ben yarım ölçü hazırladım ve ilk denememden sonra bazı değişiklikler yaptım tarifi de o şekliyle vereceğim. Bir de son yapışımda şerbetini Sevgili Sevil'de gördüğüm şekliyle kaynatmadan hazırladım. Bu şekilde daha pratik oldu.

IMG_3077


Browni Kurabiye(18-22 adet)
Malzemeler :
  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 adet yumurta
  • 1 kahve fincanı toz şeker
  • 2 çorba kaşığı kakao (çok tepeleme değil)
  • 1/2 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (1,5 su bardağından az un kullandım)
Şurubu için: 1/2 su bardağı toz şeker ve 1/2 su bardağı süt
Hazırlanışı: Uygun bir kasede şurubu için süt ve şeker, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. (Benim kullandığım süt soğuktu, başta sanki şeker erimeyecekmiş gibi geliyor ama karıştırmaya devam edin, şeker eriyor.)

Hamuru için yumurta ve şeker çırpılır, tereyağı eklenir, iyice karıştırılır. Kakao, biraz un ve kabartma tozu eklenir, yoğurulur. Ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edinceye kadar un eklenerek yoğurulur. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlanır, tepsiye dizilir. 170 derecede 15-20 dk pişirilir (tarifte 175 derecede 25 dk diyordu ama bana bu süre yetti, sizler de fırınınızın ayarına göre kontrollü pişirin). Fırından çıkan kurabiyeler kasedeki şurubun içerisine batırılır, bir kaç kere ters yüz edilir, servis kabına dizilir, kalan şurup kaşıkla üzerine gezdirilir, dinlendirilir. İsteğe bağlı olarak üzeri sade, hindistan cevizi, fındık, toz fıstık vb. ile servis edilir.


Notlarım:
*Ben orjinal tarifi yarım ölçü denedim ve 21 kurabiye elde ettim (büyüklüğüne göre ortalama 18-22 adet kurabiye elde edebilirsiniz).
*Kurabiyeleri ilk yaptığımda şurubunu tarifteki gibi kaynatarak hazırlamıştım, son yaptığımda kaynatmadan hazırladım, böylesi çok daha pratik oldu. Kurabiyeler daha ıslak olsun isterseniz süt miktarını artırabilirsiniz.
* Kurabiyeler ertesi gün daha bir lezzetli olmuştu, misafirleriniz için bir gün önceden hazırlayabilirsiniz.
*Yine ilk yaptığımda yarısını hemen şerbetledim, yarısını buzluğa kaldırdım. İlk şerbetlediklerimi tarifteki gibi süte batırıp çıkararak ve ters yüz ederek hazırladım. Buzluktan çıkardıklarımı da yarım saat oda sıcaklığında bekledikten sonra yeni şurup hazırladım, süt ve şekeri 1 taşım kaynatıp ocaktan aldım, 1-2 dk sonra kaşıkla kurabiyelerin üzerlerine döktüm, bu şekilde öncekine göre daha iyi oldu.
*İlk şurup hazırladığımda tarife uydum ama şurup artmıştı, ben de buzluktakiler için ölçüleri azaltarak hazırladım, daha iyi oldu, tarifi de o şekilde yazdım.
*İlk yaptığında tadına bakmayı reddeden iki numara (halbuki kakao ve çikolata oldumu hayır demez, sanırım şerbetli olmasından) bu sefer tadına bakmayı kabul etti ve tekrar yapmamı istedi, anlayacağınız hane halkının favorisi oldu bu kurabiyeler:)

04 Nisan 2012

Çikolatalı Muslu Pasta

IMG_2829

Bu nefis pastanın üzerinden bir sene geçmesine rağmen ancak yayınlayabiliyorum. Aslında tarifin postunu haziran ayında hazırlamışım, ancak araya giren özel durumlardan arşivde öylece kalmış. Aşağıdaki yazıyıda o zaman (14 hzrn 2011) hazırlamıştım, değiştirmeden ekliyorum.

cikolatalimuslupasta2
Ne zamandır Sevgili Zehra'nın sayfasında gördüğüm mus tarifini denemek istiyordum, geçtiğimiz aylarda bir doğum günü vesilesiyle evde de malzemeler olunca denemek istedim ve çok memnun kaldım. Pasta özellikle ertesi gün daha lezzetli olmuştu. Pandispanyası da istediğim gibi oldu ve yeni aldığım pasta kesici ile pandispanyayı katlandırmak çok kolay oldu.
Mus (mousse) tariflerinde genellikle jelatin veya çiğ yumurta kullanıldığı için tercih etmiyordum, bu tarifte çiğ yumurta var ama Zehra, yumurtayı da benmari usulü pişirerek kullanmış, ben de o şekilde hazırladım.

