Pages

  • RSS

30 Nisan 2011

Çay Daveti

masa2

Geçtiğimiz haftalarda pazar günü (17 nisan) uzun zamandır görüşemediğimiz lise arkadaşlarım misafirim olmuştu. Herkesin ortak düşüncesi yıllar geçse de bu toplanmalarımızın hepimize iyi geldiği:)

masa1

Kalabalık olacağımızdan menüyü geniş tuttum, tariflerin çoğu sitede var, isimlerinin üzerine tıklayarak tariflerine ulaşabilirsiniz. Tariflerle ilgili ayrıntıları ilk fırsatta yine bu posta eklemeyi düşünüyorum.

Çay menümüzdekiler;

*Kıymalı su böreği (annemden)
* Peynirli katmer poğaça
Poğaçaları 1 gün önceden hazırladım. Hamurunu ekmek yapmak makinesinde: 1 su bardağı süt, 1/2 su bardağı yoğurt(hafif sulu gibiydi, tam katı değildi), 1 su bardağına yakın ılığa yakın sıcak su--aslında yarım su bardağı sıcak su ile başlamıştım ama süt soğuk olduğundan sıvı karışım ısınmayınca miktarı artırdım--, 1 yumurta(akı içine sarısı üzerine), 1 aida çay bardağı fındık yağı, 2-3 çay kaşığı tuz, 1 çorba kaşığı toz şeker, 5-6 su bardağı un, 1 paket instant maya ile hazırladım. 16 bezeye ayırdım, un ve nişastayla 8 erli açtım, aralarını yağlamak için toplamda 110 gr tereyağı kullandım.
Sekizerli katları hazırlayıp, üzerlerine poşet geçirip buzdolabına kaldırdım, ertesi sabah büyük şekilde açtım. Bu şekilde 32 adet poğaça elde ettim.
* Ispanaklı peynirli tart* Enginarlı kabak salatası
5 enginar, 2 büyük kabak kullandım, bu miktar çok fazla geldi. Bu salatayı yaparken kabakların kabuklarını sebze soyacağı ile soymak yerine kazımak ve robot yerine elde rendelemek daha iyi sonuç veriyor.
* Şehriyeli havuç salatası
1,5 kg havuç, 1 türk kahve fincanı arpa şehriyesi (tam dolu değildi), 12 turşu, 1/2 demet maydanoz ile hazırladım.
* Tabbule (Domates eklemek daha iyi oluyor. )
* Zeytinyağlı lahana sarması (annemden)
* Zeytinyağlı kuru dolma
2 su bardağı pirinç ile hazırladım. İç harcını 1 gün önceden hazırladım. İç harca sumak ve nar ekşisi ekledim, pişirirken de üzerine sumak ekşisi gezdirdim.
* Haşhaşlı baharatlı kurabiye* Tarçınlı bademli kurabiye (1,5 ölçü hazırladım. )
* Portakallı, taze hindistan cevizli, damla çikolatalı kek
* Çilekli kolay pasta

Enginarlı Kabak Salatası




Zeytinyağlı Lahana Sarması

Tabbule

Şehriyeli Havuç Salatası


Portakallı, taze hindistan cevizli, damla çikolatalı kek


Tarçınlı, Bademli Kurabiye

Ispanaklı, Peynirli Tart




Haşhaşlı, baharatlı tuzlu kurabiye




Çilekli Kolay Pasta
Bu sefer kreması için labneli bir krema hazırladım, yiyenler çok beğendi.Kreması için: 750 ml. süt, 3 çorba kaşığı (tepeleme) un, 1,5 çorba kaşığı (tepeleme) nişasta, 1,5 çay bardağı toz şeker, 1 adet büyük yumurta (küçükse 2 tane), 1 paket vanilya, 1 paket (200 gr) labne peyniri.
Kremanın hazırlanışı: Kreması için önce tencereye yumurta ve şeker koyulur ve çırpma teliyle çırpılır, üzerine un+nişasta karışımı eklenir, çırpılır, azar azar süt eklenerek çırpmaya devam edilir ve tencere ocağa alınır, sürekli çırpma teliyle karıştırılarak kaynayana kadar pişirilir. Kaynayınca ocaktan alınır, vanilya eklenir, karıştırılır. 3-4 dk sonra da labne peyniri eklenir, çırpma teliyle iyice karıştırılır.


Tatlının çilekli kısmı için: Bu kısım biraz sıkıntılı oldu, çilek reçelinin suyunu kullanmıştım, görüntü bulanık olunca eklemeler yaptım, koyulaşma olmadı, en son 1 paket daha tart jölesi ekledim, kullandığım ölçüler aşağıdaki şekilde. Vişne reçelinin suyu daha iyi sonuç veriyor.10 adet çilek ve 4-5 vişneyi 1-2 kaşık şekerle rondoda çektim, 1/2 çay bardağı çilek reçeli suyu, 1/2 çay bardağı vişne reçeli suyu, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 5 çay bardağı su, 2 çay kaşığı nişasta, 3 paket tart jölesi.


Tatlının üzeri için yaklaşık 1/2 kg çilek kullandım.


21 Nisan 2011

Çay Sofrası

masa

Uzun bir aradan sonra merhaba:)


Son posttan bu yana 5 ay geçmiş, aslında ara verme niyetim yoktu ama gelişen süreç bu yönde oldu. Bilgisayarın bozulup tüm fotoların (yemek, gezi vs) kurtarılamaması, üstüne bloglara gelen yasak sürenin uzamasına neden oldu. Yokluğumda merak edip, yorum bırakan arkadaşlara ilgileri için çok teşekkür ediyor, sevgilerimi gönderiyorum.


Pazar günü uzun zamandır görüşemediğimiz lise arkadaşlarımla bizde toplandık, muhabbetli güzel bir gün geçirdik. Bu sofranın ayrıntıları bir sonraki postta, öncesinde 1,5 ay önce misafir olduğum mini çay sofrası var. Bu sofrayı sıcağı sıcağına eklemek istesem de blogger yasağı engeline takılmıştım. DNS ayarlarını değiştirsek de kumanda paneline dahi giremiyordum:( Sanırım henüz yasak bitmedi, bazı sayfaları açamıyorum, pazar günü gelen arkadaşlarım da siteme giremediklerini söylediler, umarım bu anlamsız ve haksız durum en kısa zamanda düzelir.


10 Mart Sofrası
Bu çay sofrasının benim için yeri ayrı:)
Emeği geçenlere tekrardan teşekkürler ediyorum, elinize yüreğinize sağlık...


Mini çay soframızdakiler;
Not: Tariflerine yazıların üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Tarçınlı Mayalı Kek (Kızkardeşim Betül, portakalağacından hazırlamış.)

Patates Salatası


Kıymalı, Patatesli Börek (Annem börekleri tek tek hazırlamış)