Pandispanyası için:


  • 4 adet yumurta

  • 1 aida çay bardağı toz şeker

  • 1 su bardağı nişasta-un karışımı(bardak içine önce 1 çorba kaşığı buğday nişastası ekleyip, kalanını un ile tamamladım)

  • 1 çorba kaşığı kakao

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1/2 çay bardağı limonlu su ya da ılık su

  • 1 çorba kaşığı sıvıyağ

Hazırlanışı: Öncelikle bir kasede un, nişasta, kakao ve kabartma tozunu eleyerek karıştırdım. 4 yumurtanın beyazını bir fiske tuzla çırptım, köpüklenmeye başlayınca şekeri azar azar ekleyerek çırpmaya devam ettim. Kaseyi ters çevirince düşmeyecek kıvama gelene kadar çırptım. Yumurta sarılarını ekleyip, mikserin uçlarıyla karıştırdım. Un karışımını 3 seferde her seferinde hafif çırparak ekledim. En son limonlu su ve sıvıyağı ekleyip, karıştırdım. 21 cm lik kelepçeli kalıpta 160 derecede pişirdim.

Pastanın hazırlanışı: Pandispanyayı 1 gece dinlendirip ertesi gün pasta dilimleme aparatı ile 3 e böldüm. Pastanın ara katında çikolatalı mus(tarifi aşağıda) ve antep fıstığı kullandım. İsteğe göre vişne, frambuaz, böğürtlen de kullanılabilir.

Çikolatalı Mus (Chocolate Mousse)(tarif Sevgili Zehra'nın sitesinden, o da Tartelet'den almış.)
Parantez içinde renkli yazılar benim kullandığım ölçüler.Malzemeler:


  • 180 gr bitter kuvertur çikolata parçalanmış (146 gr bitter çikolata)

  • ¼ su bardağı süt

  • 55 gr (4 yemek kaşığı) tereyağ

  • 1 yumurta sarısı

  • 250 ml soğuk krema (200 ml krema)

Hazırlanışı: Sıcak su üzerine koyduğunuz sos kabında (benmari usulü) çikolata,süt,ve tereyağı birlikte eritin..( ben yumurta sarısınıda çikolata ile birlikte benmari usulü pişirerek yaptım (ben de yumurta sarısını bu şekilde kullandım) )
Başka bir kapta kremayı mikserle çırparak sertleştir. (ben mikserin uçlarını bir süre buzlukta beklettim)Çikolatalı karışım ılısın, yumurta sarısınıda ekleyip çırpın ve kremaya ekleyip karıştırın.

02 Nisan 2012

Lor Kurabiyesi

IMG_4518


Tarifini geçtiğimiz haftalarda sevimli mutfak sitesinde görmüştüm, kek ile kurabiye arası bir lezzeti olduğunu yazıyordu, buzluğumda lor peyniri de olunca denemeye karar verdim.
Sevgili Sevim Hanım, bir tv programından aldığını yazıyordu, netten arama yapıp, kurabiyenin yapılışı ile ilgili videoyu da seyredip kurabiyeleri hazırladım. Yarım ölçü hazırladım 23 kurabiye elde ettim. Ben hazırladığım şekliyle tarifi yazıyorum, orjinaline buradan ulaşabilirsiniz.
IMG_4512

Malzemeler:


  • 125 gr tereyağı (oda sıcaklığında)

  • 1 adet yumurta (akının bir kısmını üzeri için ayırdım)

  • 125 gr tuzsuz lor peyniri (muratbey lor peyniri kullandım)

  • 1 su bardağı toz şeker (şeker miktarını artırabilirsiniz)

  • 2 su bardağına yakın un

  • 1/2 paket kabartma tozu

  • 1/2 paket vanilya
Üzeri için yumurta beyazı ve toz şeker
Hazırlanışı: Karıştırma kabında tereyağı ve şeker krema kıvamına gelene kadar iyice karıştırılır. Yumurta akının bir kısmı üzeri için ayrılır, kalanı hamura eklenir.Lor peyniri hamura azar azar eklenerek yoğurmaya devam edilir. Malzemeler karışınca un (azar azar eklenir), kabartma tozu ve vanilya eklenir, karıştırılır. Ele yapışan bir hamur olduğu için elimizi yağlayarak hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar hazırlanır, önce yumurta beyazına daha sonra da toz şekere batırılır, tepsiye dizilir. 170 derece ısınmış fırında yaklaşık yarım saat pişirilir.

Notlarım: * Tarifteki şeker miktarı gözüme çok görünmüştü ama içindeki lor peynirinden dolayı şeker miktarını kaldırıyor. Ben yarım ölçü için 1 su bardağı kullanmıştım, üzerindeki şekerle birlikte iyiydi ama daha şekerli seviyorsanız artırmanızı tavsiye ederim.
* Kurabiye hamuru ele yapışan bir hamur, hatta ben biraz dolapta dinlendirdim, bazılarını da yuvarlayıp tepsiye dizip öyle yumurta akı sürüp şeker serptim.
* Ertesi güne aynı tazeliği kalmıyor, belki de benim kullandığım lor peynirinden dolayı da olabilir, peynirim biraz eskiydi.


~~~~~~~~~~~~~~~


IMG_4615

Bunlar da geçen hafta yaptığım balkabaklı rulo kurabiye. Balkabaklı muffinleri eklediğim zaman buzluğumdaki balkabaklı harçtan bahsetmiştim, geçen hafta elmalı kurabiye yapıp elmalı harç da az gelince balkabaklı harçtan kullanmaya karar verdim, güzel de oldu. Balkabağı tadı hissedilen bir lezzet oldu, kurabiyeler ertesi güne biraz yumuşadılar, bir dahaki sefere farklı bir hamurla deneyip şekerini de artırmayı düşünüyorum.